Nemška doga [Deutsche Dogge, Great Dane]

veranderlijk · 2641849

botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #7890 : 06 December 2008, 18:41:44
kala,runo, bella...eno vprašanje. a mogoče veš kakšen karakter so starši? Ker običajno tudi že karakter staršev lahko veliko pove o tem kaj lahko približno pričakuješ pri mladičkih in ne samo pri nemških dogah tudi pri ostalih pasmah se mi zdi zelo pomembno da se vidi karakter staršev. Seveda pa morajo biti tudi vzreditelji pošteni in ti povedati kaj več o karakterju, ker verjamem da še greš 1x ali2x na obisk ne moreš tega ugotoviti.

Kako pa je to obnašanje nasploh značilno za doge nasploh?


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7891 : 06 December 2008, 19:42:35
Karakter staršev - težko vprašanje.
Kolikor sem ju jaz spoznala, očeta sem videla enkrat zelo všečen pes - po zunanjosti, karakterja ravno ne morem ocenjevati, kar pa sem jaz videla - nezaupljiv do tujcev, vsaj do mene je bil ( tako da tukaj je nekak lahko Marshall po njemu ) - baje pa je nezaupljivost značilnost dog, ne bom trdila ker toliko dog pa spet ne poznam  ;)
Mama mi je všeč tako vizuelno kot karakterno, pa spet ne morem ne vem koliko govoriti kakšna je ker sem jo videla samo parkrat. 
Sem pa dobila občutek da je doma precej zaščitniška - čuvajska, in ja Marshall je tudi tak. Mogoče je pri njemu še bolj izraženo.
Za starše bi moralii bolj lastniki povedati realno mnenje  o njih ker z njimi živijo in jih poznajo ( naj bi jih  :P )

Sicer pa če bi si vsak lastnik doge ali katere druge pasme upal povedati kakšno je dejansko življenje z njimi, kakšni so njihovi psi, bi vsi mi imeli boljšo predstavo, kakšni so psi po pasmah karakterno.
Ampak misim da tukaj še vedno prevladuje tisti strah, če povem kak je moj pes, ljudje ne bodo razumeli in bodo mislili kakšen ˝hudiček ˝je moj pes.
Meni ni problem povedati da ima vsak od mojih 4 psov svoje muhe in svoje napake, ampak še vedno so moji, so najboljši in kot pravijo vsako dobro blago mora imeti kakšno napako. In če svojega psa poznaš mu zaupaš in on zaupa tebi  se da vse te napake odpraviti oziroma bolje rečeno se jih da toliko omiliti da se da živeti z njimi.



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #7892 : 06 December 2008, 20:15:33
Ja se strinjam tukaj, običajno ko tudi jaz povem kaj je napaka mojih psov (tako glede zunanjosti kot karakterja) vsi glih ne razumejo tega in včasih celo vzamejo to kot znak da nimam ˝dovolj rada svojih psov˝...bedarija  ::) itak, pač vem kaj so pomanjkljivosti mojih psov in mi ni problem o tem govoriti.



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7893 : 06 December 2008, 22:00:35
Moje osebno mnenje je, da če imaš svojega psa res rad se boš zavedal njegovih napak, še bolj ti pa bodo všeč njegove pozitivne  stvari in ti  o tem ne bo problem govoriti. In ob tem da se zavedaš njegovih napak, jih hkrati poskusaš popraviti oziroma omiliti.

Tako kot jaz sedaj z Marshallom redno treniram tek, za njegovo kondicijo, pridobivanje misične mase, predvsem pa da izboljšava raven njegovega hrbta, ki ga je kot mladič mel bolj tako tako, kar je sicer normalno ,pes se le razvija, ampak če mu jaz lahko pri tem pomagam zakaj ne. Seveda tek trenira šele od nekje 10 mesecev pa pol. In ja če na kakšni slikici malo bolj pogledate je viditi tudi majčkeno presuh, vsaj zame osebno pa verjetno še za kakšnega, ima pa precej mišic na sprednjih in zadnjih nogah. Ampak glede na to da je skoraj vsak dan  intenzivno aktiven dve do tri ure ( tukaj se ne šteje njegovo samostojno norenje) ampak razne razgibalne vaje, tek, ... seveda ne skupaj tri ure ampak te tri ure razdeljene na tri dele, seveda porabi in sedaj bova kmalu prešaltala na močnejšo hrano - hrano za aktivne pse. Do sedaj pač nisva ker je odraščal in se razvijal, počasi pa bova prešaltala na bolj polno hrano.

