Poglej ,meni so prav vsi pasji športi všeč. Vsakega lahko delaš dobro ali pa slabo.
Primerjaš po smislu dobro -slabo, pa lahko samo delo znotraj ene samega športa , nikakor pa ne različnih športov med seboj.
če vzamemo npr tek(dve obliki,da bo podobno kot primerjava RO in O

) - ne moreš rečt, da so maratonci slabši ,ker tečejo počasneje, al pa tisti na 100 m slabši , ker ne zmorejo tečt 40 km. Al pa, da so v fuzbalu anemični toplovodarji, ker se nikol ne stepejo , v rugbyu pa mačoti, al pa obratno, da v rugbyu tepci,ki ne znajo niti žoge brcat v nogometu pa visoki tehničarji

.
Primejat se da torej izključno rezultate in delo znotraj istega športa in jaz sem samo ugotovila, da so trenutno pri sledarjih in agilitaših (na svtovni ravni) boljši kot v IPO. To je dejstvo, statistika in nič drugega.
In nobene potrebe ni tisiim, ki tekmujejo v sledenju izdelat obrambe ali poslušnosti, ker pravilnik tega ne pričakuje. Tako kot tistim, ki tekmujejo v teku na 100 ni treba trenirat plavanja, ker tega njihova disciplina ne predvideva.
Kdor želi trenirat obrambo ima možnost izbirat med IPO in bilo katero obliko ringa. Kako mu gre od rok, pa bo dokazoval ne s primejavo z drugimi športi , ampak izključno na tekmah svojega športa

.
Primerjava različnih športov je smiselna samo za tiste, ki se odločajo kaj bodo s svojim psom delali

.
Žal zaradi časovne omejenosti dneva in prekrivanja tekem namreč ni mogoče delati vseh , a ne

?
Zato se odločamo glede na to kaj nam je dopadljivo, posamezne pse, družinske razmere, urnike v klubih in v službah ali šolah, ponudbe tekem v dostopnem radiju, možnosti treningov in kdor je pameten, še najbolj na osnovi družbe in klape , ki jo posamezen šport v posameznem okolju tvori

.
Kar se tiče obedienca je žal trenutno stanje v Sloveniji tako, da ni ponudbe tekem. Razlog je zgolj in edino to, da kakor je tukaj videti,kot da bo vsi želeli delat obedience , v realnosti , kljub trudu KZS NI BILO ZANIMANJA

.
Komur je všeč obedience pa ima vsekako vso možnost,da ga izšola in tekmuje. Ne vem zakaj ob širokoustenju in kritizranju raje ne vzame pravilnika ,nauči psa in gre na izpite in teme v Italijo in Avstrijo (razdalje res niso omembe vredne).
Tako so naredili Hrvati in tudi redno hodijo v Avstrijo na tekme, tako sem naredila jaz in nisem čakala, da mi KZS kaj k rit prinese, ampak sem preprosto začela delat, ko me je zanimalo kako to zgleda- as simple as that

.
Obenem za vse, ki jih obedeience tako navdušuje ni res ni nobenega razloga, da ne bi prišli na RO tekme, ki so v bližini. Vaje so vendarle čisto podobne ( predvsem RO 1 in 2 ima skoraj identične vaje kot nižje stopnje obedienca).
Ker RO
dopušča vsakršno obliko vodenja ni zadržka ,da vodite ljubitelji obedienca psa na obedience način- nič se vam ne bo odštevalo. Je pa več tekem nujno in dober trening pa ne bo se vam treba kar naprej vozit po več sto km

. Kako mahajo in dirigirajo drugi , naj vas sploh ne moti

.
Torej se vdimo na naslednjih RO tekmah

Razen če želite dokazati , da je iskanje v Sloveniji trenutno neobstoječe discipline zgolj izgovor za to, da ne delate nič

.
(Urška izvzeta, ker dela in tekmuje IPO

)