Trikec "Glej me"

Ovcka · 21462

Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #30 : 24 Avgust 2007, 22:22:44
Razlog zakaj sem postavila vprasanje: seveda, ko sem ga ucila sem poiskusala s foro, "lej kaj mam", ali pa (kot so se v soli izrazili) zaigrala opico, takrat me pogleda. Ampak to traja par sekund, potem pa ze najde kaj bolj zanimivega. Ker je pac mlad, in nima obstanka. Skoz se mu nekaj dogaja. Zato sem pac mislila, da vi poznate kaksno bolj pametno idejo kako to naucit. Seveda nimam problemov da me gleda, ko imam hrano v roki, ampak to ni to kar hocem, in tudi da ga ucim tako, da gleda v hrano, ne mene v oci ni prav.
Sedaj bom poiskusila izkoristit tiste trenutke, ko se hoce bozat, recimo ko sem za racunalnikom, pride k meni, se usede zraven, pa me gleda. Takrat ocitno isce pozornost. Kot sem pa ze omenila, ko sva pa zunaj, pa ni sans da me pogleda. Razen ce mu omenim da bo keks ali briketek dobil. Pa se to odpade, kadar je v blizini kaksen drug pes/macek.
Me pa veseli, da ta tema ne bo izbrisana  ;)   

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #31 : 24 Avgust 2007, 22:28:50
Na začetku nagrajuj samo poglede, potem pa kritetij višaš. Za nagrado ni dovolj samo pogled ampak da te gleda dlje časa. Pa ne zahtevaj takoj ne vem koliko. Potem stopnjuješ tako, da recimo malo premakneš roko ali korakaš na mestu, nagradiš če še vedno gleda, počasi stopnjuj, ne zahtevaj preveč. Učenje dobrega poleg - glej me traja lahko kar precej časa ;) tako da samo potrpežljivo pa res ne prehitevaj in ne pričakuj od njega preveč. Delajta dopma, najprej v sobi, potem na nekem osamljenem travniku, počasi dodajajta moteče dejavnike itd.

Lp nina



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #32 : 24 Avgust 2007, 22:56:43
Ovcka, če ti bo kaj v pomoč...

Midva sva se svoj čas lahko pohvalila z najbolj ubogim Polegom daleč naokoli  ::), dokler se nisem malo bolj vrgla v klasiko in je bilo treba stvar nujno popravit. Pa sem si vzela čas in vadila in vadila... Želela sem doseči gledanje v položaju Poleg, ne sam očesni stik (tega najbolje naučiš tako, kot so ti svetovali - ko te naključno pogleda, mu daš znak, da dela prav (pa naj bo to klik ali beseda ali gesta) in nagradiš). Slučajno sem si zamislila, da bi to povadila zjutraj, ko je pes še 'svež', pa kmalu ugotovila, da se stvar krasno obnese. Vsako jutro sem ga spustila na dvorišče in je bil ves naspidiran in zelo židane volje, ker sva se odpravljala na sprehod, zato je veselo skakljal okrog mene in me pozorno spremljal. To sem izkoristila in se mu začela izmikat ter zraven ploskat in spuščat vesele zvoke, tako da je začel hoditi za mano in kmalu tudi ob meni in iskal očesni stik. To sem vedno označila (s klikerjem ali besedo) in nagradila. Tako sem izkoristila njegovo razigranost in dobro voljo pred sprehodom, sicer je trajalo več kot mesec, ampak po tem enem mesecu so bili vidni napredki tudi na treningih in kmalu sva prišla že na zelo lično izvedeno vajo.

Morda bi to pomagalo tudi vama - poskusi izkoristiti živahnost in vnemo pred jutranjim sprehodom, ko je verjetno ves razigran in pozoren in malo pomarširaj po dvorišču ali pred blokom ter obilno hvali in se igraj. Vso srečo in poročaj  :) .



malena3

  • Gost
Odgovori #33 : 24 Avgust 2007, 23:44:02
Ovčka, koliko pa je star tvoj kosmatinec?

Nekaj bi jih na tako obnašanje psa dejalo, da te pes ne spoštuje.

Dejansko je pa tako, da je vsakega psa uganka učiti pozornosti.
Tudi pri meni je pesem enaka, ko vidi hrano, bi gledal v oči, čim gre kaka mačka nasproti, je konec pesmi.

