Maltežan [Maltese]

Mel · 274117

Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
: 02 Junij 2005, 23:31:36
MALTESE - Maltežan

DOMOVINA: srednje Sredozemlje / Italija

DATUM OBJAVE ORIGINALNEGA STANDARDA:   27.11.1989

UPORABNOST: družen in spremljevalen pes

F.C.I. UVRSTITEV: št. standarda 065
                                   skupina 9 - družni in spremljevalni psi
                                   oddelek 1 - bišoni in sorodne pasme
                                   Brez delovnega izpita!

 

KRATEK ZGODOVINSKI ORIS: njegovo ime ne pomeni, da izhaja iz Malte, ker pridevnik ˝maltais˝ izhaja iz semitske besede ˝malat˝, ki pomeni pribežališče ali pristanišče; ta semitski koren najdemo v veliko obmorskih krajevnih imenih, npr. v imenu jadranskega otoka Meleda - Mljeta, sicilijanskega mesta Melita in tudi v imenu otoka Malte. Predniki tega malega psa so živeli v pristaniških in obalnih krajih centralnega Sredozemlja, kjer so pobijali miši in podgane, ki so se množile v skladiščih pristanišč in ladij. V svojem seznamu v Evropi znanih psov je Aristoteles ( 384 - 322 pred našim štetjem ) omenjal raso majhnih psov, ki jim je dal latinsko ime ˝canes melitenses˝. Ta pes je bil poznan v antičnem Rimu: latinski pesnik Strabon ga je v prvem stoletju našega štetja opeval kot spremljevalca uglednih žena. Upodobitev Maltežana, nastale izpod rok neštetih renesančnih slikarjev, kažejo malega psa v salonih ob strani lepih žena tistega časa.

SPLOŠEN IZGLED: majhen, z iztegnjenim trupom. Pokrit z zelo dolgo, belo dlako, je zelo eleganten ter glavo nosi ponosno in elegantno.

POMEMBNI PROPORCI: dolžina trupa presega plečno višino za okrog 38%. Dolžina glave ustreza 6/11 plečne višine.

OBNAŠANJE: živahen, nežen, zelo učljiv, zelo eleganten.

GLAVA: njena dolžina ustreza 6/11 plečne višine. Je bolj široka, njena širina malce presega polovico dolžine.

PODROČJE LOBANJE: zgornji del glave je nekoliko daljši od gobčka; širina med ličnicami ustreza njihovi dolžini in je s tem širša od polovice dolžine glave. V sagitalni smeri ima lahno ovalno obliko; zgornji del lobanje je plosko, zatilje je neizrazito; izbočenost čelnice in očesnega loka je dobro razvita; čelna guba ni vidna, je izrazita. Strani lobanje sta skoraj konveksni.

NASTAVEK ČELA: je močno poudarjen in oblikuje kot 90°.

 

PODROČJE OBRAZA

Smrček: nahaja se na podaljšku nosnega grebena, v profilu gledano stoji njegova sprednja stran pravokotno. Velik, nosnice odprte, je zaokrožen in brezpogojno črno pigmentiran.
Gobček: dolžina gobčka ustreza 4/11 dolžine glave; potemtakem je nekoliko krajši od polovice njene dolžine. Področje pod očmi je dobro izklesano. Njegova višina je za nekaj več kot 20% manjša od njegove dolžine. Strani sta vzporedni, vendar pa smrček od spredaj ne sme izgledati štirikotno, ker njegova sprednja stran v obliki loka prehaja na strani. Nosni greben je raven z dobro izraženimi brazdami na svojem sprednjem delu.
Ustnice: od spredaj gledano ima zgornja ustnica na mestu, kjer se stika, obliko zelo odprtega loka. V svoji višini je slabo razvita in zavoj - űšesce˝- v kotu ustnic ni viden. Zgornja ustnica se popolnoma prilega s spodnjo, tako da s strani gobček izgleda omejen navzdol z spodnjo čeljustnico. Robi ustnic morajo biti brezpogojno črno pigmentirani.
Čeljusti: normalno razvite, ne močne, popolno nalegajo. Spodnja čeljustnica, na kateri črte potekajo naravnost, v svojem prednjem delu ni ne naprej štrleča ne nazaj uhajajoča.
Zobje: zobovje popolno nalega v škarjast ugriz. Zobje so beli; ugriz je dobro razvit in popoln.
Oči: odprte, z živahnim, pozornim izrazom; so večje kot običajno in očesna odprtina je skorajda okrogla. Očesne veke imajo tesen stik z očesom, ki ne sme ležati pregloboko, ampak skoraj poravnano z glavo, čisto lahno izstopa.Oči ležijo spredaj v skoraj isti ravnini. Opazovano s strani beločnica ne sme biti vidna; imajo barvo temnega okra; robovi vek so črni.
Ušesa: skoraj trikotna, njihova širina ustreza 1/5 njihove dolžine. Nameščena so visoko nad ličnico, komaj privzdignjena, nošena viseče in naležna na strani lobanje.

