Obedience

Urška · 64388

Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #30 : 15 Maj 2007, 00:44:57
No, pri meni gre za osebno preferenco in mi RO izgleda na splošno preveč hektično in me vse tisto kriljenje spominja na napol naučene vaje. Vsak naj se pač ukvarja s tistim kar ga veseli.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #31 : 15 Maj 2007, 08:50:31
Zastarel obedience res ne more biti. FCi pravilnik je namreč čsit "frišn" -od lani  :P
Se pa moram strinjat z Bambi glede vodenja (vsaj pri FCI).
Sam pravilnik je bil meni prav simpatičen, zato sem s esploh lotila zadevo učit. Potem pa govoriš s tekmovalci,kako se kaj ocenjuje in itd in sem dobila take informacije , da me je kar mal minilo (sem šla mal poternirat k različnim ljudem).

naj povem nekaj dobesednih izjav o sojenju (in nekaj obrazložitev meni kako naj kaj izvajam) različnih tekmovalcev, da boste imeli mal predstave:

- mi smo hodili normalno kot pri IPO in smo se čudili odbitkom dokler nismo opazili, da vsi ostali tekmovalci hodijo kot zombiji
- mnogo sodnikov odbija, če gledaš psa v oči med vajo poleg kot dodatno povelje, zato svetujem da gledaš naravnost naprej v prazno,
- v pravilniku piše samo , da mora pes pri vodenju na daljavo biti na mestu, ampak dejstvo je da večina zhteva nepremične zadnje noge. Če ima pes nepremične prednje ti bdo ful odbijal, raje prešolaj
- ja res je, da če hočeš imet nepremične zadnje noge uleganje iz stoj drugačna vaja kot iz sedi in da je bolje imet drugačno povelje. No sej, če boš govorila v slovenščini ne bodo opazili ,ampak drugače so začeli ful odbijat točke, če imaš za prostor dve različni povelji
- vzdušjeje večima povsod na tekmah čist morasto , vsi grdo gledajo in so resni ,kot da jim je ravnokar umrla mama
- če pes zalaja al pa zacvili takoj dobi rumeni kartom, če to še enkrat ponovi si izključen.


pa še dalje v tem stilu- no jaz sem mal prestara za tako resne zadeve  :-[ .
Glede zadnje točke pa imam pomislek , da npr hrvaških ovčarjev zagotovo ne bo veliko v klasičnem obediencu  ;D

Aja sicer pa kriljenje v obediencu ni predpisano- je samo dovoljeno  ;). Kogar veseli ,lahko vodi kot zombi  ;), lahko tudi kot robot ali kakorkoli mu je pač všeč  :P. Tako, da ddejstvo,da drugi mahajo res ne bi smelo izgovor zakaj nekdo sam ne dela obedienca . Naj izšola in pride na tekmo in odvodi tako,kot se mu zdi da je lepo.Obedience pravilnik je demokratičen.Vse v zvezi z vodnjem samo dovoljuje , ničesar ne predpisuje.

Jaz imam navado vedno izšolat pse (že iz časov IPO) tako, da so meni všeč- če je všeč tudi sodniku- fino, če mu ni pa pač "njegov problem" .
Isto svetujem vsem za vsako šolanje . Pes je vaš, vi ga vodite in šolate ga zase. Izšolajte in vodite  ga tako, da bo vam všeč, ne glede na to kaj piše v pravilniku in čemu trenutno sodniki posvečajo največ pozornosti.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


monti

  • Gost
Odgovori #32 : 15 Maj 2007, 09:02:14
A to zdaj govoriš za SLO obedience ali kateri  ???. Kar sem az gledal tekme AKC in v okviru dog showow to ni to. Če naj bi res tako bilo pa mislim da noben od morebitnih SLO tekmovalcev nima kaj početi na teh tekmah ::). Če smo v agilitiju na ravni SP pa je tole mal mim  ::) in daje ljudem napačno predstavo o obediencu. Sori ampak raje gledam kak skandinavski obedience kot RO kjer se tud meni zdu da so vaje napol naučene in vodnik ne ve kdaj mu bo pes s poligona ušel ::) ;D.



Živa

  • *
    • Prispevkov: 549
    • Točke: 4
  • Živa & Grom
Odgovori #33 : 15 Maj 2007, 09:05:11
Glede zadnje točke pa imam pomislek , da npr hrvaških ovčarjev zagotovo ne bo veliko v klasičnem obediencu  ;D

 ;D Ne boš verjela, ampak na B-BHju ni niti pisnil. Mogoče bi se ga tudi za obedience dalo naučiti, da bi bil tiho :).

Drugače se pa meni zdi zgoraj napisano čisto preveč, če hoče človek uživat pri delu s psom. Mi je naša klasika ravno na meji togosti, ki jo še prenesem, s tem da zraven že mako godrnjam ::).

