Mačje razstave

ninci · 20815

ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
: 24 Oktober 2005, 21:31:15
Takole upam, da bomo v tej temi zbrali vsa vprašanje, ki se nam pojavljajo o svetu mačjih lepotic in lepotcev. Zdaj pa z vprašanji na dan, Noto pa bi prosila za odgovore.

Lp nina



Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #1 : 24 Oktober 2005, 21:40:27
Grrrr, zdajle sem zelooo jezna ..
Napisala sem odgovor o razstavah .. dooooolg. Pa nekaj stisnila in ... ni ga. Že drugič mi je tole ratalo ...
Si grem zdajle jezo pohladit ... bolje, da jutri nadaljujem. oz. napišem vse na novo ...


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #2 : 24 Oktober 2005, 22:20:11
Ali je kaj razdeljeno po dolžini dlake ali samo po pasmah?
Kako se razstavlja domače mačke in kako so razdeljeni?
Kakni so pogoji da mačko lah na razstavo pripelješ (ceplenja,...)
Razdelitev mačjega tekmovanja (CAC, CACIB, BOB... - mamo pri psih, kako je pri mačkonih)

Oky ko se je treba spomnit sem mrzla. Me pa še marsikaj zanima tak da sproti pade še kako vprašanje.

Nota kakšne pasme so tvoji mačkon? Si tudi vzrediteljica? Koliko mačkonov imaš doma? Slikce...   ;D

Nota sej bo. Vsem kdaj rata, je že tudi meni. Najbolje je kliknit odgovor pa tam pisat ne v hitrem odgovoru. Je manj šans da zajebaš.  :D ;)

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #3 : 26 Oktober 2005, 20:17:06
Nisem pozabila ... le čas me je ta dva dni malo povozil ..
Sem morala v red spraviti stvari za Rodovno knjigo ... Samo še nekaj stvari zaključim, da jutri oddam, potem pa bom na dolgo in široko napisala ...


Marko

  • *
    • Prispevkov: 948
    • Točke: 6
  • Pasji Kot Hudič
Odgovori #4 : 26 Oktober 2005, 20:46:02
Nota! Kaj pa če bi si ti vzela v nedeljo dopust in se malo odpravila na izlet in se nam pridružila na srečanju!  ::) ::)


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #5 : 27 Oktober 2005, 19:46:03
No, upam, da bo pa danes uspelo ..
Pa začnimo.

Vse kar bom napisala,  velja za mačje razstave organizirane po pravilih Federation Internationale Feline (FIFe), ki je poleg CFA in TICA ena izmed največjih svetovnih mačjih organizacij in kamor spada tudi Zveza felinoloških društev Slovenije s svojimi petimi klubi.

Na mačjih razstavah se lahko razstavljajo pasemske in nepasemke mačke.

Med NEPASEMSKE MAČKE uvrščamo domače mačke in mačke brez rodovnika. Imajo poseben tekmovalni razred - to je RAZRED DOMAČIH MAČK, ki je lahko razdeljen na samce, samice, samce/nevtre, samice/nevtre, mladiče 6-10 in mladiče 3-6 mesecev.
Zaenkrat se v razredu domačih mačk lahko še razstavljajo aktivni mački, verjetno pa bo FIFe kmalu sprejela sklep, da se bodo v tem razredu razstavljali le kastrirani in sterilizirani predstavniki.
Ker se v tem razredu pojavljajo zelo različni mački - od dolgodlakih, kratkodlakih, enobarvnih, pisanih ... za te muce ni predpisanega enotnega standarda zunanjosti. Sodniki ocenjujejo komunikativnost, urejenost, pripravljenost, prijaznost, negovanost ..
Pri ocenjevanju se jim dodelijo mesta - če je več predstavnikov v posameznem razredu - in sicer: prva, druga, tretja .. itd., v končnem delu tekmovanja pa se lahko potegujejo za naziv BEST HAUSE CAT.

PASEMSKE MAČKE pa se ocenjujejo po pasemskem standardu, ki je za napisan in veljaven za vsako pasmo in vsako barvo posebaj.

V FIFe se vse pasemske mačke razporejene glede na dolžino dlake v  4 grupe ali kategorije. Da jih ne bom pisala,  je tule link: http://www.geocities.com/Petsburgh/7554/pasme.htm
Pasemske mačke tekmujejo torej glede na
- dolžino dlake (grupo ali kategorijo
- pasmo
- obarvanost in vzorec dlake
- spol (samci, samice, samci/nevtri, samice nevtri)
- starost (mladički 3-6 mesecev, mladi 6-10 mesecev, ter odrasle mačke nad 10 mesecev starosti)
- že dosežene tekmovalne nazive po dopolnjenem 10. mesecu starosti (CHAMPION/PREMIOR, INT. CHAMPION/INT. PREMIOR, GR.INT.CHAMPION/GR.INT.PREMIOR, EUR. CHAMPION, EUR. PREMIOR
(*** PREMIOR - so nazivi za kastrate)

Če imamo torej mačko za katero smatramo da je tipični predstavnik pasme, jo pričnemo razstavljati v razredu mladičkov, nadaljujemo v razredu mladih in po dopolnjenem 10. mesecu starosti pričnemo resno z tekmovanjem in zbiranjem nazivov v naslednjih 4 tekmovalnih razredih.
- da mačka dobi nazi CHAMPION/PREMIOR mora prejeti od treh različnih sodnikov oceno 3x CAC.
- za naziv INTERNATIONAL CHAMPION/INTERNATIONAL PREMIOR mora prejeti od treh različnih sodnikov, v dveh državah 3x CACIB/CACIB
- z a naziv GRAND INTERNATIONAL CHAMPION/GRAND INTERANTIONAL PREMIOR je treba dobiti od treh raličnih sodnikov, na šestih razstavah in v treh različnih državah oceno 6x CAGCIB/CAGPIB
- in končno - za naziv EUREOPEAN CHAMPION/EUROPEAN PREMIOR je treba dobiti 9 x CACE/CAPE, od treh sodnikov, v treh različnih držav.

