Saarloosov volčjak [Saarloos Wolfhond]

nyssa · 71286

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #60 : 09 Avgust 2014, 16:48:52
Točno tako Polona. Obojega skupaj ne moreš imeti.
Da ne bo pomote. Volčjake  imam zelo rada in zelo so mi všeč. Poleg polarcev je to edina pasma, ki bi si jo mogoče kdaj omislila. A če bi si jo, bi iskala linijo čimmanj podobno nemškemu ovčarju. Če bi hotela delovnega psa podobnega nemškemu ovčarju, bi vzela nemca, malinovca ali katero od njunih izpeljank. Če bi si že naprtila psa, s katerim bi imela ogromno dela samo s tem, da bi dobila tisto, kar pri mojih sedanjih psih dobim zastonj v paketu z mladičem, bi vzela iz  bolj "volčje" linije, ki je vsaj bolj zanimiv od nemca.
In točno tako kot je napisala Polona: tako sarlosi kot čehci so sicer občudovanja vredni psi, a glede na cilje, ki so si jih postavili njihovi tvorci (delovni pes, ki bo presegel sposobnosti nemškega ovčarja) so popolna polomija.

Samoyed lover: volčjaki so psi, ne volkovi. Zato lahko z njimi tudi nekaj počneš v kinologiji. Z volkovi (in v veliki večini tudi z njihovimi hibridi ne moreš niti tega)
Kar se tiče vkrižavanja volka pri polarnih pasmah: vkrižavali so marsikaj, vendar postaja čedalje bolj očitno, da se je od tistih, ki so imeli vkrižanega volka pri sodobnih linijah ohranilo malo ali nič. Kar pomeni, da so bili tisti, ki so imeli med predniki volka nekje po poti med selekcijo izločeni iz nadaljne vzreje.


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 09 Avgust 2014, 16:53:41
Vsekakor pa to NI pes.

Glede na to, da je čeh, koliko, 8 generacij od volka, je to vsekakor pes. S specifičnim karakterjem, da ne bo pomote.

"Volčji psi" so bili umetno ustvarjeni za določeno uporabo, za katero se nikoli niso izkazali kot primerni. In to je golo dejstvo.


Lupo Italiano je bil vzrejen z namenom reševalnega psa, kjer naj bi bil precej uspešen. Če kdo kaj več ve o tem, bi bila vesela komentarjev.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #62 : 09 Avgust 2014, 17:13:30
Sicer o Lupo Italiano ne vem nič. Sem pa pred huhu leti videla v Dolomitih na delu skupino iskalnih psov v lasti gozdne straže, ki bi po opisu sodeč lahko bili pripadniki te pasme. Kako so delali? Iskali so sicer zelo dobro, vendar vodniki potem, ko so jih enkrat spustili nad njimi niso imeli več kontrole. Potem, ko so našli markerja pa so se ob najdbi vedno zravsali med seboj.
Ampak še enkrat. Ne vem ali so to bili lupoti ali pa neki malo čudni majhni nemci volčje barve.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 09 Avgust 2014, 17:19:06
Zakaj sem napisala da to ni pes?
Za to iz strani poznavalke in vzrediteljice.

Ena naša volkuljica je šla na mariborsko pohorje. Je zelo divja, on je cel menjal službo, da je lahko več z njo. Pobila mu je celo paleto živali... tudi psov.  Ker te živali so zelo občutljive na hendikepe.  Npr: ne prenesojo steriliziranih oz. kastriranih psov.to je za njih izrodek, ki ga je treba iztrebiti. To je zapis vseh divjih živali. Kar ni zdravo se ubije oz. mladiče pusti oz. ga pojejo druge živali ipd.  in take stvari so v njih.  Zelo, zelo malo je primerov (npr. pri nas 1 ali mogoče dva, ki sta bolj pasja, kot volčja).  Vse moraš gledati s strani volka. Ta pasma se ne more primerjati z nobenim drugim psom!!! Razen z pravimi volčjimi mešanji, kot ne naprimer saarlos wolfdog.  Nikakor ni primerljiv s psi. Tudi nekateri, ki so pri nas vzeli mladička, so si domišljali, da ker imajo doma že dva ubogljiva psa in se bo ta volkec učil poslušnosti tudi od nih, so se prokleto zmotili.  Vsi so potrdili, da šele sedaj vedo, na kaj sem jih jaz opozarjala.  Še enkrat: to ni pes.