LP Jasna, Živa, Grom in Rea

I’m trying to catch up with my dog…


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #34 : 15 Maj 2007, 09:07:06
Jaz pa nimam tako slabih izkušenj glede obedienca :-\ ravno kontra. Na izpitih in tekmah se pojavlja tako različno št. pasem, kot nikjer drugje (pri klasiki)-od velikih, do majhnih, bolj in manj učljivih... Sodniki res nekatere vaje strogo ocenjujejo, a pri drugih so precej mili.

Je pa res, da je O bolj združljiv z IPO in klasiko (saj navsezadnje vsebuje aport, vajo naprej, preskok) in nima veze z RO (razen zelo podobnega imena ::)).

Sicer se mi pa zdi, da si Monti preveč zahteven. RO se je uveljavil tudi za pasme, ki v agiju nimajo kaj početi, ki v IPO nimajo kaj početi, klasika (recimo tekme B-BH pa vodnike ne zanima). Ne vem, zakaj vas toliko moti, da pes ne dela 100%, da ni kot ena lutka tam zraven vodnika ??? Meni je bolj važno, da se sploh kdo upa iti na tekmo, ne pa da ga potem ljudje skoraj naderejo, kako si sploh upa iti na tekmo s takim psom ??? :'(



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #35 : 15 Maj 2007, 09:12:43
Deteljica, točno o tem govorim. Posnetki, ki sem jih videla, ter ravno takšne izjave so me prepričale, da to ni zame. Popolnoma neatraktivno in nedinamično je bilo za videt, si tudi mislim, da pri taki 'nataknjeni'  >:D :P  hoji tudi splošno vzdušje na tekmah ne more bit prav super. Kot pravi Živa, togost klasike mi je ravno mejna, pa še tam si jaz brez večjih zadržkov privoščim kak osladen vzklik pohvale, drugače moji Črni Smrti vse dol pade.

Monti, na freestyle pa upam že nekaj časa; no, za tolažbo se ga da videt v lastni režiji na vsaki drugi agi tekmi  ;), če se deteljica vrže v to, bo pa sploh zabavno, glede na pestrost njenih rekvizitov  :D .



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #36 : 15 Maj 2007, 09:18:47
Hja, saj sem vedela, da sem prej nekaj pozabila povedat ::) :-[ Pogovarjala sem se z eno kolegico, ki mi je glede pohvale psu povedala tole:
da pri O je taka navada, da te pred vsako vajo vprašajo, če si pripravljen. In šele potem nadaljuješ. Da ti narediš eno vajo (vrstni red določi sodnik in ni fiksno kot pri klasiki), potem lahko psu poveš pravljico, sodnik pove točke za vajo in nadaljuješ z naslednjo vajo. Aja, to je pri nižjih izpitih. Ne vem pa kako je pri višjih (ker na evropski je samo O 3). Pri 1 je pa veliiiiiko tvoje komunikacije s psom. In hvaljenja.



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #37 : 15 Maj 2007, 09:46:20
Citiraj
Me prav zanima kaj ti delaš s svojim psom (psi)-mora(jo) biti res 1A, da so tvoje izjave tako, kako bi rekla, "zaničujoče"

In potem vse tiho je bilo... (bi si z veseljem prišla ogledat tvoj obedience!)

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


monti

  • Gost
Odgovori #38 : 15 Maj 2007, 09:56:13
dog4ever: komunikacija in hvaljenje je v omenjeni obliki pri O dovoljeno na vseh stopnjah. Ponavadi imajo psi vklopni signal "ready" ker sodnik vedno to vpraša in navadno vodnik odgovori z ready - takrat s psom začneta. Se 100% podpišem pod tvoje razmišljanje, si bolj razumljivo povedala točno tisto kar sem mislil jaz. Ostali ste pa gledali kak star obedience  :P jaz ne poznam nobene nataknjenosti na kol ampak psa ki komaj čaka da bi delal  ;D. o slo.RO pa ne bom več govoril ker premalo poznam in ste takoj vsi užaljeni  :-[. Mi je pa O bolj všeč ker je bolj tekoče vse skupaj in imaš res oči na pecljih  :o ko gledaš kako pes dela.

Ja pa naredite kaj glede freestyla - to bi bilo super za gledat in da psa do take stopnje poslušnosti/vodljivosti prišelješ moraš bit kar maher  8).Kje se pa da videt ta vaš freestyle, bi prišel pogledat če sesme  8).

apollo: a je kdo kaj rekel dsa s psico delava kak obedience  ::) a se ne sme nič reč samo kot opazovalec ne da je nekdo užaljen  ::). a sodnika tudi vprašaš kako njegov pes naredi vajo pri kateri ti je odbil npr 3 točke  ??? Jaz imam neko predstavo kako naj bi zgledalo pa to še ne pomeni da moja to tako naredi - so lahko razlogi taki ali drugačni. Ko pride nov pes bomo pa delali O ali freestyle pa takrat ponovno vprašaj če ti je toliko do primerjanja (bolestno tekmovalna in želiš biti najboljša al kaj  :P). Meni so všeč deteljičini psi pa se primerjaj z njimi in to je to..



