Ples s psom

**Jackie** · 133545

deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #330 : 14 December 2008, 20:35:25
zelo zanimivo :o  in super,da imamo še enega na tem področju zagnanega za oranje ledine  :)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #331 : 14 December 2008, 20:43:43
Čestitke! ;D

Pa fino poročilo, je prav zanimivo branje, komaj čakam celotno verzijo :D :)



kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #332 : 14 December 2008, 21:20:48
Maja super!!Sem hul vesela za vaju!! :o A bomo kak filmček videli? Komaj čakam, da bom lahko prebrala celotno poročilo, ker bo 100% zelo, zelo zanimivo!


Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #333 : 14 December 2008, 21:37:27
A si bila v Oberammergauju?  :o :o :o

Naši prvi frizbi seminarji so bili tam (poleti 2007). Meni in Moniki se ful dopadeta ta kraj in hotel. Ti kar zavidam!

Super, da si šla in toliko uživala. Enkrat precej časa nazaj (2-3 od tega) sem iskala tega Attila na internetu (ko sem videla posnetek Charlie Chaplin) in se pozanimala za nek seminar, ampak nisem dobila odgovora, potem sem se bolj usmerila v frisbee in malo pozabila na ples s psom. No, zdaj s tem poročilom si spet zbudila moje zanimanje! A boš kaj nastopala v Sloveniji?



maja72

  • Gost
Odgovori #334 : 14 December 2008, 22:25:05
Mene je Attila povsem navdušil s svojo klikeraško teorijo. V t. i. sequence training je namreč uvedel double click. Jaz sem bila sprva totalno proti, ker sem bila prepričana, da bo psa to samo zmedlo. Japajade. Z njegovim pristopom sva z Amelie vaje nizali v fraze in stavke kot za šalo in z veliko zanesljivostjo, tako da sem na koncu na double click delala tudi trajajoče, ne samo pozicijskih vaj. Attila je rekel, da imam zelo dober tajming za klikanje, zato sem delala mikrovedenja in rezultati so bili nad vsemi mojimi pričakovanji.

Attila je sicer najboljši za sestavljanje koreografij, ampak to bom zelo težko lepo razložila, ker se iz skic treh diagonal in petih točk za pozicijske vaje po moje nihče ne bo znašel. Njegov način dela mi je zelo blizu in res da lepe rezultate. Je pa tudi kot človek izjemen in posebej sva se zbližala, ko je razlagal, kako je delal Gladiatorja. Listal je katalog s kostumi in se navdušil nad gladiatorjem in batmanom. Ko je rekel batman in sem si jaz predstavljala Attilo kot batmana, sem skoraj s stola padla (tisti, ki me poznate, veste, kako huronski zna biti moj smeh), on je pričel uživati v pripovedovanju in rodilo se je prijateljstvo.

Ja, bila sem v Oberammergauu. V kraj sem se zaljubola prvo uro, ko sem bila tam. Ampak res totalno zaljubila. Na zelo nenavaden način sem se spoprijateljila z enim od domačinov (je sodnik za nemške ptičarje, ustavil pa me je na ulici in mi dejal, da on bi pa imel Ameliejinega mladička, ker še ni videl tako stabilnega terierja, baje je namreč hodil za nama par ulic, ko sem jaz fotkala, vreme je bilo namreč bajno lepo). No, skratka, najbrž bom del poletja po seminarju preživela tam, ta kraj je pravljičen. Sigi mi je pokazal film iz leta 1930, ki ga vrtijo v muzeju, v katerem so tudi NO-ji; mene je kar kurja polt spreletavala, kaj vse so s psi tu počeli pred 100 leti. Če bo sreča, bom delala tudi v revirjih. V ta kraj se je zaljubil tudi kralj Ludvik II, ki je sicer živel v bližnjem Liderhofu. No, bom napisala bolj smisleno poročilo na svoj blog; ampak bo v nadaljevanjih, toliko odbitih stvari se mi je tam zgodilo.