Zakaj pa ne delata s klikerjem? Ni težko, prvo ga je potrebno na kliker samo navaditi.

Kot drugo, Bambi, enako delam kot ti. Zjutraj, ko vidi povodec je ves razigran in caplja za mano in me opazuje, kdaj bova že šla. Takrat mu klikam, sicer gre res bolj počasi vse skupaj, ampak mali dosežek je že ta, da me na sprehodu kdaj sam od sebe pogleda.





Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #34 : 24 Avgust 2007, 23:56:33
jap, se pridružujem tej težavi - ko sma sama - gleda.. ko so zraven moteči elementi pa ne..  in mi res ni interes da mu moram vedno tisti briket kazat  >:(   zato je meni tut ušeč tale tema, različna mnenja in tehnike..  tale predlog ko je vesel pred sprehodom zveni odlično  :D    pa tudi tisti predlog da najprej korakaš na mestu  :)   ker imama včasih tudi problem da ko je v osnovnem položaju me gleda tudi 5min, ko se premaknem pa avtomatsko začne gledat naprej in ne mene.. potem se stvar popravi takoj za prvim obratom levo-okrog ker sem mu v fazi učenja takrat običajno dala nagrado.. nato me skoraj celotno linijo 40 korakov nazaj po obratu levo-okrog lepo gleda, ampak proti koncu mu že nekoliko upade koncentracija in ponavadi  ravno pri obratu desno pogleda drugam in me sfali kdaj jaz nrdim obrat  >:(   in ni trdo ob nogi.. zato bi rada tole gledanje popravila in izpilila, ker tako me vsaj ne bo sfaliv pri obratih  :)

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #35 : 25 Avgust 2007, 08:34:09
Najprej hvala za vse vase nasvete in predloge. Jih bom upostevala  ;)

malena3 moj mali je star 11 mesecev, in trenutno v najhujsem obdobju pubertete. Se se ne more odlocit, kdaj me bo ubogal. Dolocene dni je priden, ima pa dneve, ko je totalno nemogoc ::) Da me ne spostuje, to nebi ravno rekla, pomoje sem jaz edina, ki celo me. Ce je ne, je ne. Ce je fuj, je fuj. Vcasih ne v prvo ali v drugo, v tretje pa sigurno. Ce kaj uspici in vidi da sem jezna, pa seveda uboga takoj. Drugace pa ves cas poiskusa, do kam lahko gre, koliko mu bom pustila. Ampak mu ne uspe postat glavni  ;)
Zakaj ne delava s klikerjem? Sva ze poiskusila, oz. sva ostala pri fazi navajanja na kliker, ampak ni pokazal pretiranega zanimanja. Kar stran je sel, tudi nagradice ni hotel vzet. Dobila sem obcutek, kot da mu gre klikanje na zivce. Mogoce bi morala poiskusiti s kaksno boljso nagrado (salamco).  :-\

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #36 : 25 Avgust 2007, 09:42:04
Malena, čestitke za napredek; kar nadaljujeta, uspeh bo gotovo prišel.  :)

Jana, gledanje vodnika med mirovanjem ali pa med hojo je za psa precej drugačno, zato bi (oz sem) na tvojem mestu učila, kot sem že napisala. Pri mladičku sicer to ni tako očitno, pri starejšem psu, ki ima že nek izdelan (slabši) Poleg, pa je stvar drugačna in meni se je ta sistem obnesel. Še naprej vadi očesni stik v mirovanju in ga nagrajuj, hkrati pa poskusi delat tako, kot sem jaz - vedno bodi zanimiva, vesela in navdušena, predvsem pa samo klikaj in nagrajuj (s hrano in igro), nič ne poveljuj. Jaz sem korakala v linijah in črtah ter vriskala in piskala kak mesec, preden sva uspela prehodit celo dvorišče v liniji (kakih 20 korakov), tako da je bil naliman name, tako telesno kot s pogledom. Šele takrat sem začela počasi dodajat povelje Poleg.

Zdaj npr. vsak drugi dan vadiva hojo poleg po desni strani (za moj užitek in za bodoče vaje pri RO). Njemu sicer ni problem delat na desni, saj je na to navajen od trikcev in agija, vseeno pa mu je čudno dlje časa hodit v Poleg položaju po desni in enostavno ni bil dobro skoordiniran. Ko sem ga nežno popravljala (z gestami in glasom) v pravi položaj, je dostikrat menjal stran za mano in začel izvajat Poleg na levi  ::) . No, v cca. dveh tednih ne ravno ekstremno zagnanega dela mi zdaj gre že več kot 20 korakov v zelo lepem Polegu in me gleda v oči. Povelja pa gotovo še ne bom dodala kak teden ali dva - naj to zanj ostane trik in ne poslušnost.

