Pozdrav!
Torej, kako sem prišla do teh psov, ki so me točno včeraj ob nekaj minut čez enajsto tako zelo impresionirali, da celo noč nisem spala in se si šla zjutraj takoj skopirat okrog 65 strani angleških opisov. Vendar je tu spet en hakelc- bolj jih spoznavam bolj so mi všeč. Stvar je v tem , da me lovski psi in špici, ter hrti nikoli prej niso bogve kaj zanimali. Pravzaprav sem jih v enciklopedijah vedno preskočila in šla gledat terierje in ovčarje. Včeraj pa sem namerno pregledovala vse pasme, če se bo kje zgodil tisti klik in iskrica o kateri vsi govorite- da ste tako namreč našli svojo idealno pasmo. Ko sem odprla stran mi najprej ni bilo nič zanimivega, potem sem opazila lundehudna, potem sem o njem prebrala, potem sem rekla wau in potem sem šla "spat". Ja, še en dan jih ne poznam in če bi kdo rekel 15 ur nazaj ne bi vedla povedat da je to pasma psa. Ampak so me pa v teh urah, kar jih poznam totalno navdušili...
Ok mogoče se je pa zgodil tisti klik
Vzgoja,karakter, značilnosti, učenje, vedenje.Lundehundi so inteligentni, trmasti, veseli in radovedni psi. Lahko služijo kot odlični družabniki, psi spremljevalci v pravih domovih, vendar bi potencialni lastniki morali premisliti, ali je značaj lundehunda in predvsem njegova unikatna osebnost res prava izbira zanj in njegov stil življenja. Ta mali Norvežan je primitivna pasma, kar tudi pomeni, da je prebival v različnih okoljih in bil tudi v stiku z raznimi divjimi psi- kot so lisice in volkovi. Lundehundi še vedno želijo loviti svoj plen, in če ga ulovijo, ga lahko skrijejo v prostore po vsem svojem teritoriju. So zelo občutljivi na vse spremembe v njihovem okolju in svoj plen zelo pozorno čuvajo. So zeloo radovedni in vedno raziščejo okolico. Zunaj svoje domovine so redki. Imajo izredne plezalne sposobnosti – splezajo na najtežavnostno točko in se skrijejo v najmanjši kotiček. Obdržali so zelo močan nagon in so večinoma zelo zadovoljni v večjih skupinah t.i. krdelih. Zelo radi (še vedno) lovijo in gonijo plen, zato je potrebno, da ga ob sprejemanju v družino predvsem dobro seznanimo z malimi živalmi-glodalci in ptiči. Lundehundi so zelo pozorni na vse, kar se giblje okoli njih in zanjo postati pravi bevskači- lahko lajajo na vse kar pride mimo.Lahko so zelo zaščitniški do doma in svojih ljudi , vendar to vedno bolj kažejo z obliko bevskanja in lajanja, kot s kakšno hudo agresijo. Nekateri pripadniki te pasme so nezaupljivi do tujih ljudi in psov, vendar lahko z zgodnjo socializacijo to uspešno preprečimo. Z otroci so nežni in potrpežljivi, vendar lahko postanejo netolerantni če so otroci do njih grobi. Uživaju, v brskanju po zemlji (beri: kopanju ), igranju s svojimi igračkami in tudi v sodelovanju s svojim vodnikom. So zelo aktivni, radi so zaposleni, in so seveda najbolj zadovoljni pri lastniku ki je dovolj pameten, da pošteno razgiba njegove možgančke in mu nudi veliko zaposlitev. Če so lundehundi zdolgočaseni, bojo našli zaposlitev sami, največkrat pa se to seveda pozna na našem pohištvu . Lundehundu moramo nuditi priložnosti za vadbo in so zelo srečni če učenje spoznajo kot del igre- igranje je kot je bilo že prej napisano njihova skoraj glavna strast. Zgodnja in temeljita socializacija je za mladičke zelo pomembna. V tej dobi jih moramo navaditi na razne glasove in zvoke, ljudi vseh starosti in velikoksti, ter seveda spolov, na avtomobile, množice, hrup, različne situacije, ostale pse in živali nasploh. Nesocializirani lundehundi so plašni , občutljivi (pretirano), vsaka neznana situacija je zanje stres ipd. Normalno da je bolje da lundehunda socializiramo že kot mladiča in ne čakamo da samo preraste to obdobje- če tega ne bomo storiji, socializirali namreč, se nam lahko to kasneje povrne v najhujši obliki. Šolanje lundehundov zna biti za vsakega-tudi izkušenega- človeka pravi izziv. So izjemno inteligentni in stvari dojamejo hitreje kot si mislimo- večina lastnikov magični trenutek ko mu neka vaja klikne, preprosto-seveda po nesreči- spregleda in ga v smislu pasjega navdušenja ne izkoristi. Veliko potrpljenja, ogromna doza priboljškov in smisel za humor so najboljše orožje za uspeh. Pri treningu veliko bolj zaleže pozitivna motivacija in lundehundi bodo stvari opravili bolje če bodo prepričani v vas in bodo vedeli, da če se bodo pač lepo obnašali bojo zato nagrajeni. Kaznovanja ne prenašajo dobro, so pač borci za svoj prav in se kakršni koli prisili velikokrat zelo učinkovito uprejo. Imajo tudi odličen spomin, tako da je pri njih vsako škodo popravljati še 5x težje. Učne seanse morajo biti kratke zanimive in po njegovem okusu, torej opremljene z veliko nagrajevanja in sprostitve. Včasih moramo pri tem psu biti pripravljeni na veliko ponovitev in seveda- pravšnja mera realnosti nam ne bo škodila. Lundehudni so- kot sem že omenila, primitivna pasma, in posledica tega je tudi, da nam bo navajanje na čistočo vzelo veliko več časa kot pri kateri od »normalnih« pasem. Če povzamemo, zaklad teh psov je ravno v njihovem humorju, inteligenci, izražanju, unikatni osebnosti. Je pač še en majhen kuža, z levjim srcem in pametno glavo.
Sprednje tačke, s petimi prsti in dvojnimi sledniki.
Vzeto iz strani -
http://www.damninteresting.com/?p=743 , kjer je ta pes tudi na kratko opisan.
Mislim, da te pasme u Slo še ni, in tudi literature ni nič kaj veliko
Edino v reviji MojPes je bil opisan pod redke pasme, in če ima kdo tisti članek, ga lepo prosim če bi ga lahko prepisal sem.
No, upam, da bodo tudi vas tako zelo očarali kot so mene
.
Mimogrede, kmalu dobite še standard, zgodovino pasme in opis zunanjosti- je treba še do konca prevest , da bo vse lepo korektno, do takrat pa lundehundski pozdrav, Zina in Kana
+1