In se bom kar tukaj še enkrat zahvalila Bambi, ki mi je takrat pri njegovih 4 mesecih, ko sem jo prosila za mnenje, nesebično pomagala in mi dala kup nasvetov za izboljšanje njegove hrbtne linije in kako ga dodatno ohraniti na kondiciji. Hvala  :-*

Evo spet sem se razpisala


INES

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 944
    • Točke: 0
  • Tora
Odgovori #7894 : 07 December 2008, 13:16:55
Tale Marshall pa ima tipične moške lastnosti  :P

..:::nemške doge By Dejan and Ines:::.


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7895 : 07 December 2008, 13:51:29
Ja je moški, itak da je ima svoje lastnosti, ampak jaz o Marshallu nisem tukaj razpredala zaradi njegovih moških genov.
Hotela sem samo osvetliti še drugo plat nemške doge. Ja itak bo kdo rekel da ne morem jaz govortit kakšne so nemške doge, ker imam samo enega in še to mladega, mogoče res ne morem posploševati, lahko pa povem kakšen je moj in dam roko v ogenj da je med dogicami še kakšen tak ( pa ni nujno da je samček). Ampak žal nihče o tem ne upa govoriti, kar je za pasmo samo slabo da se o tem ne govori.
Ljudje jo kupijo ker je tako opevana, nihče ne govori o slabih lastnostih dog, preprosto slišiš samo to da so nezakompicirani, da komot preživijo sami polovico dneva na kavču,.... Potem se pa čudimo, če se na bolhi, in raznih oglasih pojavljajo tudi nemške doge in vse nekje v starosti do dveh let - zakaj ker jim lastniki niso kos ( v redkih primerih je res izredna situacija in jo morajo ooddati ). Ja odprite oči in spregovorite tudi o težavah ki ste jih imeli z dogicami, vsaj nekje do enega leta dveh. Če omenim samo uničevanje ki se zgodi nekje od 4 mesecih naprej, ja tudi moj je bil do 4 mesecv angelček nato pa je pokazal svoj pravi značaj in ja ker sem mu preprečila je uničil samo tri - štiri stvari. In kaj mi je bilo rečeno ko sem to omenila na drugem forumu da je začel uničevati - doga je, dobrodošla med uničevalci. Če je doga to še ne pomeni da lahko uničuje, ker potem lahko najamem kar kredit in vsak dan dokupujem novo pohištvo, ...

Sicer pa če bo to pomagalo samo enemu bodočemu lastniku dogice da se bo zavedal kaj lahko pričakuje potem mi sploh ni žal da sem Marshalla izpostavila.

Pa da ne bo nesporazuma - zame je Marshall najboljši in še pa še, ga ne zamenjam za nobeno drugo dogico, ker sem ga sprejela takega kot je in se skupaj učiva da bova čimbolj složno živela brez težav in rada ga imam z vsega srca, tako kot tudi ostale tri.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #7896 : 07 December 2008, 14:08:05
Jaz sem imela čast živeti z nemško dogo (samcem) par let in nisem pri njem opazila niti ene negativne karakterne lastnosti, sploh take kot jih opisuješ ti. Edino očeta ni smel nihče objet, ker je prišel vmes in te nežno odrinil z glavo. Tut na splošno se mi nikoli ni zdelo, da so nemške doge tako dominantne in "zaj#!" (sori  ;)), kot ti opisuješ Marshala, tako da bi res pomagalo, če se malo več razpišete o tej temi. Sploh vzreditelji z večjo količino psov imajo na tem področju verjetno bogate izkušnje.
Predlani sem pa na eni madžarski rasztavi videla ogromnega samca, ki se je spustil v konflikt z skoraj vsakim mimoidočim psom in me je to resnično šokiralo, ker nemške dge res niso take. Še celo ob enem razgovoru z veterinarjem je le-ta rekel, da se more človek fejst potrudit, če hoče dogo "pokvarit"