Ovcka, do zdaj sem naklikala 3 živali (2 psa in kunca) in še vsi so reagirali nanj, tudi kunec, ki je pravi mali Renegade  >:D. Verjetno svojemu psu nisi pravilno predstavila klikerja in ni naredil povezave (težko verjamem, da kakršenkoli prinašalec ni bil zainteresiran za prehranski slot machine  ;) ). Sicer pa kot smo povedali že mnogokrat - kliker je pri vsem skupaj še najmanj pomemben, namesto klika se lahko tudi tapkaš po riti, glavno, da pes ve, da določen označevalec pomeni, da je na pravi poti in da sledi nagrada.

Aja, še to - Črna Smrt se je na začetku (na smrt  ::) ) bal klikerja. Imela sem pač takega s precej izrazitim zvokom in je praktično bežal stran. Potem sem začela klikat z roko v žepu, pa s prstom se tudi da malo zadušit oz omilit zvok - mogoče tvojega psa to moti? Zgolj ideja, bi morala videt reakcijo...



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #37 : 25 Avgust 2007, 12:35:18
Bambi zacela sem tako, da sem kliknila in takoj zatem dala priboljsek. Taprvic je zdrzal do enega petega klika, potem se je obrnil in sel stran. Naslednji dan je bilo isto. Potem je pocakal samo se do tretjega klika. Uglavnem, sploh ni pokazal zanimanja. Potem sem obupala. Pa nikoli nisem za brezveze klikala. Res pa je, da je bil priboljsek briket. Ne tiste, ki obicajno je, ampak nek drugi. Mogoce ni bil dovolj "slasten"? Aja, imam pa tisti standardni (za moje pojme precej glasen) kliker, ki jih prodajajo skoraj v vsaki zoo stacuni.
Bom en dan ponovno poiskusila s kaksnim sirckom ali salamco. Ker kolikor berem, je res veliko lazje dolocene stvari nauciti s klikerjem, kot pa brez. Sploh kaksne bolj zakomplicirane trikce.

No, pa da ne bomo tok offtopic..
Prej zjutraj pri pripravljanju zajtrka se je spet guzval v kuhinji, in gledal kaj delam. Se je usedel zraven, in sva se gledala ene 10 sekund, pa sem ga fuuul pohvalila in mu dala koscek kruha za nagrado (to je bilo na dosegu rok :P ) Sej, pocasi pa vztrajno pa bo  ;D

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #38 : 25 Avgust 2007, 15:08:31
Ovčka saj na začetku da pes poveže kliker in htrano ti klikaj za brez veze ;) Ne čakaj da pes kaj določenega naredi, ne dajaj nobenih povelij. Samo klik hrana, klik hrana, klik hrana, ... lahko začneš z klikom vsakič ko mu daš obrok recimo itd. Potem ko bo pes dojel da klik pomeni tudi hrano, mu pa lahko začneš klikat za sedi, prostor itd. ampak tudi najprej brez komande šele ko ti pes sam začne ponujat dejanje mu dodaš povelje. No pa saj te osnove lahko prebereš še v temi o klikanju ;)

Lp nina



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #39 : 25 Avgust 2007, 17:47:13
ninci sej tako sva, klik hrana in to tolikokrat, da bi videla, da je zgruntal kaj klik pomeni, in zacel gledat v kliker kdaj bom kliknila, ne v hrano. Tisto za brezveze sem mislila, da bi se jaz kaj igrala s klikerjem, on pa nebi hrane po kliku dobil. Bom poiskusila se vsakic pred obrokom, drugace pa z bolj slastnimi priboljski, ker vcasih briketi niso zanimivi, obcasno ce ga zunaj hocem nagradit za kaksno stvar in je kaj bolj zanimivega v okolici jih celo ven pljuva  ;)

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


lup

  • Gost
Odgovori #40 : 05 September 2007, 14:00:14
Ovcka,

jaz zal nisem ne vem kaksen strokovnjak,sem pac le lastnik dveh terrierjov-ampak imam s starejso psicko (luno),glede pozornosti velike tezave.Ker jo tega nisem nikoli ucila-ker ubistvu nisem niti vedela-kako pomebno je to-sem jo zacela uciti sele ko je bila stara 4 leta.Zdaj je stara 6 let-vendar njena pozornost se vedno ni to kar hocem.
Moja mladicka(pho) pa je ze od malega pozorna name-z ocmi me spremlja se prevec,tako da mi je vcasih prav to motece in sva se takoj naucile pozornosti na ukaz in iz tega vajo poleg...je pa res,da ko slisi kaksen nov zvok(recimo ce delava zunaj) pogleda in gleda vcasih tudi 10 sek-vendar se potem vrne-jaz ji tudi ne zamerim,ker je za njo marsikaj novo in jo zmede.Zato pustim,da pogleda in potem lepo pride nazaj.

No kar sem ti hotela ubistvu napisati je tole:
-poskusi z besedico "na" (tako kot bi mu hotla dati nekaj recimo in mu reces "na")
-ujami njegov pogled,nosi s sabo kliker in najbolj slastne priboljske kar jih imas in samo klikni ko te bo pogledal v obraz-pa ce bo po prejetem priboljsku te se vedno gledal-spet klikni in daj priboljsek,pa ce te bo spet gledal,spet klikni in nagradi itd...
-ce ni prevec "nor" na brikete je fino,da delas s hrenovko,sirckom,mesnimi pasjimi priboljski:z necim kar ga res motivira in je nor na njih (sej potem ko bo enkrat znal-bo zadovoljen tudi z briketom)
-bodi potrpezljiva,res da je preprosta vaja-mogoce njemu predstavlja tezavo in se zato ti cim bolj potrudi z dobrimi priboljski
-za prvic ga ne muci 5 min.-da te v 5 minutah pogleda ne vem kolikokrat....bolje da das v seansi 5 dobrih klikov,kot 20 nedobrih  ;)
-SKRIJ KLIKER ZA SABO/PRIBOLJSEK PA V ZEPU-tako da kliknes za hrbtom (da on ne vidi da imas kaj v roki),tudi jaz tako vcasih nardim,ce opazim,da gleda roko v kateri imam kliker...  ;)


Jaz ti zelim veliko srece in potrplenja-saj bo  ;) (samo ne obupat)!



malena3

  • Gost
Odgovori #41 : 05 September 2007, 14:05:53
Se strinjam z Lupom popolnoma.

Pri meni učinkuje beseda NA. Pokličeš po imenu+NA in pogleda. In to vadiš in vadiš.
Samo ne vem, ali je potem treba postopoma NA izpustiti, ali to lahko uporabljaš tudi pri šolanju?

Kot drugo, jaz nosim kliker s seboj na sprehode in vedno ko me sam od sebe pogleda, klik+nagrada ali pohvala, ker vedno ni za nagrado. Pokažem pa veliko, veliko navdušenja.



lup

  • Gost
Odgovori #42 : 05 September 2007, 14:08:15
Malena, čestitke za napredek; kar nadaljujeta, uspeh bo gotovo prišel.  :)

Jana, gledanje vodnika med mirovanjem ali pa med hojo je za psa precej drugačno, zato bi (oz sem) na tvojem mestu učila, kot sem že napisala. Pri mladičku sicer to ni tako očitno, pri starejšem psu, ki ima že nek izdelan (slabši) Poleg, pa je stvar drugačna in meni se je ta sistem obnesel. Še naprej vadi očesni stik v mirovanju in ga nagrajuj, hkrati pa poskusi delat tako, kot sem jaz - vedno bodi zanimiva, vesela in navdušena, predvsem pa samo klikaj in nagrajuj (s hrano in igro), nič ne poveljuj. Jaz sem korakala v linijah in črtah ter vriskala in piskala kak mesec, preden sva uspela prehodit celo dvorišče v liniji (kakih 20 korakov), tako da je bil naliman name, tako telesno kot s pogledom. Šele takrat sem začela počasi dodajat povelje Poleg.

Zdaj npr. vsak drugi dan vadiva hojo poleg po desni strani (za moj užitek in za bodoče vaje pri RO). Njemu sicer ni problem delat na desni, saj je na to navajen od trikcev in agija, vseeno pa mu je čudno dlje časa hodit v Poleg položaju po desni in enostavno ni bil dobro skoordiniran. Ko sem ga nežno popravljala (z gestami in glasom) v pravi položaj, je dostikrat menjal stran za mano in začel izvajat Poleg na levi  ::) . No, v cca. dveh tednih ne ravno ekstremno zagnanega dela mi zdaj gre že več kot 20 korakov v zelo lepem Polegu in me gleda v oči. Povelja pa gotovo še ne bom dodala kak teden ali dva - naj to zanj ostane trik in ne poslušnost.

Ovcka, do zdaj sem naklikala 3 živali (2 psa in kunca) in še vsi so reagirali nanj, tudi kunec, ki je pravi mali Renegade  >:D. Verjetno svojemu psu nisi pravilno predstavila klikerja in ni naredil povezave (težko verjamem, da kakršenkoli prinašalec ni bil zainteresiran za prehranski slot machine  ;) ). Sicer pa kot smo povedali že mnogokrat - kliker je pri vsem skupaj še najmanj pomemben, namesto klika se lahko tudi tapkaš po riti, glavno, da pes ve, da določen označevalec pomeni, da je na pravi poti in da sledi nagrada.

Aja, še to - Črna Smrt se je na začetku (na smrt  ::) ) bal klikerja. Imela sem pač takega s precej izrazitim zvokom in je praktično bežal stran. Potem sem začela klikat z roko v žepu, pa s prstom se tudi da malo zadušit oz omilit zvok - mogoče tvojega psa to moti? Zgolj ideja, bi morala videt reakcijo...

Bambi,
tudi midve s Pho delava zdaj na kvaliteti vaje "poleg" (ob L nogi) ,ker do zdaj sva delala samo prosto hojo ob levi nogi s pogledom v moj obraz.Me pa zanima,ce mi mogoce lahko svetujes-kako jo naj ucim,da bo res tik tik ob moji L nogi??Jaz sem mislila,da naj zdaj klikam za male korake tik ob L nogi in potem sele ko bo to 100% znala dodam hitrost in povecam stevilo korakov.Pa naj delam z vrvico(ker do zdaj nisem nikoli jo se pri tem uporabljala) ali pac tako kot sva zdaj delale-le da klikam za res tisti pravi POLEG??Midve sva trikec poimenovali ze in to sicer z "oleg"....

Hvala ti za pomoc in nasvet!



lup

  • Gost
Odgovori #43 : 05 September 2007, 14:12:57
Se strinjam z Lupom popolnoma.

Pri meni učinkuje beseda NA. Pokličeš po imenu+NA in pogleda. In to vadiš in vadiš.
Samo ne vem, ali je potem treba postopoma NA izpustiti, ali to lahko uporabljaš tudi pri šolanju?

Kot drugo, jaz nosim kliker s seboj na sprehode in vedno ko me sam od sebe pogleda, klik+nagrada ali pohvala, ker vedno ni za nagrado. Pokažem pa veliko, veliko navdušenja.

NA besedico postopoma izpustis tako,da ko se 100% odziva na to besedo,samo med seanso parkat reces npr. Pho,NA!,ko pogleda K+N,potem spet Pho,NA! sledi K+N...potem pa ne reces nic in ker bo pes najbrz se vedno gledal-vedoc da bo slisal magicno besedo za nagrado mu takoj kliknes in nagradis...

Se bolj preprosto pa je,da to povelje spremenis v drugo ime:
Zmeraj je tako,da ko 100% zna-pretvoris komadno v novo tako-da das NOVO KOMANDO-takoj dodas to staro komando "NA" in ko pogleda kliknes in nagradis...postopoma uporabljas samo se to novo komando.
Upam da razumes???  ;)



doro

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 0
Odgovori #44 : 05 September 2007, 15:35:03
Ovčka, imaš mail!  ;)



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #45 : 05 September 2007, 16:38:35
Želela bi malo pokomentirati tole 'NA' varianto izboljšave vaje Poleg... Če vam je preveč vsidran vzorec 'Na' za pritegovanje pozornosti (= vam je tako v krvi), potem izvolite to uporabit. Če pa ne, potem je to navaden nateg psa  ;). In konec koncev tudi nateg vas samih  :P. Saj veste, v čem je razlika med podkupovanjem in nagrado, kajne?  ;)

