Za pesjanarje > Zdravje

Popuščanje srca

(1/22) > >>

Geri:
Te teme še nisem zasledila... je pa... no na žalost smo to mi izkusili na lastni koži.

Maša je stara 13 let in je bila do sedaj vedno zdrava... nobenih težav. Mama je pudelj, oče pa tibetanski terier, oba rodovniška z vzrejnm pregledom in oba imata tudi rodovniške potomce. Vse skupaj se je začelo kot nedolžen prehlad, Maša je 2 dni malo pokašljevala... 1 dan je hitreje dihala (mislili smo da zaradi vremena- vedno dela to pred nevihtami)... naslednji sončni dan ni bilo nič bolje, jaz sem že nekaj dni v sebi slutila da nekaj ni ok, ampak žal občutka nisem ubogala... Včeraj smo Mašo pod nujno peljali na vet. kliniko, kjer so jo sprejeli v intenzivno oskrbo. Diagnoza... popuščanje srčka. Ima deformacijo dveh srčnih zaklopk, kar je povzročilo zalitje pljuč z vodo - od tu oteženo dihanje. Če je ne bi peljali takoj k vetu, bi ji ostalo le še par dni. sicer bo predvidoma do jutri še na intenzivni, dokler se ji frekvenca dihanja ne zmanjša (zdej ma 80, normalno je 20-30!) ampak jo bomo dobili nazaj - upam da bo res vse ok! Najbolj kritično noč je preživela in danes diha brez težav (včeraj je imela oteženo dihanje). ko sem šla raziskovat bolezen, sem ugotovila, da je zelo tipična za pudlje in je pač dedna. Naša Maša je imela 2x potomce. Prvič s pudljem, drugič z mešancem. Sedaj me skrbi za mladička iz prvega legla ki ima 10 let, naša Kaja, ki jo imamo doma pa ima 8 let. Odločila sem se, da bom vsem pregledovala srce- za Mašo je itak obvezno merjenje utripa in dihanja redno... nikoli več ne bo ko je bilo.. bolezen ni ozdravljiva, blažimo samo napredovanje in simptome. Moja vesela pikica ne bo smela več preskakovat ovir, hoditi z nami na sprehode, niti se igrati z njeno hčerkico... UPAM, da nam je z njo namenjenih čimveč let, vem da bo kljub temu da bo marsičesa prikrajšana srečna vsakega trenutka z nami, še posebo z mojo mamo, ki jo najbolj ceni. Bosta pač skupaj delali na vrtu :)

naj še omenim, da je zza boleznimi srca zboli cca. 40% psov,najbolj pa so jim nagnjeni kavalirji, pudlji in yorkiji pa čivave. Lastniki teh pasem bodite pozorni na podobne znake!

Ker bolezen ni ozdravljiva mora pes celo življenje jemati več vrst zdravil 2x dnevno (če pride do te točke kot naša), pomembna je prehrana, da ni preslana, najbolje je če ima dietno... mislim da ima Hills eno primerno prav v ta namen. Pomagal naj bi tudi vitamin B in pač dodajanje vitaminov, ki so zaradi zdravil slabše zastopani. Psa je potrebno redno pregledovat in obiskova veterinarja.

Mogoče se kdo sprašuje zakaj se nekdo spusti v to, če ve da gre dejansko samo za podaljševanje in ne ozdravitev? Zato, ker Maša prosi za življenje, v očeh ni vdanost ampak hrepenenje. Ko smo jo obiskali in je bila slabotna da ni mogla stat je prišla k vtratcem in začela pit vodo iz posodice, hotela je domou, hotela je živeti! Neglede na stroške, ki jih se to prinaša nima noben pravice vzeti psu življenja, dokler pes ne sam obupa.

+1

Geri:
Naša Maša je DOMA!!! :D ;D ;D Spet je pokazala, da je prava borka. Stanje se ji je takooo izboljšalo, da je prišla domou že včeraj zvečer. Sedaj izgleda kot da ji nikoli nič ne bi bilo. Dozo zdravil so zmanjšali na 2x dnevno kar je zelo dobro, saj so predvidevali, da bo potrebovala še na 4 ure. Če bo šlo tako naprej (itak da bo ;)), bo lahko hodila celo z nami na sprehode, sicer ne 2 urne, ampak bo!  ;D

Ko nas je zagledala na kliniki se je kar smejala! Potem je stopila še do veterinarja, se mu zahvalila (se ne hecam :o) in odšle smo domou. Mora veliko piti in stalno imeti dostop do vcja. Večkrat na dan moramo meriti frekvenco dihanja in pulz. Sedaj ima vse super.

Držali se bomo nasvetov, ki sem jih jaz našla po netu in raznih knjigah... čeprav je veterinar rekel, da s prehrano pri tako starem ??? psu nima smisla, ker to mora celo življenje imet.. no mi verjamemo, da je pred našo še celo življenje! Drugi nasvet, ki se je izkazal že v praksi je da se psi bolje počutijo če imajo pouštrček pod glavo. Maša kar išče oporo za glavo in je vesela ko ji damo poušterček spodaj :). Dobro je tudi da ima dvignjene posode za hrano in vodo.

ninci:
Super!! Držimo pesti, da bo imela še naprej čim bolj kvalitetno pasje življenje in boste vsi skupaj uživali.

Lp nina

MIŠA:
Mojca,

tudi iz naše pasje trdnjave pošiljamo tvoji Maši en koš  :-* :-* :-* in, da se bo še naprej tako dobro držala, kot se je do sedaj. Je pokazala, da je prava borka ! Srečno!

Missa

nutella:
Hehe, Geri, če je Maša kombinacija tibetanca in pudlja, potem ima res še mnogo let pred sabo. ;) Me veseli, da ni tako grozno, kot je bilo sprva videti in itak navijamo za kosmatinko. :D

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo