Haflinger

Zorek · 23133

Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
: 05 Marec 2007, 21:33:19
Hay,
mene ta pasma konj zelo zanima. Nasploh vem malo o njih, zato sprašujem vas če veste kaj o njih in mi napišete, ker mogoče bi jih pa kdaj imela, ker so mi najlepša pasma konj. Bolj ljubiteljsko in ne kot za izrabljanje v kakšnem športu ipd.
lp,
Anja


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #1 : 06 Marec 2007, 08:40:43
Oprosti, ma si ne morem kaj.
Izrabljanje?!  :o

Pol jih boš gledala in božala verjetno, ker ostalo je izrabljanje...  ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #2 : 06 Marec 2007, 09:03:58
Hay,
mene ta pasma konj zelo zanima. Nasploh vem malo o njih, zato sprašujem vas če veste kaj o njih in mi napišete, ker mogoče bi jih pa kdaj imela, ker so mi najlepša pasma konj. Bolj ljubiteljsko in ne kot za izrabljanje v kakšnem športu ipd.
lp,
Anja

Haflingerji so primerni za "izrabljanje" v športu, rekreaciji , za kmečko delo in tudi za okras  ;)
Sodijo med ponije oz male konje , tudi glede toplo-hladnokrvnosti so nekje na meji. Po konstituciji so bliže hladnokrvcem po temperamentu pa so primerljivi z jahalnimi konji. Nastali so z oplemenitenjem gorskih kmečkih konj z arabci.
Uporabni so vsestransko-za kmečka dela- zaprego,vlačenje lesa, tovorjenje in tudi za ježo, ter celo za šport- preskakovanje v lažjih katergorijah, dresuro in seveda teren.
So nezahtevni za vzdrževanje- v mili klimi shajajo tudi samo s pašnikom ki ima zavetje (streha in 3 stranice). Na splošno so raje zunaj kot notri, če so v hlevu rabijo dovolj zračenja in svetlobe in najmanj 2 uri dnevno dejavnosti na prostem.
Če ne delajo veliko rabijo poleg suhe mrve minimalno dodatkov (krmil ali ovsa ) koristi jim kako jabolko , korenje,  repa itd. Kadar se pretežno pasejo ne rabijo močnih dodatkov- izjema delovni in breje samice.
Kopita imajo trdna, vseeno je pripročljivo kovanje.
Vsekakor ena najbolj nezahtevnih , zdravih in vsestransko uporabnih pasem.
Čeprav so manjši so dovolj močni tudi za jahanje odraslih oseb.

+1

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #3 : 06 Marec 2007, 11:35:04
Glede "izrabljanja" za športne namene, kot vse domače živali se tudi konji izredno dolgočasijo, če niso na tak ali drugačen način vsaj par uric na dan s čim zaposleni. Konj, ki samo stoji v hlevu ali v izpustu je nesrečen in osamljen, pa čeprav ima vrhunsko oskrbo kar se hrane in nege tiče.

Konj, ki opravlja neko delo (lahko je to šport), ki je ustrezno za njegovo pasmo, temparament in fizično konstitucijo, in s katerim se ustrezno ravna (se ga ne maltretira), je vsekakor srečen konj in takšni konji dosegajo tudi lepe rezultate na tekmovanjih. To vsekakor ni izrabljanje. Izrabljanje je maltretiranje, kar je nekaj popolnoma drugega kot nuditi konju ustrezno zaposltiev.

Konj, ki se dolgočasi in ki je osamljen (občasno božanje, trepljanje, talanje priboljškov in jahanje največ 1x na teden), razvije cel kup razvad, ki so zanj lahko tudi življenjsko nevarne, kot na primer "pajsanje" (strokovnega izraza za to ne poznam).




deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #4 : 06 Marec 2007, 12:52:52
mnogi dajejo tudi premalo zaposlenim konjem v boks in na pašnik razne igrače, podobne pasjim ,samo večje- kongi, kotaleče žoge iz katerih padajo nagrade, žoge za brcanje in predvsem rabijijo konji stalno družbo - po možnosti konjsko , če ne gre pa kakšno kozo npr in vsekakor se nič ne more primerjati z rednim delom oz uporabo v mejah fizične zmogljivosti.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #5 : 06 Marec 2007, 13:28:02
Hay,
jaz sem mislila na izrabljanje na kakšno tekmovanje iz preskakovanj ovir ipd.
Jaz bi pač se ukvarjala z njim tako kot je potrebno in ne zdaj, da bom po cele dneve bil na konju in jahala ipd. Vem, da niso radi osamljeni zato bi imela tudi 2 ali več konj in ne samo 1 ter bi bila z njimi čim več časa npr. bi bila v njihovi bližini, jih negovala 1x na dan. Seveda pa preden bom imela konja (če ga bom kdaj sploh lahko imela, ker zdaj nimamo kakšnega primernega travnika, ker se vsi uničijo zaradi iglic z dreves) se bom veliko pozanimala kako skrbeti za njih.
lp,
Anja


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #6 : 06 Marec 2007, 13:31:42
Ja, ampak tekmovanja, preskakovanje ovir itd. niso sami po sebi "izrabljanje". Beseda "izrabljanje" pomeni izkoriščanje v negativnem smislu. S tem se pa ne morem strinjati. Izkoriščanje ali izrabljanje nastopi zaradi odnosa, pristopa, ki ga izbereš, ne pa zaradi športa samega.

In kot sem že napisala, skrb, crkljanje itd. niso zadostna zaposlitev za konja. Pa tudi to, da živi v čredi, ni dovolj. Konj je veliko bolj zadovoljen, če kaj dela s človekom. To ne pomeni, da ga moraš vsak dan par ur jahati. Zaposlitve so različne glede na pasmo in njen namen.

lp



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #7 : 06 Marec 2007, 15:02:00
Hay,
saj pravim, da še nimam veliko pojma o konjih in zato tudi malo vas sprašujem, tiste ki imate izkušnje s konji ali pa ste brali veliko o njih ipd. in bi rada izvedela kaj več.
Samo nekateri imajo konje samo zato, da tekmujejo z njimi, kar meni niti ni ušeč. Saj mi je ušeč preskakovanje ovir ipd. samo to more biti s takimi konji, ki so za to namenjeni. Na ameriški strani o pasmah konj sem prebrala da so haflingerji namenjeni za Pleasure, Trail, kar sem jaz s pomočjo slovarja razumela kot v zadosvoljsto oz. ožitek človeku in nekako sledit, za to drugo niti ne vem kaj je to. A mi lahko nekdo to malo razloži? Se vidi, da imam angleščino 4 in mi ne gre kaj prida dobro.
lp,
Anja


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #8 : 06 Marec 2007, 17:06:23
Res je, da haflingerji niso primerni za preskakovanje ovir. To, kar si prebrala v anglescini pomeni, da so primerni za rekreativno in terensko jahanje. Videla sem pa že predstave country jahanja s haflingerji.

Ne glede na to, da so haflingerji primerni predvsem za rekreativno in terensko jahanje, se je treba z njimi ukvarjati, jih zaposliti njim primerno. Da bi bili lahko dobri konji za terensko jahanje, tudi oni potrebujejo dosti treninga v maneži, ujahavanja, naglihavanja... Dober konj za terensko jahanje mora biti dosledno ujahan, pa tudi njegov jezdec mora biti vešč jahač (za to so npr. uvedli izpit jahač II), da je terensko jahanje res užitek za konja, jezdeca in okolico, ne pa nevarno divjanje čez drn in strn, kot se to še vedno dostikrat dogaja pri nas.

Če si želiš res več naučiti, ti toplo priporočam obisk v kakšni dobri jahalni šoli (ne v prvem kmečkem hlevu, kjer imajo tudi konja). Vpiši se v jahalni tečaj pri dobrem inštruktorju in se začni tudi praktično učiti o konjih.

lp



irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #9 : 06 Marec 2007, 17:52:34
točno tako najbolje, da greš v akcijo in nekje se začneš ukvarjati z konji in si boš tako nabrala največ izkušenj.

