Aha Azu, to mi je bolj razumljivo.
Urška ja, tudi jaz sem razmišljala v tej smeri, da je enojni klik podoben verbalni pohvali (mimogrede, kakršnokoli trepljanje, kjerkoli na telesu, je moji psici zoprno in ji je prej kazen, kot nagrada in dosegam ravno kontra učinek, zato sem ga sploh opustila), s to razliko, da pri verbalni pohvali, če je iskrena,.. mi je le vse skupaj bolj razumljivo - pes namreč čuti zadovoljstvo vodnika ob izvajanju vaje (tako kot čuti slabo voljo ali slabo počutje, tudi če se vodnik trudi to skriti in se trudi prikazovati zadovoljstvo), medtem ko je klik popolnoma neoseben in ker mu ne sledi niti nagrada, mi še vedno ni jasna teorija zakaj bi to psu moralo pomeniti neko potrditev.
Mia+zar, verjamem, da v praksi to vse deluje in je res tako, kot pišeš, s teoretičnega vidika se mi pa še vedno zdi, kot da je enojni klik samo neke vrste "fintiranje" psa.. nekaj podobnega, kot ko zamahneš, da mu vržeš žogico, pa mu je v resnici potem ne vržeš. Teoretično se mi zdi, da psa enojni klik prej zmede (ker ni dobil nagrade), kot da bi ga še dodatno "dvignil".
Hunda, kot sem jaz razumela, potem tudi za trikce uporabljaš samo še dvojne klike. Če temu ni tako, potem pa tudi mene zanima odgovor.