Za primer: naš Tantadruj je torej v Celju tekmoval med samci, perzijci, črno srebrno osenčene barve, v razredu INT.CH., in zbiral CAGCIB osene.

Zato, da se mačka lahko ponaša z naslovom EC ali EP mora sodelovati na najmanj 21-tih razstavah.

Razlika med mačjimi ocenami in pasjimi je, da pri mačjih razstavah ne poznamo rezervni CAC, CACIB (če sem prav obveščena to velja za pasje).
In da ne pozabim - pa še ena stvar je pri mačjih razstavah - mačke morajo biti v svojih kletkah od začetka do konca razstave, torej od 9.00 do običajno 18/19.00 ure.

Če ima recimo mačka na razstavi konkurenco v istem tekmovalnem razredu ali pa da je sodnik mnenja, da ne doseže pasemskega standarda (točkujejo se dlaka, barva, konstitucija, dolžina, rep, ušesa ... ), se čisto lahko zgodi da ne pridobi potrebne ocene in je tako ena razstava izgubljena.

Kadar se na razstavi pojavijo tri ali več mačk v isti barvi, sodniki izberejo še BEST IN VARIETY - torej najboljšega predstavnika v tej barvni varianti.

Da si pridobi licenco za eno, dve, tri ali vse grupe/kategorije,  mora sodnik opraviti določeno nekajletno šolanje, narediti izpite iz teoretičnega in praktičnega znanja, oceniti toliko in toliko mačk .. skratka precej trnova, draga in naporna je sodniška pot.
Vsak sodnik lahko na eni razstavi glede na licenco, ki jo ima, oceni približno 35-40 mačk. Na slovenskih razstavah zato lahko vidimo 4-5 sodnikov, eni imajo licenco za eno grupo, eni za dve, tri, eni za vse.

Po zaključnem prvem krogu ocenjevanja, vsak sodnik izbere izmed vseh mačk posameznih grup, spolov in tekmovalnih razredov, ki jih je ocenjeval, svojega predstavnika  - temu pravimo, da ga NOMINIRA - za zaključni del razstave - BEST IN SHOW ter BEST OF BEST.

Best in Show mačka tako torej izberejo med npr. najboljšimi dolgodlakimi samci, pa najboljšimi srednjedolgodlakimi samci, itd ..
Izbere se tudi Best in Show Nevter, tudi glede na grupo, ter Best in Show Kitten, prav tako glede na grupo.

Zmagovalci Best in Show-a pa se potem med sabo pomerijo za naziv BEST OF BEST RAZSTAVE.

Dobro to je osnovni princip tekmovanja na mačjih razstavah  :).


KAJ POTREBUJEMO DA GREMO LAHKO NA MAČJO RAZSTAVO?
1. mačka
2. dobro voljo
3. khmm, nekaj denarja
4. opremo za mačjo kletko

1. MAČEK - ne glede na to ali je mačkon pasemski ali ne, mora biti najprej zdrav, pravilno redno vakciniran (letno cepljenje proti rinotraheitisu, calicivirusu in panleukopeniji, steklini), mikročipiran (vsaj za razstave preko meje),  čist, brez zajedalcev, z vsaj malo razstavnega karakterja. Popolnoma normalno je, da se mački ki začenjajo z razstavami malo bojijo in jih je strah - za njih je vse novo, zvoki, vonji ..
Zato se priporoča, da se z razstavljanjem prične bolj zgodaj - že mladička, pa da se tudi sodniku recimo pove, da sta na razstavi prvič, običajno so sodniki še bolj pazljivi, da si jih privaja an vožnjo z avtomobilom, na hrup, rokovanje drugih ..
Zelo malo mačk je, ki bi na razstavi recimo toliko pihale, da se jih ne bi dalo prijeti, običajno se zvijejo v klobčič in se skrijejo za zavesice, če jih gre vse na živce.

2. DOBRA VOLJA - vsekakor je treba na razstave gledati, kot na hobi in zabavo ter priložnost druženja z ljudmi, ki so ravno tako zacopani v svoje mačkone  ;D ;D.
Naši mački so res za nas VEDNO najlepši, je pa potrebno biti dovolj objektiven, posebaj ko se ocenjujejo pasemske mačke in sprejeti, da morda konkurentni mački bolje izpolnjujejo pasemske zahteve ..