 

Lahko te povežem s tem na pohorju, če bo seveda on želel. ?

 

Če si pripravljena si vzeti čas min. vsak dan vsaj po tri ure, da si s psom v naravi (pa odpiši prijateljske klepete, psički pa letajo- to bi šlo do enega leta, samo  v tem času pa vse zamudiš pri vzgoji), in to vsaj cca 15let in da ti hišo obrne na glavo, da boš kdaj utrujena od napora in da bi vse najraje izbrisala, da se boš soočala z vrsto problemov (predvsem drugih ljudi, ki ne bodo razumeli tvojega 'psa', kot si tudi ti še  sedaj ne moreš predstavljati), vrsto ubojev. En sam takle kuža ti ulovi srno. In ko enkrat jo, ima željo po še.... nabavi si skrinjo, kamor boš spravljala srne, in jih futrala 'psu'.  J Malo heca, čeprav ni neresnično.....

 

Ogromno je za povedat o tem psu.  Tudi to, da večina lastnikov ne uspe ukrotit svojih volkcov in jih imajo zato na elektičnih ovratnicah.  Želostno vendar resnično. So tudi primeri takih psov, ko so napadli svojega lastnika. Ker še enkrat, to ni pes. Njega za brez veze ne smeš kaznovat, ker ti bo vrnil.  Ima svojo pamet in svoj karakter. In se ga ne da počlovečit, tako kot druge pse. Če iščeš to,  si ti upam rečt da si prava.

 

Zdaj ti govorim samo črne scenarije, ampak o teh nihče ne govori in ne piše, čeprav jih je polno. Lahko pa povem, da so to najboljši psi, če se z njimi povežeš in jim pustiš, da so takšni kakršni so., ne da ga spreminjaš v butastega psa.  on ti da vedno vedeti, da lahko preživi sam.

Je pa logično kardelni pes, vendar v tem tropu mora biti postavljen, čeprav bo pol življenja poizkušal prevladati lastnika. 



In to zame ni pes,in noben me ne bo pripričal v nasprotno. 70%-80% volka je v njem.


LP


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 09 Avgust 2014, 17:23:51
Še to mi je napisala  :) In jo povsem spoštujem in se ji zahvaljujem za iskrenost.

Trop se čuva in spoštuje (je pa seveda rangiranje). Če je vse ok. se nikogar iz tropa ne poškoduje. Lahko je to mačka, ki živi v hiši že, ko je prišel mladiček. Z veliko truda mladiček sprejme vse živali v hiši/tropu. Vendar to ne pomeni, da če domače mačke ne bo ubil, da bo sosedova preživela. Če ne bo pametna, ne bo.  J    trop je zakon!

Imava ravno izkušnjo z mačkami.  Imela sva montaže ogromne terase, pri gospe z več mačkami.  Mačke so takoj vedele kdo je prišel k hiši. Takrat sva imela samo eno psičko. Bila je rivezana pri drevesu na 10m vrvi.  Prvi dan ni bilo nobene mačke na spregled. Drugi dan so se že motale po robovih parcele. Takrat se je afra-psička še zaganjala. Potem je ugotovila da to ne gre in spremenila taktiko. 'Cel dan' je ležala pod drevesom in opazovala. Mačke so se vedno bolj bližale. Naslednji dan so bile že bolj korajžne in videli smo taktiko afre.  Zvabila je mačke bližje k sebi, v svoj domet vrvi.  Ženska ki je tudi vse to opazovala (je pa malo 'čarovnice' in se ukvarja z energijami oz. bere biopolje človeka/živali) je rekla, da še ni videla živali, ki bi tako razmišljala.   Ker ona naj bi namreč to bolj videla.

