Beauceron

Bugz · 36560

Bugz

  • Bugz 4ever
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 796
    • Točke: 94
  • ...pasje življenje...
: 08 Februar 2007, 19:35:40
No meni je ta pasma zelo všeč. Če je mogoče kakšen lastnik na forumu naj se kaj javi. Nekaj malega o Beauceronih:

Beauceron je močan, mišičast, vendar neokoren pes. Je zelo inteligenten, zvest, ubogljiv in poslušen, zato je njegovo šolanje hitro in efektivno. Ima izredno dober spomin, od svojih prednikov pa je podedoval tudi čuvajsko sposobnost tako do svojega doma kot lastnika. Do tujcev je nekoliko zadržan vendar ljubeč in lojalen do poznanih ljudi.Med evropskimi ovčarskimi pasmami jih je malo, ki jim je mogoče brez zadržka reči prvinske, nepokvarjene, neizumetničene, take, ki niso suženjsko podložne gospodarju in tudi ne podivjane. Med prvinske ovčarje, zganjalce čred in hkrati čuvaje sodi 'Francoski Beauceron', ki se še zdaj nauči pasti ovce in zmaga na ovčarski tekmi, živi na kmetiji ali pa na predmestnem vrtu, prav noben greh ni, če ga preselimo v stanovanje, le ukvarjati se moramo z njim.Francoski ovčar Beauceron oziroma, kakor mu Francozi radi rečejo "bas rouge" (rdeče nogavice), je eden od redkejših kratkodlakih ovčarjev. Beauceron je ena najstarejših še vedno "nepokvarjenih" ovčarskih pasem, ki je ohranila svojo prvinskost. Njegov zunanji videz je "preprost", celo nekoliko rustikalen. Uravnotežen je tako po zunanjem videzu kot po značaju. Zaradi svoje grobe moči in močnega značaja ter samozavesti je primeren za izkušene vodnike psov. Beauceronova nezaupljivost v mladosti se pozneje spremeni v samozavest in dominantnost. Ko odrastejo, se prav zaradi te značilnosti ne podrejajo drugim psom. To pa še ne pomeni, da so napadalni ali pa nevarni. Ti veliki psi so v resnici zelo tihi in odlični čuvaji ter veliki prijatelji svojih ljudi. Zelo radi imajo otroke, na katere pazijo, kot so beauceronovi predniki na črede ovac. So rojeni tekači, zelo živahno se gibljejo, zato so jih v vojski imeli radi za spremljevalce konjenice. Še danes pa jih marsikje uporabljajo kot ovčarske pse, kot policijske in vojaške pse, pa tudi kot prijazne družinske pse. So izjemno učljivi in vodljivi, zato jih vse več uporabljajo tudi kot tekmovalne pse v športni kinologiji.

 ZGODOVINA BEAUCERONOV: »Beauce«, »Beauceron« in »Rdeča nogavica« so imena, ki so bila izbrana ob koncu 19. stoletja za imenovanje te starodavne francoske ovčarske pasme. Psi imajo mehko, gladko dlako na glavi, kratek plašč in navadno kopirana ušesa. Beauceron ima rumeno-rjave ožige, ki so najbolj izraziti na tacah. Na podlagi teh ožigov so dobili tudi eno izmed imen »Rdeča nogavica«. Plašč je navadno črn, lahko pa tudi siv z odtenki črne in rumeno-rjave, tako imenovana »harlekin« barva. Ti psi so izredno vodljivi in dobri pri čuvanju črede ovac.

GLAVNE LASTNOSTI: So veliki ovčarski psi, čvrsti, odporni in močni, dobro grajeni ter mišičasti, brez odvečne maščobe.