3. DENAR -- eh, to je hudo drag hobi .. torej je treba prihraniti kakšnega jurčka, se odreči kakšnemu puloverju in hraniti za razstave.
Povprečno enodnevna razstava stane v domačem kraju med 5000-10000 SIT, koliko pride če človek razstavlja več mačk, izven domačega kraja, ko je treba računati na prevoz in stroške nočitve, pa naj si vsak sam računa .. Jaz si več ne upam  :o,

4. OPREMO ZA MAČJO KLETKO
- zavesice, ki služijo kot zasčita, pred sosednjimi mački ter tudi kot dekoracija - z lepimi zavesicami lahko zelo poudarimo lepoto mačkona
- podloga za v kletko
- manjši wc s peskom
- skodelice za hrano, vodo,
- igračke

O MENI  :D:
Ja, jaz se trudim biti vzreditelljica, so pa meni mačkoni najprej družinski člani, potem pa dolgo dolgo nič .. in šele potem vzrejne ter razstavne živali ... So tudi mačkoni mnenja, da je veliko boljše valjati se in drnjohati po posteljah ter divjati po sobah, kot pa  odditi na razstavo
Moja legla niso številčna, za dvig adrenalina si privoščim leglo, dva ali tri na leto  .. so ravno danes mulci med divjanjem razbili dva porcelanasta lončka ...
Upam, da delam na kvaliteti ..  ;D .. trudim se v to smer ..  ;D
Delam z perzijci  v srebrni in zlati barvi, kar je ena izmed najtežjih vzrej....
Koliko mačkonov imam doma .. khmmmm.... s strani povprečenega zemljana, ki mu je že ena mačka odveč, kaj šele dve - verjetno preveč, s stališča seštevanja  veterinarskih računov, pa računov za hrano in pesek sploh preveč, če pa gledam s stališča vzreditelja pa premalo ....

O.K. - če bo koga še kaj zanimalo ali se bodo porodila kakšna vprašanja, prosim ...

+1


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #6 : 27 Oktober 2005, 19:48:49
Marko - ti mene malo zavajaš v brezdelnost ...  Hmm, sliši se precej mamljivo ...
Ampak - jaz NIMAM psa ... Za popestritev bi lahko prišla s kakšnim mačkonom ... Niti mačkon, niti vaši pesjančki ne bi potrebovali nobenih sprejev za volumen dlake ...  ;D ;D


Marko

  • *
    • Prispevkov: 948
    • Točke: 6
  • Pasji Kot Hudič
Odgovori #7 : 27 Oktober 2005, 20:34:05
Nota! Sej ni obvezno da imaš zraven PeSjana ali Mačkona.  ;) Je pa fina ideja, da v nedeljo ( to je dan za brezdelnost ) da se odpraviš malo v naravo, malo na izlet. Tam bomo pa pekli kostanje in na veliko čvekali.  ;) ;)

Si vljudno vabljena!  ;) ;) ;)


trigi

  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 2.357
    • Točke: 5
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
Odgovori #8 : 27 Oktober 2005, 21:48:08
Se popolnoma pridružujem povabilu ... Nikjer nismo napisali da moraš imeti psa s seboj ... pravzaprav bo kar nekaj takih ki ga ne bodo imeli ... predvsem se dobimo zato da se spoznamo... malo počvekamo... kaj prigriznemo in uživamo v lepem nedeljskem dnevu v naravi :)

LP, Črt



Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #9 : 27 Oktober 2005, 22:12:06
Kakšen pa mora bit domači mačkon za na razstavo. Mislim, kakšno nego dlkae (dolge) priporočaš (kopanje, glavniki (kateri?)).
Koliko mačkonov se pojavi na povprečni Slovenski razstavi?
Koliko se pa domačih mačkonov razstavlja?
In koliko je tvoja točna številka mačkonov doma?  ;D (Slike dobrodošle)
Kako naj bi mačka pokazal sodniku (kakšna posebna drža ali je vseeno če mi mačkon pleza po naročju in prede ali pa mi celo leži okrog vratu  ::)) Kakšna slika dobrodošla.
Se mačke striže?
Koliko let približno živijo mačkoni (v stanovanju, na voljo crkljanje, ležanje v norih pozah, noro prekopicovanje če sedežno  ;D)
Ali so vsa tista cepljenja nujna ali samo za na razstave jih mora bit toliko?

Lahko pasmo in barve pasme ki jo vzrejaš predstaviš. So mi namreč zanimivi (vsaj samček, ki je bil prikazzan na sliki v temi o celjski razstavi)

OK mislim da maš zaenkrat dovolj dela, na srečanju si pa več kot dobrodošla!! Če prideš z mačkonom sploh. Razmišljam o nečem kar bi Neonu dvignilo dlako, pa sem pomislila, da bi naju lahko ti in tvoj mačkon na razstave spremljala pa moramo mal sprobat prej ane  ;) ;D ;D ;D ;D. No važno da prideš pa še kakšno rečemo!

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


Marko

  • *
    • Prispevkov: 948
    • Točke: 6
  • Pasji Kot Hudič
Odgovori #10 : 27 Oktober 2005, 22:20:44
Jaz ti lahko povem to, da je bilo v Celju na razstavi 6 domačih muckov. Mucka pa pred sodnikom držiš takole:



Tale muc ja bil pa zelo nemiren, ko ga je Nota vzela v roke. Ja pa bila to njegova prva razstava.



Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #11 : 27 Oktober 2005, 23:33:26
Uf, ste se pa razpisali .... Pozna kdo tisti pregovor: pomoliš prst, pa zagrabi celo roko  ;D ;D ;D

Hvala vsem za vabila .. kostanj obožujem ... še posebaj tistega, ki mi ga ni potrebno nabirati ...  ;D
Hmm, morda če bi bilo vse skupaj bližje, bi me tole vabilo res premamilo ampak sedaj sem na MB koncu, vi ga pa boste verjetno žurali  bolj na ljubljanskem ...