Uglavnem vsi smo bili veseli, da sva midva tretji dan zaključila z delom, ker naslednji dan bi bila žrtev....

In tisoč takih primerov...  druga psička je ujela svojo prvo srno že pri pol leta.....


Preberi si knjigo od   shaun ellis - the man who lives with wolves

On opisuje kako se je spoznaval z volkovi.  Je v angleščini, vendar ni težko branje.


Če se pa odločiš za izlet do nas, pa dobrodošla.


Aja, pa še to.

 

Ker vidim da si pametna punca. (ne moreš verjet, kdo bi vse to imel)



Lahko se mladiček igra z drugimi psi, vendar ko se začenja rangirat  (1,5let) se začnejo stvari spreminjat. Do takrat je pravi cuker.  Potem a išče do kam lahko gre.  Popolnoma odraste pri 3letih in takrat pokaže kaj je. In ti šele takrat vidiš kaj sta zgradila. V vsakem primeru takrat postenjo mnogo bolj dominantni.  Tudi e se je eno leto, dve igral z določenimi psi, ne pomeni da bo pri treh letih še prijatel z njimi.  Odvisno kakšen odnos bodo razvili med seboj. Vsekakor hoče vadati. Je pa ekstremno močan, čeprav ne bo ugrizil za brez veze.

Naša je velikokrat se šla znašat nad psicami, pa druge niso bile nikoli poškodovane, afra pa je bila krvava.  Zakaj?  Druge so grizle iz strahu, ona pa je tako zaverovana vase, in se zaveda svoje moči. V trenutku lahko zavije vrat, če želi.  in s tem pokaže drugi da naj se podredi. Seveda potem že posežemo ljudje vmes.   Če se dolgo časa nebi, je mrtva.

 

Drugače pa nebi imela drugega psa. ker drugi se ti potem zdijo vsi neumni.


Bi morala vprašat eno trenerko za filmske pse in ima tudi pasjo šolo.  Pozna vse vrste psov in še vedno se čudi kadar smo skupaj, kako je to skuliran pes. Čeprav je naporen.

 

No, zdaj pa res adijo

 


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 09 Avgust 2014, 17:32:11
Sicer o Lupo Italiano ne vem nič. Sem pa pred huhu leti videla v Dolomitih na delu skupino iskalnih psov v lasti gozdne straže, ki bi po opisu sodeč lahko bili pripadniki te pasme. Kako so delali? Iskali so sicer zelo dobro, vendar vodniki potem, ko so jih enkrat spustili nad njimi niso imeli več kontrole. Potem, ko so našli markerja pa so se ob najdbi vedno zravsali med seboj.
Ampak še enkrat. Ne vem ali so to bili lupoti ali pa neki malo čudni majhni nemci volčje barve.

Ha, po opisu sodeč bi lahko bili. Zelo verjetno. Zanimivo...

In to zame ni pes,in noben me ne bo pripričal v nasprotno. 70%-80% volka je v njem.

To pa ni res, okrog 30%. Kar jim, kot že napisano daje, specifičen karakter. Nekateri imajo več volčjih karakteristik, drugi manj. Mislim, da bo še kar nekaj generacij potrebno, da bodo karakterno bolj homogeni.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #66 : 09 Avgust 2014, 17:39:01
HMMM!!
Kako boš tole, kar ti je povedala talele lastnica  povezala  s tistim, kar si trdila in citirala nekaj sporočil prej? Ne gre a ne.. Ja pa odločiti se boš morala: ali govorimo o odličnem delovnem psu (kar trdiš v eneh prispevkih) ali o komajda ukrotljivem (in povsem neuporabnem) 70 - 80% volku. Ker eno in drugo se medsebojno izključuje, če mogoče še nisi opazila.
tanali: Ne v njih že davno ni več 30% volka. Poenotili karakterno pa se ne bodo (upam vsaj da ne) ker za to ni interesa: nekateri si želijo nemca v volčji barvi, drugi si želijo nekoliko bolj posebnega in zanimivega psa.