 

TELO

Vrat: čeprav je bogato pokrit z dlako, se jasno loči od tilnika. Njegova gornja linija poteka v obliki loka. Njegova dolžina ustreza približno polovici plečne višine. Je pokončno nošen in brez odvečne viseče kože.
Trup: merjeno med vrhom ramen in sedično grbo presega njegova dolžina plečno višino za 38%.
Hrbtna linija: poteka v ravni liniji do repa.
Viher: viher lahno štrli nad hrbtno linijo.
Hrbet: njegova dolžina ustreza približno 65% plečne višine. Prsni koš je prostoren in sega preko višine komolca navzdol; rebra niso zelo ukrivljena. Prsni obseg presega plečno višino za 2/3.
Prsi: prsnica je zelo dolga.
Križ: ležeč v podaljšku hrbtne - križne linije, je križ zelo širok in dolg; njegov nagib proti horizontali je 10°.
Rep: nastavljen je podaljšku križa, debelejši na korenu, tanek na konici. Dolžina ustreza približno 60% plečne višine. Oblikuje en sam velik zavoj, katerega končna točka leži med kolčnicama in se dotika križa. Dopuščen je na stran trupa zamaknjen oziroma zavihnjen rep.

 

OKONČINE

Prednje okončine: gledano v celoti, se dobro prilegajo telesu, noge do skladne.
Ramena: njihova dolžina ustreza 1/3 plečne višine in so nagnjena glede na horizontalo za 60 do 65°. So pravokotna na srednjo ravnino trupa.
Nadlaket: daljša od ramena, meri 40 do 45% plečne višine; njen naklon na horizontalo je 70°. Na zgornjih dveh tretjinah se dobro prilega trupu in je vzdolžno skoraj vzporedna srednji ravnini trupa.
Komolec: vzporeden srednji ravnini trupa.
Podlaket: je suha, z malo vidnimi mišicami, vendar si kosti v primerjavi z velikostjo rase precej močne. Je krajša od nadlakti in meri 33% plečne višine. Višina, merjena med tlemi in konico komolca, ustreza približno 55% plečne višine.
Nart: nameščen v navpičnici podlakti, zelo gibljiv, brez odebelitev; pokrit je s tanko kožo.
Stopalo: ima iste značilnosti kot nart in je zaradi svoje majhne dolžine navpično.
Prednje šape: okrogle, prsti stisnjeni skupaj in zaobljeni; dlančna blazinica in prstne blazinice so črne; kremplji so prav tako črni ali vsaj temne barve.

Zadnje okončine: imajo močne kosti, kot enota sta tački vzporedni druga na drugo in gledano od zadaj, navpični od sedične grbe od tal.
Stegna: močna muskulatura, njegova zadnja meja poteka konveksno. Je vzporedno k srednji ravnini trupa, vertikalno poteka od zgoraj dol in od zadaj naprej nekoliko nagnjeno. Njegova dolžina je blizu 40% plečne višine, njegova širina je malo manjša od dolžine.
Golen: s komaj vidnim prehodom, na horizontalo je nagnjena za 55°. Je malce daljša od stegna.
Skočni sklep: sprednji kot skočnega sklepa je 140°.
Zadnje stopalo: razdalja med tlemi in konico skočnega sklepa je malce daljša od 1/3 plečne višine. Njegova dolžina ustreza višini skočnega sklepa. Je popolnoma skladno.
Zadnje šape: okrogle kot prednje, s katerimi imajo skupne vse značilnosti.

Gibanje: enakomerno, elegantno, svobodno, v drncu s kratkimi in zelo hitrimi koraki
Koža: dobro priležena po celem telesu, pigmentirana s temnimi madeži in vinsko rdeče barve, posebno na hrbtu. Robovi vek, žmurka in robovi ustnic so črni.

 

KOŽUH

Struktura dlake: gosta, sijoča, svetlikajoča se, težka padajoča in svilnate teksture; je dolga po celem telesu in ostane gladka po celi dolžini, brez sledov kodrov ali vihanja. Po telesu mora njena dolžina presegati plečno višino in težko padati na tla, kot dobro pristoječe ogrinjalo, ki se prilega telesu, brez razpiranja in tvorbe kodrov ali kosmov.
Kodri in kosmi so dovoljeni na sprednjih udih od komolca do šape in na zadnjih udih od kolena do šape. Podlanke ni. Na glavi je dlaka zelo bogata, na nosnem grebenu tako dolga, da se pomeša z dlako brade, in na glavi tako dolga, da sega do tja, kjer se porazgubi v dlaki ušes. Na repu pada dlaka le na eno stran trupa, to pomeni na en bok in nogo, ter je tako dolga, da sega do skočnega sklepa.
Barva: čista bela; dovoljen je bled slonovinast odtenek. Sledi bledega oranžnega odtenka, ki vzbujajo vtis umazane dlake, so sicer tolerirane, vendar neželene in predstavljajo nepopolnost.

 


VELIKOST IN TEŽA: - plečna višina; - samec: 21 do 25 cm,
                                                               - samica: 20 do 23 cm,
                                       - teža: od 3 do 4 kg.

 

NAPAKE: vsako odstopanje od zgoraj navedenega opisa mora biti opazovano kot napaka, ocena le-teh pa mora biti v točnem razmerju s stopnjo odstopanja; to velja tudi za obojestransko škiljenje in kadar dolžina trupa presega plečno višino za 43%.

HUDE NAPAKE: očitno zaobljen nosni greben; izrazita predsekavost ali podsekavost, če to kazi izgled gobca. Višina samca preko 26 cm in pod 19 cm; pri samicah pa preko 25 cm in pod 18 cm.

IZKLJUČITVENE NAPAKE: izrazita divergenca ali konvergenca mejnih linij glave in gobca; kompletna depigmentacija smrčka ali druge barve kot črne. Predsekavost, razlike v očesih, depigmentacija vek, pomanjkljivosti repa, prirojeno ali povzročeno skrajšanje repa; kodravost dlake; vsaka barva razen bele z izjemo bledega slonovinastega odtenka; različni madeži, brez ozira na njihovo velikost.

N.B.: samci morajo imeti dve že na videz normalni in popolnoma v mošnjo spuščeni modi!   

LP,
Diana



(Vir: http://members.tripod.com/the-dogydog/fci9.htm)


Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Marko

  • *
    • Prispevkov: 948
    • Točke: 6
  • Pasji Kot Hudič
Odgovori #1 : 03 Junij 2005, 05:59:13
Kakšne so pa tvoje izkušnje in kakšno je tvoje mnenje o Maltežanih??  ;)


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #2 : 03 Junij 2005, 14:11:12
MEL jaz imam pa eno mogče bolj zdravstveno vprašanje. Večina maltežanov v mojem koncu je Matoša style, in so maltežanu podobni samo.... mah sploh mu niso ::) in vsem full teče iz učkov in se barva dlaka na rjavo, kako je z tem pri takih zdravih, rodovniških, lepo negovanih maltežanih??

Lp nina



Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #3 : 05 Junij 2005, 16:36:17
Ojla,

No, sem si pozabila naštimat obestilo o odgovorih, zato odgovarjam tako pozno ;D

Kakšne so pa tvoje izkušnje in kakšno je tvoje mnenje o Maltežanih??  ;)

Marko, moje izkušnje oz. mnenje o Maltežanih je, da so to naravnost enkratni psi ;). Pa ne samo zato, ker ga imam sama, ampak zato, ker imajo karakter ravno po mojem okusu :).

So izredno, izredno ljubeči in pozorni, zelo, zelo navezni na družino. Izkazujejo ogromno ljubezni, katero pa seveda pričakujejo nazaj, saj so v nasprotnem primeru kot kup nesreče...Poleg tega so ti psi IZREDNO nežni. Ko pa  prideš domov, se jim od sreče utrga! Saj dejansko se vsem psom utrga, ko pridejo lastniki domov, toda mislim da gredo Maltežančki že v ekstreme ;D ;D..Za njih namreč velja tudi sicer angleški pregovor, ki pravi, da so to psi, ki ubijajo s poljubi :D..Potem si lahko predstavljaš kako je, ko prideš domov, ali pa ko kar tako iz nič, dobijo napad ljubezni :D (kot sama temu pravim ;)).

