Tornjak

ursa · 52611

Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 22 Avgust 2008, 22:13:24
Pozdravljena Metka,

potem sva skoraj na istem, tudi naš Thor ima 75 cm plečne višine in cca 50 kg, zadnje čase ga ne vagam, ker ga ne morem več dvigniti. Super, da sta šla v malo šolo, moje izkušnje s Thorom so enake. Zelo lepo je oddelal vse vaje, tako da ga je vaditelj pohvalil, kar je zelo dobro, glede na to, da sta se s sestro Toro (Tiko) igrala skoraj dve uri, preden sta prišla na vrsto.

Tudi midva greva septembra v osnovi tečaj za izpit A, že sedaj vsak dan po sprehodu ponavljam z njim vse vaje iz male šole, samo toliko da se navadi, da bo potrebno spet delati.

Zanimivo mi je, da praviš, da ima Tito rad, kot igračo, žogico ali palico, naš Thor je enak, s tem da ima na voljo še punčko piskavko (ki ne piska več) in potem je vedno dilema, kaj vzeti s seboj na sprehod, punčko ali žogico.

Kar se tiče tvojega komentarja o lepoti, se moram strinjati, ni druge, prekrasni so, mislim da čisto vsi. Ko sva z mojim hodila k Mišotu na ogled oz. spoznavanje, se je meni porajala želja, da bi prav vse vzela k sebi domov, takrat so bili res majhni, cotkani medvedki. Še dobro, da je moj partner bolj realen in mi prepreči takšne neunosti, čeprav v Thora sva se zaljubila na prvi pogled (to je 11. dan po tem, ko je bil poležen), takrat sva že vedela, da ta bo naš in noben drug. In najbolj me veseli, ker vsak dan dobim potrditev, da imam pravega psa zame, s tem mislim tako karakterno kot vizualno, danes ne bo hotela imeti nobenega drugega psa kot Tornjaka.

Upam, da preveč ne težim, ampak res te zelo prosim, če boš imela čas, da objaviš, kakšno slika Tita (ali mi jo pošlješ na mejl), res me zanima kako zgleda danes, ko smo v 10 mesecu. Če ga nočeš javno objaviti, mi lahko pošlješ na mejl.Ampak, res bi rada videla Tita, kot tudi vse ostale njegove brate in sestre, nakako so mi v tem času, preden so šli vsak v nov dom, prirasli k srcu.

lp, Maja




TITO

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 26 Avgust 2008, 08:42:40
Pozdravljena Maja,
slikce bi z veseljem objavila, vendar mi nekako ne uspe. Vedno, ko jih zraven priložim mi sporoči, da imam prevelik fail. Če mi zaupaš svoj mail ti jih z veseljem pošljem  :)
Mene večkrat zagrabi, da bi imela še enega mladička, pa še Tito bi imel družbo. Glede tega moram še resno razmisliti :) Je pa sigurno, da pri naši hiši brez Tornjakov več ne bo šlo :).
Jaz sploh nisem vedela, da ta pasma obstaja. Vem edino to, da ko sem jih prvič videla, sem vedela da je to to.

Ja, tudi midva pospešeno ponavljava vaje, čeprav mu ukaz SEM nikakor ne gre( razen če imam poli salamo :)). No pa tudi kakšna nova igračka ga pritegne za celih 15 min.
Velikokrat moram menjati sprehajalne poti, ker se dogaja, da kakšno pot popolnoma pozna in samo naprej hiti. Kadar mu je  pot nepoznana malo bolj sledi kje se  nahajam.
Če pa naletiva na kakšen potok ali tolmunček se pa  sigurno kopa v njem --- izredno rad ima vodo :)

V glavnem o Titoju bi lahko pisala in pisala, pa še kr pisala :) je toliko za povedat. Še sreča, da je Mišo pripeljal Žanko v SLO, ker bi zamujala res nekaj izrednega.