Če boste hoteli pasjo pozornost pridobit z besedo 'Na', ker jo pozna od npr. dajanja hrane in priboljškov, potem je to podkupovanje, ravno tako, kot je podkupovanje kazanje hrenovk, piškotov, žogic itd za odpoklic. Jaz se tega načina ne bi posluževala, razen mogoče v kakih kritičnih situacijah (pes je na tem, da steče čez cesto itd). Če pa želite dolgotrajne učinke, potem jaz podkupovanja ne svetujem, pač pa bi zaželjeno vedenje nagrajevala. Kako, s(m)o že napisali. Je namreč razlika, ali za vzbujanje pozornosti npr ploskneš in potem nagradiš pozornost psa, ali pa ga po domače rečeno nategneš z neko obljubo ('Na') in je potem ne izvršiš; ali pa jo izvršiš in s tem samo potrdiš psa, da uboga le, ko je 100%, da nagrada sledi, ker jo pač vidi. Vemo, da pasje vedenje najbolje utrdimo, če se zaželjeno vedenje nagrajuje v različnih časovnih intervalih in za različno število ponavljanj določenega vedenja (in ne podkupuje). Torej - če je beseda 'Na' mišljena kot medmet za pritegovanje pozornosti, kot bi lahko bilo tudi cmokanje, ploskanje, piskanje itd, potem ok, če je pa mišljena kot 'Na, boš nekaj dobil', potem pa je jaz ne priporočam.

Če želite vajo Poleg izboljšati in začeti 'iz nule', potem priporočam, da najboljši približek končnemu željenjemu vedenju označite in nagradite (in ne izvabite s podkupnino), šele ko pes pogosto vedenje ponuja sam, pa ga tudi označite z besedo (tako, kot sem napisala, da zdaj delam desni Poleg). In če ste do zdaj uporabljali besedo Poleg, potem lahko v končni fazi uporabite drugo besedo za ta nov (pravilni/pravilnejši Poleg), npr Tukaj, Zraven, Hodi, Noga...

Lup, sem videla vajin filmček in vama gre vaja Poleg zelo lepo  :), sploh za Phojino starost. Glede na to, da delata že linijo kakih 10, 20 korakov, bi jaz na tvojem mestu ali to zmanjšala na le nekaj korakov in nagrajevala le res pravilen Poleg, in potem postopoma prešla na daljšo razdaljo, morda bi pa za približevanje poskusila še malo drugače, odvisno, kako bi moj pes reagiral; ko sem jaz popravljala Poleg, sem na začetku večinoma hodila v desnih krogih, torej da je bil pes na zunanji strani, da me je ves čas moral 'dohajat', če je hotel ohraniti očesni kontakt. S tem je tudi hočeš-nočeš bil v lepem Poleg položaju (ne preveč spredaj/zadaj, ne v klinu...). Druga varianta, ki jo uporabljam zdaj včasih, je pa ta, da malo kombiniram z vajo Rit - ker se je včasih malo šlampasto usedel v osnovni položaj (prevelik odmik njegove riti od moje noge), sem ga naučila povelje Rit, kar pomeni, da svojo rit da čisto k moji levi nogi. Ko je to znal v sedečem položaju ob meni, sem počasi delala na vedno večji odklon, dokler se ni 'poklopil' v osn. položaj iz Sedi pred mano. Ko je tudi to znal, sem vajo sebi v veselje začela delati med hojo Poleg, kar mi zdaj pride prav tudi pri RO - ker se stalno premikam, se on premika skupaj z mano, ne da bi se vmes usedel, zato lahko naredi obrat za 360 stopinj z ritjo nalepljeno na mojo levo nogo. In ko mu včasih Poleg malo popusti, ga presenetim s kako 'Ritjo'  ;) med hojo ali le rahlim odmikom, da se mora lepo poravnat z mano. Pri njemu deluje, mogoče bi tudi pri tebi.

Povodca pa na tvojem mestu še ne bi dodala, ker potem ti (vsaj meni) sfali motoričnih sposobnosti za držat kliker, priboljšek, vrvico, pa še kak znak dat z roko  :-[. Ko bo enkrat Poleg 100%, pa dodaj še vrvico in ne bi smelo biti težav. Če bo znala brez, bo znala tudi z (čeprav moj dela precej lepši Poleg spuščen kot pripet, ampak verjamem, da sem kriva jaz, čeprav nisem čisto prepričana, kako  :-[ ).