Neyka ..  nisi edina, ki je prišla na idejo, da bi z mačkom izvajala tako imenovano 'dvojno hendlanje' na razstavah. So šli meni lasje pokonci in v volumen ob tej fantastični ideji ...
Veš kaj, ti bom raje priporočala kakšen dober sprej.

Domač mačkon mora biti urejen, počesan, okopan, brez zajedalcev, cepljen .. skratka negovan.
Pri kratkodlakih mačkih običajno zadošča že redno prečesavanje z gostim glavničkom, pa krtačenje z gumijasto ali ščetinasto (naravne ščetine) krtačo, za finishing pa morda jelenja koža, da dlaka dobi lep lesk.
Na kopanje moraš navaditi že malega mucka, drugače so potem problemi. Jaz recimo pričnem mladičke, na redno tedensko ali 10-dnevno kopanje,  navajati pri dopolnjenih 5 tednih starosti.
Če je s kopanjem kriza, si lahko pomagaš tudi tako, da muca temeljito obrišeš najprej z mokro frotirasto rokavico namočeno v toplo vodo, v kateri je malo šampona, nato pa ga na isti način izpereš s čisto vodo.
Aha, sem pozabila prej napisati - VSI mački morajo imeti porezane krempeljce (in čista ušesa in nosek in ritko)
in dovoliti morajo, da jih hendlajo tudi drugi ljudje.
Če se nekdo odloči za razstavljanje, pa mora postati  član enega mačjega kluba. O tem več, če bo kdo res želel kdaj razstavljati.

V zadnjih letih je na slovenskih razstavah od 130-160 mačk, od tega žal le malo domačih. Včasih dva, včasih trije .. kar je res škoda. Sodniki jih imajo zelo radi, ljudje so pa zelo  navdušeni, ko vidijo lepega mačka, ki se celo razstavlja in pričnejo drugače gledati na svoje mačkone doma.
Hrvati so bolj pridni .. na zadnji razstavi je bilo mislim, da kar 5 ali 6 .. tudi prisotnih .. domačih mačkonov. Eden lepši kot drugi ..

Vsaka pasma zahteva svojo predstavitev in držanje pred sodniki.
Zato se jih prične na razstavno držo navajati že pri nekaj tednih starosti.
Na spodnji sliki je drža za kratkodlake pasme, zelo podobna je drža za perzijke in eksote. Maine coon, norvežani, siamci, orientalci pa zahtevajo spet drugačno, raztegnjeno držo telesa.
S pravilno držo lahko pri mačku izpostaviš in poudariš  napr. lep vzorec, lepo lego telesa,  konstitucijo telesa ..
Tale mala progasta miška je bila na razstavi prvič in je bilo zanjo vse novo. Ni še čisto navajena na različne  roke in na pravilno držo ( mislim, da sta lastnika na tej razstavi dobila kar nekaj informacij kako in kaj ... verjetno še preveč   ;D ;D) ampak se je kljub vsemu držala krasno in bila zelo, zelo pridna.

To da ti mačkon pleza po naročju, da je nemiren vsekakor ni dobra predstavitev - govorim iz lastne izkušnje, ker meni Tantadruj konstantno visi okrog vratu - in je na njegovo škodo. Če je le možno,  sama raje vidim, da ga nekdo drug,  ki zna prijeti perzijca,  prezentira namesto mene.
Imamo nekaj zelo dobrih stewardov, ki v nulo obvladajo držanje razlićnih pasem in je potem res veselje pogledati sproščenega mačka, ki uporablja stewarda za podstavek ..  ;D

Če se mačka striže???? Misliš, tako kot pse? Neee, ne čisto tako, vsekakor pa je potrebno včasih malce oblikovati frizuro in odstriči kakšno dlako, ki štrli v nepravi smeri.  ..

Povprečna življenska doba mačke naj bi bila cca 12-16 let. Ene doživijo kakšno leto več, ene manj.
Sama imam doma muco staro 16 let in upam, da bo z mano še kar nekaj časa. Kakšno starost bo muca doživela je odvisno nekaj od genetike, nekaj od pravilne kvalitetne prehrane in seveda redne zdravstvene oskrbe. Pravočasen obisk DOBREGA veterinarja, če se pojavijo težave, nega zobk, sterilizacije/kastracije kadar mački niso namenjeni za načrtovano vzrejanje, vse to je osnova za dolgo življenje.

Cepljenja so nujna, tudi če mačka ne zapušča stanovanja - no lahko se mirne duše oddrečemo cepljenju proti steklini vsako leto .. Dovolj jo je obnavljati vsako tretje leto. 

Kar se tiče moje pasme .. ojoj, moja stran je še vedno v predelavi .. saj se bom zbrcala in jo naredila do konca samo časa mi kronično zmanjkuje... Za stran sem pripravila eno predstavitev ...
Boš počakala do bo stran aktivna?  ;D ;D ;D
Zaenkrat le toliko, da se velikokrat tolčem po glavi, zakaj sem se odločila ravno za to barvo ker je res garanje z njo. Bi delala na rdeči pa črni barvi, pa bi mi bilo življenje veliko lažje ...
Ne vem kako je to pri vzreji psov .. verjetno so ene pasme in ene barve veliko težje za vzrejat kot druge ....

