1) Najprej kar se tiče hrane:
Dve imata mačke na urinary, a imata mački težave, a to delata preventivno? Kakorkoli bi jaz hrano tehtala. Jaz imam 3, od tega je ena taka ki rada je tudi ko ni lačna, rada je ko ji je dolgčas, rada je če je malo slabe volje... in zato je treba hrano tehtat. Dokler se ni navadila, sem jih hranila tako da sem hrano vmes umaknila. Nekateri imate obrok 1x ali 2x na dan. Moje npr. jejo večkrat na dan, sem pa vmes skodelice pač umaknila. Ko sem presodila, da so lačne vse, so dobile nazaj. Vedno pa sem imela za 1 dan stehtane hrane, ker tisto "na oko" je hitro 20 gramov več, kar je lahko že tretjina dnevne merice.
Po mojih siceršnjih ugotovitvah je na vrečah za hrano količina, ki je predpisana, prevelika. Tam nekje 20% se komot stran vzame. Jaz sem sicer malo pobrskala po netu, da sem našla nek priporočen vnos kalorij za notranjo mačko in jim hrano navagala glede na to. Pa tudi kakor poznam izkušnje drugih, pravijo da se tudi njim zdi da je na vrečah priporočena količina prevelika in dajejo malo manj. Sploh notranje mačke res niso toliko aktivne, kljub igri recimo.
Kakšne mačke so bolj vokalne, kar se želje po hrani tiče. Če imaš občutek, da je lačna ji lahko daš za jest. Najboljša varovalka je pač to, da natehtaš količino za 1 dan v eno posodo in ji iz tam ven stresaš v njeno. Tako boš imela nadzor nad tem koliko poje. Jaz dam mojim običajno za jest zjutraj, popoldne in 2x zvečer - zadnjič predno grem spat.
2) Kar se tiče igre. Edina moja mačka, ki je morala malo shujšat, je tudi tista, ki se ji najmanj da.

Rada ima žogice, pa se ji ne da vedno tečt. In ravno tako potem "počiva" in se igra iz ležečega položaja. Zdaj jaz sem ugotovila kako jo motivirat, kaj je tisto kar bo lovila, če se jaz igram z njo. Sicer se igra z mačjima cimrama in se one lovijo. Pri nas učinkuje vezalka od čevljev. Na eni strani je narejen vozel. In jaz to vlečem po tleh pred njo in tako hodiva gor in dol po stanovanju, da se razmiga. Na koncu ji pustim vezalko, ker je to njen plen, da jo še sama malo požveči.
3) Pri hujšanju ne dajat nobenih posladkov. Eni radi non stop hranijo svoje mačke s svojo hrano ko jejo, pa je kosilo pa košček tam, pa košček pri večerji... tudi to se bo nekje poznalo. Pač treba je nehat to počet in mačka ne bo non stop prosila. Če je ravno meso v igri, potem ni problem en košček, karkoli več bi bil lahko že zvoj obrok.
4) Tehtajte svojo mačko in to redno. Jaz jih pomoje vsak mesec, da vidim kje smo. Če držimo težo, vem da je vse ok. Če bi se debeluška zredila, vem da delam nekaj narobe. Če bi katera od drugih shujšala, tudi vem da je nekaj narobe.
Treba je pa pazit tudi na to, kakšne konstitucije je mačka. Kakšne so bolj čokate v prsnem delu, pa imajo ožje tačke, kakšne imajo lepše razporejeno težo. Ta moja, ki je morala hujšat, je bolj čokata/nabita, tudi sedaj ko je izgubila tistih nekaj sto gramov je taka, pa je veterinarka ocenila da ni treba več hujšat. Tako da je treba bit previden in ne it v drugo skrajnost.