Glede preskakovanja ovir.......konj mora rad skakat, to je prvo. in to se tudi vidi konju, ko ga gledaš. seveda se najdejo ljudje, ki skačejo na svoj račun za konja jih pa enostavno briga. ampak slej ko prej se to ustavi, žival z 700kg proti jahaču z npr.60kg...je kar jasno koliko je ura. na silo ne gre nič, jahač slej ko prej zgubi...brez veze to poskušat, ker se bo konj vedno upru. veliko se dogaja tudi tako imenovano bariranje (konj preskoči oviro pa nekdo zravn stoji in v tistem trenutku ko je konj nad oviro dvigne zapreko in konja udari po nogi zato da naslednič bolj špara noga oz. jih spravlja po sebe >:(....tega je pri nas ogromno ...... če je postavljeno 80 cm ali pa 110 cm bo konj skočil vedno več kot 10 cm več z strahom ali pa se bo ustavil, odvil.....to se kmalu konča ker vedno ko je višje konj ne more več in se ustavlja in tako se njegova karjera že nekako recimo pri 8 letih konča. žalostno...ampak to pri ans je, ker je ful dobr če konj skače z luftom ::)  :-X.  potem pa kdo kej vpraša kako je lahko 18 let star konj ali pa še več zmagal grand prix pa še vedno skače z navdušenjem in največjnim veseljem. to je pa zdaj delo z konjem skozi vse njegovo življenje, razporejeni treningi, razporejeno kako visoko bo konj skakal določeno leto itd. itd.  pri ans v štali imamo konja starega 24 let zdaj v kratkem bo 25.....celo življenje je skakal, sedaj še vedno ampak vse je primerno k njegovi starosti seveda. veliko je tudi ljudi, ko jim eno tekmo konj gre super 110cm in potem naslednjo že kar 130cm in se jim konj ustavi in ne more več in potem je tudi zelo težko konja nazaj pripravit kot je bil prej za 110 cm oziroma nemogoče, ker je bil konj preteran. dosti jih reče ja more....ja če ne more ne more. nekateri lahko skačejo 150 cm nekateri pa največ 110cm. tega nekateri ne morejo dojeti in svoje konje terajo in tako zgubijo veselje konj in jahač, ker nikamor ne gre. to je problem pri ans ker smo v konjeniškem športu 200let vzadi za ostalimi državami. pri nekaterih je še vedno prisoten stari (grobi, na silo) način jahanja.
konj more imeti veselje in tega mu ne smemo vzeti, počasi se napreduje ne pa v 1 letu iz 80 cm na 130 cm. jaz in moja kobila trenirava preskakovanje. stara je 10 let in pri nas v slo nekateri, ki so za časom v konjskem šport rečejo u a že( ker je seveda njihov konj takrat že 7 uničen in primeren za odpis), v tujini pa a šele. mislim,da to pomeni veliko. pri nas se vidi da se jim gre samo za denar, briga jih po čem bo konj jahan (tudi če bo hribček dolinca pa vmes postavljen parkur) ::) :-X, tko no vse se jim gre za denar, kar se ti pa v konjskem športu ne sme jit. tko da zorek to si čisto uprvičeno napisala, ker če gledaš pri nas določene jahače ja se zadeva hitro zaključi in imaš o tem samo negativno mnenje. v sredo zvečer prižigite euro šport pa je to druga pesem skakanja kot pri nas.

malo sem se razpisala...

lp

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #10 : 06 Marec 2007, 17:56:15
aja še to.....pri nas gledajo samo da konj čez pride. v tujini so večinoma stilska jahanja ... in ni vse na tem da prideš čez ampak tudi dresura kako ti obvladaš konja v parkurju, je poslušen, kako jahaš, kako delaš z njim itd.

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #11 : 06 Marec 2007, 18:00:51
irrenchy, se strinjam s tabo in res je mnogokje tako, kot si napisala... Hotela sem samo povedati, da ne smemo na šport sam, disciplino kot tako, gledati kot na izkoriščanje samo po sebi, temveč je treba znati pristopiti k zadevi z glavo in srcem...

Naj še nekaj dodam k tvojemu pisanju. Ne samo, da mora konj imeti veselje do skakanja, da se ga ne sme preterati itd. Pred začetkom kariere ga je treba tudi temeljito zdravstveno pregledati, narediti rentgen okostja itd. (kot to počnejo na primer na Nizozemskem), saj je med konji z veseljem do skakanja kar nekaj takšnih, ki zaradi strukture svojih kosti niso primerni za skakanje. Z drugimi besedami, njihove kosti ne bi prenesle obremenitev preskakovanja ovir. Ker se seveda konjev pri nas ne pregleduje na ta način, so nekateri konji odsluženi že pri petih letih, njihove noge uničene itd.

Ampak, ja, sam šport je čudovit! Ljudje so tisti, ki maltretirajo.... Eurosport je vedno veselje gledat ;)



irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #12 : 06 Marec 2007, 18:14:12
jaja seveda.
irrenchy, se strinjam s tabo in res je mnogokje tako, kot si napisala... Hotela sem samo povedati, da ne smemo na šport sam, disciplino kot tako, gledati kot na izkoriščanje samo po sebi, temveč je treba znati pristopiti k zadevi z glavo in srcem...
ja seveda. se opravičujem, če sem se kje proti temu izrazla. vse ma + in pa - stvari. kot tudi tukaj.

Naj še nekaj dodam k tvojemu pisanju. Ne samo, da mora konj imeti veselje do skakanja, da se ga ne sme preterati itd. Pred začetkom kariere ga je treba tudi temeljito zdravstveno pregledati, narediti rentgen okostja itd. (kot to počnejo na primer na Nizozemskem), saj je med konji z veseljem do skakanja kar nekaj takšnih, ki zaradi strukture svojih kosti niso primerni za skakanje. Z drugimi besedami, njihove kosti ne bi prenesle obremenitev preskakovanja ovir. Ker se seveda konjev pri nas ne pregleduje na ta način, so nekateri konji odsluženi že pri petih letih, njihove noge uničene itd.
ja seveda :). konj more biti tega zmožen. ja ali pa pri nas se še to dogaja, da te vpraša, če je pregledana pa rentgeni itd. in potem rečeš seveda ja in ti reče kdo oh brez veze stran metanje denarja. >:( :-X. spomnim se lansko leto smo šli gledat turnir v velenje in je bil tam nekdo, ki se mu je konj poškodoval, ampak je rekel grem vseeno to odskakat bo že zdržal. ja je zdržal ja ampak celo leto so ga baje (informacije)  zdravili in ga niso pozdravili zdaj so ga dali pa na pašo nekam v neke hribe, ampak ne da bi pomislili da so si uničili konja ne najprej so pomislili da niso z njim nič zaslužili in je en navaden ............ .kaj češ.

ja ta šport je čudovit vsaj meni. ampak če jahaš na silo sej ne moreš zdržat, če pa tako kot pravi moj trener na dva prsta potem pa gre. ;D

kalsang...predvidevam da imate konja??....[size=05pt]se opravičujem če je bilo to kje že napisano[/size]

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #13 : 06 Marec 2007, 18:20:38
Irenchy, na žalost nimam konja, sem pa kar nekaj let rekreativno preživela z njimi in imela srečo, da sem imela same take učitelje, ki so vztrajali, da je treba jahat na "dva prsta". By the way, super je slišati, tale tvoj trener... :)

Zdaj stikov s konji nimam več (osebni razlogi), so pa vsekakor čudoviti in izredno spoštujem vse ljudi in tekmovalce, ki znajo pristopiti k tem bitjem in stvar izpeljati tako, kot je treba. Tako kot praviš, čudovito je gledati nekoga, ki je zlit s konjem, ko skupaj s konjem kot za šalo in v svoje veselje premagujeta ovire, ko se jaha s stilom, gladko, mehko...