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7897 : 07 December 2008, 14:26:58
Ja očitno je moj bolj poseben, ampak tak  pač je. Je samozavesten da je kaj in čeprav je do sedaj poskušal vse da bi bil nad mano, pa da ne bo nesporazuma spoštoval, zaupal in ubogal me je  vedno ne glede na to koliko je hotel me podredit. Z drugimi sploh noče iti ven, rajši ves dan čaka da pridme jaz domov. Punci ki hodita z mano po razstavah lahko povesta kakšne zganja ko grem na WC, tuli, laja, joče vse da bi prišla nazaj.
Ampak vseeno ima močno voljo, saj je ok tak pač je. Pa četudi rečete da je ne tipična nemška doga, pa naj bo. Midva bova že zmogla da bo vse OK.
Tudi z vsako razstavo z vsakim novim srečanjem z drugimi psi je boljši bolj priden.  In načeloma je na sprehodih do psov čist kul, samo ves nemiren je če jih ne more povohati ( pa ne agresivno nemiren ampak recmo temu prijateljsko nemiren )

Itka pa jaz ne morem govoriti da je to tipično za nemške doge, mogoče res ni, zato pa je Marshall še toliko bolj poseben. Ne zdi pa se mi prav da se o tem ne govori.
Jaz bi komot lahko govorila kako je oh in super in da nobenemu nič noče da je kul do samcev, ja do full samcev je kul, do nekaterih ni, pa kaj tak pač je in ja pustim mu da povoha vsakega samca vsakega psa ampak ker ga poznam točno vem kdaj bo zagodel in ga že prej opomnim in se umiri. In če se jaz ne bi zavedala da je takšen kakršen pač je bi  lahko bilo marsikatero srečanje s psom problematično.
Poleti nas obišče ogromno ljudi s psi in do sedaj je samo na enega godel, ampak sta se po dveh minutah vseeno igrala.
Na razstavah je pa itak drugače, je razburjen ker ni toliko navajen in to spoštujem zato ne rinem v največjo gužvo ampak počakam, čeprav je bilo V Vrtojbi kar pestro, ko omenim enemu razstavjalcu če lahko počaka da greva midva prej mimo, ker je pač njegov pes besenel ob pogledu na Marshalla, in tudi mojmu ni bilo vseeno, ampak sem psa zarotirala da je bil na kontra strani in se je stvar izšla  šla sva  lahko en mimo drugega.
Samo psa moraš poznati da lahko reagiraš v vsakem trenutku.

In ja sedaj si lahko mislite da je Marshall full napadalen in oh in sploh, kar sicer ni resnica je pa resnica ta da je full samozavesten in da moram veliko delati na tem da bo takrat ko bo do konca odrasel tak kot mora biti - neproblematičen
In kot pravi mni mi problem govoriti o tem ker vem kak  pes v resnici je, in ja težko je opisati to tako da bi razumel ves vesolni svet in mislim da se ne bom zlagala če rečem da to kar sedaj pišem ne bo razumela več kot polovica bralcev. Ampak vsaj nekaj bom dosegla da se bo nekdo zamislil čeprav bo potem zaključek kako groznega psa imam.
Tisti ki poznajo mene in Marshalla že vedo o čem govorim


