Hej!
Jaz imam izkušnje z AM, smo ga imeli 12 let, samčka, seveda z rodovnikom, bil je tudi razstavno kar uspešen...(da se malo pobaham

). No, malce pa se "spoznam" tudi na haskiče: moja najboljša prijateljica je namreč imela huskyja 15 let (tudi z rodovnikom in tudi samčka).
Torej, to so krasni psi! Predvsem imajo en tak tipičen in zelo izrazit karakter, ki ga je treba dobro poznat in se popolnoma sprijaznit z njim ter se mu prilagodit. To ne pomeni, da se jih ne da vzgojiti, je pa po mojem potrebno dosti več potrpežljivosti kot pri kakem ovčarju, ker AM in huskija zanima TOOOOLIKO stvari (vse kar se premika, pa drugi ljudje, pa travica na kateri ležijo, pa...) ovčar pa se nekako raje koncentrira na svojega gospodarja-moramo torej znat pridobiti pozornost polarčkov!
No, naš AM je bil v mladih letih zelo aktiven: sva veliko kolesarila, se potepala po hribih, tekala tudi na malo daljše razdalje... Vedno je z veseljem sodeloval (to so psi, ki nadvse ljubijo gibanje in družbo ljudi!), doma pa se je potem z užitkom zleknil na prag in dremuckal tudi več ur, da je le bil v naši bližini. Haski od prijateljice pa je prav tako bil deležen mnogih aktivnosti, vendar je potem doma še kar sitnaril, kopal luknje, preganjal mačke...

Tako, da v tem se strinjam s Tinchii, da so AM malce bolj umirjeni, ampak sem prepričana, da če se ne bi jaz z mojim dosti ukvarjala, bi ravno tako "težil" doma

. No, je pa res, da smo mi našega AM ščasoma (tam nekje po 4. ali 5. letu starosti) lahko že dosti spuščali in tudi hiše in vrta se je zelo držal, medtem ko je bil prijateljičin haski do smrti "obsojen" na vrvico in visoko ograjo-on jo je res pobrisal, čim se je ponudila priložnost, naš pa sčasoma vedno manj, nekje po 7 letu pa sploh ni imel več želje po potepanju (no, pa še enkrat poudarjam, da sva se tako prijateljica kot jaz intenzivno ukvarjali s psoma, ju vzgajali in šolali, ampak zgleda, da so AM vseeno nekoliko bolj vodljivi kot huskyji). Je pa res, da sta bila oba dokaj dominatna psa, predvsem kar se tiče odnosa z drugimi samci in tukaj smo mi imeli kar nekaj težav (naš je bil kar konkreten pes, cca. 50 kg) in ga je bilo težko zadržati, če ga je kateri samec izzvival-bil je res pretepaški...ampak psičke in manjše kužke je pa toleriral. Tako da jaz bi, če bi še enkrat imela AM, dala veliko več poudarka na socializaciji kar se drugih psov tiče. So pa to taki cartljivčki, ti polarčki: naš je bil sprva na žalost obsojen na bivanje od zunaj, ampak sčasoma nas je prepričal, da si nadvse želi biti v naši bližini, čeprav mu je vroče, tako, da smo ga imeli vedno več v hiši. In odkar nam je on pokazal, kako nas ima rad, vsi moji kužki (ne glede na velikost, dlako, slinjenje) bivajo oz. bodo bivali v hiši, pri meni, če pa želijo, pa imajo tudi ograjen vrt. Takšno "kombinirano" bivanje se mi zdi najboljše za psa.
Ja, pa pozor: oboji, AM in SH imajo strasten lovski nagon in tega mislim, da jih ne moreš odvadit...
No, zupko, sporoči, kako si se odločil, pa res, RES priporočam rodovniškega kužka!!!