Irenchy, mi lahko zaupaš kje jahaš, kdo je tvoj trener?



irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #14 : 06 Marec 2007, 18:24:38
Ja nekateri nikakor ne morejo dojet, da je pod njimi živo bitjo, ki tudi rado uživa in obenem popolnoma posluša in uboga jahača med jahanjem pa vseeno uživa.

Jaham v Gameljnah (tam imamo konje v oskrbi) zdaj smo klub KK Kallisto. trener je pa Aleksander Smolnikar.

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #15 : 06 Marec 2007, 18:41:18
 :) :) :)

Sama nisem jahala pri vas, sem pa seveda dosti slišala o Smolnikarju, pa tudi Gameljne so absolutno na dobrem glasu...

Jaz sem bila vedno samo rekreativka, predvsem na ranču Kaja in Grom v Zaplani. Jahača II sem pa naredila v Škofji vasi pri Alešu Kučerju. Ogromno sem se od njega naučila. Sigurno ga poznaš. Je eden tistih, ki vztraja pri osnovah dresurnega jahanja preden te zapodi čez prvo oviro.

Evo, Zorek, tu sta dva odlična konjeniška kluba! Tvoje zanimanje za konje bi bilo najbolje nadgraditi v kakšnem dobrem klubu!

Irenchy, kdaj je kakšna tekma? Boš tekmovala?



irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #16 : 06 Marec 2007, 18:49:11
mi gremo 12,13,14,15 april nekam zraven graza...nikoli si ne morem zapomniti imena :-\. za naprej pa še nevem...vse je večinoma avstrija. slovenija pa mislim, da se bo šlo takrat ko bo državno v velenjem...tam je še vredu. ja za aprila bova šle če bova pripravljene... .

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #17 : 06 Marec 2007, 22:35:54
Veliko sreče ti želim! Mogoče pa pridem v Velenje firbec past...



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #18 : 07 Marec 2007, 15:29:56
Hay,
v začetku maja se vpišem v Country Club na Legnu. Mi ga je zdravnica prporočala, ker je rekla, da je dobro, da grem jahat za svojo hrbtenico. Z učenjem jahanja pa začnejo enkrat maja.
irenchy povej mi prosim kdaj in kje natančno bo v Velenju tekma, ker sem blizu Velenja in bi lahko prišla.
Jaz večkrat gledam na animal planetu Horse power ipd. in kažejo 2 kluba, kako v teh dveh skrbijo za konje, kakšne probleme imajo, kako se pripravljajo na tekmovanje, tekmovanje samo v preskakovanju ovir ipd. in res ocenjujejo kako vodjio konja jahači, kako skačejo, premikanje nog, glave ipd.
Meni so konji krasna bitja in ne bi dopustla, da bi moji trpeli. Jih raje nimam kot, da trpijo. Sicer pa preden bom res imela konja ali konje se bom pa res pozanimala o njihovi oskrbi, tako v knjigah, na internetu in pri kakšnih dobrih rejcih.
Meni je preskakovanje ovir lep šport, samo ne vem, če bom kdaj zmožna tega, ker ne vem kje bi se tega naučila (ne vem ali imajo v Country Clubu tudi to, vem pa za eno jahalno šolo v preskakovanju ovir in se mi tam zdijo vsi po vrsti nerodni, ker zmeraj ko sem šla mimo so jahači dol padli, pa tudi konji niso najbolši) in imam težave s hrbtenico.
Na animal planetu gledam tudi tiste živalske policiste in res težko verjameš, da se to sploh dogaja kje. Enkrat so zaplenili tako suhega konja, da niti stati ni mogel več in so ga zato mogli dat na neki, kar bi ga držalo v zraku, ker naj bi konji, če ležijo izgubili več energije (pa saj ne vem natančno zakaj ni dobro da leži).
Samo je pa res v takšnih majhnih državah kot je Slovenija več mučenja kot v kakšnih velikih državah. Sej v Sloveniji nimajo nobenih policistov, kar v nekaterih državah imajo vse lepo poskrbljeno, da pride do čim manj mučenja živali. Tu v Sloveniji pa nekoga prijaviš inšpektorjem zarad mučenja pa sploh ne pridejo pogledat če je to res, če pa že pa jih lastniki takoj na finto vržejo, tako kot jih je Hipi s svojim "KD".
No sem že čisto ven iz teme.
lp,
Anja


irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #19 : 07 Marec 2007, 15:36:25
točnih datumov za letos še ni. drugače pa bo kmalu na KZS <8konjeniška zveza slovenije) objavleni datumi.

