Ker imam končno nekaj časa bi bilo lepo, da namenim še nekaj dodatnih besed prvenstvu, ki se je 14 dni nazaj odvijalo v Zagrebu.

Težko je najti besede, ki bi dobro opisale prvenstvo. Delovno prvenstvo hrvaških ovčarjev je namreč dogodek, zaradi katerega se splača imeti hrvaškega ovčarja...
Letošnje 2. delovno prvenstvo je v vseh pogledih nadgradilo prvega. Udeležilo se ga je namreč skoraj 40 tekmovalnih parov, ki smo se med seboj pomerili v 9 različnih disciplinah (agility, tunnel cup, bikejoring, pašnja ovac, frizbi, sled, poslušnost in obramba in še iskanje pogrešanih v naravi).
Da je hrvaški ovčar vsestransko uporabna pasma smo že omenjali, kar me posebaj veseli pa je, da smo vsestranski tudi njihovi vodniki. Skorajda vsi tekmovalni pari smo se namreč pomerili v več kot samo eni disciplini. Prav veseli me, da je prvenstvo organizirano na način, ki to podpira in omogoča.
Zame je bilo prav lepo videti, da se naša "družina" širi, na športno pot zdaj stopajo že vnuki tistih pasjih legend, ki so krive, da se je večina nas sploh navdušila za pasmo. V prihodnje si želim samo še tega, da bi se na prvenstvu bolj množično začeli pojavljati tudi psi, ki niso v direktnem sorodstvu z dosedaj poznanimi...
Nad specialno razstavo, s katero se je prvenstvo zaključilo, letos nisem bila navdušena, čeprav je zmagala lepa psička Wey (Nice Of You To Come Bye Noisy Nature) lastnice Maše Stranj. To pa je bila tudi ena redkih dobrih odločitev sodnice (vsaj po mojem okusu), saj je sicer izgledala malce zgubljeno. Žalostno je tudi, da je tako malo psov v razstavnem ringu predstavljenih tako kot bi bilo treba, veliko jih je celo povsem nesocializiranih, plašnih in očitno nesrečnih, da se morajo pojaviti na razstavi.
Nad rezultati mojih punc seveda ne morem bit drugega kot navdušena. Kiša je nastopila v vseh 9ih disciplinah in osvojila 8 stopničk (4 zmage, 3 druga in eno tretje mesto), Šajka pa je nastopila v šestih disciplinah (1 zmaga, 3., 4., in 5. mesto).

Za konec pa še ena novica - Kiša je včeraj uspešno opravila IPO 2. Bilo je glasno, divje in hitro.