Maja ima že par mesecev na ekranu monitorja post-it, da mora napisat članek o targetingu, pa se ne loti, ker je toliko vsega

. Ne vem, kje naj začnem, da ne bo preveč, kajti moji posti tendirajo k temu, da ratajo romani

. Bom poskušala po delih ...
1. DOTIKANJE MIRUJOČE TARČENajprej moraš psa naklikati z mirujočo tarčo z vsaj 2 različnima deloma telesa, denimo s smrčkom in s tačko. Za dotik s smrčkom jaz uporabljam bunkico od target sticka, najprej pa hrbtno stran moje dlani. Torej - klikam dotik hrbtne strani dlani s smrčkom. Potem delam vajo s tačko, in sicer na pokrovček. Potem generaliziram dotik s smrčkom z dlani na target stick. Držiš pri miru, ko se pes dotakne, C & T. Potem palčko umakneš in spet približaš ... In tako postopoma dodajaš motnjo, npr. približaš roko s stickom in roko s hrano. To je za psa navadno zelo težko, saj se mora naučiti, da dotik targeta prinese hrano iz druge roke. Veliko psov začne na tej stopnji s smrčkom butati v roko s hrano. V tem primeru samo povečaš razdaljo med rokama, kar psu zelo olajša odločitev (* je pa ta vaja tako dobra prav zato, ker pri psu vadiš klikanje odločitev, ne vedenje, kar je po mojem mnenju pri pasjem šolanju ključnega pomena).
Ko pes obvlada dotik s smrčkom in dotik s tačko, se lotiš kake druge vaje targeta na smrček in na tačko. Nikoli ne delaš 2 vaj na target na smrček hkrati in tudi nikoli 2 vaj na target na tačko hkrati. Izpeljav targeta na smrček je nebroj, recimo poljubček na lička ali kamor koli. Ko pes ve, kaj je dotik tarče in je to na povelju, jaz imam za smrček recimo "touch", približaš stick licu in rečeš "touch". Tako narediš ene 3x, potem stick umakneš in zelo zelo velika verjetnost je, da bo pes spet smrčknil na lice. No, jaz še nisem videla psa, ki tega ne bi naredil. Povadiš naprej na shaping in dodaš povelje. Kot vidiš, je target vzvod za nova vedenja, trigger, ki psa spodbuja v pravo smer. Metoda učenja, ki ji sama sledim, je namreč ta, da s preveliko shapiga iz nule psa lahko zafrustriraš, ker iz neskončne množice vedenj ne ve, kje naj začne ponujati. V iskanju možnosti, kaj naj naredi, pa se izčrpa. Target pomaga ravno tu, ga torej usmeri na pravo pot ... A se ta del razume

?
2. DOTIKANJE PREMIKAJOČE TARČEKo pes obvlada ene par mirujočih targetov, začneš delati na premikajočega. Čisto simpl - vzameš stick in si pač toliko spreten (beri: dovolj hiter), da stick lepo pelješ v gibanju mimo psa, v višini glave, da se ne steguje in da ne hlasta. Nič ne poveljuješ, kar naj bi psu dalo vedeti, da "touch" pač ne delamo. Ko pes naredi lep gib sledenja palčki, C & T. Poskusite to s psi, ker je res totalno izi. Čisto isto, kot pač sledi vaši roki, če delate na luring

. Razlika je pa pač ta, da pri mirujoči tarči tvoja roka miruje, pri premikajoči se pa giblje

. In pes zagotovo je tako smart-guy, da bo to dvoje ločil. Še zabavno se mu zdi

. Za gibanje imaš tudi povelje, jaz recimo "follow".
n + n: Saj tvoja ideja je tudi morda čisto kul, poskusi, pa boš videla

. Ničesar ne moreš generalno zafrkniti, delaj par dni tako in boš videla, če ti pes hopsa v dotik. To je bil namreč moj pomislek pri dotikanju med gibanjem - da ti bo pes klopčkal tarčo, namesto da bi hodil. Če pa sledi sticku, pa lepo hodi, ker mu je treba slediti tarči, ne pa se je dotikati

. Kas sem učila tako, da sem dala levo roko s targetom v odročenju od sebe, kot da bi rezala zrak z iztegnjeno roko. Tako sem imela več manevrskega prostora in boljšo hitrost kot pri nalimanem poleg. Pes je moral slediti targest sticku, jaz sem z uravnavanje višine palčke dosegla kas. Če daš namreč malo višje, mora dati pes glavo malo višje, s tem se popravi njegova celotna figura in ven izpade kas. C & T, ko ti je všeč. Skupaj še nisem čisto dala, ampak se ne bojim, da ne bo ratalo. Res, pri klikanju je meni najbolj všeč to, da poskušam, improviziram, kaj opustim, kaj obdržim. Ne se bat, da boste psa zmedli, ker ga ne boste!!! Dokler ni vedenje na povelju, je to za psa pač neke vrste igra, res, ne skrbet, sprostite se in poskušajte

. Fear is the mind killler

.
Evo, takole pravi guru
Morgan Spector: "The target stick is perhaps the most versatile training tool in your kit, and next to the clicker one of the most indispensable. You can use it to teach any exercise in which targeting is an elemnt, or in which targeting can clarify a concept in the dog's mind. It is also an excellent strarter tool for both the crossover and the new trainer, as well as the dog." A mi zdaj verjamete, da je targeting res kul zadeva

.