kdaj lahko tudi prideš k nam, da vidiš malo, sicer nimamo haflingerjov no ampak sej to ni važno...

lp

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #20 : 07 Marec 2007, 15:40:05
Hay,
mogoče pa res. Sej res ni pomembno katerega konja imaš. Ni pomemben izgled, pomembna je osebnost :P. Samo haflingerji so mi pa res najlepša pasma konj, vsaj za zdaj.
OK bom šla pogledat kdaj. Pa se mogoče vidimo tam.
lp,
Anja


Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #21 : 03 April 2007, 11:47:26
Ko govorite o tem,da pri nas dvigujejo zapreke ko konj skoči...tega pri nas bržkone sploh ni veliko,veliko več je tega v tujini.Sedaj pa haflingerji.Sem imel možnost par haflingerčkov jahat vam rečem ni to tak angelček na terenu.Je treba znat to jahat in kakor je kulsang rekla mora biti tudi konj bit res dobro ujahan...v mojem primeru so konje ujahovali po kmečko kakor jaz rečem "na prvi dan".To pa zgleda tako,da je konj star dve leti pa mu fliknejo gor sedlo zategnejo skočijo gor in jahajo...mislm ujahvanje pa tako...V glavnem VSE je odvisno od PRAVILNEGA jahanja in PRAVILNEGA šolanja konja...toliko v razmislek!
Zorek jaz ti za prvega konja svetujem mešanca arabec-lipicanec ene 8 let star dobro ujahan...
Sploh če si začetnica,to pač sama veš,ti svetujem to...
halil

Arabian horse


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #22 : 03 April 2007, 12:23:45
jaz pa lipicanca al pa mešanca z njim nikakor.
Te zadeve so zelo plašljive in trmaste. Na terenu nezanesljive.
Kakšni večji (oz normalno veliki)konji, klasičnih jahalnih vzrej se bolj obnesejo za začetnike.
Ujahani seveda.


Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #23 : 03 April 2007, 14:49:11
Deteljica,kolikokrat si jahala Lipicanca ali pa mešanca z njim??
Po mojih izkušnjah je ta mešanica naravnost izvrstna,pa nisem preizkusil zgolj enega konja te mešanice temveč več...kot sem že rekel,pa je ogromno odvisno od JEZDECA in od KONJA POSAMEZNIKA in kako sta tadva šolana.Če denimo ti slabo jahaš(to sama dobro veš) in pa je konj slabo ujahan, je pač neizogibno dejstvo to,da bo na tereno sranje,ok?
Halil  ;)

Arabian horse


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #24 : 03 April 2007, 15:37:16
Deteljica,kolikokrat si jahala Lipicanca ali pa mešanca z njim??
Po mojih izkušnjah je ta mešanica naravnost izvrstna,pa nisem preizkusil zgolj enega konja te mešanice temveč več...kot sem že rekel,pa je ogromno odvisno od JEZDECA in od KONJA POSAMEZNIKA in kako sta tadva šolana.Če denimo ti slabo jahaš(to sama dobro veš) in pa je konj slabo ujahan, je pač neizogibno dejstvo to,da bo na tereno sranje,ok?
Halil  ;)