Lep pozdrav,
 Metka




Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #62 : 26 Avgust 2008, 11:20:12
Pozdravljena Metka

če želiš objaviti slike, jih moraš najprej zmanjšati. Jaz to naredim s pomočjo ImageShack, tukaj je pa še link: http://imageshack.us/

Ko mi zmanjša slike, samo skopiram URL v odgovor teme.

Kar se tiče mladičkov, bi jh seveda tudi jaz še imela, a pri tako velikih in močnih psih ja kar nevarno, saj veš, dva sta že krdelo. Za to pasmo sem jaz slišala že leta 2005, ravno ko je imel Mišo prvo leglo, vendar pa, ker še nisem bila preseljena v hišo, se moj ni strinjal, da bi že nabavila mladička. Tako, da sem čakala dve leti za naslednje leglo. Če bi hotel imeti kateregakoli drugega psa, bi ga že zdavnaj imela.

Kar se tiče ukaza Sem, imava tudi midva probleme, sicer ga zadnje čase vedno vozim ven samo na povodcu ali flexiju, ker je v času pubertete ratal malo begosumen, tako, da kar ga potegnem za povodec, če takoj ne uboga na sem. Če pa pride takoj k meni, pa obvezno sledi nagrada.
Tudi Thor se zelo rad kopa, pri nas na barju imamo polno jarkov ali potočkov, tako da ves čas skače po njih. Tudi samo kopanje pod tušem ni problematično. Prav uživa, čeprav sva obvezno oba pod tušem in oba do kože premočena.

In seveda, tudi jaz bi lahko o Thoru pisala, pisala,... ali pa govorila, govorila. Tej temi ni nikoli konca. Škoda, ker se na tem forumu ne pojavljajo tudi ostali skrbniki  tornjakov, lahko bi si izmenjali izkušnje.

a ja. da ne pozabim, v zasebnem sporočilu sem ti poslala moj mail, da mi boš lahko posredovala slike, če ti jih ne bo uspelo prilepiti na forum.

lepo se cartajta.
lp, Maja



fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 26 Avgust 2008, 13:56:22
Halo punce, ustavte konje!! Obe sta končali malo šolo in bi morali vedeti, da se mladičev do 1 leta starosti ne spušča in se jih ima lepo na povodcu.
Ukaz "SEM" bo stvar učenja v osnovni šoli in še to v drugi polovici tečaja.
Najslabše kar se vama lahko zgodi je, da z ukazom SEM pričneta prezgodaj in se pes navadi, da na ta ukaz NE pride!!!
Zato počakajta še malo.
Lahko bi vaju učil kako se to izpelje, pa je brez veze, ker bosta tako ali tako obe šli v šolo.
Me pa zelo veseli, da da sta tako navdušeni, mislim, pa, da enake občutke delijo z vama tudi drugi lastniki Tornjakov.
Je pa res, da slabo izšolan ali sploh neizšolan tornjak lahko postane problem za gospodarja, še posebej, če mu je to prvi pes.
Je le pastirski pes, ki misli s svojo glavo.
Na moji internetni strani pripravljam novo galerijo, na kateri bodo tudi vse nove slike Žankinih mladičkov, in malo manj mladičkov, saj je prvo leglo staro že skoraj tri leta.
Pozdrav Mišo

To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #64 : 27 Avgust 2008, 11:08:19
no, no foter. Mladiče je najboje imeti kolikor se le da brez vrvice in se jim skrivat na sprehodih, da postane pozoren in pa delati na odpoklicu od prvega dne.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 27 Avgust 2008, 12:08:04
Sorry, na tečaju za Voditelja osnovne vrste, ki sem ga letos tudi uspešno zaključil, so nas učili drugače. Tudi g. Brane Puš iz Grosuplja ( na KZS vodja skupine za šolanje psov ) meni drugače, kot ti.
Jaz sem dekleti opozoril, ker sta obe kupili naše mladičke in ker poznam pasmo. Še moji psici se tu pa tam " zatakne" in pozabi kaj je odpoklic, pa ima kar nekaj izpitov, pa tudi vadiva dokaj redno.
Sicer pa forum je forum, strokovne nasvete pa se dobi na tečajih, zato jih jaz tako priporočam.
Moja praksa je pokazala, da tornjaki nekaj časa lepo prihajajo nazaj ( zlasti tam nekje do 3 meseca), takrat sem jih tudi vseh 10 sprehalaj brez povodcev, kasneje pa postanejo "pametni" in se "unesejo " nekje okoli dveh let.
Upajva, da se bo še kdo oglasil s svojimi izkušnjami!