Maltežani so bili že v svoji zgodovini namenji za spremljanje karljic ali druge gospode - se pravi za crklanje in razvajanje. Zatp se velikokrat uporabi tudi beseda "lap dog" - kuža za v naročje. In res se izredno, izredno radi crkljajo. Moj Ori je lahko tudi cel film pri meni v naročju, in zaspi, medtem ko ga jaz čoham. :D

Pri njih mi je všeč tudi to, da so zadovoljni s kratkim sprehodom, čeprav dolge naravnost obužujejo. Se pravi, da v kolikor je slabo vreme, jim (vsaj mojemu) zadostuje 15-15min tura okoli bloka, če je dež pa samo opravi potrebo, in hop hitro nazaj na suho :). V kolikor pa je lepo vreme, pa so navdušeni nad daljšimi sprehodi. Ne glede na to, kako dolg je bil sprehod pri mojmu Oriju (lahko tudi 2 uri), se nikoli ni želel nositi, in je sam prestopical celo pot.

So izredno inteligentni, zato te lahko hiro ovijejo okoli svojega "prsta". :D

Všeč mi je tudi, da čeprav so zelo nežni kužki  se postavijo zase in se načeloma ne bojijo večjih psov od sebe.

No, seveda lahko obstajajo različni karakterji od psa do psa, so pa v večini vsi Maltežani nekako takšnile ;). Veliki kuža v malem :D.

MEL jaz imam pa eno mogče bolj zdravstveno vprašanje. Večina maltežanov v mojem koncu je Matoša style, in so maltežanu podobni samo.... mah sploh mu niso ::) in vsem full teče iz učkov in se barva dlaka na rjavo, kako je z tem pri takih zdravih, rodovniških, lepo negovanih maltežanih??

Lp nina


Ja nina, Maltežani ala Mtoša Style sploh niso Maltežani. Videla sem jih že ogromno, pa lahko trdim, da niso niti približek Maltežana!! Prej morda Cotona ???...ali pa neki mešanici vmes...z dodatkom Višavca...pa še česa... :o
To je samo vizuelno, karakterno se raje ne spuščam naprej... :(

Maltežni imajo obarvano pod očkami, ker se jim solzijo..to dejansko ni nobena posebnost, saj iz učk na nek način teče veliko predvsem dolgodlakim pasmam, ker jim dlake dražijo oči...je pa res da so Maltežani  beli pod učmi, zato je obarvanost toliko bolj vidna..Eni Maltežani so bolj nagnejni k temu drugi manj...Oči jim je potrebno vsaj!! 1 x na dan umiti z vodo in vatko, ali z raznimi tekočinami, za umivanje očk, namenjenim posebej Maltežanom, in na ta način zadevo zelo omilimo, tako da skoraj ni vidna..Moj Ori ima pod očkami res zelo, zelo malo...skoraj nevidno.
Ravno zaradi tega pa je potrebno delati čopke, da jim dlaka ne draži oči. Ker bolj jim draži oči, bolj se jim solzi...in večja je obarvanost.

Še enkrat pa ponavljam, da je to odvisno od psa do psa..
K večjemu izcedku iz oči lahko pride tudi zaradi vnetja ali zamašitve solznih kanalov.

Vsekakor pa imajo zdravi in negovani Maltežani zelo malo obravano dlako pod očmi.

LP,
Diana



Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #4 : 05 Junij 2005, 22:03:22
Diana, super za tale izčrpen odgovor. Imamo mi v bloku enega 9 let starega gospoda maltežana, ki je edini daleč okoli z rodovnikom in tak kot se spodobi, žal je dal že veliko skozi (kar se zdravja tiče!), je pa res tak scrklanc, da kar ni res. On je tudi en posebnež, glede na to kako ti opisuješ tvojega, on se ne bi sprehajal ne v sončnem vremenu še manj pa v dežju, tako da ga mora lastnica prav prositi, da gresta vsaj okoli bloka ::)

Od kod pa prihaja tvoj Malti? in koliko je star?

Lp nina



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #5 : 05 Junij 2005, 22:05:42
No če se zapičim še malo v standard (saj bom še kaj našla ::)...), lahko razložiš tole
Citiraj
pomanjkljivosti repa
??

Lp nina



Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #6 : 05 Junij 2005, 22:21:32
Ojla,

No če se zapičim še malo v standard (saj bom še kaj našla ::)...), lahko razložiš tole ??
Lp nina

To pomeni, kadar je rep prekratek ali predolg oz, ne utreza standardu, saj mora  dožina le tega ustrezati približno 60% plečne višine. Če je rep kratek, je to pomankljivost repa. Poleg tega mora biti rep pravilno nošen - z enim samim zavojem. ;) Vse to, jaz razumem pod pomankljivostmi oz. nepomankljivostmi repa.


On je tudi en posebnež, glede na to kako ti opisuješ tvojega, on se ne bi sprehajal ne v sončnem vremenu še manj pa v dežju, tako da ga mora lastnica prav prositi, da gresta vsaj okoli bloka ::)

A res? :D Ja, zanimivo. Saj kot sem rekla, je od psa do psa različno, vem pa da v večini vsi Maltežani naravnost obožujejo sprehode - kratke, še bolj pa dolge. Za mojega je magična beseda GREMO!  :D Se mu totalno utrga...

Od kod pa prihaja tvoj Malti? in koliko je star?

Moj Ori prihaja iz legla od ga. Ferlež. Gospodič je star 13 let (oz. bo star toliko julija), vendar jih absolutno še ne kaže :D. Nori še vedno po stanovanju, ko gremo ven se mu odtrga..Ravno včeraj so me na sprehodu vprašali če je še mladiček :o. Sem rekla da ne, pa so rekli, ja več kot eno leto pa ne more imeti ;D. Si lahko predstavljaš kako so pogledali, ko sem rekla, da jih ima 13  :o ;D


LP,
Diana

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #7 : 06 Junij 2005, 08:53:00
Moj Ori prihaja iz legla od ga. Ferlež. Gospodič je star 13 let (oz. bo star toliko julija), vendar jih absolutno še ne kaže :D. Nori še vedno po stanovanju, ko gremo ven se mu odtrga..Ravno včeraj so me na sprehodu vprašali če je še mladiček :o. Sem rekla da ne, pa so rekli, ja več kot eno leto pa ne more imeti ;D. Si lahko predstavljaš kako so pogledali, ko sem rekla, da jih ima 13  :o ;D

Bolj težko ;) A pa je to tvoj prvi pesjan? Ima kaj potomcev?

Lp nina



Marko

  • *
    • Prispevkov: 948
    • Točke: 6
  • Pasji Kot Hudič
Odgovori #8 : 06 Junij 2005, 22:11:28
Mel!! Hvala za odgovor!! Mi veliko več o pasmi pove lastnik psa s svojimi izkušnjami, kot pa o lastnostih psa iz literature!!   :D


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #9 : 06 Junij 2005, 23:39:17
Bolj težko ;) A pa je to tvoj prvi pesjan? Ima kaj potomcev?
Lp nina

Ne, Ori ni moj prvi pes. Pred njim sem 13 let nazaj kupila Maltežana. Žal sem kupila hudo, hudo bolnega kužka, ki se je boril za življenje in svoje drobno telesce do zadnje ure...Ni preživel.

Kupila sem ga pri preprodajalcu. Takrat, 13 let nazaj, ni bilo forumov, TV oddaj...na to temo...Preprodaja se je šele začela. Bili smo med prvimi v Sloveniji, ki so nalateli na preprodajalce..Tista leta je bil začetek...Dajali smo v javnost, radio...Večina kužkov na veterini je bila izpod rok preprodajalcev. Umirali so en za drugim. Redko kateri pes je preživel..Nemočni smo bili takrat, in nemočni smo (zenkrat) še sedaj.
Svojo zgodbo sem že opisala ne sosednjih forumih.

Takrat je bila hudo na udaru parvoviroza. Za njo je umrl tudi moj mali.