POMEMBNE SKLADNOSTI: Dolžina telesa od ramen do zadka mora biti nekoliko večja od višine samega telesa. Glava je lepa, s harmoničnimi potezami. Nos mora biti vedno črn, dobro razvit in skladen z gobcem. Gobec je ozek, ošiljen. Ustnice so čvrste, zelo dobro pigmentirane, zgornja ustnica mora prekrivati spodnjo brez kakršnekoli ohlapnosti. Pri zaprtem gobču morajo biti ustnice videti tanke in čvrste. Zobje morajo biti močni, s polnim ugrizom. Oči so vodoravne, nekoliko ovalne oblike, šarenica mora biti temno rjava. Pri »harlekin« barvi je dopustno, da je ozadje oči nekoliko svetlejše. Ušesa so postavljena visoko, če so kopirana, zavzemajo navpicen položaj in so pomaknjena nekoliko naprej. Nekopirana ušesa so lahko prelomljena na pol ali popolnoma spuščena, vendar ne prilepljena na obraz. So ravna in nekoliko krajša, dolžina naj bi bila nekje polovica dolžine glave. Vrat je mišičast, harmonično zraščen z rameni.

TELO: Zgornja linija: hrbet je raven, ledveni del kratek, širok in mišicast, zadek pa je nekoliko povešen ·

VIHER: dobro viden.

PRSI: širše, globoke prsi, spušcene do kolen.

REP: poln, globoko nošen, vendar največ do podkolen, brez odklona, oblikovati mora nežen zavoj v obliki črke J. Pri odzivu je rep lahko nošen višje nekako do zgornje linije.

UDI; »sprednji del« · Ramena: nekoliko povešena in zmerno dolga.

PODLAKET: mišicasta.

TACE: velike, okrogle, kompaktne; nohti so vedno črni, blazinice so močne vendar prožne .

ZADNJI DEL STEGNA: široka in mišicasta ·

PODKOLENA: čvrsta, ne preveč blizu tal.

SLEDNIKI: po tradiciji so ovčarske pasme nagnjene k temu, da imajo slednike; to so neke vrste prstov z nohti, ki zrastejo takoj nad taco

DRŽA je elastična, sproščena, udi so v liniji, lepo gibljivi; pri gibanju Beauceroni lahko dosežejo zelo veliko hitrost.

PLAŠČ · Dlaka: mehka, kratka, na glavi gladka, po telesu pa groba in čvrsta, dolga 3 do 4 cm; zadek in spodnja stran repa je svetlejši in resast; spodnji del plašča pa je bolj kratek, gost in fin. BARVA 1. Crna z ožigi Črna je čista črna, ožgana pa veveričje rdeča. Ožigi so na sledečih mestih: - lisa okoli oči - ob straneh gobca, na licih sta dve lisi (nikoli za ušesi) - po vratu - pod repom - po nogah, vendar ne smejo pokrivati več kot 1/3 tace 2. Harlekin (pisana z ožigi) To barvo predstavljajo siva, črna in rumenorjava, plašč je črn in siv v nekaterih delih, lise so dobro vidne, prevladuje črna barva. Ožigi so na istih mestih kot pri črni barvi z ožigi. Nejasna bela lisa na prsih je dovoljena.

VELIKOST: Psi 65-70 cm, psice 61-68 cm

NAPAKE: Vsak odklon od prej opisanih lastnosti se smatra kot napako

IZLOČLJIVE NAPAKE: · agresivnost in prevelika sramežljivost · velikost izven standardov · presvetla koža · presvetle oči ali ozadje oči (razen pri Harlekinu) · razpokan nos, obarvan vrat z nepigmentirano barvo · z naprej štrlečo zgornjo ali spodnjo čelustjo, zgornji zobje ne prekrivajo spodnjih · nekopirana ušesa popolnoma navpična in ravna · pretirano navzven obrnjene zadnje tace · brez slednikov · prekratek rep ali rep nošen čez hrbet · popolno pomanjkanje ožigov · skodran plašč, bela lisa na prsih Za harlekina: · prevladujoča siva · preveč sive na eni strani in črne na drugi.