Koliko imam mačkonov .. ne povem ...  ;D ;D ;D ;D .
Imamo pa sedaj 4 male lumpe .. In mladičke se nikoli ne šteje v skupno število  ;D

Slikce? A sem že povedala da sem popolnoma antitehnični tip? Zame je dosežek menjava žarnice
Lahko jih le komu pošljem na mail ...

+1


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #12 : 28 Oktober 2005, 20:17:58
Nota pa me ja nisi vzela resno  ;D Tudi če bi poskusili, nebi palilo ker Neon obožuje vse mucke. Sprejala ga pa ne bom,... čeprav se mogoče sliši bol prflikneno, če se bom kdaj s tem bolj resno ukvarjala si bom fen nabavla. Zaleže 15x bol ko sprej.

Ja je pa tudi pri psih nekatere barve teže vzrejati kot druge. Poznam samo primer nemških dog, kjer je blazno težko dobit lepega harlekina (belo črn pes) pa tudi pri nevfitih je potrebno pazit, pri črno belih da majo prave barve,...

Če se ti pa da napisat še glede mačjih klubov, se pa tudi priporočam.

Slikce: [email protected], če res ni tako frdamano tajna skrivnost bi lepo lepo prosla da poveš še število svojih mačnov  ;D Brez skrbi sej ne bom misla da si prfliknena, poznam gospo ki ma doma neki čez 20 nevfov, kar se mi ne zdi več prismojeno  ;D Tako da če nima več ko 100 mačkonov se mi kamot poveš (lahko se zmeniva. Ti meni cifro jaz pa tvoje mačkone slikovno predstavim tiste za kere bi želela sliko objavit  ;D ;D)

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #13 : 02 November 2005, 19:01:50
Nadaljujem z temo:
Neyka - mačje zveze in klubi.

V svetu je več različnih mačjih organizacij, z bolj ali manj kratko dobo delovanja.
Med največje in najstarejše se tako štejejo:
- The Cat Fanciers' Association - CFA, prisotna predvsem na ameriškem ozemlju, se širi tudi v Evropo, Azijo ...  (zadnji dve leti ima tudi klub V Sloveniji - to je Mačji svet)
Federation Internationale Feline - FIFe, nastala v Evropi, zadnja leta se širi v Ameriko, Anglijo, Azijo...  (v Sloveniji prisotna od leta 1985 - to je Zveza felinoloških društev Slovenije, ki jo sestavlja 5 klubov - Felinološko društvo Celje, Felinološko društvo Ljubljana (ki je tudi moj matični klub  ;D ;D ) , Felinološko društvo Maribor, Felinološko društvo Muc Elite, Felinološko društvoZasavje)
- The International Cat Association - TICA  isto tako ameriška zveza, ki se v zadnjih letih širi po svetu)
- The Governing Council of the Cat Fancy - GCCF - angleška zveza, mislim, da je le-tanajstarejša, od leta 1988
(več o različnih zvezah in linki - http://www.fifeweb.org/wp/lnk/lnk_org.html)

Poleg teh vodilinih, velikih, pa je v svetu še cel kup manjših, tako imenovanih neodvisnih klubov.
Torej ima v bistvu vsak, ki ga zanima aktivno delovanje v zvezi z mačkami, možnost, da si izbere klub, zvezo, ki mu odgovarja.
Smisel vseh organizacij je skrb za mačke, delati na izboljšavi pasem, zdravju predstavnikov pasem, edukacija ljudi, ipd ...

V čem se torej razlikujejo?
- v sami organizaciji - CFA in TICA sta organizaciji z matično centralno pisarno od koder se vodi administracija, FIFe je le krovna zveza za svoje članice, torej zveze posameznih držav, ki daje le osnovne smernice delovanja, članice pa so dokaj samostojen in same vodijo svvje registre in administracijo (tako recimo jaz vodim Rodovno knjigo Zveze felinoloških društev Slovenije)
- v članstvu lastnikov in mačk: razlikujejo se (govorim o FIFe, CFA, TICA) o načinu članstva. V FIFe morata biti člana določenega FIFe kluba/zveze tako lastnik mačke, registrirane pa morajo biti tudi njegove mačke.
V CFA/TICa mora biti registrirana samo mačka s katero se razstavlja ali vzreja. Lastnik je ali pa ni, čaln katerega od CFA klubov
. organiziranja razstav - razlikujejo se po načinu organiziranja razstav:  na FIFe razstavi mačko v enem dnevu oceni le en sodnik, in mačka pridobi le eno oceno, na CFA/TICA jih oceni toliko sodnikov, kot je organiziranih ringov.
- ocenah - najvišja ocena v FIFe je European Champion, v CFA je to Grand Champion.
- v samem razstavnem sistemu - v FIFe lahko predstavi mačko sodniku lastnik ali steward, v CFA/TICI z mačko, ko je enkrat v kletki za sodnikom rokuje le sodnik
- registracija mladičev - v FIFe se morajo registrirati vsi mladiči v leglu sočasno in vsi mladiči ne glede na kvaliteto dobijo originalen rodovnik. CFA ali TICA registrirana mačka naj bi imela blue slip (skupinsko registracijo) ali green slip (potrdilo o individualni regsitraciji)
- še ena razlika je, na katero se je potrebno navaditi, ko se soočiš z CFA ali TICA sistemom - oba sistema sta precej tipična ameriška, torej plačljiva - za vsak dokument, registracijo .. je potrebno vplačati. Kolikor imam vpogleda v delovanje FIFe članic, so cene storitvam nižje in enkratne.
- v priznavanju in razporeditvi pasem (FIFe ima recimo 4 grupe, ločene dolgodlake in srednjedolgodlake mačke), CFA / TICA ima grobo rečeno združene ti dve kategoriji. TICA je najbolj liberalna pri prizanvanju novih barv in pasem,  (za nekatere bi morda res bilo bolje, da jih ne bi, pasem namreč in ja to moja pripomba), CFA precej konzervativna, FIFE nekje med njima. Je pa FIFe naredila precejšen korak pri varovanju zdravja mačk in sprejela določena pravila, ki se tičejo vzreje.
- se bom morda še kaj spomnila  ;D