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #39 : 15 Maj 2007, 10:09:09
Citiraj
apollo: a je kdo kaj rekel dsa s psico delava kak obedience   a se ne sme nič reč samo kot opazovalec ne da je nekdo užaljen  . a sodnika tudi vprašaš kako njegov pes naredi vajo pri kateri ti je odbil npr 3 točke   Jaz imam neko predstavo kako naj bi zgledalo pa to še ne pomeni da moja to tako naredi - so lahko razlogi taki ali drugačni. Ko pride nov pes bomo pa delali O ali freestyle pa takrat ponovno vprašaj če ti je toliko do primerjanja (bolestno tekmovalna in želiš biti najboljša al kaj  ). Meni so všeč deteljičini psi pa se primerjaj z njimi in to je to..

Kdo pa pravi, da sem užaljena. Jaz niti slučajno nisem užaljena!!! Me pa moti, da se o RO piše kot o disciplini pri kateri tudi "prdnit" ni treba s psom pa ta dela (no nekako na tem nivoju ga ti prikazuješ). Mojega psa pa kar kritiziraj, dokler bo realno ne bom nič užaljena! Ker predobro sama vem koliko stvari morava še natrenirat 8) In ja primerjam se rada! A le v tem smislu, da vidim kaj vse moram še pri svoji psici izboljšat! Ampak ko že tako pluvaš po vseh sem pač mislila, da morajo biti tvoji psi res 1A. To bi blo pa fajn videt, ker se lahko iz tega še kaj naučim! ;) Ampak...najlaže je kritizirati in teoretizirati... :'( In se skrivati za "fake" imenom!

Lp

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


monti

  • Gost
Odgovori #40 : 15 Maj 2007, 10:22:25
apollo umiri se malo  ;) kaj pljuvam po vseh dajnodaj ne bit občutljiva bolj kot je smiselno. bom morda opazoval tudi čez par let in takrat te morda pohvalil če bo fajn za videt tvoj RO. Zdaj mi pa ni bil - ne samo tvoj še od marsikoga drugega ne  ::). ampak eni ste pa res iz sladkorja in se je treba kar naprej primerjat + po drugi strani pa delate vse to samo za zabavo  ??? Mal je tu kontradiktornosti - a ne bi blo lažje reči zanima me zmaga in rad bi imel najboljšega psa  ::) če se hočeš kaj id koga naučiti moraš brez dvignjene pokrovke prebrat več kot 1 post ki ti ni všeč ...

kaj pa ti misliš o obediencu glede na RO recimo? pa ne gledat skozi svojo psico ampak če se umakneš korak stran in pogledaš kot opazovalec? Po moje se na taki distanci začne dialog ne pa da vsak svojega psa kot volk tamale čuva in brani  ::). Če moja psica ni perla jaz ne smem nič reči o O ali RO? Zakaj že  ???.



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #41 : 15 Maj 2007, 10:48:56
In se skrivati za "fake" imenom!


A tebi je pa Apollo ime? Zanimivo. Še nisem srečala nikogar s tem imenom....

Kristinca & Florinca


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #42 : 15 Maj 2007, 10:57:43
Letošnji zmagovalki obedience-a na Cruftsu:
http://www.youtube.com/watch?v=CEA3RzqItJk

Ja, človek res dobi občutek, da tako psica kot vodnica komaj uspeta krotit življenjsko energijo  :P. Psica celo premore kanec temperamenta, ampak meni še vedno vse skupaj izgleda zelo neapetitlih (moje osebno mnenje). Aja, pa če tole ni hoja s kolom v riti, potem se opravičujem, očitno punca pač še ni uspela prilezt do stopnje Homo Erectus  >:D .



monti

  • Gost
Odgovori #43 : 15 Maj 2007, 11:10:35
z vsem dolžnim spoštovanjem Bambi ampak a ti veš kakšen link si nalimala  ::). eno xy kategorijo  :P.
Tole bosta pravi zmagovalki letošnjega O na Cruftsu:
http://www.bbc.co.uk/birmingham/content/articles/2007/03/10/crufts_07_obedience_films_feature.shtml



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #44 : 15 Maj 2007, 11:14:24
Jaz sem mislila, da se pogovarjate o zmagovalcu iz Poznana.



monti

  • Gost
Odgovori #45 : 15 Maj 2007, 11:27:57
dog4ever: jaz bi raje dal tisti link neposredno gor če bi znal  :-[. Sem ga pa dal na osnovno svartbergovo stran v enem prvih postov v tej temi. Tisto je užiiiiitek gledati ane  :o.



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #46 : 15 Maj 2007, 11:28:47
D4e, Crufts ni bil še nikoli v Poznanu.  ;)

Monti, se globoko opravičujem, na O se ne spoznam in nisem vedela, da je n kategorij in da sem slučajno videla očitno le najbolj češke. Videov na tvojem linku mi žal ne uspe odpret (jaz se še trudim za stopnjo Homo Habilis Technologicus  :-[ ), si jih bom pogledala, čim mi uspe. Do takrat se bom torej vzdržala pripomb o (f)rigidnosti te discipline, čeprav glede na videno in slišano dvomim, da se bo moje mnenje dosti spremenilo. Se še enkrat pardoniram.



