Manchester terier

Eki · 708576

mirjam

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #3780 : 25 Januar 2010, 00:25:25
Ja, Bev, se strinjam, da je forum mesto za izmenjavo mnenj in diskusijo... in ne bi smelo biti narobe, če se o določenih stvareh ne strinjamo... kakšnih stvari, ki nekatere pač motijo, očitno ne razumem. Se mi preprosto ne zdijo pomembne. Imam občutek, da tu ne gre za izmenjavo izkušenj, ampak za neko užaljenost, ali kaj. Mogoče sem tudi jaz preflegmatična ali pa čudakinja in ne zaznavam realno.

Dule, tudi jaz nisem bila deležna ne obljub ne zagotovil. Nasploh sem skeptična do takih zadev. Jasno mi je, da bolj kot se s psom ukvarjaš, bolj sta oba zadovoljna.
Jaz govorim o svojih izkušnjah in občutkih in žal mi je Teycha, če imaš drugačne izkušnje... mnogokrat si sami zagrenimo življenje; je umetnost biti srečen s tem, kar imaš.



dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3781 : 25 Januar 2010, 07:23:28
Spomin na prvi teden......  moja najdražja je vzela dopust. Smo rekli da porodniško.  :P
Pa najbolj hecno je, da smo bili pripravljeni skoraj bolj kot da bi že pol leta čakali na leglo. No, saj smo. Samo to nismo vedeli na katero. ;D

@ Vidra
S trikci je pa pri nas bolj žalostno. Ko smo bolj resno začeli s šolo in spoznavnjem prvin RO se je Deli začela nekontrolirano rediti. :-[ In smo nehali s trikci. Znala pa je (morda še vedno, moram poskusiti) vso klasiko. Tačko, pa high five, po obrat v levo in desno, pa skozi med nogami, pa priklon.... Najljubši pa mi je trikec "pleši". Na komando se postavi na zadnje tačke in sledi roki. Malo naprej, pa nazaj, pa obrat. Vse z nekakšnim poskakovanjem. Luštno.



vidra

  • Gost
Odgovori #3782 : 25 Januar 2010, 13:19:52
Saj se boste smejali, ampak jaz za drugo polovico aprila pazim, da si na glavo ne nakopljem nepričakovanih obveznosti, ker pričakujemo prihod novega družinskega člana - kužka  :o Podobno pravi kolegica, ki gre na porodniško  :-[

Dule, pa saj tvoja kužika zna pa veliko. Vidim, da se je v zadnjih letih veliko spremenilo. Vedno več lastnikov se s svojimi ljubljenčki ukvarja. In to ne malo.

Eno izmed prijetnih dobrodošlih presenečenj je tudi kletka in njena uporaba. Le kako mi (nam) ni kaj takšnega prej ni padlo na pamet ;-) Vesela sem tudi tega, da je mnenje o tem, da sodi pes k svojemu krdelu, vedno bolj razširjeno. Čeprav v svoji okoli poznam še veliko ljudi, ki se zgražajo nad tem, da je pes v stanovanju. Pa ni srečnejšega smrčka, kot tistega, ki leži ob gospodarjevih nogah. Za gospodarja pa, posebno pozimi, tudi nadvse prijetno  :D



mirjam

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #3783 : 26 Januar 2010, 09:40:54
Oj, Dule - zakaj pa Delii nagrad ne odbiješ od obroka? Potem se ne more rediti... Ja, vem, sem okrutna - to meni moj Matjaž kar naprej dopoveduje in se mu Lani ful smili (ker si mora vsak grižljaj "zaslužiti"). Hmm, po mojem ga skrbi, da bom prakso prenesla še na ostale družinske člane.



dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3784 : 26 Januar 2010, 13:25:38
Ježeš no. A kar od obroka? ;D Veš, pri nas je tako, da jemo, ko smo lačni. Se pravi vedno  :-[. In Deli je to navado povzela po... khm...., verjetno meni  :-[.
Pa ne morš no..... :P :P :P
Saj se trudimo. V bistvu sem v zadnje pol leta njene obroke zmanjšal na polovico in zdaj je že veliko bolje. To je bolj približna ocena, ker ji redno kuham, klikava pa se večinoma na brikete. Potem pa je še vse ostalo. Kakšen korenček, pa pomoč pri kosilu  :-[ (vsaj tukaj nisem jaz tisti ki popušča), kakšen posladek kar tako (spet ne od mene ;D) in zvečer imava midva večerjo. Mi vedno pomaga pojesti sirčka  >:D.
A je kdo opazil, kako imajo kuži radi ajdove žgance? Pa krvavico? Njam  >:D



vidra

  • Gost
Odgovori #3785 : 26 Januar 2010, 18:17:44
To je prava kužika - ajdove žgance ;-) No, poznam pse, ki jedo čebulo, če jim gospodar da. Očetova ovčarka pa tako in tako poje vse, kar je on imel v rokah. Najbolj zanimivo je gledat, kako poje vse kakije, ki iz drevesa dol padejo. Sedaj sploh ni potrebno raztresenih in sesutih kakijev pobirat. Sem zadnjič govorila z eno lastnico MTja, ki je kužika tako izbirčna, da noče briketkov, če ni poleg še kaj boljšega. Pa potem pa ji lepo briketke za nagrado skonzumira ;-) Meni sicer vse to nagrajevanje s priboljški ni ravno preveč všeč. Imam občutek, da pride pes na nivo, ko ne bo delal, če ne bo priboljška. Kakšne so vaše izkušnje?



dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3786 : 27 Januar 2010, 07:59:41
Malo v razmislek.
Oglej si kakšno tekmo. Katerokoli. Večina psov je učenih po metodi pozitivne motivacije. Med tekmo ni nobenih priboljškov, delajo pa vsi z veseljem. Morda je to zadosten odgovor. Težave so takrat, ko s šolanjem prenehaš nekje na pol poti.

Lahko pa se odločiš za alternativo - rukn-cuk metodo. Tam je motivacija prisila, nadvlada in strah. A tam pa te ne bi skrbelo da prideš na stopnjo, ko brez grožnje pes ne dela? Je pohvala in nagrada res tak bav - bav?



mirjam

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #3787 : 27 Januar 2010, 12:30:51
Ja, Dule se strinjam. Priboljški (ali pa briketki, ali karkoli njami, pač) so nagrada za začetek, ko neko zadevo kuža obvladuje in itak z veseljem dela, lahko nagrajuješ z besedo, ali dotikom, ali igro.... jaz kombiniram vse skupaj... Seveda pa so tudi briketki. Rečem priboljški, v bistvu pa je njen obrok, ki ga zmanjšam vnaprej zaradi sirčkov, korenčka, sadja, kakšnega uhlja, kože ipd... Ja, seveda - če bi Laniko vprašali, bi pohrustala vse to, pa še kaj.... Zato je tudi Matjaž njen ljubček, ker rad je in od njega vedno hrana leti...

Ni pa izbirčna, ampak jaz tudi ne bi komplicirala... ko bi bila zares lačna, bi že pojedla...  Verjetno se človek sekira, če psu štrlijo rebra (pa ni hrt) in noče jest. Ampak pri nas se to še ni zgodilo, da česa ne bi hotela. Kuham ji bolj redko, v glavnem je brikete (seveda jih je lažje nositi po žepih).

Ja, jaz sem za pozitivno motivacijo, naj ji bo prijetno z mano... že tako trpim, če jo kregam (podobno kot pri otrocih) in kaznujem. Ampak tega je čedalje manj, je brihtna kuža, v glavnem sva navzkriž, če hoče koga oblajati.. no, pa tudi to "obdelujeva".



vidra

  • Gost
Odgovori #3788 : 27 Januar 2010, 14:25:09
Dule,  saj se strinjam s pozitivno motivacijo, vendar me zanimajo izkušnje - kdaj preiti od priboljškov k "samo" pohvalam. Ali so tu MTji kaj posebnega? So hitro zadovoljni "samo" s pohvalo? Sem vsekakor pristaš pohvale, trepljanja, čohanja.... Recimo zadnjič na razstavi psov sem videla primere, ko pes niti poleg ni hodil, ne da bi mu lastnik dajal priboljške.