Mene so na seminarju sicer spodbujali, da bi jaz kaj imela na temo CF, vendar je za to še absolutno prezgodaj. Amelie je bila z 1 letom daleč najmlajši pes na seminarju, psi, ki delaji CF, so navadno stari 3 leta in več, saj samo za učenje dobre koreografije potem, ko pes že zna vse elemente, rabiš 3-6 mesecev. Nastopala bom zelo verjetno v Nemčiji, pri nas ne. Sem pač tak človek, da mi taka in drugačna klima tu ne ustreza in razen zase tu ne nameravam v kinološkem smislu nič početi. Se ne počutim tako  :-[. Tile Nemci so me pa res navdušili in če bo le zneslo z dopustom, bi rada del preživela tudi v Munchnu, kjer nameravam skupaj študirati z eno krasno gospo, ki me je povabila, da bi stanovala kar pri njej.

CF je res kinološki šport mojega življenja in tega, kako zelo me osrečuje, se ne da opisati z besedami. Zato mi je bilo tako zelo, zelo lepo biti z ljudmi, ki delimo ljubezen do tega dela. Meni recimo je absolutni izziv to, da za prve rezultate potrebuješ najmanj 3 leta dela. tako imaš pač čas uživati na poti do cilja, cilj sam ni v bistvu pomemben, pomembno je vse tisto učenje, ure, ko iščeš rešitve, najboljše gibe, pa pes, ki te pri tem posluša, se uči ... Mah, saj bom poskušala napisati še kaj uporabnega, ne samo kičasto jamranje, kako je bilo lepo. Najprej pa se moram spočiti in urediti gradivo ;).



maja72

  • Gost
Odgovori #335 : 15 December 2008, 01:20:54
Se vidi, da sem še malo v afektu od vsega novega  :-[, pa sem pozabila napisati, da sem vmes z odliko končala tudi CF tečaj pri Kay Laurence  8). Ko sva se z Attilo pogovarjala o njenem delu, je dejal, da je Kay "the world's best trainer of accuracy". Pri CF gre za milimetre in ta filigranska natančnost, ki je potrebna, je meni izjemno všeč. Kay je tudi odlična učiteljica veščin, kako voditi psa brez kakršnih koli signalov, kar je za dobro rutino zelo pomembno.

Morda še tole o tečajnikih, se mi je zdelo zanimivo - približno polovica je bila moških, starejših od 40 (še raje 45) let. Bili smo najrazličnejših poklicev, zelo všeč mi je bil recimo gospod, ki je sicer pilot večjega letala, CF pa dela z dvema aussijema. Bili smo od vsepovsod, kar veliko je bilo Švicarjev, predvsem zaradi odlične inštruktorice Claudie Moser, ki je bila kar dolgo časa Attilova osebna tajnica in prevajalka. Super punca! V času mojega bivanja tam so potekali 3 tečaji, če sem imela čas, sem pokukala k izjemni Denise Nardelli, ki je pravkar izdala drugi DVD Der Trick mit dem Klick, ki ga toplo priporočam. V filmu prikaže nekaj res odličnih elementov in zelo zanimiv pristop k učenju vaj na daljavo. Pri CF naj bi namreč 50 % časa potekal trening na daljavo. Denise je izjemna punca, za moje pojme kinološki Wunderkind. V hotelu je bilo cca. 80 psov, ponoči niti enkrat ni niti en zalajal. Sočasno je navadno jedlo cca. 20 lastnikov s svojimi psi in česa takega še v življenju nisem videla, namreč tako samoumevne mirnosti in vodljivosti psov. Vstopno znanje tečajnikov je bilo pa moje najmanj na kvadrat  :-[, vsaj kar se targetinga tiče. Kot sem že napisala, Attila preferira shaping s targetingom, absolutno pa nobenega luringa. Zelo veliko smo delali tudi TTouches in podobnih vaj. Če je kak pes zabevskal ali kako drugače težil, je moral oditi ven, dokler se ni skuliral; no, saj to se je zgodilo morda dvakrat, všeč mi je pa bilo to, da je zahteval 100 % mirnost, stabilnost in umirjenost psov, dejal pa je tudi, da vse več sodnikov bevskače diskvalificira (zato nastopa tako malo terierjev, je dejal, pa menda so tudi beardiji "problematični").