Hallil - lipicanca sem jahala ene 15 let. Do nivoja intermediere II  ;) in na začetku nekaj let turnirje do 110 cm. In sem ga imela zelo rada.
Poleg tega sem jahala in poznala veliko drugih lipicancev. Sem bila namreč med drugim v službi v Lipici 8 let, čeprav ne v zvezi z jahanjem. Sem sodila tudi veliko nižjih dresur in bila zapisnikar na svetovnih pokalih ob sodnikih-in nobena prav nobena psama razen lipicanca se ni kronično bala plapolajočih zastav in transparentov kakor lipcanci , pa so vsi imeli na hrbtih profesionalne ali športne  jahače  ::).
Bila sem tudi priča poskusu uvajnaja lipicanca v polocijo pa se je izkazal kot neuporaben- zaradi neprestanih problemov s temi konji, ki so temeljili na plašnosti do okolja.
Mogoč eso mešanci v redu-pod pogojem ,da podeujejo značaj one drug epasme ;D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #25 : 03 April 2007, 15:51:09
Glede na to kar praviš,si ne morem nič drugega dopovedat,kot da si imela izkušnje s plašnimi in slabo ujahanimi konji?!  :o

Arabian horse


Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #26 : 03 April 2007, 18:58:20
Hay,
saj jaz mislim najprej narediti veliko izkušenj z konji samimi. Sicer pa verjetno zarad Zora ne bi mogla imeti konja, ker se zmerja bol grdo obnaša, če je v bližini kakšen konj. Sicer pa zdaj moj sosed trenira enega žrebčka (ne vem katerega spola je). Sicer je star več kot 1 leto in ga še niso začeli ujahati. Trenutno so ga/jo ločili od mame, da ne bo takšen/a kot je ona, ker je napadalna in se ne pusti jahat ali kaj podobnega. Lahko probam izvedeti kaj ga/jo trenutno učiti. Samo bom morala od sošolke ali pa res enkrat tja iti brez Zora. Potem ko bo pa ujahan/a bom pa šla kdaj jahat. So imeli enega kastrata ujahanega, ampak so ga na žalost prodali, ko sem bila z Zorom tam na sprehodu in je 1 punca res lepo jahala z njim, tako da so se potem odločili zanj.
Do mojega pravega konja (če ga bom imela kdaj) pa bo treba kar par let počakat.
lp,
Anja


T.M.T

  • njufi rulz
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.690
    • Točke: 25
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #27 : 03 April 2007, 19:17:20
Če konj ne dela,je v boksu in smao v izpusti mu enostavno po glavi hodijo neumnosti in kar naenkrat znajo odpirati zapahe,snemati uzde in vse...Zato tud takrat ko se ne jaha,ko ni možnosti,poškodbe al pa karkoli...lonža,povedec,igrce lahk tud kliker.Samo mora delati:če ne fizično pa psihičino...

Hmmm...da ne bo takšen kot mama :o!Naš 1. žrebec je bil mali hudiček pa je mama res mirna in vse :o!Ne vem kaj ima tukaj mama res ne.Zdajšnja žrebica je čisto x karakter preko mamici...oh ja...

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/


Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #28 : 04 April 2007, 09:37:39

Hmmm...da ne bo takšen kot mama :o!Naš 1. žrebec je bil mali hudiček pa je mama res mirna in vse :o!Ne vem kaj ima tukaj mama res ne.Zdajšnja žrebica je čisto x karakter preko mamici...oh ja...
Ima Tjaša prav!
Bi vprašal,je tudi ono "mamo" ta rejec ujahal ali ne,zorek?

Arabian horse


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #29 : 04 April 2007, 12:29:51
Glede na to kar praviš,si ne morem nič drugega dopovedat,kot da si imela izkušnje s plašnimi in slabo ujahanimi konji?!  :o

mogoče, če šteješ konje , ki so zastopali Jugoslovansko reprezentanco na olimpijadi med slabo ujahane . Maestozo Monteaura- (4 mesto z olimpijade - isti problemi  ;) Poleg tega eden glavnih plemenjakov - ni čudno , da so vsi plašni  ;D ). Pa kasneje skoraj vsi, ki so zastopali slovenske barve  na tekmah za svtovne pokale  ::). Še na lastnem pologonu so edini poskakovali , puhali in pihali  zaradi zastav, ker jih običajno, ko ni tekme,  ni bilo tam  :D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!