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #67 : 09 Avgust 2014, 17:55:08
tanali: Ne v njih že davno ni več 30% volka. Poenotili karakterno pa se ne bodo (upam vsaj da ne) ker za to ni interesa: nekateri si želijo nemca v volčji barvi, drugi si želijo nekoliko bolj posebnega in zanimivega psa.

Ja, se strinjam. Kar se procentov tiče, se v to nisem nikoli poglabljala. Dejstvo je, da definitivno niso 70%-80%.

Sicer pa ja, ravno zaradi takšnih informacij, ki sem jih ujela tu in tam in jih slišim še zdaj, si takrat nisem omislila čeha. Danes sem prišla do sklepa, da so bili/so za takšne incidente krivi lastniki oz. vzgoja (pa delček verjetno tudi genetika oz vzreja).




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #68 : 09 Avgust 2014, 18:36:03
Za incidente so bili delno krivi lastniki, delno pa tisti, ki pišejo nekritične opise pasme in vzreditelji, ki pred nakupom ne povedo potencialnim novim lastnikom v kaj se spuščajo. Vsi namreč ne znajo brati med vrsticami (kaj pomeni recimo v opisu odličen voh, nepopustljivost na sledi v kombinaciji s prvinskimi nagoni, hitrostjo in vztrajnostjo? A?). In česar ni mogoče doseči z vzgojo, je moč doseči z managementom: pes na povodcu in z nagobčnikom ne more loviti srn in pobijati drugih psov.

S procentom volka pa lastnica verjetno ni mislila na dejanski procent volčje krvi ampak na karakter.


Polona

  • *
    • Prispevkov: 98
    • Točke: 3
Odgovori #69 : 09 Avgust 2014, 18:47:39
 ;D Tale tema je vse bolj zabavna. To opravičevanje neubogljivosti in poveličevanje "volčje" krvi in njihovih strahospoštovanja vrednih lastnosti je zame še en dokaz za to, da so ti psi večinoma žal ne neke vrste "brand". Nekaj posebnega kar lahko imaš doma, da se z njim hvališ pred sosedi. Seveda so posebni, tako kot je na svoj način posebna še marsikatera pasma, ampak volkovi pač več niso. Oziroma so to ravno toliko, kot so delovni psi. Morda so trenutno res še najbolj uporabni za filmsko produkcijo, ker zaradi svojega izgleda lahko nadomestijo volkove, ki jih je seveda še malo težje izšolati kot pse. 

p.s. Tudi vaški "Rex", ki ga je nekoč imela moja babica je znal mačke spravit v past natančno tako kot je opisano zgoraj, pa sem prepričana da po njegovih žilah ni tekla volčja kri. ;)



tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #70 : 09 Avgust 2014, 18:55:33
Za incidente so bili delno krivi lastniki, delno pa tisti, ki pišejo nekritične opise pasme in vzreditelji, ki pred nakupom ne povedo potencialnim novim lastnikom v kaj se spuščajo. Vsi namreč ne znajo brati med vrsticami (kaj pomeni recimo v opisu odličen voh, nepopustljivost na sledi v kombinaciji s prvinskimi nagoni, hitrostjo in vztrajnostjo? A?).

Sem mnenja, da mora vsak bodoči lastnik dovolj dobro opravit "domačo nalogo", priti zadevi do dna in se šele potem odločiti za nakup. Sploh, če si ma namen omislit neko bolj eksotično zadevšno. Na internetu in drugod itak najdeš svašta, o vsem, ne samo o psih.