Attila ima trenutno zelo rad japonski CF  ;D, od Evropejcev pa nekam sumljivo Christiane Buhler. Tole sicer ni njena najboljša rutina Zorbas, je pa tudi odlična in vidi se res spretno vodenje in odlično izbrane veščine: http://gallery.site.hu/u/k9freestyler/videok/winterthur2008/2.wmv.html



Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #336 : 15 December 2008, 08:27:57
Tole vse je pa res lepo brati maja72.

Lp, Ivana


agility loving girl

  • *
    • Prispevkov: 1.442
    • Točke: 0
  • Jaz in Iris :)
Odgovori #337 : 15 December 2008, 14:58:37
aaa :o čisto brez besed :o res je fajno brati tvoje poste o doživetjih na področju CF.. čestitke! z amelie imata super plesno prihodnost :-* :-*


Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #338 : 15 December 2008, 20:33:47
Ful fajn te je brati! :)

Attila ima trenutno zelo rad japonski CF  ;D, od Evropejcev pa nekam sumljivo Christiane Buhler.
Zakaj sumljivo? :)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


maja72

  • Gost
Odgovori #339 : 15 December 2008, 20:50:32
Ja kar naprej je o njej govoril in rutino Zorbas smo ene petkrat gledali  ::) In še v zvezke smo si morali zapisati njeno ime in za domačo nalogo smo dobili, da analiziramo njene filmčke. Četudi še bolj weirdy je bil pa glede Japoncev, ti so ga, to se je videlo, povsem prevzeli. Attila ima zelo rad minimalistične koreografije na diagonalah in ena japonska gospa je imela res šolsko čiste linije in neverjeten, bom rekla skorajda zenbudističen efekt na publiko. Del naših vaj je bi, da smo dobili glasbo in čustvo, ki smo ga morali s psom izraziti z improvizacijo. Jaz sem na srečo vedno dobila komično glasbo, kot čustvo pa srečo; kot nasvet pa, da morajo biti najine koreografije vedre, ker je Amelie tak pes. Ta CF improvizacija je bila dejansko odlična in tu smo se, se mi zdi, največ naučili.

Pa še malo OT rumenega tiska ;). Fly je letos poleti poginila  :'( in trenutno ima Attila samo sosedovega mislim da angleškega buldoga, s katerim pa nič resnega ne dela. Glede novega psa se ne more odločiti, vlečejo ga zavetiški psi in kaj manjšega, po drugi strani je vajen BC-jev. Po moje mu je Christiane všeč tudi zato, ker dela s pritlikavim kodrom in to je, se mi zdi, za Attilo trenutno izziv. Namreč majhen pes. O pasmi novega psa zanj smo ogromno govorili, a nič ga zares ne vleče  ::). Sicer pa je Attila srečno poročen in ker je kot človek res pojava, nam je vmes med delovne filmčke "podtaknil" filmčke svojega sinčka, kako klika njega, torej Attilo. In to na domači postelji v plenicah (posnetek je bil kake dve leti star). Res smo umirali od smeha, take komentarje je imel. Ko smo ga denimo spraševali, kje je treniral Fly in koliko časa, nam je povedal, da cca. 30 minut 6x na teden na travnikih pred univerzo v Norwichu, na tamkajšnji železniški postaji in pred trgovino. Torej na prostem pod milim nebom. Ko smo ga vprašali, kaj pa sedmi dan, pa je dejal, da njegova žena blazno rada sprehaja psa in ji je moral obljubiti, da bo Fly ob nedeljah njena in da jo bo lahko sprehajala gorpadol. Joj, pa umirali smo od smeha, ko je razlagal, kako psa spraviti v dobro fizično kondicijo - nekaj v tem smislu kot tek Toma Hanksa čez fuzbalplac v filmu Forrest Gump. Attila je res pojava  :).