nezkaaa

  • *
    • Prispevkov: 614
    • Točke: 0
  • ZgAgA
Odgovori #7898 : 07 December 2008, 14:57:11
Jaz mislim, da so pri vsaki pasmi + in - . O dogah sicer kot o zunanjosti lahko kakšno rečem, o karakterju pa malo manj. In tudi ne verjamem, da so vsi psi v redu. Moja ni...ima ful napak, ki se odpravljajo, ene hitreje, druge počasneje. Ampak to niti ni pomembno. Jaz si želim dogo od takrat, ko sem jo prvič videla. Pa bom morala počakati, da se preselim na svoje, ker mami ta pes ni všeč (ni neka ljubiteljica psov). Vizualno mi je super pes, karakterno se bom pa še poglobila in berem in berem o karakterju. Pa niti to ni isto. Je treba it na kakšno razstavo in se pogovarjat z vzreditelji, ker ti oni lahko povejo več o karakterju pasme. Če bi se to ljudje zavedali bi bilo superca.
Ana, to mi je všeč, da si napisala tudi - , pa s tem nisi očrnila niti psa niti pasme. Noben pes ni popoln. Kaj je napadalnost? O tem bi se dalo razpravljati do onemoglosti. Moja je napadalna do moških na dveh nogah :) pa odpravljam to že odkar jo imam in se izboljšuje. Če mi bo pa čisto uspelo, pa niti ne verjamem, ker se ne najde noben kandidat, ki bi mi pomagal pri temu, tako da delam, da jo nagradim vsakič, ko gre mimo moški in ne dela grbe, renči ali laja in če mirno počaka, da se z moškim pogovorim brez že prej omenjenih efektov.

Ampak še vedno so mi to vizualno prečudoviti psi. Imajo tako lepe, dolge nogice, pravi manekeni so med psi :)
Edino, kar mi je malo manj všeč je to, da se slinijo, ampak to že pretrpiš, si pa malo več skopan :P

lp

ZgaGa


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7899 : 07 December 2008, 15:10:30
Ja idealno bi bilo če bi tudi vzreditelji govorili o tem, ampak premalo govorijo o - in +, večinoma se govori o +, ok imajo veliko + ampak se najdejo tudi - . In osebno menim, pa ne sedaj to vzet kot da jaz mislim da  zmorem obvladati tudi ekstremo dominantnega psa, ker če bi imela psa ki bil bil še  bolj samozavesten kot Marshall še bolj dominanten, vprašanje če bi mi tako šlo. Tudi pri Marshallu me lahko kaj  za%$.. Skratka hočem povedati da če bi bil Marshall pri osebi ki mogoče ni toliko stabilna kot jaz, ki se ne bi zavedal kaj se zgodi če takemu psu enkrat popustiš, vprašanje v kaj bi Marshall zrastel. Ok priznam Marshall še ni odrastel in se še marsikaj zgodi, ampak upam da grava v pravo smer.

Tudi meni so nemške doge enkratni psi in mi ni žal da ga imam, če bi se še enkrat odločala a ga vzamem ali ne, če bi vedela kakšen bo po karakterju tudi za sekundo ne bi pomišljala in bi ga vzela.

Nezkaaa Marshall se sploh ne slini, edino kadar je in pije, pa mogoče takrat ko je full zmatran se pravi po teku, ampak ni neke sile, še poleti ko je vroče se ni slinil, tako da jaz sem redko poslinjena, pa tudi če sem se navadiš.  ;)

pa še ena slikica mojega ekstremno samozavestnega krasnega dogiča  ;D


nezkaaa

  • *
    • Prispevkov: 614
    • Točke: 0
  • ZgAgA
Odgovori #7900 : 07 December 2008, 15:17:38
A res? Ful dobro...sem mislila, da se ful slinijo, ker sem enkrat videla eno dogo, ki ji je slina ful tekla iz gobčka, sicer ne toliko kot bernardincu...ampak...saj se tudi moja slini, tako da večje panike ne bo :)
Ful dobra slikica Ana...pa še več jih dodaj, da se bom še jaz malo slinila :P

ZgaGa


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7901 : 07 December 2008, 17:16:37
Evo Nezkaaa posebej zate  ;)





1x2xx3xxx

  • Gost
Odgovori #7902 : 07 December 2008, 17:19:38
Na prvi slikici mi tvoja škota izgledata kot figurici(tako majcena) :o :D



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7903 : 07 December 2008, 17:21:57
 :D saj sta majcena proti Marshallu, posebno Kala, ampak spoštuje jo pa  :P


erika

  • *
    • Prispevkov: 448
    • Točke: 5
Odgovori #7904 : 07 December 2008, 17:32:45


Naši malčki bodo jutri stari 7 tednov ;)

