Kako naučiti psa lepo plavat

*LuNa* · 2353

*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
: 26 Junij 2007, 19:34:47
Imam problem, kako psico naučiti, da bi lepo plavala. Ne mislim samega plavanja kot takega (sej labiji itak znajo plavat :P), ampak to, da v vodi vedno plava proti meni in jo moram prav stran odrivat, da me ne opraska. dejansko vedno plava direktno name.
Mogoče je problem v tem, da ko je bila stara 3 mesece in smo se prvič kopali v morju, sem jo med plavanjem večkrat vzela v naročje, da se je spočila (pač nisem vedela, koliko sploh zdrži mladiček pri plavanju, pa še plavali smo v vsaj 1 in pol globoki vodi). Zdaj je pa nekako ne morem obdržat v naročju in zraven še plavat, ker bi se obe potopili (razen če imam plavutke, potem gre).

Ima kdo idejo, kako jo naučiti, da plava vsaj kakšen meter stran od mene (da ne bom vsa popraskana)?

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


idefix

  • *
    • Prispevkov: 420
    • Točke: 4
Odgovori #1 : 26 Junij 2007, 20:58:25
Variante:
i)plavaš ob kuži, ji govoriš 'plavaj dalje' in jo sproti po malem odrivaš; najlažje naučiš, če imaš plavutke (vsaj jaz sem sicer skoraj prepočasna; če začnem kravlat (='špricat' vodo) pa se mu zdi, da me res že mora rešiti in potem se že zares zaletava vame)
ii)plava pred tabo in ti nastavlja rep, da te vleče - držiš narahlo, se delaš čimbolj plovno ali še poleg po malem plavaš; če se obrača, rečeš 'plavaj dalje', malo odrineš, pokažeš in delno plavaš ob njej, delno se vlečeš za rep
iii)imaš s sabo bokobran iz neoprena in ji ga mečeš, sproti , kot ti ga prinaša med plavanjem, v smeri, ki si si jo zamislila (npr. proti boji na morju - potem naučiš še 'boja')
iv)imaš s sabo bokobran iz neoprena z vrvico, za katero se držiš, da te vleče ('reši') na obalo
v)kupiš pravi rešilni jopič za psa z držalom, za katerega se držiš, da te lahko vleče in 'reši' - potegne do obale (tega sicer midva še nimava)
...itd
Pri vleki po vodi včasih motijo valovi, da se pes postavi preveč navpično in ne more več prav uspešno plavat - potem mu pač občasno dvigneš zadnji del trupa.
Sicer pa varianta z bokobranom: če ga privežeš na surf, bo vlekel tudi tega!
In če naušič ločeno 'plavaj dalje' ,  'na obalo' , pa še kakšen 'levo', 'desno' greš že lahko počasi delat tudi reševanje iz vode ;)

+1

lp ž & l & h