Nala - zlata prinašalka

Bela stella · 111187

zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #150 : 07 Junij 2007, 10:36:43
Aja še to bi dodala. Tukaj na forumu lahko prebereš mnenja in izkušnje 1001 ljudi, vendar moraš sama ven izluščiti tisto, kar se ti zdi najbolj primerno. Vsak pes je zgodba zase in ni nujno, da bo nekaj, kar je delovalo pri enemu psu, učinkovito tudi pri Nali.

lp

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #151 : 07 Junij 2007, 10:38:56
Se mi je zdelo da bo tako ja. Malo hoče bit samosvoja tale naša Nala :D Res je lumpek.

Zdele sva strigle dlako med blazinicami, kok jo more pa to žgečkat haha se otepa z vsemi štirimi. Zdele je še tko lušna k se je glihkar zbudila. Sam fila baterije, da mi spet kako ušpič.

Jst pa samo čakam sončno vreme, da se vse tole zunaj malo posuši, da ne bo tok umazana in da se te smotani polži skrijejo :D

zoe-ja to sem že ugotovila, da niso vsi psi enaki. Vzamem vse na znanje kar kdo reče oz kar preberem, uporabim pa pač tisto, kar se meni zdi primerno ;) Mogoče res zvenim kot en začetnik pri psih, samo dejansko vem, da nisem vseved in rada izvem kaj novega. Ste mi pa tukaj v pomoč, kar me zelo veseli. Ko kaj ne vem se obrnem na vas in je lažje.



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #152 : 07 Junij 2007, 10:40:00
Bella stela ja, najbrž si jo tako naučila.  ;)

Zdaj bo treba stvar popravit. Če delaš s klikerjem, ti svetujem, da jo nagradiš samo, kadar naredi prav. Recimo sedi. Če bo zalajala in se vsedla, reci ne in ponovi vajo. Ali pa pojdi čisto od začetka in ne reci nič. Ko se bo vsedla sama od sebe, klik in nagrada (v obliki hrane ali pohvale ali igre). To ponavljaj in ponavljaj in ponavljaj doker ne boš čisto 100% prepričana, da ve kaj mora narest. Šele nato daj ustni ukaz SEDI (+ klik in nagrada). Slutim namreč, da psički še ni čisto jasno, kaj kateri ukaz pomeni. Pa še nekaj: ne uči več stvari hkrati. Nikamor se ne mudi.

Zakaj laja pa mislim, da je jasno. Malo izsiljuje. Nekaj v smislu, daj že, daj. Skušaj jo malo utišat, ker čez čas jo boste imeli vsi polna ušesa - še zlasti sosedje. Pri nas v sosednjem bloku tako en pes cel ljubi dan laja ali bolje nabija. Jaz ga imam polna ušesa, ne vem, kako ga lastniki niso siti vrh glave.

Kristinca & Florinca


pika*

  • Gost
Odgovori #153 : 07 Junij 2007, 10:54:24
Bela Stella, ne vsemi naših nasvetov kot teženje in pametovanje tebi, kako ne znaš vzgojiti psa. Seveda ga znaš, res pa je, da opažam, da delaš isto napako kot jaz. Preveč sem mu pustila, za hrano sem mu vse ustregla samo da je pojedel, vse mu je bilo "k riti prinešeno" in s tem posledično imam razvajenega psa (no, sedaj sva midva s Spikeom že razčistila, da sem sjt šefica in da nima kaj pisnit, pri fantovi mami je pa pravi obup ker njegova mami "kao" nima srca, da bi mu rekla da nekaj ne sme itd ampak s tem se ne ukvarjam važno, da je skapiral da sem mu jaz šefica).
Verjemi, da če boš psa "prijela s trdo roko" (ne dobesedno) bosta hitro "prišli skupaj" in bo prav zabavno živeti v sožitju z Nalo. Samo ne pusti ji, da dela kar hoče, vsako napako oz. neželeno vedenje ji s strogim NE ali FUJ (predlagam da si izbereš eno besedo za katero bevedela da pomeni prepoved, ne več besed za prepoved) pokaži, da je naredila narobe, oz. z veselim jaaaaaa ali pridnaaaaa, alu supeeeer...itd. da je stavr naredila pravilno (oz. pri učenju sedi, prostor, glas... s priboljški oz. s klikerjem če delaš z njim)
Res ne želim, da misliš da ti solimo pamet vendar verjemi nam (sama sem malo pozno uvidla pri svojem psu da sem delala veliko napako katero moram sedaj popravljati), da če bosta delali z doslednostjo in strpnostjo ter da pokažeš da si ti šefica bosta z Nalos e imeli zelo lepo.
lp



Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #154 : 07 Junij 2007, 10:58:40
Najbrž sm res sama kriva, ker sem ji vseeno dala nagrado ko je zalajala in se potem vsedla. Čeprav ji ne bom zdaj dajala če ne naredi kar rečem. Oz pač ko bo to naredila sama od sebe jo bom pohvalila in jo nagradila. Drugače pa ne delam s klikerjem, čeprav ga imam. Ne morem se odločit zanj. Sem bolj za navaden način. Mogoče kasneje ne vem.
Sj je kr pridna in poslušna ko se učiva, medtem ko je sicer mali hudiček :D Ne morem verjet da tko pali le na briketke, sem misnla da jih sploh ne bo hotla povohat, pa so ji zgleda kar všeč.

pika* verjem da jst vse vaše komentarje vzamem dobronamerno, če jih ne bi želela, potem vas res ne bi spraševala po nasvetih in pisala kaj se nama dogaja. Sem jih res vesela in pač jih vzamem v dobro. Jasno da jst res hočem delat na tem, da se ne bi stvari poznale kasneje. Zato ji res NE pustim vse kar ona hoče, ker jo kaznujem za nepravilno ravnanje. Res si želim vzgojit našo Nalo v pridno psičko, čeprav mi malo živčkov spije :D



pika*

  • Gost
Odgovori #155 : 07 Junij 2007, 11:04:04
 ;D Superca.

Sedaj pa še eno vprašanje.  :) Joj sm že tečna.
S čim jo učiš trikce (sedi, prostor, glas...)? Z briketi, ki jih ima v posodi kot svojo osnovno hrano ali s kakšnimi drugimi priboljški (poli salamca, sirček, kakšni kupljeni mini priboljški...)?



Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #156 : 07 Junij 2007, 11:08:10
Dajem jim njene briketke, samo ko jih dobi v skledi so vedno namočeni, ko se učiva ji pa dajem navadne suhe. Zaenkrat ji odlično teknejo, tako da ne bom menjala z ostalimi poslasticami zaenkrat. Če pa ne bo več palilo, bomo pa prešaltali na kaj drugega. Kakšen predlog (poleg že naštetih)?



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #157 : 07 Junij 2007, 11:13:55
Jaz bi ti še to svetovala, da naj si vsako stvar zasluži! Če hoče dobit za jest, naj se prej vsaj usede in počaka, dokler ji ne dovoliš, da gre jest (to naučiš postopoma in počadi podaljšuješ čas čakanja), idealno bi bilo, da bi nekaj naredila za vsak briketek, tako da probaj tako.
Če se ti zdi to preveč "mučenje" pomisli na to, da mi plačamo psu hrano, mi ga božamo, mi ga peljemo k veterinarju, mi ga peljemo na sprehod, in vsaj to lahko naredi, da si to na nek način zasluži - da naredi kar hočemo (to stvar mora seveda že znati)

Upam, da sem razumljivo napisala. Pa da ne bo zgledalo kot da sem ne vem kakšen profi, imam Ginny šele 8 mesecev in je moj prvi kuža :)

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


pika*

  • Gost
Odgovori #158 : 07 Junij 2007, 11:15:10
Da ne bova Rivi zasmetili temo se prestaviva tukaj. Na Rivini temi si napisala, da ji ob večernih obrokih daš po vrhu jogurt, to res ni napaka vendar ti toplo polagam na srce, da Nali ne daješ na brikete nič razen recimo na ene tri obroke v tednu daš jogurtek oz. karkoli pač. S tem, ko ji daješ vsak večer gor jogurtek jo 1. siliš da kaj poje (ker kot sama praviš zvečer skoraj nič ne poje), 2. jo boš ( lahko pa tudi ne od psa do psa je odvisno) pa razvadila in bo punca skapirala, kako super dober obrok je če je še kaj gor. In potem si "pečena" za vedno.
Verjemi vendar vse to je "razvajanje" psa. Ne bi ti tega rekla, če ne bi sama to ugotovila in sama sem se hudo zafrknila in sedaj moram vse napake popravljati kar je dolgotrajen postopek.
Pes, ki bo lačen bo obrok pojedel v¸15 minutah (brez dodatkov). Predlagam ti da narediš takole (tudi drugi ti bodo to svetovali in rekli): ko je čas za hrano postaviš posodo z briketi pred psa in če v 15 minutah ne poje (če bo lačen bo ta čas pojedel) mu posodo uzameš in do naslednjega obroka hrane ne vidi.
Odločitev je tvoja, verjamem, da je težko gledati mladička ki mu hrano vzameš, vendar samo na ta način bo pogruntal da je hrana takrat ko mu joti daš, da je samo takrat na razpolago in ne cel dan. (ti dam primeri: Tudi zajec verjetno ne bo cel dan ležal na hrbtu in čakal volka, da ga bo pojedel. Volk ga bo ujel in pojedel tisti moment.)

Res se ti opravičujem ker ti pišem toliko nasvetov, že sama sebi sem sitna vendar bi rada, da bi vi malo lepše in z malo manj požrtimi živci prešli tole obdobje. Jaz sem takrat premalo vedela in sem se zelo zafrknila, sedaj pa popravljam stare napake. Pes se ti ne sme smilit tako kot se ti ne smiliš njemu.
lp



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #159 : 07 Junij 2007, 11:15:45
Vidim, da ima mala navihanka cel kup igrač. En nasvet, če smem.

Več ko bo imela igrač, manj ji bodo zanimive. Vzemi ji vse, razen dveh ali treh. Na teden ali dva igrače malo menjaj. Psi niso kot otroci in vmes bo že pozabila na igračo in ji bo kot nova. Ti ne boš zapravila premoženja za igrače, psička bo "nove" stare igrače strašno vesela.

Eno igračo (po možnosti tisto, ki jo ima najbolj rada) pa imejta samo za učenje! Ko bo naredila vajo tako kot treba, se igrajta z njeno igračo. Potem igračo pospravi in do naslednjega učenja, je naj nima na očeh! Poleg hrane je tudi igrača lahko dober motivator. Ampak pozor: med učenjem, ji ne mahaj z igračo pod nosom. Bo preveč v pričakovanju, ne bo poslušala kaj ji govoriš. Šele ko zaključita z delom, vzameš igračo in se igrata. Te igrače ne sme imeti nikoli na razpolago.

Kristinca & Florinca


pika*

  • Gost
Odgovori #160 : 07 Junij 2007, 11:18:15
Že spet jst, medtem ko pišem že pišete druge odgovore.
Napisala si, da jo trikce učiš z njenimi briketi ki jih iam v posodi kot svojo osnovno hrano. To ti odsvetujem. (spet je od psa do psa odvisno/različno) Mislim, da se bo vsega naveličala in si bo mislila "ah spet ima v rokah te brikete" in potem brikete ne bo jedla niti ko bodo v posodi, niti ko boš hotela delati trikce.
Moj predlog (odločitev je tvoja): briketi so striktno za hranjenje, sirček, poli salamica, mini priboljški ki jih kupiš v pasjih trgovinah itd. so pa za učenje trikcev.
lp



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #161 : 07 Junij 2007, 11:21:40
pika* ta del z briketi in učenjem se ne bi čisto strinjala. Čisto lahko se bo zgodilo, da se bo psička navadila vseh drugih dobrot in si bo ob obroku mislila, hvala lepa, briketov pa že ne, daj mi salamco, pa sirček,....

Kristinca & Florinca


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #162 : 07 Junij 2007, 11:23:05
To, da se mora vsest in počakat par sekund preden ji dam hrano že izvajava in to zmeraj naredi. Se mi zdi to pameten način in to ji kar gre. Sej pravim, tale naša Nala je res kokr "veter zapiha" al je pridna al pa popoln lumpek :D Sj mogoče jst res mal preveč "zahtevam" od nje, konec koncev je še mejhna. Ampak občasno mi res živčke požre.

pika* kot sem že rekla, vse nasvete vzamem dobronamerno in vem da mi hočeš samo dobro pri vzgoji tamale. Najbrž je to res kar si napisala. Sam ne vem zakaj noče pojest zvečer. Bom zdaj res tko naredila, 15minut bo skleda tam potem pa vzamem.
Glede priboljškov-kateri priboljški so taki, da ji jih dam lahko res "veliko" na dan, ker je ponavadi omejeno ne. Briketkov ji pa dam lahko kolikor je ona motivirana za učenje, pač toliko časa kolikor se učiva.

Florinca to z eno "glavno" igračko sem pa že razmišljala, nisem pa še izvedla. Mislim da vem katera ji je najljubša. S priboljški pa ja, tudi meni je fajn da so ji za zdej še všeč briketi, ko ji pa ne bojo bomo pa mogoče zamenjal za kaj drugega.



pika*

  • Gost
Odgovori #163 : 07 Junij 2007, 11:24:13
Florinca, mogoče res. Kot pravim, od psa do psa je odvisno, jaz sem dala samo svoj predlog odločitev je pa tako ali tako od Bele Stelle. Samo probavamo lahko, dajemo ansvete in upamo, da bo čim manj napak, ki bi jih potem morali popravljati.

Tudi jaz nisem strokovnjak tako got Zoe, sem imela že nekaj psov pred Spikeom, vendar je on prvi s katerim tako intenzivno delam in se tudi sama učim.
Prvi pes je ponavadi vedno poskusni zajček, pri drugem že veš kako se stvari streže samo še zadeve prilagodiš psu.
Srečno



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #164 : 07 Junij 2007, 11:33:31
Sploh pa, kdo pa pravi, da bi se naj učilo izključno s hrano? Jaz sem svojo psičko učila samo s pohvalo. Nobene hrane. Do šole seveda.  ::) Tam so tudi drugi delali s hrano, pa sva še medve. No, in se je maščevalo. Ene parkrat sem ji dala ukaz, pa mi je najprej ovohala roke in ker ni bilo hrane, si je mislila pa kaj še.  >:( 

Če si brala linke, ki sem ti jih posredovala, potem že veš, kako zelo je pomembno (in je tudi Zoe napisala), da si mora psička vsako stvar zaslužit. Moja se postavi pred zaprta vrata in nekaj besvska, ampak dokler se ne vsede, se vrata ne odprejo. ;)

Kristinca & Florinca


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #165 : 08 Junij 2007, 16:44:32
Nala uživa svoje pasje življenje all the way, malo nagaja, malo je pridna :D Kakor jo piči seveda. Pa še nekaj novih slikc za vas ;)


       



Taj

  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 4.721
    • Točke: 67
  • - Berni Taj -
Odgovori #166 : 08 Junij 2007, 17:19:16
O luškane slikice in še bolj luškana Nala! :) :-*
Vidim pa, da tudi rastemo, se mi zdi že večja, kot je bila na zadnjih slikah! Pravi cuker je! :)



Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #167 : 08 Junij 2007, 17:24:00
Meni se zdi čisto vsak dan večja, res. Kar raste, kot gobe po dežju ;)

Pa hvala tistemu, ki je izumil palčke-koža, ki jih tko lepo grize in se zabava zraven. Čeprav ji je vogal od stene vseeno tudi všeč, ga veselo grizlja jojjj hehe. Lumpek je, ampak je pa tud ful cukrček. Danes sem kupila še ene take mini briketke v obliki kosti, ki so prav za mladičke za učit. Tko da zdej se s tem učiva.



Urssky

  • *
    • Prispevkov: 89
    • Točke: 0
Odgovori #168 : 08 Junij 2007, 21:14:02
Meni se zdi čisto vsak dan večja, res. Kar raste, kot gobe po dežju ;)


sem ravno hotela napisat. čeprav jo gledam samo po slikcah tukaj se mi res zdi da je že kar zrasla od kar si jo dobila.



Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #169 : 10 Junij 2007, 18:14:15
Nala je bila včeraj cel dan prvič brez nas, ker smo bili na poroki. Imela sta jo v varstvu prijateljica in njen fant, je bila pridna, nič kaj žalostna ker nas ni bilo  :o Raste pa tko hitro, se mi zdi da je že res očitno večja vsak dan.

Eno vprašanje. Ugotovili smo, da če ima Nala suhe brikete v posodi, jih zmaže takoooj vse. Če ji namočimo pa se kar nekako obira in ji ne teknejo toliko. Zdej pa res ne vem ali naj ji sploh še namakamo ali kako? Vzreditelj nam je svetoval, naj bi jih namakali kar skoz oz čim dlje njenega življenja. Naj bi bil dobro, ker poleg dobi še veliko vode itd.



*sara*

  • *
    • Prispevkov: 1.916
    • Točke: 7
Odgovori #170 : 10 Junij 2007, 18:35:47
Ja to je super da nima nič domotožja....je z našo tudi tako. Glede namočenih briket pa tako:jas dam Rivi brikete močit maximalno 20 minut pred obrokom, na takoj po tem, ko go poje, saj če se močijo 5 ur potem jih niti povoha ne. Tako pa se malce zmehčajo, ampak še vedno tolko, da ohranijo obliko in jih vse lepo poje

...Hey babe, take a walk on the wild side...
...http://goldenhandling.webs.com...


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #171 : 10 Junij 2007, 18:38:26
Tudi mi jih namočimo tam za kakih 20 - 30 min ampak razlika kako poje hrano je res očitna. Tko da sem prav v dvomih kaj naj naredim  :-\

Razmišljala sem tudi o šolanju zadnje dni, saj se mi zdi zares dolga do septembra, da začneva z malo šolo. Rada bi šla v KD Krim, ki ga res vsi zelo hvalijo, pa še zelo blizu mi je. Ampak tak nimajo poleti, samo spomladi in jeseni. Je še kakšna pasja šola v Lj, kjer imajo poletni termin male šole? (aska mi je povedala za KD Ilirija, je še kakšna)



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #172 : 10 Junij 2007, 18:55:53
Bela stella mi smo nasemu nehali namakati brikete pri dveh in pol mesecih. Saj namoceni so dobri in ni taksen sok za zelodec, kot ce suhe poje (ker potem rabi fula vode, da se vsi ti briketi v zelodcku napijejo) ampak je pa tudi dobra stran suhih. Namrec suhe mora grizti, in si tako sproti cisti zobe. Ce ima mala raje suhe, potem ti svetujem, da ji take tudi dajes. Skodilo ji ne bo nic. Pa naj ima potem vedno na razpolago dovolj vode, da se odzeja.

Lp..

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #173 : 10 Junij 2007, 18:58:46
Ovcka hvala za nasvet. Tudi sama razmišljam tako, raje vidim da punca fajn je in z veseljem, kot da se sekiram ker ji namočeni očitno toliko ne teknejo.
Vodo ima pa na voljo cel dan svežo, razen ponoči ko spi seveda. Tko da s tem, da bi bila žejna sploh ne more bit noben problem.



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #174 : 10 Junij 2007, 19:02:05
Ojla,

Ginny ni nikoli jedla namočenih briketov, tako da če so Nali bolj všeč taki, jaz ne bi komplicirala in bi ji dala kar suhe.

Zelo dobro, da razmišljaš o šolanju že zdaj. Če imajo v Iliriji čez poletje tečaje ti zeeeelooo toplo priporočam, da greš tja :D Midve sva bili tam in še zdaj hodiva v nadaljevalni tečaj in ti povem, da ne bi nikoli menjala. Tukajle imajo spletno stran: http://ilirija.agility-slo.net/ lahko pišeš Silvii na mail, če bo še kakšen tečaj šolce :) Je pa res zakon!

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #175 : 10 Junij 2007, 19:05:56
zoe kje pa ima Kd Ilirija vadišče? A oni imajo potem tudi naprej osnovno šolo? Ker če nekam greš najbrž tudi tam ostaneš ne?

Resno razmišljam, da bi šle prej v šolo, ker ravno te poletni meseci bojo najbolj "kritični". Vem, da lahko doma sama veliko naredim, se trudim že sedaj, ampak ni pa isto kot dejansko šolanje. Zato bi res rada to opravila čim prej, ker bo Nala ravno sedaj v pravih mesecih za najbolj učit.



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #176 : 10 Junij 2007, 19:09:48
A veš kje je speedway stadion v Kosezah/Šiški? No, tam zraven je vadbišče. Imajo tudi nadaljne šolanje, ampak greš lahko po zaključenem tečaju drugam.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #177 : 10 Junij 2007, 19:10:43
Pojma nimam kje je to :D Kater del Lj približno?



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #178 : 10 Junij 2007, 19:29:40
Ja v Šiški oz. Kosezah ane ;D

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Bela stella

  • *
    • Prispevkov: 887
    • Točke: 2
Odgovori #179 : 10 Junij 2007, 19:33:27
Sem poslala mail in sem že dobila odgovor, da bojo imeli naslednjo šolo šele sredi avgusta :(
Pozna še kdo kakšno šolo, kjer imajo tečaj poleti oz se začne v kratkem?

zoe - hvala ;)