+1



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #46 : 05 September 2007, 18:52:16
doro tole je pa super!  :o Ful hvala, bom se tako poiskusila  ;)

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


lup

  • Gost
Odgovori #47 : 05 September 2007, 20:24:48
Bambi,

HVALA ZA ODGOVOR!
Ja res je-pri vrvici so sami zapleti in Pho res lepo hodi brez vrvice.Zdaj bova delale malo korakov,ampak te tik ob L nogi.Ali pa bova tole z desnim polkrogom-krozenjem in nama bo ze uspelo.Hvala ti za nasvet!  :D





Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #48 : 05 September 2007, 22:16:59
Midva sma pa prvo učila poleg na vrvici - vsaj zunaj ko je bla še kaka šansa da bi stekel za kako bolj zanimivo zadevo..  in sem šele potem - ko se 20min skup vrvica ni napela - začela s prosto vodljivostjo. Seveda sem prvo na dolgem povodcu in šele malo kasneje brez. Ampak ok, pri mojem psu sem morala tako ali tako večino zadev urediti po svoje in ne po navodilih za 'običajne pse'   ;D

mi pa ne dela razlik - enaka je hoja na povodcu in brez..  rit dokaj tesno ob moji nogi - kar sem na začetku popravljala z roko. Mogoče je bilo treba stvar ponoviti 3x, 4x potem pa nič več.


Glede gledanja - uspelo mi je po mojem mnenju skoraj nemogoče  ::)   ali pa ga poligoni tako privlačijo, da mi tam avtomatsko posveča več pozornosti  ;D    končno sem spravila v en video vse kratke filmčke iz prireditve v nedeljo - na posnetku je delček proste vodljivosti in seveda prosti program  8) (trikci - tam na koncu se sicer malo bolj slabo vidi - prvo je naredu stojo na prednjih tacah rikverc na mene pol je pa še pokazav kk on 'lula'  :) )    pa pri odpoklicu se je zaletel v mene, so mu zgleda bremze crknle  ::)  ;D   (sicer pa je presegu moja pričakovanja - sploh v gledanju - ker nisma vadla poslušnosti kaj preveč intenzivno skoraj 2 meseca  ::)  so bli bol trikci..)
u glavnem - nisem si mislila da me bo tako lepo gledal skoraj ves čas  :o  (klik)


aja p.s.:   a ne da mam lepo PeSjanarsko majco gor?   8)    in upam da ni filmček preveč off-topic, ampak poudarit hočem da me je lepo gledal  ;D

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #49 : 05 September 2007, 23:14:33
Bambi zelo dobro napisano :)


lup

  • Gost
Odgovori #50 : 06 September 2007, 16:35:02
Midva sma pa prvo učila poleg na vrvici - vsaj zunaj ko je bla še kaka šansa da bi stekel za kako bolj zanimivo zadevo..  in sem šele potem - ko se 20min skup vrvica ni napela - začela s prosto vodljivostjo. Seveda sem prvo na dolgem povodcu in šele malo kasneje brez. Ampak ok, pri mojem psu sem morala tako ali tako večino zadev urediti po svoje in ne po navodilih za 'običajne pse'   ;D

mi pa ne dela razlik - enaka je hoja na povodcu in brez..  rit dokaj tesno ob moji nogi - kar sem na začetku popravljala z roko. Mogoče je bilo treba stvar ponoviti 3x, 4x potem pa nič več.


Glede gledanja - uspelo mi je po mojem mnenju skoraj nemogoče  ::)   ali pa ga poligoni tako privlačijo, da mi tam avtomatsko posveča več pozornosti  ;D    končno sem spravila v en video vse kratke filmčke iz prireditve v nedeljo - na posnetku je delček proste vodljivosti in seveda prosti program  8) (trikci - tam na koncu se sicer malo bolj slabo vidi - prvo je naredu stojo na prednjih tacah rikverc na mene pol je pa še pokazav kk on 'lula'  :) )    pa pri odpoklicu se je zaletel v mene, so mu zgleda bremze crknle  ::)  ;D   (sicer pa je presegu moja pričakovanja - sploh v gledanju - ker nisma vadla poslušnosti kaj preveč intenzivno skoraj 2 meseca  ::)  so bli bol trikci..)
u glavnem - nisem si mislila da me bo tako lepo gledal skoraj ves čas  :o  (klik)


aja p.s.:   a ne da mam lepo PeSjanarsko majco gor?   8)    in upam da ni filmček preveč off-topic, ampak poudarit hočem da me je lepo gledal  ;D