;D Tale tema je vse bolj zabavna. To opravičevanje neubogljivosti in poveličevanje "volčje" krvi in njihovih strahospoštovanja vrednih lastnosti je zame še en dokaz za to, da so ti psi večinoma žal ne neke vrste "brand". Nekaj posebnega kar lahko imaš doma, da se z njim hvališ pred sosedi. Seveda so posebni, tako kot je na svoj način posebna še marsikatera pasma, ampak volkovi pač več niso. Oziroma so to ravno toliko, kot so delovni psi. Morda so trenutno res še najbolj uporabni za filmsko produkcijo, ker zaradi svojega izgleda lahko nadomestijo volkove, ki jih je seveda še malo težje izšolati kot pse. 

p.s. Tudi vaški "Rex", ki ga je nekoč imela moja babica je znal mačke spravit v past natančno tako kot je opisano zgoraj, pa sem prepričana da po njegovih žilah ni tekla volčja kri. ;)

Haha ja tale preskok iz odličnega delovca na krvoločnega volkodlaka je bil kar hud, lol  ::)



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #71 : 09 Avgust 2014, 19:00:14
HMMM!!
Kako boš tole, kar ti je povedala talele lastnica  povezala  s tistim, kar si trdila in citirala nekaj sporočil prej? Ne gre a ne.. Ja pa odločiti se boš morala: ali govorimo o odličnem delovnem psu (kar trdiš v eneh prispevkih) ali o komajda ukrotljivem (in povsem neuporabnem) 70 - 80% volku. Ker eno in drugo se medsebojno izključuje, če mogoče še nisi opazila.
tanali: Ne v njih že davno ni več 30% volka. Poenotili karakterno pa se ne bodo (upam vsaj da ne) ker za to ni interesa: nekateri si želijo nemca v volčji barvi, drugi si želijo nekoliko bolj posebnega in zanimivega psa.

Ma brezveze če ti pač ne razumeš kaj ti jaz pravim ne razumep, ti nisem jaz kriva, pač iščeš  vsak način da komentiraš in trdiš svoj prav  ;)
In še zdaj ne razumeš. JA, lahko je iz njega MARSIKAJ izcemiti, LAHKO,. Če znaš! Nikoli ne bo pravi delovec, sem že napisala!!!  Ker to ni noben ovčar!
Ne vem ali ne bereš...
Tudi v linkih, ki sem jih navedla DA SE MARSIKAJ z več truda kot pri vseh normalnih pseh.
LAHKO! Pa je krvoločna zverina, ODVISNO od GENETIKE in SOCIALIZACIJE. Ne more ga imeti kar nekdo.
In kot so vsi vzreditelji navedli, če imaš genetsko psihično uravnovešene starše in primerno socializacijo znanje, lahko dosežeš veliko.
Če ni  ustrezne genetike pač najebeš.
To zgoraj so pa najbolj črni sceraniriji. O katerih nihče ne govori...

Jao.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #72 : 09 Avgust 2014, 19:01:52
Tak način lova obvlada tudi Silver: takole je lovila mačko.....
https://www.youtube.com/watch?v=7spz7Md8EHA&list=UUuP2cdnU0ALqivhZXVTNMkg
...negibna je bila toliko časa, da se je začela tresti in so se ji zašibile noge. Kakšno urce recimo. Komajda da je trenila z vekami. Pa se prej ni niti poskusila zaganjati. Mačka ni nasedla.
To je volčja taktika, a jo obvladajo tudi nekateri "navadni" psi.