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #47 : 15 Maj 2007, 11:36:44
Vem, da Crufts še nikoli ni bil v Poznanu. A v Poznanu je bila vodnica "kot bi imela kol v hlačah". Psa v 7 minutah niti 1x ni pogledala. Samo hodila je, pes pa zraven.



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #48 : 15 Maj 2007, 11:45:12
 ::) ::) ::)

No, torej očitno nisem videla edinih 6 performansov zombijev. Tudi jaz sem v Poznanu videla 3 take, več žal ne, ker sem prišla čisto pri koncu. Pa so vsi bili zomboidni.



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #49 : 15 Maj 2007, 11:47:50
Saj jaz nisem gledala v živo. Na netu obstaja posnetek zmagovalke. Če ga najdem, ga pripopam.



monti

  • Gost
Odgovori #50 : 15 Maj 2007, 13:22:10
na O se ne spoznam in nisem vedela, da je n kategorij
saj mislim da nihče od nas se na O ne spozna kaj dosti  ::) in je vsak povedal tisto kar si misli o tistem kar ve.
to je pa u bistvu dodaten razlog da bi se z O resneje ukvarjalo - pri čemer meni osebno za rezultat ne šteje al ima vodnik palco v riti al zombi ampak da pes dela. da je do tam prišel je moral vodnik z njim delat pri čemer O slovi po R+ da ne bo kdo o represiji slučajno začel. Navsezadnje se na O ocenjuje delo psa in ne zombijevsko pogled ali mastni lasje od vodnika ane  :P.



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #51 : 15 Maj 2007, 14:43:16



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #52 : 15 Maj 2007, 14:58:09
Torej kot prvo sploh ne razumem, zakaj nekateri na vsa knačin hočejo delat primerjavo med neprimerljivim.
Ne moreš primerjat različnih disciplin- IPO, agility , freesy , freestyle, ples v paru z dvema psoma, sledarsk etekme, obedience in ralllyobedience inflyball in delo ptičarjev na Sežunu in itd - ni primerljivo.
Ker pravilnik postavlja pred vodnike in pse drugačne naloge in se drugače ocenjuje.

Kdor hoče kaj dokazati lahko dokaže samo tako, da izšola psa za dolčeno disciplino in pokaže, da je boljši od drugih oz, da se da narest boljše.

Potem pa primerja dosežke.
Npr za agitlity so trdili da je bolj enostaven od IPO ampak dejstvo je, da imamo pri agilityu svetovne prvake in drugo nmesto ekipno, pri sledarjih svetovne individualne in ekipne prvake v klasiki pa ...torej zame so slovenski agilitaši in sledarji boljši od IPO :P in da je način šolanja v teh disciplinah boljši  :) .

Še bolj bedasto je primerjati posnetek oz delo zmagovalca nekega svetovnega (ali velikega) prvenstva z naključno videnim psom ene "vaške tekme" ali izpita po najnižjem programu. Običajno je vedno oni s svetovenega prvenstva boljši -a ne  ;). Če ni opazno boljši je zadeva res zaskrbljujoča  :P.

Npr pogled na kakšnega psa v agi1 , ki se prebija čez izpit in mukoma dosega maksimalni čas ali pa bega po parkurju in še malo ven, je res neprimerljiv z nastopom La na svetovnem prvenstvu  :o -čeprav gre za isti kinološki šport - mislim, da se s tem vsi strinjamo -a ne   ;)

Je pa dejstvo, da brez tisth , ki se mukoma prebijajo skozi nižje izpite s psi , ki jih pač trenutno imajo, ne bilo nikoli svetovnih prvenstev in bleščečih predstav posameznikov, ki imajo vzrejanega in  kupljenega psa za namen točno določenih tekmovanj in piljenega od malega v točno določeno smer.
In dejstvo je, da so kinološke discipline namenjene prav množicam , ki se prebijajo skozi izpite, ne pa posameznikom na svetovnih prvenstvih. Kajti skozi te množoce se širi zavest o potrebi šolanja psa in o pomenu rednega dela z vsakim psom in skoz njih se še naširšo populacijo širijo sodobnejše in učinkovitejše metode šolanja in vzgoje.

Najboljši pasji šport je torej zame tisti, ki uspe pritegniti najširšo populacijo vodnikov v šolanje in po možnosti redna tekmovanja ( saj le tako se s spom redno dela vse življenje)  :).

In v tem smislu je zame npr agility daleč premagal in presegel npr IPO.
In občutek imam, da bo Rally obedience daleč presegel in premagal obedience  ;)

In ko se bo to zgodilo in bo že na navadni vaški tekmi v najvišjih razredih nastopalo po 50 do 100 tekmovalcev (kot v agilityu npr) potem bo med njimi zagotovo najmanj 20 takih, ki bodo vse delali popolno in bo odločal samo še doseženi čas v stotinkah sekunde.

