sej se ni nanašalo nate
ampak na botticelli, ker ni res, da vsebuje meso antibiotike. no, seveda obstajajo izjeme - kmetje, ki marsikaj delajo mimo zakonov, ampak meso se testira, in antibiotike in hormone ti testi odkrijejo. raznorazno nelegalno dodajanje hormonov in podobne svinjarije je pa zakonsko prepovedano
Hja, pa dajmo se res vprašat, kje je več svinjarije. Laiki namreč običajno povezujejo pesticide izkljucno s sadjem in zelenjavo, kar pa je glede na ogromno število raziskav povsem zmotno. Praktično vse raziskave pokažejo, da je v človekovi prehrani
največji vir pesticidov hrana živalskega izvora in ne rastlinska hrana. To je povsem logicno, saj živali v svojih telesih kopičijo vse pesticide, ki jih pojedo v casu svojega življenja.
Študija na univerzi v Granadi (Španija) [96] je proučevala vsebnost določenih pesticidov v krvnem serumu žensk v povezavi z njihovo prehrano. Ugotovili so, da je glavni vir:
PESTICID GLAVNI VIR V PREHRANI ŽENSK
p,p-DDT rdece meso, mleko, jogurt
o,p-DDT rdece meso
aldrin perutninsko meso, jajca
lindan rdece meso, sir, bele in mastne ribe
DDE, dieldrin rdece meso, bele in mastne ribe, si
Druga študija [97] je preverjala nivoje pesticidov (p,p'-DDT, p,p'-DDE, dieldrin, alfa-HCH, beta-HCH in PCB). Študijske subjekte so razdelili v tri skupine in sicer vegetarijansko, vsejedo in skupino, ki redno uživa ribe iz Baltskega morja. Najnižjo koncentracijo pesticidov so našli v mleku vegetarijank, najvišjo pa v mleku žensk, ki so jedle ribe iz Baltskega morja.
Kitajska študija v provinci Hebei [98] je raziskala vsebnost pesticidov v mleku doječih mater. Ugotavljali so različno vsebnost pesticidov pri materah v mestnem in podeželskem okolju. Ugotovili so
pozitivno povezavo med vsebnostjo pesticidov v materinem mleku in uživanjem mesa oziroma uživanjem prašičje ter ovčje drobovine. Rezultati ne pokažejo nobene povezave med pesticidi in vnosom sadja ali zelenjave.
Raziskava, ki se je ukvarjala z vprašanjem, kako s spremembo prehrane zmanjšati vnos nevarnih pesticidov DDT in DDE [99] ugotavlja, da so v maščobi topni pesticidi zaradi te svoje lastnosti veliko bolj navzoci v mesu, ribah, mleku in siru kot pa v sadju, žitih in zelenjavi. Nadalje ugotavlja motnje v hormonskem sistemu človeka, ki so posledica teh kemikalij. Pred njihovimi ucinki se zaščitimo z uživanjem soje, kurkume in kapusnic (brokoli, ohrovt, zelje itd.).
V nemškem Uradu za okolje in naravo so opravili analizo mleka mater iz severne Nemcije [100]. Analizirali so vsebnost pesticidov PCB, DDT, HCB in beta-HCH v mleku. Odkrili so povezave med različnimi parametri in koncentracijo pesticidov. Ugotovili so, da imajo ženske, ki pojedo najmanj 100g rib na teden, bistveno večjo koncentracijo PCB in beta-HCH; tiste ki pojedo vsaj 700g mesa na teden, pa bistveno višjo koncentracijo HCB pesticidov v materinem mleku. Raziskava tudi poveže povišane vrednosti HCB in beta-HCH z manjšo porodno težo rojenih deklic.
Na michiganski državni univerzi so opravili analizo vsebnosti pesticidov v Aziji in Oceaniji [101]. Ugotovili so, da je v večini jugovzhodne Azije večja količina p,p'-DDT v ribah in mesu. Na Tajskem in Maleziji so v mesu poleg DDT tudi pesticida aldrin in dieldrin. Morska hrana v industrijskih državah (Japonska, Južna Koreja, Hong Kong in Tajvan) vsebuje znatne količine PCB. Meso in ribe so največji vir organoklorina v Avstraliji.
Najbolj zaskrbljujoča pa je količina organoklorinov DDT in HCH, katerem so izpostavljeni otroci prek materinega mleka, saj
marsikje tudi za stokrat presega največjo dovoljeno količino.
Podobne rezultate so dobili na veterinarski fakulteti univerze v Zaragozi [102], kjer so analizirali vnos organoklorina s hrano. Ugotovili so, da približno
69% - 85% organoklorina vstopi v telo s hrano živalskega izvora, večinoma z mesom in mlekom. In še reference:
[96] Pesticide exposure of two age groups of women and its relationship with their diet., Rivas A, Cerrillo I, Granada A, Mariscal-Arcas M, Olea-Serrano F, Sci Total Environ. 2007 Aug 15;382(1):14-21
[97] Levels of organochlorine contaminants in human milk in relation to the dietary habits of the mothers., Norén K., Acta Paediatr Scand. 1983 Nov;72(6):811-6
[98] Persistent organic pollutants in human milk in women from urban and rural areas in northern China., Sun SJ, Zhao JH, Koga M, Ma YX, Liu DW, Nakamura M, Liu HJ, Horiguchi H, Clark GC, Kayama F., Environ Res. 2005 Nov;99(3):285-93
[99] Risk reduction for DDT toxicity and carcinogenesis through dietary modification., Jaga K, Duvvi H., J R Soc Health. 2001 Jun;121(2):107-13
[100] Organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls in human milk of mothers living in northern Germany: current extent of contamination, time trend from 1986 to 1997 and factors that influence the levels of contamination., Schade G, Heinzow B., Sci Total Environ. 1998 Apr 23;215(1-2):31-9
[101] Organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls in foodstuffs from Asian and oceanic countries., Kannan K, Tanabe S, Giesy JP, Tatsukawa R,. Rev Environ Contam Toxicol. 1997;152:1-55
[102] Estimates of mean daily intakes of persistent organochlorine pesticides from Spanish fatty foodstuffs., Herrera A, Arino A, Conchello P, Lazaro R, Bayarri S, Perez-Arquillue C, Garrido MD, Jodral M, Pozo R., Bull Environ Contam Toxicol. 1996 Feb;56(2):173-7
Ponavljam (vidim, da moram tole večkrat napisat
) -
nikogar ne želim prepičat v to, da ne je mesa ali, da postane vegi. To je pač svobodna izbira posameznika in njegova odločitev.