No tole je res en tak zelo grob opis razlik med temi največjimi svetovnimi mačjimi zvezami.
Vsekakor priporočam vsem tistim, ki bi jih zamikalo delovati v mačji skupnosti ali kot vzreditelj ali kot razstavljalec, da si najprej temeljito pogleda in prebere ( in povpraša naokoli ) vse o teh svetovnih zvezah in si potem izbere tisto, ki mu je najbližja.

FIFe http://www.fifeweb.org/intro.html#
CFA http://www.cfainc.org/
TICA http://www.tica.org/html/english/home/








Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #14 : 02 Januar 2008, 16:30:19
Jst mam pa eno mogoče malo šutasto vprašanje: sej na razstavo lahko prideš samo kot obiskovalec, ne? Bi šla zaenkrat samo malo pogledat, ne (še) razstavljat :)

Mačji žur! :)


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #15 : 02 Januar 2008, 16:41:29
Jst mam pa eno mogoče malo šutasto vprašanje: sej na razstavo lahko prideš samo kot obiskovalec, ne? Bi šla zaenkrat samo malo pogledat, ne (še) razstavljat :)

Ja, seveda lahko prideš kot obiskovalec.

Če pa bi se morda vseeno odločila za razstavljanje, pa še tudi lahko v teh tednih do razstave urediš vse 'administrativne zahteve'.
Kontaktiraj me, če boš potrebovala pri tem pomoč.

Kakšna mucka pa ti dela družbo?


Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #16 : 02 Januar 2008, 23:05:47
Nota, hvala za tako hiter odgovor.

Imam pa še dve vprašanji:
-ali moraš biti član FIFe in ZFDS tudi, če razstavljaš nepasemsko mačko?
-kaj so nevtri?

Moja muca pa je mešanka :) Bila je najdena zunaj na parkirišču in ker je bilo zelo mrzlo, jo je ena ljubiteljica mačk vzela k sebi. Ker je pa ni mogla obdržati, sva jo vzela midva s fantom. On si je zelo želel muce, jaz niti ne tako, ko sva jo pa dobila, sem se pa tako raznežila in postala obsedena z njo in z mačkami na splošno. Zdaj bi naredila vse zanjo. Poskrbim zanjo, kolikor se le da. Imava jo dober mesec, stara je pa približno 3 mesece.

Še slikica naše divjakinje:


Mačji žur! :)


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #17 : 03 Januar 2008, 11:43:20
Nota, hvala za tako hiter odgovor.

Imam pa še dve vprašanji:
-ali moraš biti član FIFe in ZFDS tudi, če razstavljaš nepasemsko mačko?
-kaj so nevtri?

Moja muca pa je mešanka :) Bila je najdena zunaj na parkirišču in ker je bilo zelo mrzlo, jo je ena ljubiteljica mačk vzela k sebi. Ker je pa ni mogla obdržati, sva jo vzela midva s fantom. On si je zelo želel muce, jaz niti ne tako, ko sva jo pa dobila, sem se pa tako raznežila in postala obsedena z njo in z mačkami na splošno. Zdaj bi naredila vse zanjo. Poskrbim zanjo, kolikor se le da. Imava jo dober mesec, stara je pa približno 3 mesece.

Še slikica naše divjakinje:

Ej, kakšnega lepega piščančka mačjega imaš doma  :) :)
Prekrasna mucka, z zelo lepim vzorčkom in barvo. In hudo navihanim pogledom  ;D ;D
Pravilna prehrana, redni veterinarski pregledi, razčrvičenja  in cepljenja ter velikooooo ljubezni, pozornosti, igre ...  pa bo tale predoč mačji piščanček čisto zadovoljen. In vidva tudi :D.

Če se želiš udeležiti FIFe razstav moraš biti član nekega kluba/zveze. Ni nujno, da je to FIFe svetovna zveza in ZFDS bnacionalna zveza. Lahko je katerikoli svetovni klub/zveza. Večina ljudi, ki primarno razstavlja na FIFe razstavah, se pač odloči za FIFe zvezo/klub.
Klub/zveza ti namreč potrdita prijave za razstave.
V primeru kakršnihkoli kršitev pravli iz strani razstavljalca, je namreč klub (kateremu razstavljalec pripada)  tisti, ki tudi nosi del odgovornosti.