Vir:
http://freeweb.siol.net/alef16/standard.html

"He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion."


kaskae

  • *
    • Prispevkov: 969
    • Točke: 5
  • Alaskan team
Odgovori #1 : 08 Februar 2007, 20:08:49
Poznam žensko ki je v naš KD hodila z Beauceronko ( rodovniško ). Psica je izredno lepa in poslušna tudi. Imajo pa tudi psa vendar ne vem če se ukvarjajo z vzrejo ( mislim da ne )

Živijo na osamljeni kmetiji, pes pa je nepogrešljiv pri čuvanju tako hiše kot tudi živine.
Pes baje zelo dobro zganja živino, zjutraj priganja krave na molžo pravijo, da bi brez njega to trajalo celo dopoldne. Je pravi pastirski pes in odlično vodljiv na daljavo. Psica pa mislim da je bolj hišna ljubljenka in pazi na otroke. :P

Life is like a dog sled team. If you aint the lead dog, the scenery never changes. - Lewis Grizzard

~mladički Aljaški Malamut~


opica

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 25 Marec 2008, 08:31:23
glede na to, da ni opisa te prečudovite pasme, bi dodala nekaj mojega :)

Beauceron se je skozi stoletje zelo malo spremenil. Ohranil je svojo rustikalnost in svoje delavne sposobnosti. Zelo dobro se je prilagodil današnjemu načinu življenja. Še vedno je izreden čuvaj. Zelo rad je v družbi ovac in goveda, katere tako čuva kot zganja. Izredno dobro zna uporabljati svoj nos. Je umirjen, zanesljiv in stabilen, vendar se ne bo obotavljal pri varovanju "svojega krdela" - pokazal bo vso svojo moč za katero sploh nismo vedeli da jo ima. Odlično zna preceniti situacijo in ne bo odreagiral če le ni to nujno potrebno. Zaveda se svoje moči in ne potrebuje nepotrebnega dokazovanja. Vse to se odraža v odnosu do drugih psov in živali. Je zelo inteligenten, zvest, ubogljiv in poslušen, zato je njegovo šolanje hitro in efektivno. Ima izredno dober spomin, od svojih prednikov pa je podedoval tudi čuvajsko sposobnost tako do svojega doma kot lastnika. Do tujcev je nekoliko zadržan vendar predvidljiv. Nežen in pozoren je do otrok in šibkejših ljudi. Beauceron je zvest in razumevajoč družinski član.

Zaradi značajskih kvalitet je skratka pes, katerega si lahko le želimo.

Tudi zdravje pri beauceronu ni vprašljivo. Razen težav, ki pestijo vse večje in močnejše pse (displazija, zasuk želodca) je to izredno zdrava pasma.

Pa vendar ni vse vedno tako lepo. Beauceron je delovna pasma. In vsak dober delaven pes potrebuje razumevanje svojih potreb, dobro vzgojo in pravilno šolanje. Beauceron RABI vzgojo. Brez nje imamo psa, ki dominira in ga ne moremo krotiti. S svojo velikostjo in močjo si zlahka podredi vsakogar, ki ni odločen in trden pri šolanju. To seveda ne pomeni, da ga bomo šolali z brcami. Beauceron ima izreden spomin. Vsaka neutemeljena uporaba sile bo našega psa od nas le oddaljila. Beauceron psihično dokaj pozno doraste (nekje do tretjega leta). Do takrat velja pravilo železne roke zavite v mehko žametno tkanino. Njegova dolga življenska doba (od 12-15 let) odtehta nekoliko daljše obdobje dozorevanja.

Beauceron je delaven pes. Potrebuje zaposlitev in sicer tako psihično kot fizično. Potrebuje veliko gibanja. Zavedati se moramo, da si je zanj potrebno vzeti čas.

