Veterina

T.M.T · 59037

Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #60 : 07 Julij 2008, 07:10:10
Sicer so minila že leta,od kar sem hodila na srednjo veterinarsko šolo in potem na Veterinarsko fakulteto v Zagrebu,mislim pa, da se situacija v vseh teh letih ni nič spremenila.Tudi jaz sem rabila leta in pa ogromno sreče z zaposlitvijo,da sem na koncu pristala v veterini.Omejitev na 60 z vpisom na faks se vleče že leta,pa jet a številka še vedno absolutno prevelika za Slovenijo.Toliko vetov se pri nas nikoli ne bo zaposlilo.Poleg tega je izredno malo tistih srečnežev,ki delajo na klinikah za male živali,pa še tam je največ takih,ki so po študiju si samoorganizirali dodatno izpopolnjevanje v tujini.Velika večina DVM dela na inšpekcijskih službah, na terenu in v raznih klavnicah ali farmah.Stikov z malimi živalmi imajo malo,stika z "drekom"pa veliko.V "živi" proizvodnji je pa še hujše.Tam pa ni prostora tudi za popolnoma golo usmiljenje.V vseh teh letih sem spoznala,da moraš imeti za veterino samo dober želodec,ker velika večina odpove na raznih sekcijah kadavrov.Sicer ne vem popolnoma kako je s tem na Fakulteti v Ljubljani,vendar predvidevam da isto kot je bilo pri nas v Zagrebu.Dnevno seciranje raznih kadavrov,ki so bili mrtvi že 2 leti in dobro namočeni v formalin.Ko si ga dobil na mizo si se moral prvo zjokati,pa ne zaradi usmiljenja ampak zaradi neznosnega vonja po formalinu.Nekateri se na to navadijo,drugi nikoli.Poleg tega se pri delu srečuješ z tako omejenimi ljudmi(posebno še na podeželju),ki so psa prej pripravljeni evtanazirat kot pa plačati račun za čiščenje paranalnih žlez.Ali pa bi rajši plačali za evtanazijo kot pa za cepljenje proti steklini.
Sicer je veterina zame še vedno lep poklic in sama sebe ne vidim nikjer drugje,vendar pa je realnost včasih tako težka,da si prav želim,da bi me zanimal še kakšen drug poklic ali pa da se nikoli ne bi odločila zanj.
LP Tjaša



sassi

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 07 Julij 2008, 12:20:59
Lojze, oz Tjaša ;) pozdravljena!

Veliko stvari, ki si jih napisala je res, pravzaprav kr vse, čeprav jaz poskušam še vedno čimbolj pozitivno gledat na naš (no ja, moj bodoči) poklic. Ko pa bom čez kako dobro leto iskala službo, bom pa videla kako je s tem. Morem pa povedat, da je situacija na Vet. fakulteti v Lj zdaj še toliko slabša, ker se vpisuje vsako leto več študentov, lani mislim da 80,  kljub temu, da je borba za službo vedno težja.Zdaj pa bodo študij tudi podaljšali za eno leto (na 6 let, tako kot medicina) in tudi program se bo nekoliko spremenil (več prakse) Kar se pa tiče primitivnih strank (včasih - roko na srce - tudi primitivnih veterinarjev), pa je to definitivno ena težjih stvari, ki jih moreš "požret", dobit tršo kožo in postat močnejši. isto velja za razne sekcije, ante in post mortem preglede na klavnici, katastrofalne razmere na določenih farmah in podobno, kjer moreš imet poleg dobrega želodca tudi čimbolj zamašen nos in poskušaš pustit svoje občutke do živali čimbolj izven sebe ( kar je za mene osebno bilo nekaj najtežjega v času študija, ker sem po vrhu vsega še vegetarijanka). zato pa lahko rečem samo še to, kako so naši psički in mucike zelooo srečne ( seveda tisti, ki imajo take lastnike, kot so npr. na tem forumu), ker večina drugih (domačih) živali ne živi življenja, ki si ga sicer zaslužijo, ampak je njihovo življenje, tako kot tudi način usmrtitve, eno samo trpljenje. no in s tem se ne bom mogla nikoli sprijaznit.

Lp



Tiya

  • *
    • Prispevkov: 253
    • Točke: 1
  • Tobias
Odgovori #62 : 07 Oktober 2008, 16:55:16
En zelo zapoznel odgovor ::)

Sassi, jst sm 2.letnik :) Pa ti, si že končala??

If you can look at a dog and not feel vicarious excitement and affection, you must be a cat!

llove [luv] n (plural loves) 1. very strong affection: an intense feeling of tenderness, devotion, and compassion 2. see also, GOLDEN RETRIEVER


sassi

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 25 Oktober 2008, 17:40:23
Hej Tiya!

Jaz sem zdaj absolventka, mam še kr nekaj izpitov pred koncem  :-[ ...



Tiya

  • *
    • Prispevkov: 253
    • Točke: 1
  • Tobias
Odgovori #64 : 15 November 2008, 15:24:31
Sj to se lepo sliši, nekaj izpitov :)...jst pa še dejansko, če bo vse po sreči, 4 leta (če štejem še to zraven) :P


If you can look at a dog and not feel vicarious excitement and affection, you must be a cat!

llove [luv] n (plural loves) 1. very strong affection: an intense feeling of tenderness, devotion, and compassion 2. see also, GOLDEN RETRIEVER