Nevtri/Neutrum -  so sterilizirani mački (sterilizirane samičke, kastrirani samčki).
Ko dopolnijo 10 mesecev, prično tekmovalti v svojih nevtrum/premior razredih za nazive:
- Premior
- International Premior

- Grand International Premior
- European Premior

 




Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #18 : 03 Januar 2008, 13:12:21
Hehe, hvala :) Sej mislim, da ima prav lepo mačje življenje. Jo držimo noter na toplem, se igramo z njo, jo božamo, je kvalitetno hrano, bila je že cepljena in zajedavce smo ji odstranili... Sem pa razmišljala, da bo malo težko letos s to razstavo, ker imamo v začetku februarja v planu sterilizacijo pa ne vem če bi jo potem tako kmalu še z razstavo matrala  ???
Torej za razstavo se moram včlaniti v npr. FIFe, ZFDS in FDL?
Pa še to: ali gre lahko na razstavo nesterilizirana domača mačka?
In imeti mora knjižico cepljenj, ne? Tudi potni list?
In kakšno je vzdušje na razstavah? Verjetno, da fajn, ne  :D Pa najbrž vas je dosti takih, ki se poznate med sabo, ne?

Jaz sem čisto nova v svetu mačk, še nimam dosti pojma, zato sem tako radovedna  ;D Se opravičujem  ;D

Mačji žur! :)


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #19 : 03 Januar 2008, 17:25:39
Hehe, hvala :) Sej mislim, da ima prav lepo mačje življenje. Jo držimo noter na toplem, se igramo z njo, jo božamo, je kvalitetno hrano, bila je že cepljena in zajedavce smo ji odstranili...

Ej, kok je tem našim mačjim preduljam lepo ...  :D :D
Včasih, ko gledam tele moje, kako se zvirajo po posteljah in kavčih, pa ko berem takšne zgodbice, si prav zaželim, da bi bila v naslednjem življenju mačka in to pri enem takem 'zdresiranem'  lastniku, kot smo mi ...  ;D


Citiraj
Sem pa razmišljala, da bo malo težko letos s to razstavo, ker imamo v začetku februarja v planu sterilizacijo pa ne vem če bi jo potem tako kmalu še z razstavo matrala  ???

Če bi se odločila za razstavo, bi bilo bolje sterilizacijo prestavitit za kakšne 14 dni po razstavi.

Citiraj
Torej za razstavo se moram včlaniti v npr. FIFe, ZFDS in FDL?

Ja, izbereš lahko npr. tako kombinacijo kot si napisala, lahko pa izbereš tudi kak drug klub.

Citiraj
Pa še to: ali gre lahko na razstavo nesterilizirana domača mačka?

Lahko, do starosti 10-tih mesecev.
Po 10. mesecu pa morajo muce v razredu DOMAČIH MAČK, biti sterilizirane/kastrirane


Citiraj
In imeti mora knjižico cepljenj, ne? Tudi potni list?

Ja, potni list mora imeti vsaka muca, ki se udeležuje razstav.
Knjižica cepljenj je EU potni list. Tak moder zvežčič je to.
Potni list  potrebuje, ker veterinar ob prihodu na razstavo muco pregleda in pogleda tudi vsa opravljena cepljenja, ki jih mora muca imeti, da lahko pride na razstavo.


Citiraj
In kakšno je vzdušje na razstavah? Verjetno, da fajn, ne  :D Pa najbrž vas je dosti takih, ki se poznate med sabo, ne?

Vzdušja na razstavi je vedno fino. Se zabavamo, velikokrat tako nasmejimo, da nas bolijo trebuhi ...

Večinoma se res poznamo, nekateri dalj, drugi manj časa.
Je pa na vsaki razstavi skoraj vedno kar nekaj novincev. Tem se pomaga, če pomoč potrebujejo, se jih seznani  z ostalimi, pa seznani s pravili ...  Večina novincev se hitro vklopi, eni morda potrebujejo razstavo ali dve, ker so morda bolj zadržani, drugi že na prvi razstavi veselo sodelujejo v debatah ...
Kako se bo kdo imel na razstavi je veliko odvisno tudi od razstavljalca in od tega, s kakimi pričakovanji / željami prihaja na razstavo.
Res, so  tudi taki, ki strašno in smrtno resno jemljejo tekmovanja ter razstave in si grizejo nohte in so jim rezultati alfa in omega življenja, ki radi pozabljajo na bonton razstavljanja in splošni bonton ..
Na srečo je takih razstavljalcev res izredno, izredno malo, hitro tudi dobijo od ostalih razstavljalcev (in sodnikov)  'nalepko neprijetnih razstavljalcev'.
Družiš se pač s tistimi, v družbi katerih se prijetno počutiš ..
Večina nas pa je takih, ki gremo na razstave zato da se sprostimo,  da se imamo lepo, da se srečamo z znanci, prijatelji, da klepetamo, razpravljamo ... če pa muce dobijo še kakšno lepo oceno, je pa sploh krasen dan.
V bistvu se je treba zavedati, da so naše muce za nas lastnike 'NAJtalepše' in da nobena ocena ne bo tega omajala in bodo vedno najtalepše,  hkrati pa biti dovolj realen in pošten ter videti tudi napake in napakice, ki jih morda imajo muce v primerjavi s standardom in biti tudi korekten (in pošten) do morebitne konkurence.


Citiraj
Jaz sem čisto nova v svetu mačk, še nimam dosti pojma, zato sem tako radovedna  ;D Se opravičujem  ;D

Pa saj smo vsi enkrat začeli in bili novinci. Huh, če se sam spomnim moje prve razstave .. jaooo....,
Mene prav veseli, da sprašuješ ...


Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #20 : 03 Januar 2008, 20:57:51
Oh, hvala ti še enkrat, Nota, za tako izčrpen odgovor.

To razstavljanje me vedno bolj mika in sicer zato, ker bi bila to še ena dogodivščina :) Moja muca je zame itak najtalepša in najbolj posebna muca, šla bi pa z njo tja predvsem zato, da nekaj novega spoznava, ni mi do kakšne zmage. Bi pa rada videla tudi druge muce. Bom mogla pa še fanta malo pregovorit, da se bo strinjal pa še kak dinarček dal zraven  :-9

Mačji žur! :)


Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #21 : 03 Januar 2008, 22:32:08
Še ena nejasnost: če se včlanim v FDL in plačam 33 eur članarine (kot piše na njihovi spletni strani), se avtomatsko včlanim tudi v ZFDS in FIFe? Al morem še kej plačat?  :)

Mačji žur! :)


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #22 : 04 Januar 2008, 01:17:31
Še ena nejasnost: če se včlanim v FDL in plačam 33 eur članarine (kot piše na njihovi spletni strani), se avtomatsko včlanim tudi v ZFDS in FIFe? Al morem še kej plačat?  :)

33,00 € je znesek za letno polnopravno članstvo v FD Ljubljana + ZFDS + FIFe
Nobeno doplačilo ni več potrebno.
Društvo, torej v tem primeru FD Ljubljana, pa potem zate - od 33,00 €, ki si jih nakazala na TRR društva - odvede 16,3 € na TRR ZFDS. In ZFDS nato iz tako zbranega dela članarin, plača letno članarino na FIFe.
Polnopravno članstvo pomeni namreč to, da si poleg članstva v društvu, član tudi ZFDS in FIFe in se lahko udeležuješ vseh razstav v in izven Slovenije ter registriraš mladiče pod okriljem ZFDS/FIFe, če se odločiš za vzrejo.

Če se boš morda odločila za članstvo, me prosim kontaktiraj na ZS, da ne bova dolgočasile ostalih beročih. .


Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #23 : 04 Januar 2008, 10:36:15
Ok, hvala zaenkrat  :)

Mačji žur! :)


rapgirl

  • *
    • Prispevkov: 2.898
    • Točke: 9
Odgovori #24 : 21 Januar 2008, 08:33:54
Mene pa zanima kako mačka pripravljaš na razstave, kako ga moraš džati. Ja so slikice, samo, če bi mi lahko kdo pojasnil kako ga moraš prijeti. A moraš na razstavi imeti tudi vrvico za mačka, če ga npr. daš kaj na tla?

"A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours."


Nota

  • *
    • Prispevkov: 219
    • Točke: 10
Odgovori #25 : 21 Januar 2008, 20:42:33
Mene pa zanima kako mačka pripravljaš na razstave, kako ga moraš džati. Ja so slikice, samo, če bi mi lahko kdo pojasnil kako ga moraš prijeti. A moraš na razstavi imeti tudi vrvico za mačka, če ga npr. daš kaj na tla?

Mačke se tekom razstave ne daje na tla.
Kletko lahko zapustijo samo za čas, ko so pri sodniku na ocenjevanju oz. ko se ga pripravlja za odhod k sodniku*.

Ob prihodu na razstavo se prestavi mačka iz prenosne košare v kletko, na ocenjevanje k sodniku ga nese lastnik. po končani razstavi se mačko da spet iz kletke v prenosno košaro. Povodec seveda ni potreben, saj mačko ne spuščamo.

*Če je mačka navajena razstav, jo lahko lastnik seveda večkrat vzame iz kletke, da jo pockrlja, nekatere mačke so navajene tudi ležati na kletki ali pa na pripravljalni mizici, vendar odsvetujem, da se to počne z mački, ki razstav niso vajeni ali so bolj plahi.
Dovolj je nenavaden zvok, gib... in mačka se lahko prestraši in zbeži.

Razstavna drža je odvisna od pasme.
Perzijke, eksote, birme, kratkodlake mačke, domače mačke .. se drži v sedeči poziciji, da se poudari kompaktnost telesamaine coone, norveške, ragdolle, siamke, orientalke, sejšelke ... v raztegnjeni pozi, da pride do izraza dolžina in eleganca telesa. 
Lovljenje preplašene mačke, ki bega iz kota v kot velike dvorane, ni prijetno niti za lastnika, še manj pa za mačka.

Za katero pasmo te zanima drža?


rapgirl

  • *
    • Prispevkov: 2.898
    • Točke: 9
Odgovori #26 : 22 Januar 2008, 12:18:03
Domačo mačko, nima rodovnika! Hvala za odgovor!

"A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours."


kikinka

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 0
  • kikinka
Odgovori #27 : 04 Februar 2008, 18:45:02
Živjo! :)

Mene pa nekaj zanima..sicer doma nimam mačke, ampak me vseeno zanima tale mednarodna razstava mačk, ki poteka 9. in 10. februarja...Pa me malo zanima, če ima kdo kakšen urnik ali kaj podobnega. Torej kdaj se najbolj splača priti tja, kateri dan, ob kateri uri se prične in konča?  ??? 8) ::)


lp :-*



Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #28 : 04 Februar 2008, 23:21:24

Mačji žur! :)


kikinka

  • *
    • Prispevkov: 698
    • Točke: 0
  • kikinka
Odgovori #29 : 05 Februar 2008, 15:03:22
hvala
 ::)