To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si


Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 27 Avgust 2008, 13:10:14
Mišo

saj je v redu, tudi nam je Brane na tečaju rekel, da morajo biti mladički ves čas na povodcu.  Thor je bil brez povodca samo v prvih mesecih, pa še to samo v gozdu za hišo, pa še takrat sem se mu skrivala po gozdu, da me je iskal. ampak to so bili samo tisti kratki jutranji sprehodi za opravljanje potrebe.  Če smo šli pa na daljši sprehod, je bil vedno na povodcu oz. sedaj, ko je že dovolj velik na flexiju.

Saj ne, da ne bi ubogal, če sva kje na samem, dam roko v ogenj, da bi pritekel za mano, samo da bi se oddaljila 5 m od njega, ampak vem pa, da bi takoj, ko bi videl kakšnega psa stekel k njemu, ker bi se želel igrati z njim. Se mi zdi, da je glede tega še vedno velik otrok.
Žal pa je prevelik, da bi se lahko igral z vsemi kužki, tako da ga moram kar držati nazaj, da ne bi slučajno na kakšnega skočil v razigranosti.

Moji problemi s SEM se nanašajo predvsem na to, da mora gospod vse povohati in pogledati, pa po markirati, da bodo vsi vedeli, da je bil on tukaj na sprehodu. Čeprav mu po kakšnih ograjah sploh ne dovolim markirati.



Mogoče bi se naslednji teden pripeljali malo mimo, da se pokažemo, kako smo zrastli, ker ga moram tako ali tako peljati k Romanu, da mu skrajša slednike. Se bojim, da se mi bo kje zataknil z njimi in si jih odtrgal, česar si sigruno ne želim.

lp, Maja



TITO

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #67 : 28 Avgust 2008, 08:32:45
Mišo, Maja,






 mi je le uspelo dati slikce gor ( Mišo podatki so bili uporabni :)).
Vem, da mora biti kuža do 1 leta na povodcu :( vendar je meni to kar malo težko, ker rada vidim svobodnega psa :) Zato imam kombinacijo povodec - prosto. Vedno ga pripnem ali odpnem na različnih mestih in to ponovim večkrat med sprehodom, da se gospodin slučajno ne bi preveč razvadil ;D

Poznam primer, ko imajo psa skozi na povodcu in kadar koli se mu pokaže najmanjša možnost za pobeg , preprosto pobegne. Zaradi tega mislim, da je kombinacija povodec - prosto na svoj način koristna.

Vem, da so Tornjaki zelo samosvoji ( to večkrat občutim ;D), zato zelo pazim, da ga sproti odvajam od raznih neumnosti.

Lp, Metka



Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #68 : 28 Avgust 2008, 08:51:38
Metka,

super, da ti je uspelo naložiti slike Tita. Sedaj se počasi tudi ta tema razvnema.

Je pa Tito postal pravi lepotec in pozer.

lp, Maja



fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #69 : 28 Avgust 2008, 09:22:43
Mogoče bi se naslednji teden pripeljali malo mimo, da se pokažemo, kako smo zrastli, ker ga moram tako ali tako peljati k Romanu, da mu skrajša slednike. Se bojim, da se mi bo kje zataknil z njimi in si jih odtrgal, česar si sigruno ne želim.