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #3789 : 27 Januar 2010, 17:05:03
V razstavnem ringu je situacija drugačna. Priboljške vzameš s sabo za motivacijo, da se pes pokaže v najlepši luči v razmerah, ki so za marsikaterega psa stresne. To ni znak razvajenosti, nenaučenosti ali nevzgojenosti. S priboljški psa motiviraš, da lepo stoji in se lepo giba v ringu (to ni vaja poleg!), se pusti pokazat itd. S tem ni nič narobe. Prav tako ni nič narobe, če nagrado v obliki priboljškov uporabljaš za vsakdanje situacije, v katerih se ti zdi, da pes sam od sebe ne bo reagiral najbolje.

Priboljške pri učenju vaj začneš opuščati takrat, ko pes vajo osvoji. Zamenjaš za pohvalo, božanje, igro. V vsakem primeru pa pohvala v takšni ali drugačni obliki za uspešno izvedeno vajo mora bit. Tako je pri vseh psih, ne vem, zakaj bi bili manchestri izjema.



mirjam

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #3790 : 27 Januar 2010, 22:54:20
Ja, Kalsang se strinjam: vsak kuža potrebuje pohvalo oz. neko potrditev s srani svojega skrbnika. Jaz imam MT in ni nič drugače. Dokler nekaj ni utrjeno in osvojeno, toliko časa je pohvala v obliki briketka (+ verbalno), potem briketke počasi opuščam. Igra je včasih kar enakovredna briketku... jaz pri pohvlah nikoli ne skoparim. So me že otroci "strenirali" v tej smeri.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3791 : 29 Januar 2010, 09:47:15
Če tako na hitrco preproto povzamem. Ni problem, če se tu in tam pojavi kakšen prevelik, pretežek pes. Problem je, če je takih psov vedno več, s takimi ne moreš in ne smeš pariti, ker ni odgovorno. Določene višina je z razlogom, preteklosti. In prav je, da se s primernimi paritvenimi kombinacijami in doslednim izločanjem prevelikih psov dosega standard. V vzreji je pomembno VSE.

p.s. Ali mantera ne sodeluje več na forumu?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


martinca

  • *
    • Prispevkov: 267
    • Točke: 5
Odgovori #3792 : 01 Februar 2010, 09:57:34
Kdaj opustiti priboljške je v veliki meri odvisno od psa. Nekateri čisto lepo osvojene vaje delajo brez priboljškov.
Sama na treningih vedno prakticiram nagrajevanje s priboljški oziroma zamenjam priboljške za igračo...seveda, če ima pes dovolj plenskega nagona, da mu je ta vrsta motivacije všeč.  Ko pes vaje osvoji ne nagrajujem vsak element posebaj, ampak celotno vajo, tako da na tekmi ni problema, pač psa nagradim, ko sva opravila. :) 


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3793 : 01 Februar 2010, 11:37:12
Dule,  saj se strinjam s pozitivno motivacijo, vendar me zanimajo izkušnje - kdaj preiti od priboljškov k "samo" pohvalam. Ali so tu MTji kaj posebnega? So hitro zadovoljni "samo" s pohvalo? Sem vsekakor pristaš pohvale, trepljanja, čohanja.... Recimo zadnjič na razstavi psov sem videla primere, ko pes niti poleg ni hodil, ne da bi mu lastnik dajal priboljške.
meni se zdi vedno smešno,kako ljudi skrbi, ali bodo morali psa nagrajevati vse življenje  :D.
Ja seveda ga bo treba nagrajevati in to tako kot pravi teorija- po nepredvidljivi variabli, sicer začne željeno vedenje slabet. V obeh primerih- če je variabla predvidljiva ( se pravi tudi v primeru, če je nagrada vedno po vsaki akciji , ali po vsaki vaji - pač kakorkoli predvidljivo po času ali pa predvidljivo po obliki nagrade- vedno isto, vključno vedno trepljanje) kot če ne nagrajujejo sploh (oz mislijo da so boga za jajaca prijeli, če se lahko pred sosedi hvalijo, da njhov pes je pa samo s trepljanjem zadovoljen).
Obenem iste ljudi nič ne skrbi, če morajo v neskončnost življenja se na psa občasno dret al pa ga občasno cukat  :P.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


vidra

  • Gost
Odgovori #3794 : 01 Februar 2010, 14:25:48
Martinca, hvala. Sem si ogledala tudi tvoj (vajin) album slik. Kužek izgleda nadvse zadovoljen, ko tekmujeta v agilitiju. Veliko uspeha vama želim.