Takole se Harley spoznava z sesalcem, mu je bil kar všeč-zlasti vonj :o



spimo




Harmony fVl




Harley fVl



lp erika


1x2xx3xxx

  • Gost
Odgovori #7905 : 07 December 2008, 18:05:43
Hvala za slikice :-* :-* :-*
Uoo,že 7 tednov,saj so ravno pokukali na svet,kako gre hitro
Kdaj bodo šli pa od doma? A bo kakšen Ljubljančan? ;D



nezkaaa

  • *
    • Prispevkov: 614
    • Točke: 0
  • ZgAgA
Odgovori #7906 : 07 December 2008, 18:18:34
oooo Ana  :-* ....hvala....mi je mami kar lonček nastavila, tako sem se slinila :P
ful lepe fotke...

Erika, luštne slikice. Najbolj mi je všeč Harley, tako lepo glavico ima  ::)

ZgaGa


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #7907 : 07 December 2008, 18:22:11
A bo kak Korošc? :)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7908 : 07 December 2008, 19:07:50
Erika malčki so enkratni  :-* :-* :-*, imajo že vsi nove lastnike ?


erika

  • *
    • Prispevkov: 448
    • Točke: 5
Odgovori #7909 : 08 December 2008, 15:11:08
Hvala za slikice :-* :-* :-*
Uoo,že 7 tednov,saj so ravno pokukali na svet,kako gre hitro
Kdaj bodo šli pa od doma? A bo kakšen Ljubljančan? ;D


Ja, čas včasih prehitro teče :'(.

Od doma bodo odšli, ko bodo stari najmanj 8 tednov. Pa ne vsi naenkrat.

Erika malčki so enkratni  :-* :-* :-*, imajo že vsi nove lastnike ?


Kala runo bella,

samčka sta že oddana, frajla Harmony pa zaenkrat še ne.

lp erika


INES

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 944
    • Točke: 0
  • Tora
Odgovori #7910 : 09 December 2008, 11:39:12
Sem prepričana, da bo tudi pupika dobila kmalu nove lastnike :)

..:::nemške doge By Dejan and Ines:::.


herra

  • *
    • Prispevkov: 141
    • Točke: 0
  • Great Danes rule
Odgovori #7911 : 09 December 2008, 19:59:28
Erika, pupika je pa res srček; a bo mogoče doma ostala, saj bele pa še nimate v črno - beli paleti :o

Slavi, čestitke za uspehe v Zagrebu in za češpljev drevored  :P

lp
Karin


valvasor

  • *
    • Prispevkov: 1.221
    • Točke: 8
Odgovori #7912 : 09 December 2008, 23:32:22
    Ojla!

  Sem koncno nasla malo casa, da nekaj napisem o karakterju nemskih dog.
 
  Najprej vam zelim povedat, da pisanje ne bo provokacija- ampak izkusnja dolgih let vzreje in spremljanja in poznavanja pasme in pa njenih znacilnosti, predpisanih po standardu.

  Ana- . Prav je, da se pise o slabih stvareh in slabih navadah nemskih dog in pa, kako je ziveti z dogo, ki ima "tezji" karakter. Prav je, da se na to opozori in eventuelno pripravi bodoce lastnike takih psov. Je pa res, da se pri nemskih dogah o tem ne govori - zakaj? Zato, ker pasma sama NIKAKOR ne sme imeti tak karakter in znacilnosti, kot jih ti opisujes. 

