Nisem bila prepričana, kam naj dam tole, me pa zanima kako je s tem pojmovanjem pasem.
Danes sem po pošti dobila delovno knjižico, v kateri so mi za psa napisali ''mešanec''.
Pes sicer nima rodovnika, sta pa njegova starša oba dolgodlaka bernardinca, v društvu, v potnem listu in pri veterinarju (torej tudi na čipu je enak podatek) pa tudi za zavarovalnico je prijavljen kot SBD - BERNARDINEC.
Po tem, kar so mi napisali v knjižico sklepam, da KZS kot pasemskega psa ne priznava nobenega psa, ki nima rodovnika, prizna pa kot pasmo ne ravno mešance v pravem pomenu besede ampak recimo primer: pariš dolgodlakega in kratkodlakega bernardinca in če sta oba starša rodovniška, bodo tudi mladiči rodovniški in so mladiči potem ''pasemski'' psi čeprav v bistvu ne veš, kakšni bodo - dolgodlaki ali kratkodlaki???

potomec dveh psov iste pasme, vendar brez rodovnika pa ni ''pasemski'' po tej logiki.

Če že kje obstaja debata o tem, se opravičujem, je nisem našla me pa močno zanima kako se to pri nas opredeljuje.
Hvala za odgovore.