Renčanje

Alya · 19478

simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #30 : 05 Maj 2013, 14:27:35
Pozdravljeni,
..... Cez 2 tedna imava izpit iz male sole in me skrbi kako se bo vedla do komisije :/
Če vas samo to skrbi glede njenega vedenja, potem predlagam, da se pred komisijo ful pogovarjate z njo in ji  s telesno govorico in prigovarjanjem ustvarite ok vzdušje. LAhko jo zamotite z igračko ali pa hrano.
tako komisija ne bo opazila, da je kaj narobe, ampak bo rekla, da imata zelo lep odnos :)

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #31 : 05 Maj 2013, 14:40:25
http://www.youtube.com/watch?v=2ealapRYpMQ jaz bi izvajala tole z dodatkom nagradic s strani ''neznanca'' za sproščeno vedenje ter seveda nagrade za lepo vedenje od tebe. Povsem primeren nastop pred sodnikom in povsem primeren nastop v vsakodnevnih sitaucijah med srečevanjem tujcev s katerimi je potrebno poklepetat ''iiii kok luškan kuža''. Psica je v nesigurnem obdobju in so ji tujci normalno, da čudni. Je pa smiselno, da poveže ''tujec-prijetnost zame'', da ne bo zaradi ''po gobčku'' povezala, da so tuji ljudje bavbav. S takšnim položajem ob tebi pa tudi ne spodbujaš euforičnega skakanja po mimoidočih. Varovalka v obe strani  ;) Nikar pa silit jo v kontakte takrat ko je nesigurna.
Če ji je neznana oseba tako zelo stresna hitro vadit sproščeno čakanje ob tebi, ko se ti rokuješ s sodnikom. Časa je povsem dovolj, če bosta le pridno delali.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #32 : 05 Maj 2013, 16:30:46
Če hodita v pasjo šolo, se posvetuj z inštruktorjem. Očitno se tujcev boji, zato taka reakcija. Nekaj o tem kako se zadeve rešuje je že napisala Lunette, sicer pa ne vem zakaj tega na vprašaš inštruktorja, saj zato hodiš v šolo, da ti take stvari pove (vendar mora za problem izvedeti od tebe, če v samem tečaju teh problemov ni).



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #33 : 05 Maj 2013, 16:45:56
14 dni je zelo kratko obdobje, v katerem se  kaj dosti narediti za dvig samozavesti ne da. Izpiti pri mali šoli so itak bolj simbolični in se mladičev ne sodi prestrogo, naj bi "sodniki" tudi vedeli, kdaj je pes nesiguren in naj bi ne rinili preveč v takega psa. Na samem izpitu se pač naredi tako, kot je svetovala Simi, potem pa se intenzivno dela na socializaciji s tujci. Ker na BBHju se ponavadi ne da kar tako prešlepat, če je pes agresiven. Pri nekaterih mladičih taka obdobja nesigurnosti minejo tako kot so se pojavila, če imajo dovolj stikov s tujimi ljudmi (najdeš take, da ne rinejo v psa in znajo počakat, da pes prvi naveže stik) in nobenih slabih izkušenj.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #34 : 05 Maj 2013, 17:51:49
Za kompleten dvig samozavesti gre več časa, za kulturno čakanje ob nogi med ''pozdravom sodnika'' je pa povsem dovolj  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nayaa17

  • Gost
Odgovori #35 : 12 November 2013, 17:46:26
no takole še en problem- namreč psička ima zelo rada razne stvari po gobcu danes je šlo pa malo predaleč obožuje žvečenje wc papirja. tako je danes ukradla rolico in sem jo lovila po celem stanovanju. nakar jo dobim lepo prosim da spusti, in ni hotela.nato sem jo prijela za gobček da bom lazprla kar ponavadi kar lepo gre, danes pa šok začela je renčati cela se je tresla in nato me ugriznila kar močno, do krvi.
čudno je to da ponavadi stvari spusti,kar se pa wc rolice ali pa kakšnega robčka tiče je pa polom



Jonajonasta

  • *
    • Prispevkov: 45
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 12 November 2013, 17:58:18
Kaj pa se je zgodilo po tem, ko je zarenčala in ugriznila?



nayaa17

  • Gost
Odgovori #37 : 12 November 2013, 18:10:06
ko me je ugriznila sem zakričala au, potem sem jo pustila šla je pod mizo tam je spustila rolico sem jo hitro uzela nato pa sem ji obrnila hrbet in jo ignorilala je skoz hotla bit z mano in ji nisem pustila nato pa je šla u svojo postelco ležat, tok da se je umirila zdaj se pa normalno z njo ukvarjam :-o



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #38 : 12 November 2013, 18:17:49
... in sem jo lovila po celem stanovanju. ...nato sem jo prijela za gobček da bom lazprla kar ponavadi kar lepo gre...
Sori, jaz bi te tud.
Zakaj loviš psa? In zakaj na silo jemlješ stvari (s prijemom čez gobec, stisnjen pes v kot)? Če veš, da je do sedaj šlo...no zdj pč ne gre več. Ker ti je psica lepo povedala, da pač to ni primerno  ;) Griznila je pa lepo po renčanju (tresla se je zraven? torej ni blo lih samozavestno, ampak ''zdj mam pa res dost, a ne vidiš'').