Kdor v to dvomi , naj si pogleda kakšen posnetek, kako smo tekli na agility na Evropskem prvenstvu pred več kot 10 leti in primerja nastop takratnega evropskega prvaka, pa ne z aktualnim svetovnim prvakom ::) , pač pa z trenutnimi nastopi v enki, ker le to bo približno primerljivo   ;D


Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #53 : 15 Maj 2007, 15:07:14
a pa da ne bo kdo narobe razumel  ::)- prav nič nimam proti obediencu  :).
In morda bom nekega dne korakala z zravnano hrbtenico in pogledom uprejenim v daljavo po kakšnem svetovnem prvenstvu.
Ampak jaz pač itak vse probam, da lahko potem govorim o stvareh iz prve roke  8)

Vsekakor resno računam na to ,da mi npr čez dve leti za nastop na Evropski razstavi v sloveniji za Obedience tekmo ne bo treba šolati vseh mojih psov(kot bi bilo letos) ,ampak samo najboljšega, ostale tri pa bodo vodili z obetajočo popolnostjo morda prav ti , ki se zdaj za to disciplino zanimajo in jo bodo v dveh letih izšolali primerno za nastop mna svetovnem prvenstvu.

P.S.:
Navedene cicate iz mojega posta pa so (meni osebno) podali (poznani, moji prijatelji in znanci) tekmovalci iz Avstrije, Hrvaške in en iz Belgije in so se nanašale pretežno na Avstrijske, pa še Belgijske in Nemške tekme nižjega do srednjega ranga in ne odražajo moje osebne ocene obedienca  ;).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #54 : 15 Maj 2007, 15:32:15
D4e, hvala za link! Lahko, da se motim, ampak se mi zdi, da sem ravno ta par videla, žal čisto na koncu - iskanje predmeta po vonju in Sedi-Prostor-Stoj na daljavo. No, za ta dva lahko rečem, da delata res izvrstno, teta je zmerno do pretežno erektilna  :P , pes pa dela z navdušenjem. Sklepam, da je bil ta nastop res vrhunski (drugače verjetno ne bi zmagala  ::) ), pes dela vaje (za moje ne-obedienceovsko oko) zelo natančno, skratka res lepo. Se tudi strinjam z deteljico, popolnoma drugačnih disciplin ne moremo primerjati, a glede na to, da sem govorila le o svojem osebnem okusu, je meni še vedno en povprečen nastop v IPO poslušnosti ali RO bolj privlačen in všečen kot O. Vrhunsko je pa pač vrhunsko in je svet zase  8)  .

Kljub vsemu si bom z veseljem kdaj pogledala kako tekmo, ki bo v bližini, in upam, da se bo tudi ta disciplina pri nas razširila. Konec koncev podpiram čisto vse panoge in nepanoge, ki spodbujajo vodnike k ukvarjanju z njhovimi psi  :)



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #55 : 15 Maj 2007, 19:38:42
A tebi je pa Apollo ime? Zanimivo. Še nisem srečala nikogar s tem imenom....
Ne ni mi ime Apollo… Sta pa moje ime in priimek vidna v profilu! Za svojimi besedami stojim in se mi zato ni potrebno skrivati za lažno identiteto… :)

apollo umiri se malo  ;) kaj pljuvam po vseh dajnodaj ne bit občutljiva bolj kot je smiselno. bom morda opazoval tudi čez par let in takrat te morda pohvalil če bo fajn za videt tvoj RO. Zdaj mi pa ni bil - ne samo tvoj še od marsikoga drugega ne  ::). ampak eni ste pa res iz sladkorja in se je treba kar naprej primerjat + po drugi strani pa delate vse to samo za zabavo  ??? Mal je tu kontradiktornosti - a ne bi blo lažje reči zanima me zmaga in rad bi imel najboljšega psa  ::) če se hočeš kaj id koga naučiti moraš brez dvignjene pokrovke prebrat več kot 1 post ki ti ni všeč ...

kaj pa ti misliš o obediencu glede na RO recimo? pa ne gledat skozi svojo psico ampak če se umakneš korak stran in pogledaš kot opazovalec? Po moje se na taki distanci začne dialog ne pa da vsak svojega psa kot volk tamale čuva in brani  ::). Če moja psica ni perla jaz ne smem nič reči o O ali RO? Zakaj že  ???.

