Zakaj sem napisala da to ni pes?
Za to iz strani poznavalke in vzrediteljice.
Ena naša volkuljica je šla na mariborsko pohorje. Je zelo divja, on je cel menjal službo, da je lahko več z njo. Pobila mu je celo paleto živali... tudi psov. Ker te živali so zelo občutljive na hendikepe. Npr: ne prenesojo steriliziranih oz. kastriranih psov.to je za njih izrodek, ki ga je treba iztrebiti. To je zapis vseh divjih živali. Kar ni zdravo se ubije oz. mladiče pusti oz. ga pojejo druge živali ipd. in take stvari so v njih. Zelo, zelo malo je primerov (npr. pri nas 1 ali mogoče dva, ki sta bolj pasja, kot volčja). Vse moraš gledati s strani volka. Ta pasma se ne more primerjati z nobenim drugim psom!!! Razen z pravimi volčjimi mešanji, kot ne naprimer saarlos wolfdog. Nikakor ni primerljiv s psi. Tudi nekateri, ki so pri nas vzeli mladička, so si domišljali, da ker imajo doma že dva ubogljiva psa in se bo ta volkec učil poslušnosti tudi od nih, so se prokleto zmotili. Vsi so potrdili, da šele sedaj vedo, na kaj sem jih jaz opozarjala. Še enkrat: to ni pes.
Lahko te povežem s tem na pohorju, če bo seveda on želel. ?
Če si pripravljena si vzeti čas min. vsak dan vsaj po tri ure, da si s psom v naravi (pa odpiši prijateljske klepete, psički pa letajo- to bi šlo do enega leta, samo v tem času pa vse zamudiš pri vzgoji), in to vsaj cca 15let in da ti hišo obrne na glavo, da boš kdaj utrujena od napora in da bi vse najraje izbrisala, da se boš soočala z vrsto problemov (predvsem drugih ljudi, ki ne bodo razumeli tvojega 'psa', kot si tudi ti še sedaj ne moreš predstavljati), vrsto ubojev. En sam takle kuža ti ulovi srno. In ko enkrat jo, ima željo po še.... nabavi si skrinjo, kamor boš spravljala srne, in jih futrala 'psu'. J Malo heca, čeprav ni neresnično.....
Ogromno je za povedat o tem psu. Tudi to, da večina lastnikov ne uspe ukrotit svojih volkcov in jih imajo zato na elektičnih ovratnicah. Želostno vendar resnično. So tudi primeri takih psov, ko so napadli svojega lastnika. Ker še enkrat, to ni pes. Njega za brez veze ne smeš kaznovat, ker ti bo vrnil. Ima svojo pamet in svoj karakter. In se ga ne da počlovečit, tako kot druge pse. Če iščeš to, si ti upam rečt da si prava.
Zdaj ti govorim samo črne scenarije, ampak o teh nihče ne govori in ne piše, čeprav jih je polno. Lahko pa povem, da so to najboljši psi, če se z njimi povežeš in jim pustiš, da so takšni kakršni so., ne da ga spreminjaš v butastega psa. on ti da vedno vedeti, da lahko preživi sam.
Je pa logično kardelni pes, vendar v tem tropu mora biti postavljen, čeprav bo pol življenja poizkušal prevladati lastnika.
In to zame ni pes,in noben me ne bo pripričal v nasprotno. 70%-80% volka je v njem.
LP