Da ne težim več - psa naučiš spuščanja in prinašanja. Ma rada rolce? Dve imej in jih izmenjuj. Ne prosit, delajta na vajah :) Ti ne bo treba več psa lovit in ga v konflikt postavlat. ;) Pa psu ne dokazuj več, kdo je konfliktna oseba s katero mora obračunat. Bodi stabilen vodnik na katerega se lahko opre, ko te rabi. Ne, da si ji vir teženja.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nayaa17

  • Gost
Odgovori #39 : 12 November 2013, 18:26:33
uh sm ga posrala :-D ja če se igramo prinašanje stvari lepo gre in izpusti, če pa sama nekaj najde in k rečem naj izpusti začne letat po stanovanju ne sliši nič noče izpustiti če se dotakneš tega prdmeta renči in ponavadi jo pustim na miru oz. spusti le če mam nekaj res dobrega v roki za zamenjavo. rada bi jo naučila da spusti na ukaz se bojim da bo kdaj kaj nevarnega uzela in potem nebo spustila



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 12 November 2013, 19:00:34
Jp. točno zato se psa nauči spuščat z veseljem. Seveda leta ko zmešana po stanovanju, če se jo je pa lovilo. Je dost že sam enkrat pošten pogon za psom in nasilno jemanje iz gobca. Pa nikar psa prosit, pa podkupovat s čem res dobrim. Enakovredno mora bit. Drugače se bo pač pogajal.  ;) Pa verjemi da so neusmiljeni pogajalci. Vedno mora bit kej boljšga.
Menjaš za enakovredno stvar. Prišparaj si dve prazni rolici od papiraj pa vadit. Pač nova ''igrača''. Psa navezat, da ne bo mogla spet divjat in se skrivat. Al pa vadit v zelo omejenem prostoru.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


nayaa17

  • Gost
Odgovori #41 : 12 November 2013, 21:38:38
večinona use stvari pusti, robčki so pa ful problem, pol jih pa žveči. vse najde še z bunde ven jih izvoha k mam robčke. je to zanjo samo igra? napaka je menda že tle k smo se lovili pa vlekli za igračko.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 13 November 2013, 16:48:02
Lej http://www.youtube.com/watch?v=VWdU5Hgdtmc

Renčanje med igro oz. bolje rečeno gruljenje med igro je čist ok. Prav tako cufanje z igračo, lovljenje z igračo...vse ok...dokler zna pes zadevo tudi delit. In čist ok so take igre, dokler se spoštujejo pravila. Tud s strani vodnika. Da psa ne dražiš med igro. Da se dejansko igrata.

In ja. Robčki so psu igra. Preprosto zato, ker so fajni. Veš kako fajni so za cefrat? Mehki, uničljivi, dostopni...psi pa radi svoje frustracije tko sproščajo. Neke vrste droga pač  ;)
Do takrat, ko ne znajo kontrolirat svojih dejanj...pospraviš tako da ne dobi (ja tud iz žepa jih vržeš v smeti), ali ''pospraviš'' psa, da ne doseže.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 16 November 2013, 11:18:24
Jaz Jazz pustim da kdaj kakšen robček razcefra. Potem pa mora za sabo pospravit - v koš (trikec "pospravi"). Oboje ji je nagrajujoče.  ;)

Je pa pri vseh zadevah, kadar česa "noče dati" (kar je redko in gre za iste stvari, ki jih običajno sicer da) zadaj ista finta; provociranje za pozornost. Jaz ji dovolim in seveda občasno to vzpodbujam tako da sprejmem in se vključim v to njeno igro, zaradi tega pa včasih, ko mi ni do tega, seveda ne morem pričakovat da bo ubogala in pustila, če jo v drugih primerih v tem potrjujem. Zato v primerih, ko noče dati, enostavno ignoriram in tudi njej ni več zanimivo in potem pusti. Če pa gre za kaj kritičnega, kjer ni debate, se pa morava "na trdo zmenit". Preprosto ne moreš imeti vsega in sedeti hkrati na več stolih  ;)



nayaa17

  • Gost
Odgovori #44 : 17 November 2013, 18:47:47
ja to je res ja...ja robčke ima ful rada, edino če ji ponudim nekaj zeelo dišečega, smešno tile noski kako delujejo hehe
ponavadi vzame in potem to skrbno čuva in ja je bila agresivna zadnjič do mene ko sem ji hotela vzeti na silo :-[



