Za pesjanarje > FCI 1

Hrvaški ovčar [Croatian Sheepdog]

(1/125) > >>

Živa:
Ta avtohtona hrvaška pasma izvira iz psov, ki so jih Hrvati pripeljali s seboj, ko so se priselili na današnje ozemlje. Ti psi se vzrejajo na Hrvaškem, predvsem na plodnih ravnicah Slavonije, neprekinjeno od takrat do danes.
Hrvaški ovčar je pozoren, okreten, živahen in inteligenten pes z neizmerno energijo in močno potrebo po človeški družbi. Je zdrav in odporen pes ter skromen glede vzdrževanja in hrane. Ima dobro razvit ovčarski nagon in je odličen pes čuvaj.

IZGLED
Pasma je na spodnji meji srednje višine in osnovna barva je vedno črna. Značilnost pasme je kratka dlaka na nogah in glavi, ki nekoliko spominja na lisičjo. Na drugih delih telesa je dlaka daljša, valovita ali kodrasta. Plečna višina je za oba spola med 40 in 50 cm, dolžina telesa pa presega plečno višino do 10%. Danes so nekateri psi tudi višji; mogoče zaradi boljše prehrane in lagodnejšega življenja zrastejo do svojega polnega genetskega potenciala. Tradicionalno se rep kupira zelo na kratko, nekupiran pa je bolj ali manj zavit na hrbet psa. Pogosti so tudi naravno kratkorepi psi.

+1

Živa:
Se mi je zdelo, da si zalužijo svojo temo. Mogoče pa se bodo še komu zdeli zanimivi, ne samo meni in Ivani ;).

Na slikah sta Grom - tipičen HO z repom in njegova sestra Siva, naravno kratkorepa in netipične barve. Oba sta iz psarne Mawlch.

Živa:
Pa še dva filmčka moje črne pošasti v akciji:

Postojna, 17.12.2006

Finska - Tampere, 15.10.2006

Sammy:
So kaj v sorodu z mudiji? Kakšna pa je razlika v značaju med njimi, če sploh obstaja kakšna? Barva je pri mudijih lahko kakršna koli, kako pa prepoznaš pasmo med dvema črnima psoma?  :D

Ah, Finska ... :-* Ste šli z letalom? Kakšna so pravila v zvezi s psi? Kaj pa na splošno, kakšen odnos imajo Finci do psov na javnih mestih? Sklepam, da ni problemov, mislim, da imajo visoko 'kinološko zavest'.  :) Ok, se opravičujem za offtopic, ampak me res zanima.

5rca:
Mislim, da so mudiji malenkost manjši.  :-\ So si pa res izredno podobni. Upajmo, da se Polonca kaj oglasi pa pove, kaj o svoji Shay.  :P In o razlikah med pasmama (glede na to da ima oba doma, bo najbolje vedela).

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo