Sem ravno brskala po forumu in ugotovila, da še ni teme za to pasmo psov.

Irskega volčjega hrta ima moja prijateljica iz Finske. In sicer imajo že drugega predstavnika te pasme.

In jim je ta pasma strašno prirastla k srcu. Mi Liina vedno piše o njem.
Me zanima, ali je kdo tukaj lastnik tega velikana?
Malce o pasmi:
----
Irski volčji hrt nastopa v številnih baladah, legendah in ljudskih pripovedkah. Izstopa predvsem v svoji velikosti, prijaznosti in po pogumu. V 19.stoletju je bila pasma že na robu izumrtja, a so jo prizadevni vzreditelji rešili z geni drugih pasem, zlasti škotskega jelenarja.
VIDEZ:
To je eden izmed največjih psov nasploh. Glava je zelo dolga in podolgovata. Gobček je dolg in zmerno koničast. Oči so temne in ovalne, ki jih obrobljajo rne veke. Uhlji so majhni, žametni in povešeni. Trda in ostra dlaka pa na gobčku tvori brke in brado. Najpogosteje vidimo predstavike sive barve, dovoljene pa so tudi: marogasta, rdeča, črna, bela, jelenje rjava in pšenična. Rep je dolg, dokaj debel in rahlo zavit.
ZGODOVINA:
V davni zgodovini so ga uporabljali za lov na volkove, lose in divje prašiče. Obstajal je že v rimskem času. Že od nekaj so to pasmo zelo cenili, irski vladarji so z njegovo podobo krasili oklepe. Angleška kraljevska hiša je gostom podarila toliko teh psov, da so prepovedali izvoz le teh iz Britanije. V 18.stoletju so na Škotskem in Irskem volkove skoraj izstrebili, zato tudi volčji hrti niso bili več potrebni. Pasmo so obnovili v drugi polovici 19.stoletja in ji dali podobo, kot jo poznamo danes.
ZNAČAJ:
To je zelo zvest, inteligenten pes. Je krotke narave, a ni plašen. Zelo rad ima otroke. Je potrpežljiv in zelo nevsiljiv. Ob neprimerni ''trdi'' vzgoji lahko postane samosvoj in se zapre vase. Ker je to zelo velik pes, ga je potrebno navaditi pravilne hoje na povodcu, saj se drugače postane neobvladljiv ko odraste. Prav tako je tudi zaradi svoje velikosti po naravi čuvaj, vendar ni popadljiv.
NEGA:
Njegovo dlako je potrebno redno krtačiiti.
ŽIVLJENJSKO OKOLJE:
Potrebuje veliko prostosti, gibanja. Se prilagodi tudi stanovanju.
Nekaj fotk od Pietuja in Sepeja...

------
+ 1