Minana

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #45 : 10 April 2014, 13:55:11
Moja skoraj eno leto stara šarpejka je nekje v zadnjem mesecu (približno) kar naenkrat postala veliko bolj bojazljiva in "na trnih", ko smo zunaj. Kot da bi obrnil stikalo, jo je iz lepega postalo strah malih otrok, ki divjajo s kolesi, avtov, celo mimoidočih pešcev, če grejo po isti liniji nasproti. V teh situacijah se prihuli k tlem, zapre oči, potisne ušesa nazaj in zmrzne. Sicer ne vedno, ampak samo ko se odloči. Če ne daje posebne pozornosti motečim elementom, se lahko tudi tovornjak pelje čisto mimo, pa ne bo niti trznila, tako, da upam, da gre zgolj za neko fazo, ki jo bo prerasla.
Nekako vzporedno s tem sem opazila, da če zunaj naletiva na kakšno čudno, nepoznano stvar, začne potihem, globoko renčati nanjo in nabirati tak globok, pritajen lajež (redko dejansko tudi zalaja). Če je stvar na dosegu roke načeloma ni panike - grem do nje, se je dotaknem in ji zagotovim,da je vse ok, potem pride tudi ona zraven, povoha in je vse v redu. Če pa gre za kaj, kar ne morem ravno doseči, pa ne vem kako ravnati. Zdaj grem načeloma čim hitreje mimo, ji zagotovim, da je vse ok, ko sva dovolj stran pa jo posedem in ji dam kak priboljšek. Je pa na sploh zelo hiperaktivna in nervozna in jo je zelo težko sčilirati, pomiriti in izklopiti iz stanja živčnosti.
V nedeljo pa me je ful vrgla iz tira, ko sva bili zunaj, nekje, kjer po navadi nikoli ni nobenih ljudi, imela sem jo na 10 metrskem povodcu in je veselo tekala naokoli, ko je na enkrat zagledala eno gospo in začela ful renčati in lajati nanjo (iz varnostne razdalje). Drugače še nikoli ni lajala ali renčala na ljudi ali živali, ni niti malo agresivna, je pa precej nezaupljiva in se ne pusti počohati neznancem, ampak se pa vedno zelo razveseli vsakega, ki ji nameni malo pozornosti - začne plesati okoli njega, ga vabiti k igri in vrteti rep in rito naokoli, kot navita. Zato res nisem bila pripravljena na tak odziv, mogoče jo je gospa presenetila, ker je ni pričakovala in me je poskušala opozoriti, ne vem... Ne znam si razlagati njenega vedenja. Skratka, potem sem jo kregala, dala na kratek povodec in konec žura. Ampak v tistem napetem stanju ne vem, če me je sploh slišala, oziroma če je dojela, da je bilo njeno početje nezaželeno.
Vsakega komentarja in nasveta kako ravnati v takšnih situacijah bom hvaležna :).



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #46 : 10 April 2014, 17:28:56
Moja je enako nezaupljiva in laja ter renči na neke neznane stvari, tudi včasih na oddaljene pse in ljudi. Jaz sem delala enako, pri stvareh sem šla do njih, se dotaknila, počepnila zraven njih in psičko poklicala zraven. Ko je ugotovila, da ni nevarno je bilo ok  :) . Za ljudi/pse pa jo dam na povodec, posedem (ker ravno ne morem k njim it, se jih dotikat in ji kazat da niso nevarni), potem pa vadim pozornost name, kak trikec še naredima, jo hvalim, ko pa vidim, da je mirna pa grema dalje. Tako se je stanje kar izboljšalo. Čeprav se še včasih vedno "buni", ampak je lahko kar spuščena pa jo pokličem in pride k meni, to mi je pa tudi dovolj.

Se pa ji je zadnje čase pojavila neka agresivnost do psov. Kar rada zarenči na njih, če se derejo na njo. Ko jo je mama peljala na cepljenje je baje tudi hotela napast neka dva psa (sicer še pri meni ni nikoli niti poskušala kaj takega naredit). Včeraj sva pa bile na sprehodu in se nama je pridružila neka mlada psička, ki se je sprehajala brez lastnika. Moja jo je v igro vabila tako, da je laufala okoli nje in na njo renčala  ??? . A je to normalno? Predvidevam da ne? Sicer ni bilo ono "zlobno" renčanje, ker je zraven z repom migala in bila cela vesela. A je lahko za to kriva zelo pomanjkljiva socializacija s psi, ker se zelo malokrat igra z njimi? Pa še 2x je bila napadena, ko je bila mlajša.

Je pa moja psica že takoj na začetku drugo podredila. Včasih se je podredila čisto vsakemu psu in se hotela igrat z njim. Včasih se jih je bala, če ji je kdo kaj hotel se je samo sključila, rep med noge in se skrivat za mene. Sedaj če kdo laja/renči na njo začne nazaj. Na tisto psico včeraj je tudi grozno renčala in kazala zobe, ko je preveč silila v njo. Ko sem že mislila, da jo bo napadla, ker še mala vedno ni nehala, je moja cela nasršena, spenjena med renčanjem in kazanjem zob psici prišla k meni. Kregala je nisem, ker se mi je zdelo prav, da mali pokaže kje so meje in da ne more kar silit v psa, ki mu to ne paše. Pa fajn se mi zdi, da prej psa opozori z renčanjem, kot pa da bi samo napadla. Potem sem tamalo skregala in je nehala gnjavit. Sem prav ravnala ali ne? Sicer mi je po eni strani prav, da se končno vsaj malo postavi za sebe, po drugi pa me skrbi, da se bo to stopnjevalo. Kaj naj naredim?