Posebnost beaucerona so dvojni sledniki na zadnjih nogah. Pri drugih pasmah se sledniki odstranjujejo, pri beauceronu ne. So njegova pasemska značilnost, ki je določena s standardom.

več info na: http://www.beauceron-tara.com 


Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #3 : 26 Marec 2008, 10:35:19
Eno leglo beaucerončkov v Sloveniji



1x2xx3xxx

  • Gost
Odgovori #4 : 01 Julij 2008, 18:46:24
ojla
Ker v temi briard nihče ni vedel odgovora,bom tudi tukaj postavila enako vprašanje.
V knjigi sem prebrala,da je briard dolgodlaka različica beaucerona.
Kaj več o tem???



tessa

  • *
    • Prispevkov: 363
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 01 Julij 2008, 19:42:13
Teli mladički so pa dost rotvajlerju podobni ;D

LP,
    Nika

Živali ne znajo povedati, znajo pa pokazati...zato se moramo toliko bolj potruditi da jih razumemo


BorderCollieLover

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 06 Avgust 2008, 09:01:04
Ja, nekako so podobni rotvaljerjem..
Beauceron ima volčje značilnosti in meni te slike ne pokaže..

I would trade all of my tomorrows for one single yesterday with you.
Lajka & Charlie R.I.P
until we meet again..


Nera__

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 14 Oktober 2008, 22:15:54
Pozdravljeni!

Da ne bom preveč dolgovezila. Za vse ki vas zanima ta pasma in si jo želite pobliže spoznati en link  http://beauceron-beauceron.blogspot.com/ 

lp by Nera__



Nera__

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 20 Februar 2009, 15:24:53
SPREJEMAMO REZERVACIJE ZA MLADIČE ODLIČNIH STARŠEV!!



DIXIE DES ALEXINES - odlična morfologija, prirave na IPS-C, RO I




UFO DE LA MONTAGNE DU SEIGNEUR - recommande, Dys A, IPO 3, rCACS, CSAU , 2. najlepši pes na državni specialni razstavi beauceronov v Franciji

Rezervacije na 041 724 881  ali [email protected]



ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 20 Februar 2009, 20:02:18
Ja ti psi so res lušni...
Sem tudi spoznala enega predstavnika pasme.



1iika

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 20 Januar 2011, 23:06:44
Mladički beaucerona (black & tan / harlequin) na prodaj bodo od 8. aprila 2011 u psarny Ame magnamime u Slovaška.
Mati (black & tan) : http://www.beauceron.weblahko.sk/ADONNE.html
Oče (harlequin) : http://www.aboutbeaucerons.com/cgi-bin/geneal.pl?op=tree&index=18757&gens=4&db=beauceron.dbw
- odličnega značaja, odličen temperament, predpostavke za delo, odličan exterier
več tukaj: http://www.beauceron.weblahko.sk/Steniatka--Puppies.html



Alchy

  • *
    • Prispevkov: 54
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 05 November 2011, 12:37:33
Ta pasma mi je zelo všeč.  :D



beauceron-dog

  • *
    • Prispevkov: 14
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 11 Marec 2012, 13:22:59
Jaz imam beaucerona. Vendar je še zelo majhna - stara nekaj čez dva meseca. Sem priložila nekaj slikic v opisu, ker sem nova in sem predstavila obe psici. :)

Dogs laugh, but they laugh with their tails. ~ Max Eastman, Enjoyment of Laughter


Lonchy

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 10 April 2012, 13:05:10
Tudi mi imamo beauceronko. Zelo lušna pasma, ampak mislim, da je kar zahtevna. Naša je zelo trmasta, sicer poslušna, hitro se uči, ampak če se ji zazdi, da ne bo ubogala, pač ne bo, pa se lahko na trepalnice postavimo.  ;D Je pa treba res skos delati z njimi, da se ne razvadijo. :)  So pa tudi zelo močni psi, tako da po moje niso za začetnike.
Naša je drugače zelo prijazna do ljudi, rada se carta, tudi v naročje hoče zlesti (pa ima cca 40 kg :) ), ampak do drugih psov pa ni pretirano prijateljska. Tiste, katere pozna že od malega sprejema, ostalih pa....no ja, na srečo jih večinoma ignorira, ampak moramo biti kar previdni, saj kdaj tudi zobe pokaže (ponavadi ob prisotnosti samičk, če je samček pa samo, če jo preveč neotesano ovohava :) ). Z domačo mačko se krasno razume,  tuje mačke pa preganja (oz. jih hoče preganjati, ji pač ne pustimo).
Je pa res zelo cartast pes, stalno hoče biti v naši bližini, včasih imam občutek, da ima dosti raje ljudi, kot pa druge pse! :)