Citiraj
Sem mnenja, da mora vsak bodoči lastnik dovolj dobro opravit "domačo nalogo", priti zadevi do dna in se šele potem odločiti za nakup. Sploh, če si ma namen omislit neko bolj eksotično zadevšno. Na internetu in drugod itak najdeš svašta, o vsem, ne samo o psih.
Glede na slavospeve, ki jih najde celo  v strokovni literaturi posvečeni pasmi....Če pogledaš samo zgodnejše današnje linke od Samoyed lover...pa upoštevaj, da ljudje dejansko ne znajo več brati med vrsticami. Vser jim je treba servirati kruto realno, tako kot je naredila pohorska lastnica (njene razlage so sicer precej mimo, opis vedenja samega in potreb psa pa ne)

Samoyed lover - samo odgovarjam na tvojo trditev, da osiramo pasmo.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #73 : 09 Avgust 2014, 20:50:26
Tako taktiko imajo tudi mačke, ko čakajo miš in polarni medvedi, ko čakajo morskega leva. Morda še kakšna žival. Ne samo volkovi. Mačka ni nasedla, sem pa 100%, da bi Silver tudi preprečili, če bi mačka bila bolj naivna. Za razliko od neodgovornega lastnika saralosa, ki mu je pes poklal xy živali, koliko je kaj divjadi je bilo vmes.

Za žival zna biti zelo hudo, če je pol volka in pol psa. Ker imata ti vrsti različne potrebe, precej. In dobiš eno zmedeno bitje ven. Je en lastnik o tem govoril, ne vem za kakega hibrida se je šlo, v glavnem klaverno. Zmeden, agresivn, živčn pes/volk.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #74 : 10 Avgust 2014, 16:47:36
Ja Čara, to je tipično vedenje za plenilce, ki pa se je pri večini domačih psov izgubilo.
In ja seveda, v tem konkretnem primeru bi preprečila, da bi Silver ubila mačko, ker sem bila zraven.
Menim pa, da s tem, da imam psico na ograjenem vrtu + privezano za vsak slučaj, naredim dovolj. Če bi prišla mačka zraven takrat, ko me ne bi bilo, bi pač prišla in odšla v mačja nebesa.
S hibridi zna biti problem (ni pa nujno), a sarlosi in čehi niso več hibridi. So nekoliko bolj zahtevni psi. Po mojem mnenju bi z čehcem lahko dobro shajal vsak, ki dobro shaja s huskiji, s tem, da bi se moral bolj potruditi pri socializaciji z drugimi psi.


IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #75 : 10 Avgust 2014, 17:16:38
Ma brezveze če ti pač ne razumeš kaj ti jaz pravim ne razumep, ti nisem jaz kriva, pač iščeš  vsak način da komentiraš in trdiš svoj prav  ;)
In še zdaj ne razumeš. JA, lahko je iz njega MARSIKAJ izcemiti, LAHKO,. Če znaš! Nikoli ne bo pravi delovec, sem že napisala!!!  Ker to ni noben ovčar!
Ne vem ali ne bereš...
Tudi v linkih, ki sem jih navedla DA SE MARSIKAJ z več truda kot pri vseh normalnih pseh.
LAHKO! Pa je krvoločna zverina, ODVISNO od GENETIKE in SOCIALIZACIJE. Ne more ga imeti kar nekdo.
In kot so vsi vzreditelji navedli, če imaš genetsko psihično uravnovešene starše in primerno socializacijo znanje, lahko dosežeš veliko.
Če ni  ustrezne genetike pač najebeš.
To zgoraj so pa najbolj črni sceraniriji. O katerih nihče ne govori...

Jao.

Nikoli ne bo pravi delovec, sem že napisala!!!  - se popolnoma strinjamo, to ti govorimo že nekaj časa  ;)
Ker to ni noben ovčar! - no ja, tukaj si pa malo brcnila v temo  ???
Če ni  ustrezne genetike pač najebeš.  - tukaj se pa strinjam , pri tem psu je to dobiti kot da bi zadel na loteriji  ;)

Pusti strica Googla in marketinške natege in se prepričaj v živo, pripelji psa in ga izšolaj. Največji nateg pa doživijo lastniki, ki nasedajo pravljicam in si omislijo psa za delo, a po prvih nesupehih najprej krivijo slabo socializacijo, slab dan, vreme, luno ... na koncu pa spoznajo, da to pač ni pes za delo .

LP
Igor


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #76 : 10 Avgust 2014, 17:35:37
Po mojem mnenju bi z čehcem lahko dobro shajal vsak, ki dobro shaja s huskiji, s tem, da bi se moral bolj potruditi pri socializaciji z drugimi psi.

Kar se tiče "svobodne narave" bi se pomoje dalo primerjat, samo še vedno pa ne gre pozabit, da so pri nastanku uporabili kar lepo število delavnih nemcev in bi rekla, da še vedno znajo biti ostri, zaščitniški, mogoče posesivni...sploh kakšni karakterno močnejši samci... S temi zadevami s haskiji nimaš problemov.




tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #77 : 10 Avgust 2014, 18:14:15
Največji nateg pa doživijo lastniki, ki nasedajo pravljicam in si omislijo psa za delo, a po prvih nesupehih najprej krivijo slabo socializacijo, slab dan, vreme, luno ... na koncu pa spoznajo, da to pač ni pes za delo.

Ah ne, potem ugotovijo, da so čehci prepametni in testi preneumni ::)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #78 : 10 Avgust 2014, 18:22:48
Problemi niso enaki, je pa enak (ali skoraj enak) način dela z njimi


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #79 : 10 Avgust 2014, 18:56:14
S tem se strinjam.

Všeč mi je izjava ene vzrediteljice čehov: "If you keep typical character of CzW for "too agressive", "too active" or "too self-confident" maybe it is the time to change the breed. "

In ker pišemo v temo saarloosov, saarloosi naj bi bili bolj sramežljivi, umirjeni, nekonfliktni, lažje vodljivi. Zato naj bi prihajalo do sporov med vzreditelji/lastniki čehov in saarloosov. Čehi naj bi bili preveč "dominatni, agresivni", saarloosi pa preveč umirjeni, psi za na kavč.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #80 : 10 Avgust 2014, 20:10:38
Lastniki sarlosov itak vsak opis svoje pasme začnejo z  "za razliko od čehov". V zadnjem napadu na čehe so uporabili celo izraze kot:"A “dangerous aberration”, a man killer..." Zato pač, ker so čehci nastali v času hladne vojne v vzhodni evropi  za potrebe vojske. Tega, da poskus ustvariti super psa ni uspel, da so te pse uporabljali le kot sledarje in da je v vsej zgodovini njihovega patruljiranja na meji zabeležen en sam napad na človeka (pa še v tem primeru je šlo za samoobrambo) seveda ne povedo.
Sarlosov sicer ne poznam zelo dobro, bi pa rekla, da imajo oboji zelo podobne probleme. In da imajo sarlosi kot reševalni psi zelo podobne težave  kot čehci v vlogi službenih psov za napad in obrambo.


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #81 : 10 Avgust 2014, 20:33:40
Uff hehe to so pa že konkretne obtožbe. Verjetno imajo res podobne probleme, me sarlosi, iskreno povedano, niso nikoli preveč zanimal. Bi rekla, da majo večje probleme s plašnostjo. Če bi bili preveč "enostavni" ne bi bilo potrebe, da nastane Marxdorfer wolfshund (križanci sarlos/švicar).

A lahko kaj več napišeš o sarlosih kot reševalnih psih?



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #82 : 10 Avgust 2014, 20:45:14
Ne. Razen tega, kar sem prebrala.  Da jih sicer šolajo, a jih ne uporabljajo. Ko so pod stresom odpovedo.


tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #83 : 10 Avgust 2014, 20:56:11
Hmm. Kaj pa čeh kot reševalni pes? Pri nas naj bi bil eden (dober) pa je bil potem en incident al kaj...je že lep čas od kar sem to slišala.



xmark9x

  • *
    • Prispevkov: 140
    • Točke: 0
Odgovori #84 : 10 Avgust 2014, 21:02:43
Povprečen čehec je verjetno bolj fizično pripravljen kot marsikateri delaven malinois/NO. Preteči 100km s povp. hitrostjo 15km/h zmorejo le še psi vzrejeni za Iditarod  in podobne tekme. Pa ok, mogoče je ta podatek malce pretiran, ampak glede na taktiko lova volkov, teči za plenom dokler plen ne zmore več, mislim da ne veliko. Preskočiti 3m visoko ograjo pravtako zmore le malo malinoisov, NO pa sploh ne.
Ima izreden voh, primerljiv z bloodhoundom.