 Pri nemski dogi se lahko tolerira samo in izkljucno- brundanje in neprijaznost do drugih samev. Vse ostalo, kar ti opisujes pa je za nemsko dogo NETIPICNO in NEZNACILNO.
 Nemska doga tak karakter sploh ne sme imeti. Moram reci, da se je vcasih na tem veliko naredilo ze na vzrejnih pregledih- psi ki po karakterju nisu ustrezali, so se izlocili iz vzreje. Zdaj je pa na zalost tako. da se je s tujimi linijami prineslo tudi nekaj nepravilnih karatkerjev- sploh, ker tujina nima vzrejnih preegledov in se te stvari ne kontrolirajo.
  Definitivno se na tem dela premalo.  Zato je vse vec ljudi nezadovoljnih s pasmo, ker je NEMOGOCE zivet z dogo, ki zna bit aagresivna, saj je tako veliko in tesko zival nemogoce obvladati.
  Pred leti se nemske doge v Nemciji imeli za sluzbeno pasmo. Vse je bilo v redu in prav, dokler ti psi niso sli delat napad in obrambo. Ker je nemske doga po naravi branilec ( in nic drugega !!!!!) se je z ucenjem le teega podrl njihov naravni obcutek in psi se preveckrat branili svoje ljudi ( tudi kadar je samo nekdo v pozdrav podal roko) in pa napadli tega prisleka. Ko pa nemska doga enkrat zares skoci, jo je pa zelo tesko ustavit.  ravno zaradi tega, se je VEDNO dajal velik povdarek na karakter nemskih dog. Ne bom rekla, da so bile vedno vse doge samo prijazne in fajn- tudi vcasih so bili med njimi drugacni- ampak je bila pa vzreja veliko bolj skoncentrirana na to.

   Mene osebno zelo jezi, ko gremo naprimer na razstavo. Tam je npr. 40 nemskih dog- 15 Valvasorjev lezi po tleh en cez drugega in caka, ene 5 iz drugih psarn jih sedi na svojih lastnikih- ostalih 20 je pa zaprtih v kletkah in se zaganjajo v vse kar prileze mimo in renci in nori- ali pa je se kaksen kje v kakaem kotu in stran od drugih psov, da ne pride do zapletov.  To je pa potem zelo, zelo slaba reklama za pasmo samo- ki bi po svojih znacilnostih morala bit vse kaj drugega, kot pa nor pes v kletki.

 Karakter se po vecini deduje, nekaj pa se ga pridobi...Stari vzreditelji in tudi veterinarji, ki poznajo pasmo, bodo vedno rekli: Ce imas normalno nemsko dogo, je skoraj nemogoce  iz njega naredit norca. Z noro nemsko dogo  pa s hudim naporom naredis vsaj priblizno normalnega in takega, da se z njim da zivet"
  Velika napaka pri tem je, da se pari pse, ki so sampioni in krasni na slikah in da se jih gleda samo od dalec. Zelo malo ljudi pa se prej odpelje psa pogleda, kako se obnasa v domacem okolju, ali na razsravi med drugimi psi in se potem odloca, ali bo paril ali ne.

   S tem pisanjem ne zelim ocrnit nobene vzreje ali posmeznikov- ampak TAKE MORAJO BIT DOGE. To ze leta pise v standardu in v vsakem njihovem opisu:  Mirne, neagresivne, prijazne, na zacetku nezaupljive do tujcev, rade imajo otroke, dobro se razumejo z drugimi zivalmi- pa se en kup dobrih lastnosti bi lahko napisali, ki jih doge vsekakor imajo........Take so bile in jaz si zelim, da bi bilo cimvec spet takih.

  Cao-Slavi

+1



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7913 : 09 December 2008, 23:59:28
Slavi se popolnoma strinjam z vsem napisanim

Naj še malo omenim Marshalla. Do sedaj se je konkretno bunil na dveh razstavah, kar sicer lahko večino pripišem stresu in živčnosti.
Na sprehodih s tujimi psi je normalen, seveda če mu dovolim da povoha, če ne pač jamra ker ne more do psa.
No in bunil se je na doga pikniku ko je Zero nekaj bunil se nanj in je Marshall se pobunil nazaj, ampak ok ni bilo nič hujšega.
No pa še enega samčka je nalajal sicer tuki nisem bila čisto sigurna ali laja nanj iz jeze ali ker ga ne more it povohat, nisem dala toliko pažnje sem ga rajši umirila.
Toliko o Marshallu in samcev

Ostalo pa mislim da mi ni potrebno pojesnjevati ker kar sem napisala drži, je samec z močnim karakterjem, sedaj a bo to v njegovo korist ali ne ne vem bomo videli, za enkrat sva odpravila tisto kar me je motilo in je sedaj tak kot bi moral biti, ali je to zaradi vzgoje ali zaradi tega ker odrašča, ali ker je spoznal da ne more biti vodja ne vem. Bo pokazal čas