Deteljica, ne gre za skrb, da bi morali celo življenje razdeljevati priboljške, in da to predstavlja  težavo. Vprašanje je bilo postavljeno, ker me zanimajo različni pogledi na določene stvari. In nič več. Zbiram izkušnje, berem in nestrpno čakam svojo malo MT kepico. In najbolj me skrbi, da te kepice ne bom razvajala preveč :-[ Le kako naj se človek upre tistim učkam? ;-)

Lep pasji popoldne. 



martinca

  • *
    • Prispevkov: 267
    • Točke: 5
Odgovori #3795 : 01 Februar 2010, 14:52:02
Imaš dve varianti:
1. psa 100% "razvajat" (jaz sem v tem razvajanju razumela dajanje priboljškov) in boš po vsej verjetnosti vzgojila psa, ki bo rad sodeloval s teboj in bo užitek z njim delat, mogoče bo malo bolj "požrešen" (tkašna je vsaj moja izkušnja, čeprav ne vem kakšna bi bila psica tudi če je ne bi od malega nagrajevala)
2. psa ne boš "razvajala" in boš lahko šolala z cukanjem in dretjem, psa bo zanimalo pa vse kaj drugega kot sodelovanje s teboj


Odločitev je tvoja, jaz sem imela pse vzgojene na cukanje, imam psa, ki je narejen napol z potizivno motivacijo in psico, ki je bila šolana izključno na pozitivno motivacijo in ti lahko povem, da mi je z njo največji užitek delat. :)   


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3796 : 01 Februar 2010, 14:58:02
jaz sem imela pse vzgojene na cukanje, imam psa, ki je narejen napol z potizivno motivacijo in psico, ki je bila šolana izključno na pozitivno motivacijo in ti lahko povem, da mi je z njo največji užitek delat. :)   
Ma dej no, da te ni sram s salamco u žepu pa svetu hodit  >:D Pes mora ja ubogat iz same gole ljubezni do gospodarja oz še bolje zato, ker pač mora, a ne   :D A si gazda al nisi  >:( ?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #3797 : 01 Februar 2010, 15:11:34
In kaj če pes ne uboga na salamco, pa raje požre pol kile gnoja ali podavi pet miši???



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3798 : 01 Februar 2010, 15:20:25
Hehe bev potem veš, da imaš napačno nagrado v žepu-gnoj v vrečke pa bo! :P Mislim, da tule pa moreš malo bolj oreng odreagirat-Fizično odstranit psa-pri pobijanjgu, ganjanju živali-to se NE SME (pri meni, če kdo pusti, pa njegov problem). Za žrtje svinjarije sem se jaz bolj ali manj sprijaznila.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3799 : 01 Februar 2010, 15:27:36
Bev-če pes ne uboga imaš problem- ne glede na to kako si ga šolal , si ga očitno ali :
1)slabo izšolal, ali
2)ga slabo poznaš in slabo vodiš, da nevarnost take situacije ne razpoznaš (in preprečiš) pravočasno, ali
3)  1 in 2   ;)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #3800 : 01 Februar 2010, 15:49:43
bom raje z gnojem v vrečki začela okol hodit, ker na sicer precej znanem terenu res ne utegnem dnevno spremljat na katerem cm2 si je miška brlog uštimala  ;)



mirjam

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #3801 : 01 Februar 2010, 22:31:41
Ja, vsi se strinjamo, da mora kuža ubogati... in zato v dvomljivih situacijah 100 na uro preusmerjam pozornost.
Ehh, gnoj bi bil tudi Lani poslastica, vendar reagira na FUJ in na NE (jo kar zasuče v drugo smer). Seveda pa delamo vaje na to temo....
Hmm, miši jo zaenkrat kot hrane ne zanimajo...



dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3802 : 02 Februar 2010, 07:29:03
zaenkrat....... :P :P :P