maja72

  • Gost
Odgovori #340 : 15 December 2008, 21:06:40
Sammy, pa še ena fotka s seminarja specialno zate  ;) - 20 mesecev stara samojedka, ki je prečudovito, ampak res prečudovito delala  :-*. Na trenutke sem si prav želela, da bi imela kamero in bi posnela tako njeno delo v dvorani kakor njeno obnašanje v restavraciji in ostalih vsakdanjih lokacijah. Psička je namreč porušila vse mite, ki so mi jih prek forumov skušali vcepiti nekateri, češ da so polarci, s primerom samojedov, samosvoji šefi ipd., primerni samo za prvobitno delo (no, nekaj v tem smislu, sem malo parafrazirala). Ta psička je imela tako odličen karakter in tako krasno je delala, da me ne bo nihče več prepričal, da se s polarci ne da nič delati s področja poslušnosti. Če drugega ne, imajo CF očitno radi ;).

Na tej sliki je ravno po levem twistu in prihaja v pozicijo. Pa še tole lahko ob tejle fotki napišem, ko se ravno vidi - čisto vsi psi na vseh treh tečajih so imeli oprsnice.




Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #341 : 15 December 2008, 22:00:10
Maja, hvala za sliko! :D Jaz sem itak trdno prepričana, da se da tudi s samojedi, če imaš pravilen pristop in če delaš z njimi tako kot je treba že od majhnega. Veš mogoče, od kod sta?

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #342 : 15 December 2008, 22:18:51
O, kaj se je zgodilo Fly?  :'( Zdi se mi da ni bila še tako stara.



maja72

  • Gost
Odgovori #343 : 15 December 2008, 22:39:29
Fly je bila bolna, torej ni bila nesreča, kaj več pa ni želel povedati, mi pa tudi nismo drezali, ker se je videlo, kako mu je hudo  :'(. Poginila je mislim da avgusta, stara pa je bila 7, morda 8 let (tako smo nakalkulirali glede na prvo rutino Carmen). Je pa lani Attila prebolel raka (upam, da za vselej), zato je tudi imel "samo" enega psa, ker ni vedel, ali bo on sam preživel ali ne  :'(. Letos se mu je sicer videlo, da je še vedno bolan, a bil je poln energije in ustvarjalnega elana in res si želim, da najde fajn novega kužka, ki mu bo v veselje.



maja72

  • Gost
Odgovori #344 : 16 December 2008, 10:19:22
Veš mogoče, od kod sta?
Iz severne Nemčije, toliko sem si zapomnila, ostalega žal ne  :-[. Je pa bila punca skupaj s fantom - to se mi je sploh zdela posebnost mojih sotečajnikov, saj je prišla večina v paru (kot recimo fant v bež puloverju v ozadju in punca v roza puloverju, ki sta tudi bila par, pa pilot je bil z ženo, pa en pravnik z ženo odvetnico). In moški del je bil totalno zagret za delo; tisti, ki so bili v parih, so si delo razdelili tako, da je en bil vodnik, drugi si je pa vse zapisoval, nosil kavo ipd. Zvečer so nas pa moški zabavali, pa vedno so oni po džentelmensko pospravili dvorano  ;).



Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #345 : 16 December 2008, 18:51:52
Sem se spomnila na en filmček. ;)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #346 : 16 December 2008, 20:27:25
maja super te je brat!  :-* In komaj čakam še izčrpnejše poročilo o vsem kar se je dogajalo na tvoji spletni strani!

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


maja72

  • Gost
Odgovori #347 : 18 December 2008, 18:47:02
Veš mogoče, od kod sta?
Evo, zdaj pa vem: Marina und Ulli Kaiser mit Gwynja aus 63654 Büdingen/Hessen ;).

P. S. Poročilo je pa tudi v nastajanju, prvi del bo kmalu, bom dala link, ko bo.



maja72

  • Gost
Odgovori #348 : 19 December 2008, 20:40:40
Prvi deli poročila so napisani: http://www.kliker.si/ Sem se odločila, da najprej obdelam koreografijo, ampak res po koščkih, ker je tega ogrooomnooo. Ko bom prepisala vsebino zvezka in pol, bom najpomembnejše dele zlepila skupaj in dala v rubriko canine freestyle na levi. Del o materialnih in konstrukcijskih elementih je res zapleten, že tole z navdihom ni samo stvar navdiha ;).