Meni pa se sploh ne zdi kontradiktorno! Ti bom poskušala nekako razložiti svoje mišljenje… RO obedience po mojem mnenju vsebuje zelo zahtevno poslušnost. 100% pozornost (ki mora v končni fazi biti, če želiš dobro izvajati vaje), hoja nazaj, kvadrat, prinašanje predmeta, obrati v vse smeri in prilagajanje poleg pozicije na vse možne načine, delo s psom na desni strani,… :P
Zavedati se moramo, da je disciplina nova, da nekateri s psi še ne delamo dolgo RO in zato mislim, da bo kvaliteta vse višja. Zakaj na tekme? Bom govorila kar v svojem imenu... Nama so treningi zabava! Če bi hotela pri taki pasmi karkoli doseči na silo, bi lahko že zdavnaj zaključila :-[! Jaz enostavno uživam v delu s svojim psom, v razmišljanju kako izpiliti določene vaje, na kakšen princip šolati, kaj bo prineslo boljšo izvedbo vaje… Zaenkrat je Nubino delo še dosti drugačno na tekmi ali treningu ::). Medtem ko na treningu večino vaj (sploh za enko) izvaja zadovoljivo, je na tekmi popolnoma drugačna pesem. Prisotne so številne motnje (vročina, nov poligon, moja trema,…), kar se pozna tudi na psu-pade pozornost, koncentracija, hitrost,.... Moj cilj je, da delo na tekmi čim bolj približam treningu. Da bova obe popolnoma sproščeni in bova vaje izvajali čim bolj 100%. Dela je še veliko, ampak ko (če) bom to dosegla, bo to zame ena osebna zmaga :D! In tako bom tudi videla ali je moje delo z Nubo pravilno… Rezultati pa na žalost ne pridejo kar čez noč.
Zaenkrat sem z najinim delom zadovoljna (to bodo razumeli bolj tisti, ki nimajo pasem z izrazitimi nagoni in ki so takšne pse že sami šolali :-[), dobro pa se zavedam kaj vse morava izboljšati. Do kam bova prišli bomo pa še videli... Odnehali, kot sem že rekla, ne bova... 8)
Pa še to Monti! Zame osebno je pohvala kaj vredna edino od tistega, ki pse tudi sam šola in razume kako težki so začetki, koliko dela je vloženo v šolanje... Teoretikov je povsod dovolj! ;) In če boš prebrala svoje poste ne vidim nobene spodbudne besede ;)

Lep pozdravček ;D

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #56 : 15 Maj 2007, 20:11:47
Deteljica zelo dobro napisano! :o Bravo!

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


monti

  • Gost
Odgovori #57 : 15 Maj 2007, 20:58:08
Zame osebno je pohvala kaj vredna edino od tistega, ki pse tudi sam šola in razume kako težki so začetki, koliko dela je vloženo v šolanje... Teoretikov je povsod dovolj! ;) In če boš prebrala svoje poste ne vidim nobene spodbudne besede ;)
- mene ne ti ne tvoj pes v ničemer ne zanimata in se čudim tvojim osebnoizpovednim postom  ::) sem samo rekel da me švicar v nedeljo ni impresioniral in ti si razvila celo debato samo o sebi in o svojem psu in nič o drugih ali RO na splošno - tudi ne o O  ::)
- brez teorije ni nič - tudi prakse ne. Teorije ni nikoli dovolj! Na nobenem forumu razen morda 2 še nsiem srečal koga s sploh kako teorijo. so mi pa tu všeč posti od azu, zoe, 5trce ipd. ki delajo tisto kar mene zanima tudi z nekim ozadnjem ne samo kvazibluzenjem  ::) škoda da ne poznam bolje agilitija ker očitno vse kar se pri nas dogaja v smislu konceptov šolanja se tam  ::) IPO poznam premalo da bi karkoli rekel - bolj iz časov dela s prejšnjim NO
- moje postanje ni namenjeno hvaljenju ker nikogasr ne poznam osebno in ne morem ne hvaliti ne resno kritizirati lahko dam svoje mennje o nečem to je pa tudi vse. In če hoče nekdo dalje naj ne bi videl samo sebe in svohjea psa ampak znal videti tudi druge pse v dobrem in slabem.

Se pa vsi učimo in naslednjič grem na agiliti tekmo zaradi freestyla in da vidim delo tam. Če bi kdo delal O je treba z nekim rsnejšim konceptom. Sam morda ga ima tudi RO a se na delu psov ne vidi.

Apollo - pa rad sem naslavljan kot on ker to sem in prvič sem spregledal zdajle mi pa ni več vseeno  >:(.



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #58 : 15 Maj 2007, 21:32:12
Razen deteljičinih psov in male pudljice za nobenega na RO videnega psa ne bi rekel da dela sploh kakšen obedience  8).
Deteljica ti sebe ne vidiš ampak samo ostale. Mi vidmo tebe in ostale  :P. In tu terazen vodnice od pudljice nimamo s kom primerjati. Prinašalec je bil res v redu, švicar je imel dobre prebliske ne pa osnovne zveze vodnik-pes kot jo je videti pri tebi ali pri zmagovalki s pudljico.
Pač povem da za enega opazovalca je obedience delala samo deteljica + gospa s pudljem - ostalo ni imelo niti O od Obedience ;). Pa brez zamere - morda bo boljše morda ne morda bo kdo začel delati obedience in bo užitek prit na tekmo gledat pse ki radi delajo (in dobro delajo). Deteljica s svojimi psi ta efekt doseže pa zadnjič ena punca z labradorko na RO-I (na koncu 2.), ostali za enega gledalca ne zgledajo kot kaj dosti v poslušnosti šolani psi  :P ;).
Nimam nič proti sproščenemu vodniku ki mu pes dela -> deteljica. Ostali (večina) ne zgledajo kaj posebej sproščeno (prej živčno ???) in psi ne delajo kaj posebej od poslušnosti kar si en gledalec s približno predstavo o tem kako poslušnost zgleda predstavlja.
Mislim da bi se tudi RO dalo naučiti bolj v smislu natančnosti vaj in se manj obešati na domnevno sproščenost in atraktivnost  ::). A se hoja ob vodniku zdaj reče vsaki približni hoji na levi in sedi vsemu kar je pol metra spredaj ali pol metra zadaj za vodnikovimi nogami  ::). a je poslušnost muka psom al vodnikom - ker to da je muka psom se menda samo domneva  ::) al kako. Sem videl borderje ki so zasvojeni s poslušnostjo  :P.