Jana*,

BRAVOOOO! cestitke....ful dober video-Tery obvlada :) :)

Super sta  :-*  :-*  :-*



Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #51 : 06 September 2007, 16:54:27
Suuuuuuuuuuuupeeeeeeeeeeeeeee r sta!!!!!!!!!!!!! :o

lp



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #52 : 06 September 2007, 17:13:08
Jana* res sta super :o



Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #53 : 06 September 2007, 18:42:33
Jana, Tery je lahko v ponos višavčkom, ti pa v ponos njihovim lastnikom. ;)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #54 : 06 September 2007, 20:16:30
Jana* super sta, res!  :o Tery obvlada  :-*


Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #55 : 06 September 2007, 20:23:02
Hvala  :-[

upam da nama bo čez dober mesec in pol tudi na tekmovanju tako šlo  :)


s tem ko te pes gleda je že večina vaje 'poleg' izdelana...   ker če te gleda - ti avtomatsko sledi.  Vem pa tudi kako je ko pes NE gleda - sploh Tery me na obratih sfali in ne opazi da sem naredla kak obrat.  Tako da gledanje je nuja pri povelju 'poleg'.  Je pa lahko reči da naj bi to bila prva stvar - seveda, če si o tem pravilno poučen - in druga težava je lahko v psu - ali noče pogledat, ali pa (sploh majhni psi ki imajo nos tako ali tako 10cm nad tlemi tako da malo ga še sklonijo pa so v svojem svetu vonjav - adijo lastnik) imajo nenehne težave z vohanjem po tleh  ::)

zdaj sem se odločla da boma ogromno delala na gledanju (samo vreme nama jo vedno zagode  >:(  tako kot verjetno vsem ljubiteljem živali...). V stanovanju pa absolutno odpade vaja 'poleg'. Enostavno ne morem ga pripravit do tega da bi hodil z mano (sedenje v osnovnem položaju ja). Če že, se vleče za mano ko megla pol metra zadaj - ma kje da bi me gledal  ::)   tako da res upam da se bo vreme malo stabiliziralo in vsaj nebi deževealo.  :)

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/


Rinchy

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 4.103
    • Točke: 30
Odgovori #56 : 06 September 2007, 20:28:13
Eno vprašanje. Midve z Rino sva se odločili izboljšat poleg. Zanima me, če jo nagrajujem za to, ko mi na sprehodu sama od sebe hodi čisto ob nogi in me gleda v oči? Ali naj nagrajujem samo takrat ko ji rečem 'učki' in me gleda med hojo ?

lp,
Nina

Varstvo in sprehajanje psov
www.varstvopsov.si


Taj

  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 4.721
    • Točke: 67
  • - Berni Taj -
Odgovori #57 : 06 September 2007, 20:34:44
Nina -  jaz bi jo prvo nagrajevala, s pomočjo povelja "učki", zato, da ve za kaj se gre, potem bi jo pustila in čakala, da sama pride zraven in hodi ob tebi in te gleda, potem, ko te že dolgo gleda, pa začneš zraven dodajat še povelje "poleg". :)

No ampak saj ti to bolj obvaladaš kot pa jaz. ;) 8) :-[


PS: Če je tole slučajno narobe... naj me kdo popravi... da še jaz zvem za pravilno taktiko...
;)



Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #58 : 06 September 2007, 20:38:39
Če ima nasplošno probleme s tem bi jaz nagrajevala vsako pravilno vedenje - ji rečeš ali pa ne..   Ko bo pa zares tole lepo izvajala tut sama od sebe pa bi verjetno dodala povelje ali pa tudi ne.  Ker navsezadnje - ali je point da te pes gleda samo če mu rečeš?  Ali je bolje da te gleda sam od sebe  ;)  

no naj še drugi povejo svoje mnenje, jaz svojega ne učim na povelje da me gleda. Nekako povelje 'poleg' zadostuje za kombinacijo - ob levi nogi + gledanje

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #59 : 06 September 2007, 20:42:01
Podobno kot pri tebi Rinchy tudi Aska večkrat sama od sebe brez povelja poleg mi lepo hodi poleg in me gleda. Ponavadi je to po treningih, ko se vračava iz garaže do doma.  Verjetno to zato, ker misli, da bo kaj dobila. Se mi zdi, da me preizkuša in izsiljuje. Sama jo takrat samo pohvalim in ne dobi nagradice. Če delam narobe me popravite.

lp