Ampak vse to ne pomaga če pes nima volje, če se lastniku ne podredi 100% in ga ne uboga slepo. Čehec nikoli ne bo stekel proti človeku, ki strelja nanj, saj ve da bo po vsej verjetnosti prestreljen. Verjamem da se tega zaveda tudi tipičen policijski pes, ampak je lastniku toliko predan, da ga uboga in steče - to manjka čehu za tako delo. Sigurno pa se ga da natrenirati  do neke meje.

Sicer pa  imamo na forumu lastnika krasne predstavnice čehoslovaškega volčjaka, bi bilo zanimivo če bi še on podal svoje mnenje na to, da naj bi bil pes zbegan ker naj bi bil pes/volk. Temu sigurno ni tako, je pa to pes za ljudi z močnim karakterjem, ki mu bodo pustili da se obnaša  malo bolj po volčje. Da pa bi zlomili poseben karakter tega čudovitega bitja pa je neumnost.

V Texasu je zelo razširjen lov na divje svinje s pomočjo doge argentine. V tem 'poklicu' bi se čehci veliko bolj znaši, glede na močan plenilski nagon. Me popravite, če se motim.

Se je pojavila zanimiva tema na forumu, če le ne bi bilo toliko krega. Vsak ima svoje mnenje, ni treba da se strinjate z njim, ga pa spoštujte.

Lp, Mark



tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #85 : 10 Avgust 2014, 21:25:51
Preskočiti 3m visoko ograjo pravtako zmore le malo malinoisov, NO pa sploh ne.

Malinois nima problemov z 2,2m (belgijski ring). Nemci so bili pa svoj čas precej gibljivi: https://de-de.facebook.com/photo.php?v=731860026855300&set=vb.181817535192888&type=2&theater.



tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #86 : 10 Avgust 2014, 21:54:00
V Texasu je zelo razširjen lov na divje svinje s pomočjo doge argentine. V tem 'poklicu' bi se čehci veliko bolj znaši, glede na močan plenilski nagon. Me popravite, če se motim.

Primerjava z argentinsko dogo se mi ne zdi vmesna. Kolikor vem, čehi nimajo nevem kako izrazitega lovskega nagona. Tudi vprašanje borbenosti. Argentinci so bili vzrejeni posebej za to.



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #87 : 10 Avgust 2014, 22:04:58
Pa ti jaz povem, imajo precej lovskega nagona, to je ena njihovih najtežjih "težav" za odpravit  :) Poznam pa najstnico, ki je to uspešno odpravila in je njen BeXter (čehec) lahko spuščen povsod.
Je možno, najlažje če delaš že z mladičkom.

Rada bi se opravičila za zmoto, od lastnice  čehca (samca) sem dobila napačne podatke, Ivan mi je povedal, da ti psi nimajo toliko volka v sebi, še zdaleč ne, kot sem omenila na tem forumu  :)



tanali

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #88 : 10 Avgust 2014, 22:15:56
Pa ti jaz povem, imajo precej lovskega nagona, to je ena njihovih najtežjih "težav" za odpravit  :)

Zanimivo, priznam, o tem ne vem veliko.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #89 : 11 Avgust 2014, 10:44:30
Lovski nagon seveda imajo, a sem skoraj prepričana da ne v obliki, ki bi bila primerna za uporabo pri lovu, vsaj ne pri lovu v taki obliki, kot ga poznamo v evropi (približno enako velja za huskije).
PS:nagonov ni mogoče odpraviti, se jih pa lahko kontrolira, preusmerja....