Še enkrat bom spomnil. MTji so pasma vzrejena za pobijanje (miši, podgan). Že oblika telesa in močan vrat jih predstavljata kot ubijalski stroj. Dodaj še močan ugriz in stresanje ko zagrabi.... In kuža ki to rad dela ima pač nagone poštimane kot je za pasmo treba. Življenje s tem kužem je pa malo bolj komplicirano. ;D

A ni še nihče opazil močnega - ampak res presenetljivo močnega za to velikost - stresanja cufe pri trganju? Pri nas je šele to pravo veselje pri igri. Zgleda smo pri nas vsi malo bolj robustni  :P. Z Deli vred  :P



martinca

  • *
    • Prispevkov: 267
    • Točke: 5
Odgovori #3803 : 02 Februar 2010, 19:26:08
Saj vam verjamem, da imajo MT močan nagon, vseeno pa so v primerjavi z kakšnim nemškim lovskim terierjem ali jackom pomoje mačji kašelj. Saj ne rečem, da moji psi 100% ubogajo in da vsako situacijo rešim s salamico. Pač psa poznam in vem, da pri določenih situacijah nista 100%. Takrat že prej preusmerim pozornost, to pa naredim tako, da psa opazujem in opazujem okolico, kjer pa mislim, da nisem sposobno to delat v taki meri, da bi psa bila varna (bližina ceste), jih zavežem. ;)


mirjam

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 0
Odgovori #3804 : 03 Februar 2010, 09:40:46
Tudi Lani rada stresa igračke in seveda, če opazuješ, takoj dobiš asociacijo, da drži podgano za vrat in jo stresa. Ja, naj se izživi nad igračami, je prav zadovoljna, sploh ker ji igrača malo opleta okrog glave. A živa bitja - nisem navdušena. Seveda napeto opazuje ptiče, sploh vrane (ki so prave velikanke na našem polju), vendar steče za njimi le, če sem prepozna in ji ne usmerim pozornosti (skoraj isto sekundo ko jih opazi)... Ja, seveda so sprehodi "naporni", ker opazujem in prečesavam okolico in eno "oko" še na njej držim... ampak sem ful važna, ko zaključiva sprehode brez incidentov (t.j. ko odpoklic, poslušnost deluje).  Vedno pa deluje, da grem v drugo smer in če stečem, je takoj ob meni.

Tudi jaz jo odpenjam tam, kjer sem sigurna vanjo in vase in jo takoj pripnem, če se mi zdi kaj sumljivo... obvezno pa pri nevarnih stvareh (cesti, "hudi" psi) - povsod tam, kjer ji ne morem zaupati.

Kopati ji pa nisem že od začetka pustila, šetali sva tam, kjer so občasno tudi konji in se mi zdijo luknje na travniku prenevarne za konja in jezdeca. Tako da ne kaže posebnega veselja do kopanja (morda res zaenkrat, trenutno še sliši NE in še odreagira)... je pa res, da še 1 leta ni dopolnila.





čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #3805 : 08 Februar 2010, 10:56:46
Če ji do zdaj nisi pustila, te bo verjetno še preizkušala, a če boš dosledna bo večno ubogala na NE. ;)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3806 : 22 Februar 2010, 09:00:52
Zdaj pa bo čas za nekaj kar tule že dolgo nismo imeli. Slike  :P
Našel sem še nekaj zimskih...

Divjam po celcu


In po cesti...


A je voda še kar mrzla?


Grem raje nazaj na sneg


Tako sem utrujena



bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #3807 : 04 Marec 2010, 09:38:19

Sicer pa komaj čakam kotitev MTjev. Moj dragi pravi, da se mi od psov že čisto meša  ::)

Ste že dočakali? Zdaj je verjetno že tudi kakšna slikca na razpolago  :)



vidra

  • Gost
Odgovori #3808 : 05 Marec 2010, 12:56:42
Mladički so že  :), vendar ne še doma. Trenutno imamo samo slike vzrediteljice, ki nas o vsem dosledno obvešča in seznanja. Slike so avtorsko delo, tako da jih ne morem objaviti. Bom slikco objavila, ko bo kužek ali kužika pri nas doma. Brez skrbi. 



bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #3809 : 05 Marec 2010, 13:03:52
Super.
Čestitke!