Sicer pa mislim da Marshall ravno ne spada v kategorijo ˝norih˝psov, ampak v kategorijo psov z veliko samozavestjo
in ne ne vlečem se ven, ker kar sem napisala o Marshallu drži, sicer marsikdo ki ga ne pozna je verjetno sklepal da je resnično nor, ampak saj ni važno, jaz vem kaj sem hotela povedati in vedo tudi tisti ki Marshalla poznajo.
In ne Marshala s tem nisem očrnila kot mislijo nekateri in so mi to tudi rekli, ampak sem samo povedla kakšen je oziroma je bil

Pa brez zamere   ;)


valvasor

  • *
    • Prispevkov: 1.221
    • Točke: 8
Odgovori #7914 : 10 December 2008, 00:28:10
   Ojla!

  Ana- kot sem napisal- opisem samo kar vem iz svojih izkusenj in pa o tem kar se ze nekaj casa pojavlja. Pa to ne leti vse na tvojega MARSHALLA. Jaz sem napisala o situaciji kakrsna trenutno je pri nemskih dogah.
  To, ko pa jaz napisem nor- je pa zavzeto to, kar v bistvu ne pase v karakter nemske doge.....  ampak da skrajsam je nor:))

  Cao-Slavi



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7915 : 10 December 2008, 07:06:23
Slavi sploh ni problem, ker sem to hotela da tudi vzrediteji povedo svoje izkušnje, ker jaz ne morem govoriti o kakakterjih in kašni bi morali biti ker imama samo Marshalla. In tudi če bi letelo na Marshalla mi ni važno. Tak pač je oziroma je bil in tega ne morem spremeniti. Če je to netipično za doge, prav, se ne sekiram. Ker je moj in bi bil moj tudi če bi bil napadalen v takem smislu kot si ti opisala da so bile doge in ne smejo biti,ker tak kljub mojemu opisu vseeno ni


troy

  • *
    • Prispevkov: 331
    • Točke: 0
  • TROY from Valvasors land
Odgovori #7916 : 10 December 2008, 21:15:19
Prvo čestitke "valvazorki" ;) za nove mulce(smo bili brez PCja ::)),
Erika tamali lepo rastejo in izgledajo pravi bajski :-*

Bi pa prikimal  zadnji razpravi in dodal ;
da sem zadnje čase nekajkrat opazil da si nekateri lastniki sami želijo "hudih" ostrih psov,
v našem primeru dog, ker s tem želijo izkazovati moč in ustrahovanje.To so po pravilu šibki in nemočni ljudje ki kvarijo podobo pasem.
Ponavadi se jih da videti na kakšni rivi poleti ob žgočem soncu, kako svoje pse z debelo kovinsko ovratnico okoli vratu(pomožnosti z bodicami)
zategujejo na povodcu in hodijo kot terminatorji brez trohice usmiljenja do psov.Sem že videl kako se na daleč opazi da je pes mil in prestrašen,
"bebo" ga pa dobesedno vleče za sabo in cuka kot da ima hudiča na verigi.

toliko zaenkrat  ;)


lp mi



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7917 : 10 December 2008, 21:28:06
Ja na žalost še vedno nekako prevladuje mnenje da je velik  in po možnosti še črn pes ikona za ustrahovanje in če tak pes pride v napačne roke,  strah in groza  :-\

Pa ker si lih omenil te zatezne ovratnice, jaz osebno jih ne prenašam, mene boli, kaj ne bo psa. Marši ima eno zatezno ampak je iz vrvi in še ta je vedno pripeta na nazateg, če pa jo kdaj pripnem na zateg ga takrat ko je potrebno primem tako da se ovratnica zategne ampak so moji prsti vmes in ga tako ne boli. Še rajši pa uporabljam oprsnice, ali pa popolnoma nič.
No pa razstavna je tudi na zateg, ki sem jo na začetku res zategovala, čeprav me je bolelo srce, ampak sem žal mislila da tako mora biti na razstavi, no sedaj ne zategujem več ( kar se imam za zahvalit Slavi, hvala ), je sicer pripeta na zateg ampak ga ne zategnem, ker se mi zdijo te razstavne še bolj krute kot ostale.