jervol

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 28 Maj 2012, 13:42:09
Pozdravljeni lastniki Beauceronov,

zanima me, ali je dal kdo od vas lastnikov Beauceronu ušesa postrižt. Pri kakšni starosti psa se ta poseg opravi? Kakšna je potrebna nega pri tem posegu, je zahtevna nega (previjanje,...)?
Kam ste peljali psa na poseg in v kakšnem cenovnem rangu se giblje poseg?

Hvala za odgovore ;)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #15 : 28 Maj 2012, 13:52:09
Je prepovedano  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


jervol

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 28 Maj 2012, 13:56:28
Andreja: vem, da je prepovedano v članicah EU in Veliki Britaniji. To pa ne pomeni, da tega ne smem vedet.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #17 : 28 Maj 2012, 14:07:50
 :-X

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #18 : 28 Maj 2012, 14:54:49
Mislim, da je prepovedano tudi na Hrvaskem.

Vem, da je kup dela po sami operaciji, pa previjanje ranjenih uses, pa blablabla (zame cist prevec in cetudi bi bilo to pri nas dovoljeno in sprejemljivo, sem prevec lene sorte, da bi se v kaj takega spuscala (ce dam na stran moralo pa blablabla))... psu se trpljenje po operaciji sele zacne bi se reklo. Pa tudi ni nujno, da bodo usesa stala tako kot je treba... ce ne boste dobro, prav povijali/previjali, ce ne bo poseg opravljen tako kot je treba... saj se sigurno se najde kaksen veterinar, ki to dobro naredi, je pa sigurno vec takih na crnem trgu, ki so prej mazaci kot veterinarji (enako kot splav pri zenskah, kjer je le-ta prepovedan... - pol so pa zenske umirale zaradi tega...)

Kaj ima pes kaksno hibo na usesih in jo hocete skriti?

Dvomim, da ti bo kdo javno odgovoril, kje in za kaksen denar je krsil zakon in kateri veterinar ga je krsil... sem poskusala priti do teh imen, pa ne zaradi storitve, temvec zaradi prijave veterinarja in dosega, da mu gre licenca...


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #19 : 28 Maj 2012, 15:50:10
Beauceroni so kupirani precej "nizko" tako, da ni neke panike s postavljanjem ušes pokonci.............ne rabijo nobene opore za ušesa kot recimo dobermani. Če je poseg strokovno izveden, kar tudi MORA biti, ste popoldan s psom že doma  ;) . Po 14 ih dnevih + je skoraj vse zaceljeno. Cene kupiranja so različne; zadnji s katerim sem govoril je plačal 100EUR oz. 200EUR (pa tam do 400EUR  ::) ), nisem siguren; kupiran kot je treba, strokovno!

Kje kupirati; se moraš pozanimati sam, najboljše pri vzrediteljih, znancih.......in pazi, ne znajo vsi kupirati, ki se izdajajo, da znajo, skratka pazljivost ni odveč. Kupiranje se od pasme do pasme razlikuje, zato je najboljše iskati informacije pri tistih, ki "nogavičarje" dobro poznajo!!!

.......ni nobenih hudih "manevrov" s povijanjem, bla, bla, bla, če je poseg izveden strokovno; vsaj bri beaceronih ne.



jervol

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 29 Maj 2012, 08:52:01
Hvala za odgovore Pigog in Barbara10!