saj vi kar tekmujte v RO, pohvalno - če je človek približno realen glede tega kje je pa je tudi čisto OK  :P.
apollo umiri se malo  ;) kaj pljuvam po vseh dajnodaj ne bit občutljiva bolj kot je smiselno. bom morda opazoval tudi čez par let in takrat te morda pohvalil če bo fajn za videt tvoj RO. Zdaj mi pa ni bil - ne samo tvoj še od marsikoga drugega ne  ::). ampak eni ste pa res iz sladkorja in se je treba kar naprej primerjat + po drugi strani pa delate vse to samo za zabavo  ??? Mal je tu kontradiktornosti - a ne bi blo lažje reči zanima me zmaga in rad bi imel najboljšega psa  ::) če se hočeš kaj id koga naučiti moraš brez dvignjene pokrovke prebrat več kot 1 post ki ti ni všeč ...

kaj pa ti misliš o obediencu glede na RO recimo? pa ne gledat skozi svojo psico ampak če se umakneš korak stran in pogledaš kot opazovalec? Po moje se na taki distanci začne dialog ne pa da vsak svojega psa kot volk tamale čuva in brani  ::). Če moja psica ni perla jaz ne smem nič reči o O ali RO? Zakaj že  ???.
- mene ne ti ne tvoj pes v ničemer ne zanimata in se čudim tvojim osebnoizpovednim postom  ::) sem samo rekel da me švicar v nedeljo ni impresioniral in ti si razvila celo debato samo o sebi in o svojem psu in nič o drugih ali RO na splošno - tudi ne o O  ::)
- brez teorije ni nič - tudi prakse ne. Teorije ni nikoli dovolj! Na nobenem forumu razen morda 2 še nsiem srečal koga s sploh kako teorijo. so mi pa tu všeč posti od azu, zoe, 5trce ipd. ki delajo tisto kar mene zanima tudi z nekim ozadnjem ne samo kvazibluzenjem  ::) škoda da ne poznam bolje agilitija ker očitno vse kar se pri nas dogaja v smislu konceptov šolanja se tam  ::) IPO poznam premalo da bi karkoli rekel - bolj iz časov dela s prejšnjim NO
- moje postanje ni namenjeno hvaljenju ker nikogasr ne poznam osebno in ne morem ne hvaliti ne resno kritizirati lahko dam svoje mennje o nečem to je pa tudi vse. In če hoče nekdo dalje naj ne bi videl samo sebe in svohjea psa ampak znal videti tudi druge pse v dobrem in slabem.

Se pa vsi učimo in naslednjič grem na agiliti tekmo zaradi freestyla in da vidim delo tam. Če bi kdo delal O je treba z nekim rsnejšim konceptom. Sam morda ga ima tudi RO a se na delu psov ne vidi.

Apollo - pa rad sem naslavljan kot on ker to sem in prvič sem spregledal zdajle mi pa ni več vseeno  >:(.

Malo preberi svoje poste... Ne nisi rekel le, da te švicar ni impresioniral, ampak si v vsaj treh postih skritiziral praktično vse udeležence tekme! Poleg tega pa sem ti v t.i. samobluzenju želela samo odgovoriti na zgoraj zastavljeni vprašanji... No veliko sreče vsem pri šolanju!

Lp

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #59 : 16 Maj 2007, 04:06:00
Torej kot prvo sploh ne razumem, zakaj nekateri na vsa knačin hočejo delat primerjavo med neprimerljivim.
Ne moreš primerjat različnih disciplin- IPO, agility , freesy , freestyle, ples v paru z dvema psoma, sledarsk etekme, obedience in ralllyobedience inflyball in delo ptičarjev na Sežunu in itd - ni primerljivo.
Ker pravilnik postavlja pred vodnike in pse drugačne naloge in se drugače ocenjuje.

Kdor hoče kaj dokazati lahko dokaže samo tako, da izšola psa za dolčeno disciplino in pokaže, da je boljši od drugih oz, da se da narest boljše.