Če so pa še z bodicami , brrr  >:(


INES

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 944
    • Točke: 0
  • Tora
Odgovori #7918 : 10 December 2008, 21:46:57
Karakter je absolutno tudi deden. Ampak vsi vemo, da Marshall nima nekih hudih izpadov in čisto nič večjih od ostalih samcev, ki sem jih jaz uspela spoznat iz tega in onega konca. Tudi zategovanje mora biti pravilno in takšno, da psa ne boli. Roko na srce. Vsi v ringu kdaj zategnemo psa. Sem videla na lastne oči, tako da ... ne bom preveč govorila. Prepričana sem, da vsi, ki delamo s psi vemo, da je  treba kdaj tudi kakšno vzgojno dat ane. Tisti, ki tega ne prizna si meče pesek v oči. Če je ne daš pravi čas, tudi to ni prav, ker nas pes preraste in se 'napake' samo še stopnjujejo.

Mislim, da je tudi potrebno včasih sodnike malo bolj poučit kako se s psi rokuje - pač prvi pristop pa to. Nekateri dejansko obvladajo, drugi spet malo manj.

In kar je najbolj pomembno. Vsakega psa je treba jemati individualno. Ne sme se posploševati. In niti pod razno se iz tega ne smemo delati norca in drugemu privoščiti kakšno sra..., ker se jutri lahko naredi prav nam.

Moj zaključek pa je naslednji. Hrana je zadeva, ki jo ima pes v genih zapisano kot nekaj kar je njegovega. Ampak, ker mu to hrano dajemo MI se mora tega tudi zavedat. Pripravljeni pač moramo biti na to, da jo bo čuval pred drugimi psi. Slavi pri tebi je to drugače, ker jih pač hraniš skupaj in so tako navajene. Ampak sem pa prepričana, da če pride k hiši nov pes, ga moraš tudi poštimati in mu pokazati (oz. dati vedeti) kaj lahko in kaj ne. Če imaš veliko izkušenj ti rata v prvo, če pa jih pač nimaš potrebuješ pač več časa. In ne moremo sedaj od Ane pričakovati, da bo  takoj obvladala, kar se mi učimo že nekaj let.


..:::nemške doge By Dejan and Ines:::.


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #7919 : 10 December 2008, 23:03:39
Če si lih omenila Ines mojo neizkušenost. Mogoče nisem tako izkušena kot so naprimer tisti  ki so veliko starejši od mene
Naj pa povem to da točno vem in se tega tudi zavedam da je psu potrebno postavit mejo. In Marshall ni moj prvi pes tako da ne govori da nimam izkušenj. Ja noben moj pes ni izšolan, noben moj pes ni hodil v šolo, pa to ne pomeni da niso toliko vzgojeni da ne bi mogli it v javnost. In vsi tisti ki so spoznali moje pse, so bili opozorjeni na določene stvari, če bi mi bilo vseeno in če bi bila tako neizkušena kot ti praviš, potem svojih psov ne bi poznala in ne bi mogla opozarjati na stvari. Ja mogoče je Marshall  prvi moj težavnejši pes. Ampak to še ne pomeni da sem popuščala in Marshallu so bile od prvega dneva pokazane meje in je bil kaznovan za vsako kršitev.
Tudi pri hranjenju so bile postavljene enake meje kot pri drugih treh, a očitno je Marshall rabil ostrejše. Od prvega dne se je navajal da sem mu hrano vzela, od prvega dneva so vsi sedeli in čakali da jim dovolim do posod, in še bi lahko naštevala. Ja priznam da sem mogoče spregledala majhno malenkost,  ki je bila Marshallu dovol da je težil Kali pri hranjenju.
Ampak kot sem napisala smo to težavo prebrodili

Sicer pa sedaj zaključujem, Ines ti povem pa samo to da imaš srečo da sem pred pisanjem si vzela malo premora, ker če bi šla pisat takoj ko sem prebrala tvoje pisanje bi tole zgledalo zelo hudo, ker si me z zadnjim stavkom zelo užalila, pa še s katerim drugim tudi...