Kdo od vas pa ima vse Beaucerona? Lahko bi imel ta forum tudi opcijo, da bi uporabnik sporočil kakšnega psa ima ;)

lp



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #21 : 29 Maj 2012, 17:57:22
Phahahahahaha  :o Saj ima to funkcijo. LOL če klikneš na uporabnika-prispevki lahko prebereš vse kar je nekdo napisal in sigurno izveš kakšnega psa oz. pse ima nekdo. Pa komu se ljubi to delat.  ;D

Sicer pa na napačnem koncu sprašuješ za kupiranje. Moraš malo tudi pomisliti, da če že najdeš neko državo kjer to legalno počnejo in kvalitetnega veterinarja, ki zna narediti lep rez in lepo zašiti, da ni rob brez dlak ali še bolj čudno-ušesa različne dolžine.

Potem še pomisli kam vse s takim psom ne boš mogel na razna tekmovanja, razstave in ponekod tudi ne na dopust s kupirancem.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #22 : 29 Maj 2012, 18:06:52
Phahahahahaha  :o Saj ima to funkcijo. LOL če klikneš na uporabnika-prispevki lahko prebereš vse kar je nekdo napisal in sigurno izveš kakšnega psa oz. pse ima nekdo. Pa komu se ljubi to delat.  ;D

Sicer pa na napačnem koncu sprašuješ za kupiranje. Moraš malo tudi pomisliti, da če že najdeš neko državo kjer to legalno počnejo in kvalitetnega veterinarja, ki zna narediti lep rez in lepo zašiti, da ni rob brez dlak ali še bolj čudno-ušesa različne dolžine.

Potem še pomisli kam vse s takim psom ne boš mogel na razna tekmovanja, razstave in ponekod tudi ne na dopust s kupirancem.

Od kdaj pa to?

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #23 : 29 Maj 2012, 18:26:45
Za tekmovanja bi se lahko stelo razstave v dolocenih drzavah (v enem izmed Kinologov se je dalo brati, da so "poslali domov" eno kupirano argentinsko dogo, s katero so prisli direktno iz Argentine na WDS (ce se prav spomnim), ker je bila kupirana - ali se clovek ni pozanimal, kako je z razstavljanjem takih psov v nevemveckateri evropski drzavi, ali pa je mislil, da so pravila bolj za hojladri... taka polomija ti ostane enako dobro v spominu (tudi, ce te ni zraven in samo preberes nekje), kot ena zenska, ki je svojega ne cisto crnega bokserja namazala s crno zadevo, zraven imela oblecene bele hlace (doooolgo nazaj, morda me takrat se ni bilo, a take zgodbe se ohranijo ;) - tako kot se bo tista s tetovirtanjem nosa pri nemski dogi)... - si mislis "keri kret..." - pa take zgodbe se razsirijo kot pozar in vsi vejo zate ;) - take reklame si ni za zeleti). Za ostalo ne vem, ker nisem nikoli imela in tudi nimam zelje po kupiranem psu (razen eno drekozerskokvazikodrico, ki jo na stara leta vec nihce ni hotel... pa so mi sli vedno mravljinci po hrbtenici, ko sem jo stimala, ker je bilo potrebno urediti tudi kupiran rep... se zdaj me trese "elektrika").

Samo stari sodniki iz "naprednih" drzav, kjer ni vec dovljeno razstavljati kupirancev, radi v "banana" drzavah se vedno dajo prednost kupirancem (kakor sem opazila). Cetudi nekaterim ni vsec, da se psov ne kupira, gremo v to smer in prej ko slej bodo nekupirani psi nekaj cisto normalnega ;) (jaz za kaj drugega, kot naravnega psa, itak ne dam niti centa, pa naj bo oh in sploh super v vseh pogledih).

Med "banana" drzave stejem tudi Slovenijo, ker KZS (se) ni uredil pravil glede na ZZZiv.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #24 : 29 Maj 2012, 18:41:38
Evo... Že ki je tema oživela bo pa mogoče kakšen lastnik uletel in kaj napisal  :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #25 : 29 Maj 2012, 18:56:48
Od kdaj pa to?