Ori nima potomcev ;) Dvomim, da jih ne bi namreč kar sama vse popokala domov :D :D

Mel!! Hvala za odgovor!! Mi veliko več o pasmi pove lastnik psa s svojimi izkušnjami, kot pa o lastnostih psa iz literature!! :D

Z veseljem se razpišem o Maltežanih. Se pa strinjam, da so nekaj drugega izkušnje izpod rok lastnikov, kot opisi pasem v knjigah :)

Karkoli vas še zanima le vprašajte :D

LP,
Diana

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #10 : 30 Junij 2005, 10:30:31
No moja sošolka ima eno maltežanko z rodovnikom , ki jo kliče Moni , njeno rodovniško ime je drugače Monika blabla ne vem točno .... Inje res pravi cukr ... Stara je 15 let  , pa je tut lepo  negovana , pa očke ji prav tako spirajo vsak dan oni kar s prekuhano vodo pa imam maltežanka zelo zelo malo rjavega pod očmi ... Pa na sprehode zelo rada hodi , zunaj kar nori , Aja pa meni se je tako prikupila tudi zato ker je postrižena , pa je taka skuštrana k mladiček .... Ima pa še vse zobe in z njo ni nič narobe D::D:D:D:D:D



Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #11 : 02 Julij 2005, 18:02:55
Ojla,

res so cukri ja, ni kej ;)

Morda veš iz katrega legla je kosmatinka (kdo sta starša?)..

Pa na sprehode zelo rada hodi , zunaj kar nori , Aja pa meni se je tako prikupila tudi zato ker je postrižena , pa je taka skuštrana k mladiček ....

Ja, točno tako so...jaz mojemu včasih pravim kar "moj ciganček", ker je najsrečnejši, če se kam gre ;D

Me veseli da je z malo zdravstveno vse ok ;)...

LP,
Diana

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


ella

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 5
  • Lota
Odgovori #12 : 15 Oktober 2005, 18:04:51
Ojla!

Polega NO imam doma tudi maltežanko Loto, brez rodovnika.  ;)
Stara je 1,5 let.
Maltežani so krasni psi, ki jim ne manjka dobre volje.  :-* :P :-*

Ravno danes smo bili na sprehodu z še eno maltežanko. Bom prilepila kako slikico.  ;)

lp

Od najstarejših dni človekove civilizacije in kulture je pes njegov prijatelj in sopotnik.


M|my

  • *
    • Prispevkov: 304
    • Točke: 0
  • Mali medvedek
Odgovori #13 : 15 Oktober 2005, 18:26:36
Koliko let pa povprečno živijo maltežani?

LP


ella

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 5
  • Lota
Odgovori #14 : 15 Oktober 2005, 18:41:51
Nič nenavadnega ni, če maltežani živijo tudi 16 ali več let.  ;)

V opisih pasem je ponavad 14-16 let ali podobno.  ;)

Od najstarejših dni človekove civilizacije in kulture je pes njegov prijatelj in sopotnik.


ella

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 5
  • Lota
Odgovori #15 : 17 Oktober 2005, 11:40:12

Od najstarejših dni človekove civilizacije in kulture je pes njegov prijatelj in sopotnik.


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #16 : 25 Oktober 2005, 14:57:04
Upam se trditi, da je opis v knjigah pri starosti Maltežanov napačen in da lahko živijo absolutno več kot 14-16 let...Jaz bi rekla od 16 - 20 let (lahko tudi več ;))

LP,
Diana

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #17 : 12 Januar 2006, 14:40:46
Ojla,

smo padli čisto na dno :-\

No, tukaj je nekaj slikic mojega lepotca...vidim da jih še nisem pokazala v tej temi  ;)

Uživajte  ;D  http://orix.moj-album.com/


LP,
Diana

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
Odgovori #18 : 03 April 2006, 22:29:58
Tudi jaz imam poleg leonberžana še 3 leta starega maltežana.Je brez rodovnika,ker je pač ati vztrajal pri tem,da ne rabi pes rodovnika ::) ::).Moj je izredno trmast in zelooooooooo neposlušen,obožuje pa dolge sprehode ampak sam v sončnem vremenu,ko dežuje ali sneži še na teraso ne bo smrčka pomolil ::). Ima pa moja sestrična tudi 3 leta starega maltežana/2 meseca starejši je od mojega/in je on je veliko bolj ubogljiv kot naš.Dony nima pod učkami skoraj nič rjavo,Toy(od sestrične)pa ima zelo.

lp



Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #19 : 03 April 2006, 23:10:20
Kaj imaš kakšno slikico nagajivca? Od kod pa je?


Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
Odgovori #20 : 03 April 2006, 23:21:11
Po njega smo šli na Polzelo,ko je bil star 2,5 meseca.
http://nastya.moj-album.com/album/2482347/?os=2493483
Evo mojega lepotca! ;D



tejcika

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 20 April 2006, 16:41:31
o mel ! :)lej neki me zanima ta tvoj maltežan ga je res najbl luskan ! jaz bi ful rada imela kuzeka maltežana ali pa čivavo !sam ne vemful mi ne bi bilo ušečl če bi umel pod učki rjavo  >:( drugače pa a je tvoja punčka la fantek ? če je punčka  bo imela mladičke ? a kaj veš kje bi se dalo kupiti kakega maltežančka z rodovnikom ? bye :-*



KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Odgovori #22 : 20 April 2006, 19:45:03
Glede rjave barve pod očmi - potrebna je nega (kot pri vsakem), da se obarvanost omili, sicer pa upam, da si nisi izbrala pasem samo po izgledu  :) Za ostala vprašanja imaš odgovore na tej strani, čestitam pa ti za odločitev glede rodovnika  ;)

+1

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
Odgovori #23 : 20 April 2006, 19:52:54
o mel ! :)lej neki me zanima ta tvoj maltežan ga je res najbl luskan ! jaz bi ful rada imela kuzeka maltežana ali pa čivavo !sam ne vemful mi ne bi bilo ušečl če bi umel pod učki rjavo  >:( drugače pa a je tvoja punčka la fantek ? če je punčka  bo imela mladičke ? a kaj veš kje bi se dalo kupiti kakega maltežančka z rodovnikom ? bye :-*

Naš je fantek in na žalost nima rodovnika :'..Če nočeš,da bo imel tvoj kuža rjavo pod učkami je najbolje,da mu boš vsak dan sčistila tisto rjavo iz učk s posebo tekočino(ne spomnem se kak se ji reče :-[ ).Kupiš lahko v ZOOTICU,kjer imajo za moje pojme najboljšo opremo za pse.Jaz sem za našega kupila v lekarni in moram povedati,da sem bila zelo zadovoljna,je pa res,da moreš imet veliko potrpljenja sploh pri našem hiperaktivcu ::)


Za rodovniška legla pa nevem kje bodo kakšni mladiči.

+1

Lp



ella

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 5
  • Lota
Odgovori #24 : 20 April 2006, 20:40:06
Ja, glede očkov, kot so ti že rekli, je potrebna vsakodnevna nega. Seveda pa so nekateri bolj nagnjeni k solzenju kot drugi. ;)

Drugače ima pa Mel fantka Orija. ;)

Ravno sedaj je eno rodovniško leglo Maltežanov-Log pri Ljubljani! Ne vem sicer, če je še kak na voljo!
(02) 332 39 24  - Marija Ferlež
Slovenski klub za pritlikave pasme

lp ;)

+1

Od najstarejših dni človekove civilizacije in kulture je pes njegov prijatelj in sopotnik.


tejcika

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 20 April 2006, 21:52:02
ei najlepša hvala za odgovore !ne nisem si ga zbrala samo zaradi izgleda ampak tudi zaradi tega ker je živahen ! prebrala sem tud da ima zelo zelo rad svojega lastnika ! samo še nekaj mi drugače manka prepričati mami da bi si ga kupila !ati je zato ampak...mami pomagajte >:( :o ??? ???



Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #26 : 20 April 2006, 22:17:06
o mel ! :)lej neki me zanima ta tvoj maltežan ga je res najbl luskan ! jaz bi ful rada imela kuzeka maltežana ali pa čivavo !sam ne vemful mi ne bi bilo ušečl če bi umel pod učki rjavo  >:( drugače pa a je tvoja punčka la fantek ? če je punčka  bo imela mladičke ? a kaj veš kje bi se dalo kupiti kakega maltežančka z rodovnikom ? bye :-*

Tejcika, tako kot ti je Ella povedala, imam jaz samčka Orija. Me veseli, da ti je všeč, še bolj pa me veseli, da si se odločila za rodovniškega Maltežana. Obrni se na Marijo Ferlež, od katere ti je podatke dala že Ella. Tudi moj mali, ki ti je všeč, prihaja iz njenega legla ;). Moj pa ne bo imel nobenih mladičkov. Glede obarvanosti pod očkami je tako, da je potrebna RES vsakodnevna, pa ne samo vsakodnevna ampak kar većkratdnevna nega in s tem omilimo oz. onemogočimo obarvanost. Nekateri se sicer poslužujejo raznih preparatov namenjenih ravno negi dlake pod očkami, samo jaz z njimi nimam nobenih pozitivnih izkušenj, in negujem dlako pod očkami z navadno vodo. Tudi ostali lastniki Maltežanov, mislim, da nimajo nekih bajnih pozitivnih izkušenj z omenjenimi preparati.

Drugače so pa Maltežani res ene dušice in so noro navezani na družino. Na koncu bo tvoja mama tista, ki bo najbolj zaljubljena vanj ;) Vseeno, upam da se zavedaš da ta pasma potrebuje res OGROMNO nege. Ne vem sicer koliko si stara, upam pa da boš zmogla sama?

Vsekakor ti z veseljem še kaj odgovorim, če te zanima. Pa sporoči, ko boš prepričala mamo ;)

lp,
Diana

P.S. Med Maltežanom in Čivavo je ogromna razlika, tako da fajn premisli, kateri ti bolj odgovarja

+1

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


tejcika

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 21 April 2006, 13:21:52
ja stara sem 14 let ! ja upam da jo bom prepričala ! ma a veš kak je o čivavi jaz ne vem ničesar ! maltežan mi je pa tak srček !!! ;D ;D



varja

  • *
    • Prispevkov: 811
    • Točke: 2
Odgovori #28 : 21 April 2006, 18:32:56
zdravo.
moja soseda ima maltežanko, rodovniško. so pa psičko pretirano razvajali ni je verjetno nočna mora vseh maltežanov. sicer je do ljudi prijazna, domače pa terorizira, grize, napada,... ne pusti si dat oprsnice gor, tačk umivat, nosit, prav nič...  :-\ škoda.... psička pa je stara 1 leto.

njena lastnica me prepričuje, da so maltežani treh velikosti, po stanardu... in da je njena, srednja velikost. sicer se nočem spuščati v debate z njo, pa vendar to ni res, a ne?

se pa drugače super razume z mojo psičko... kadar jo pač uspejo opremit za sprehod in prinest na dvorišče! hehe, ne, saj to jim že uspe...  ;D


ella

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 5
  • Lota
Odgovori #29 : 23 April 2006, 20:35:45
Ja Varja, imaš prav. ;) Maltežan je samo Maltežan in se NE deli na različne velikosti. Razlikujemo pa Ameriške in Evropske LINIJE.
Glede na to, da si stara 14, mislim da boš zmogla. Ampak res, predno kupiš Maltežana se pripravi na vsakodnevno nego, drugače boš imela težave z vozlji. Za nego boš potrebovala tudi ustrezne krtače(Pin Brush in Slicker Brush), ustrezen glavnik(kovinski) in kvaliteten šampon(najbolje kar za bele pse) ter balsam...
Citiraj
ma a veš kak je o čivavi jaz ne vem ničesar
Potem v primeru nakupa Čivave dobro preštudiraj njihov značaj in ostale potrebe!

Drugače pa sta napisana tudi opisa obeh pasem, tako da če še nisi prebrala: http://www.pesjanar.si/category/pasme

Aja, zadnjič na sprehodu, me je ogovorila ena gospa, in pač vprašala o Loti(kako ji je ime, koliko je stara), pol pa začela, kako je Lota dober pritlikavi Maltežan, da so te zelo redki v nevem kateri državi že in da se ful drago prodajajo in tako dalje. Jaz pa pač rečem, da ni pritlikavi Maltežan, ampak samo Maltežan. In potem začne še mami, da je Lota pritlikava in to(pa sem ji že 1000x povedala da pritlikavi Maltežani NE obstajajo >:().Res mi grejo na živce take laži. Gospa pa potem še vpraša, če je imela že mladičke, pa sem rekla da ne in da jih tudi ne bo imela, pa je rekla da naj jih imamo ker se ji bo drugač v glavi zmešalo. :o ::) Mislim, ne vem kdo ji je to povedal. :o Psicam, ki nimajo mladičov se NE zmeša. Saj gospa je bila prijazna in je hotela samo dobro in nisem nič jezna nanjo, ampak na tistega, ki ji je to naložil.  >:(
Torej še enkrat: psicam, ki nimajo mladičov in jih ne bodo imela ali pa so sterilizirane se NE zmeša.  ::)

Sporoči kako se boš odločila in lp ;)

Od najstarejših dni človekove civilizacije in kulture je pes njegov prijatelj in sopotnik.