Potem pa primerja dosežke.
Npr za agitlity so trdili da je bolj enostaven od IPO ampak dejstvo je, da imamo pri agilityu svetovne prvake in drugo nmesto ekipno, pri sledarjih svetovne individualne in ekipne prvake v klasiki pa ...torej zame so slovenski agilitaši in sledarji boljši od IPO :P in da je način šolanja v teh disciplinah boljši  :) .


Še bolj bedasto je primerjati posnetek oz delo zmagovalca nekega svetovnega (ali velikega) prvenstva z naključno videnim psom ene "vaške tekme" ali izpita po najnižjem programu. Običajno je vedno oni s svetovenega prvenstva boljši -a ne  ;). Če ni opazno boljši je zadeva res zaskrbljujoča  :P.

Npr pogled na kakšnega psa v agi1 , ki se prebija čez izpit in mukoma dosega maksimalni čas ali pa bega po parkurju in še malo ven, je res neprimerljiv z nastopom La na svetovnem prvenstvu  :o -čeprav gre za isti kinološki šport - mislim, da se s tem vsi strinjamo -a ne   ;)

Je pa dejstvo, da brez tisth , ki se mukoma prebijajo skozi nižje izpite s psi , ki jih pač trenutno imajo, ne bilo nikoli svetovnih prvenstev in bleščečih predstav posameznikov, ki imajo vzrejanega in  kupljenega psa za namen točno določenih tekmovanj in piljenega od malega v točno določeno smer.
In dejstvo je, da so kinološke discipline namenjene prav množicam , ki se prebijajo skozi izpite, ne pa posameznikom na svetovnih prvenstvih. Kajti skozi te množoce se širi zavest o potrebi šolanja psa in o pomenu rednega dela z vsakim psom in skoz njih se še naširšo populacijo širijo sodobnejše in učinkovitejše metode šolanja in vzgoje.

Najboljši pasji šport je torej zame tisti, ki uspe pritegniti najširšo populacijo vodnikov v šolanje in po možnosti redna tekmovanja ( saj le tako se s spom redno dela vse življenje)  :).

In v tem smislu je zame npr agility daleč premagal in presegel npr IPO.
In občutek imam, da bo Rally obedience daleč presegel in premagal obedience  ;)

In ko se bo to zgodilo in bo že na navadni vaški tekmi v najvišjih razredih nastopalo po 50 do 100 tekmovalcev (kot v agilityu npr) potem bo med njimi zagotovo najmanj 20 takih, ki bodo vse delali popolno in bo odločal samo še doseženi čas v stotinkah sekunde.

Kdor v to dvomi , naj si pogleda kakšen posnetek, kako smo tekli na agility na Evropskem prvenstvu pred več kot 10 leti in primerja nastop takratnega evropskega prvaka, pa ne z aktualnim svetovnim prvakom ::) , pač pa z trenutnimi nastopi v enki, ker le to bo približno primerljivo   ;D



Deteljica, jaz se pa s poboldano izjavo ne strinjam. Z vidika primerljivosti bi z IPO lahko primerjali samo pasji šport, ki ima 3 različne discipline. Rezultati torej kažejo, da je lažje skupaj dobro sestaviti eno disciplino kot pa 3. Če bi bilo to enostavno, potem bi sledarji svoje delo samo nadgradili  s poslušnostjo in obrambo, pa bi imeli svetovne prvake v IPO. Pa vse le ni tako preprosto. Ali pa bi pse, ki delajo obedience samo spravili na sled in naučili obrambe. Ni verjetno, da bomo karkoli takega kdajkoli doživeli. Predvsem pa se mi zdi, da je dobrega psa za IPO bistveno težje najti kot za ostale kinološke športe, kjer to, da je pes "driska" ne predstavlja kakšnega večjega problema.

Kaj je za koga najboljši šport je pa relativno. Eni bolj ležijo enim psom, drugi drugim. Jaz športe gledam bolj skozi pse, torej imaš delovno bolj primerne pse in delovno manj primerne pse. Upam si postaviti trditev, da bi velika večina klasikov svoje pse zlahka vpeljala v agility (kar si s svojo malinoisko "superbabico" dokazala tudi sama, pa v klubu imam en tak primer), dvomim pa, da bi šlo z enako mero truda tudi obratno. Iz tega sklepam tudi, da je agility enostavnejši.

Je pa dejstvo, da klasika pobere ogromno časa (predvsem sledenje - na višjih stopnjah si takoj ob uro časa, pa pes sledi še videl ni). Zato ponekod že delajo brez sledi in število sodelujočih v športu je narastlo.

Meni osebno je klasika super ravno zaradi treh disciplin, ker iz dela ogromno odnesem. Preprosto uživam, ko opazujem enega in istega psa kako preklaplja iz discipline v disciplino, pa kako so plusi pri eni disciplini hitro minusi pri drugi, pa kako tisti bolj izkušeni počasi gradijo psa da se na koncu vse skupaj poklopi v kvaliteten nastop. Dvomim, da bi v katerem drugem pasjem športu našla toliko izzivov. Morda pa bom s kakšnim novim dodatkom k pasjemu krdelu preizkusila še kaj drugega.