Stran ni mišljena kot blog, zato komentiranje ni možno. Do 11. 1. 2009 imam čas, lahko kaj napišem tu, če bo kako vprašanje. Potem se mi spet začenjo tečaji in bom do poletja bolj kot ne odsotna  :-[. Jaz se s koreografijo zdaj res zelo veliko ukvarjam in če bo kdo resneje delal CF, se lahko dobimo kje spomladi. Pozimi je zanimiv turnir v Švici, ampak je pot tja tako draga, da sama zelo verjetno ne bom šla, če bi pa zanimalo še koga, pa lahko jaz peljem in si stroške delimo. Turnir je 6.–8. 2. 2009 v Winterthurju: http://www.dogdance-turnier.ch/ in tam je vedno zelo zelo močna konkurenca in dobri nastopi. Švicarji so zaradi Denise in Claudie top v Evropi v CF in tudi metodološko izvrstni. V petek je funklasse, uradna razreda 1 in 2 pa sta v soboto. Jaz nastopala ne bom, prvi termin, ki se ga bom tekmovalno udeležila, je letos poleti/jeseni. Se pa splača videti v živo, ker je filing povsem drugačen kot na posnetkih, na katerih se izgubi dimenzija prostora.



Azu

  • Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 2.786
    • Točke: 55
  • The Red Dogs
Odgovori #349 : 19 December 2008, 20:51:43
Super napisano. ;D

Za Švico bi šla jaz zraven če naju vzameš. ;)

Laetus Canis - Varstvo psov v Ljubljani

Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
(Vergil)


maja72

  • Gost
Odgovori #350 : 25 December 2008, 20:10:14
Švica odpade, ker to je pa res totalno v PM daleč  >:(. Namesto tega skoraj zagotovo Langewang (Avstrija) 28. in 29. 3. 2009. Sodili bosta Nora Karlik in Claudia Moser  :o! Je pa to ful blizu, samo 250 km stran, med Gradcem in Dunajem. Začni iskat, kje bomo spali  :-9. Za orientacijo: http://www.hundeschule-langenwang.at/



Azu

  • Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 2.786
    • Točke: 55
  • The Red Dogs
Odgovori #351 : 25 December 2008, 21:00:40
Jaz nimam pojma o prenočitvah. :-[ Imaš ti več izkušenj. ;)

Laetus Canis - Varstvo psov v Ljubljani

Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
(Vergil)


sonce

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
Odgovori #352 : 26 December 2008, 12:07:06
Greste to skupaj s psi?



maja72

  • Gost
Odgovori #353 : 26 December 2008, 19:36:56
Ja, zaenkrat sva 2 človeka in 3 psi ;).



pupa t.

  • *
    • Prispevkov: 872
    • Točke: 1
Odgovori #354 : 26 December 2008, 19:56:58
Če vzameta še kakšno osebo, bi šla jaz brez psa. :-[

"Kdor malo razmišlja, se veliko moti."


sonce

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
Odgovori #355 : 27 December 2008, 14:07:49
Ja, zaenkrat sva 2 človeka in 3 psi ;).

Koliko pa imata kapacitet?  :)



maja72

  • Gost
Odgovori #356 : 27 December 2008, 23:19:27
Glede na velikost Bajkove kletke imamo že pri navedenem številu potnikov (2+3) premalo prostora za kaj več kot en ruzak  :(.



sonce

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
Odgovori #357 : 28 December 2008, 11:12:20
Torej bo treba nekaj namontirat še na streho ::) ali pa Bajka stlačit v manjšo kletko :P.



n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #358 : 28 December 2008, 12:44:06
Ali pa še en avto organizirat  ;)


sonce

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
Odgovori #359 : 28 December 2008, 12:45:41
To ravnokar premišljujem ;)