Pri nas sicer tega ni. Ampak ponekod v tujini kjer imajo že dolgoletno tradicijo prepovedi pa res kupirani psi ne smejo opravljati določenih izpitov in sodelovati na tekmovanjih, če so kupirani.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #26 : 29 Maj 2012, 19:48:03
Od kdaj pa to?

Ne vem od kdaj. Se pa dogaja, da kupirancem ne dopustijo tekmovati/razstavljati Finska je tak primer in še par drugih držav. Za dopust pa mislim da so mi povedali za Finsko, ampak nisem 100%. Zakonodaje se itak spreminjajo, se splača preverit.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #27 : 30 Maj 2012, 14:48:53
Tudi mene zanima kam ne smem na dopust s kupirani oz. nenaravnim psom  :D
............ce je to le Finska bom ze pretrpel ;D

Me pa zanima, kaksni so razlogi, da pse razstavljate in z njimi tekmujete oz. razocaranje ce tega s cistokrvnim ;) ne bi morali poceti ?

........tudi mene veseli, da je kinologija po par sto letih dozivela razsvetlenje in prenehala kupirati beaucerone in drugo ;)

Glede tekmovanj in drugega; obstaja kup tekmovanj za pse, taksnih in drugacnih, s titulami ali brez. Recimo Hegewalda (DD) se pac ne morate udeleziti ce pes NI kupiran (rep; upam, da veleumi vsaj tukaj mecejo vse v eno skledo).
Ce pa kupiran pes ne bo smel opravljati recimo BBH in bo kljub temu poznal pravila obnasanja v urbanem okolju, je meni pa prav figo mar ali je krizanc, cistokrven, stereliziranec ali pa kupiranec. Predvsem se bi morali zamisliti tisti, ki razastavljajo zaradi razstav, tekmujejo zaradi tekmovanj, katerih posledice so razne titule taksne in drugacne.
O morali in etiki pa s kom drugim.....................re cimo vsaj 2000 let starim Sokratom ;)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #28 : 30 Maj 2012, 18:18:55
Daj preboli že dejstvo, da nimaš rodovniškega psa in se s tem sprijazni. In začni raje nekaj trenirat in tekmovati, da boš zaposlen s psom in polno užival v teh aktivnostih.

Na tekmah se šele pokaže kako je nekdo dober in sposoben vodit psa in zato ker je tam fajn družba, ker lahko vidiš kako drugi vodijo psa in se primerjaš.
Bb-H in še nekaj ostalih izpitov je več kje pogoj za vzrejno dovoljenje vsaj delovnih pasem. itd itd

O tem koliko psov imajo Bb-H pa še vseeno nalajajo mimoidoče ljudi izza ovinka etc etc...je pa cel kup in bi moral spremeniti naslov bbh-ja. Zame tam ne moreš preveriti ali je pes res vreden naziva spremljevalec (tak pes bi po moji logiki lahko bil povsod spuščen, obvladal odpoklic in defenitivno ne bi nalajal mimoidoče ljudi kjerkoli že in kakršnikoli so že in bi znal brez povodca kulturno pristopiti do psov), moja psica seveda gladko pade, če bi preizkus dejansko bil tak.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #29 : 30 Maj 2012, 20:02:55
Za slabovidne:

O tem koliko psov imajo Bb-H pa še vseeno nalajajo mimoidoče ljudi izza ovinka etc etc...je pa cel kup in bi moral spremeniti naslov bbh-ja. Zame tam ne moreš preveriti ali je pes res vreden naziva spremljevalec (tak pes bi po moji logiki lahko bil povsod spuščen, obvladal odpoklic in defenitivno ne bi nalajal mimoidoče ljudi kjerkoli že in kakršnikoli so že in bi znal brez povodca kulturno pristopiti do psov), moja psica seveda gladko pade, če bi preizkus dejansko bil tak.

;D
Globoko zajemi sapo..............in klik na Finsko :o

PS
Rodovnik zaradi tekmovanj in razstav  8)...........ali se motim oz. ne razumem napisanega :(