Dobrodošli, "svojih otrok" sem vedno vesel.Le v ponedeljek in torek bom cel dan zdoma, če moreta priti kasneje bi bilo krasno.Kar pa se tiče slednikov, pa bosanski pastriji NE kupijo Tornjaka, ki jih nima.
Žanki jih še nikoli nisem postrigel, pa je vse OK.
Kar zadeva debato o SEM pa še to. Vem, da je lepo gledat prostega psa, morda pa to malce manj odgovarja ljudem, ki bi ga srečali?? Poleg tega meni Žanka dela "sem" 99% ampak enkrat do dvakrat na leto pa se odloči, da je globoko v gozdu nekaj kar mora videti. Takrat je ne kličem več ampak grem lepo domov in potem pride za menoj z ušesi na repu, vendar negotovost ostaja.
Če ima prostor naj se zdivja, ampak, kaj pa če imate kakšnega "žleht" lovca?? Pri nas so lovci zelo tolerantni, zato pa tudi nočem tega izkoriščati preveč.
Upam, da se vidimo, Metka pride k meni v nedeljo, menda pa brez Titota.

To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si


Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #70 : 21 Oktober 2008, 17:53:22
Naš Thor je v nedeljo 19.10.2008 dopolnil eno leto. Spodaj pa še malo slikic, da se pokažemo, kako hitro rastemo in kako lepi smo....






TITO

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #71 : 10 November 2008, 11:06:36
Pozdravljen Thor,

res je pravi lepotec ;D
 Kako vama pa kaj gre v šoli? Midva s Titojem imava resne pubertetne težave.Tornjakova dominantnost je na pohodu in to Z VELIIIKO ZAČETNICO :) Vse ukaze še nekako uboga, prostor mu dela pa resne težave. Ta  mu pa sploh ni po volji. Besedo VZTRAJNOST sem sedaj spoznala v njeni polni veličini.


evo še slikca našega nagajivca:

[img=http://img371.imageshack.us/img371/8687/dsc00067ad4.jpg]
[



TITO

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #72 : 10 November 2008, 11:11:24

Zgornji link mi ni uspel, ta pa zdaj mislim da je  :)






Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #73 : 11 November 2008, 14:19:36
Zdravo Metka

me veseli, da si se spet oglasila.
Praviš, da imaš probleme s puberteto, se mi zdi, da smo tudi mi na istem. Sicer midva s Thorom nimava problemov z dominantnostjo, nejgove redke trenutke upora v kali zatrem. Me je pa res nazadnje v šoli spravil v nezavidljivo situacijo, namreč ker ga nisem pustila k sosedovi psici in ga še prisilila, da se uleže, me je ignoriral ves čas šole. Praktično sem ga morala prisiliti, da je naredil oz. izvršil vse ukaze, ki sem mu jih dajala. No sej proti koncu ure, je šlo že bolje, morda je ugotovil, da sem jaz bolj trmasta kot on :P

Kar se tiče ukazov, z samim ukazom prostor midva nimava težav, sicer sva ta ukaz nadomestila z lezi (ker ga naš Thor pozna že od prej, ko sva se sama učila, inštruktor pa je rekel, da ga ne menjava, da ne bom zmedla psa). To je Thorov tudi najljubši ukaz, če smo že pri tem, ga v celi šoli najbolje izvede, samo da se lahko on valja po tleh.

Midva imava večje probleme z ukazom POLEG, namreč na vseh sprehodih sem mu dovolila, da svobodno vohlja okoli (sicer na fleksiju), zato ni navajen hoditi ob moji nogi. Ampak, počasi bova tudi to spremenila, samo vztrajna moram biti, kot si že sama napisala. Pa seveda SEDI, sicer usede se na ukaz, ampak je to nekako postrani, tako da ga moram vedno popravljati, čeprav naš mali/veliki točno ve, kako je prav. Nameč, ko mu prinesem hrano, se tako lepo usede v pravilen položaj, da je že skoraj za razstave. Se je že navadil, da če ne sedi lepo, toliko časa ne dobi hrane.


toliko zaenkrat, lepe pozdrave tebi in Titu, lepo se cartajta še naprej



Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #74 : 01 December 2008, 09:20:21
Metka in Tito

mi je Mišo povedal, kako dobro sta opravila na A izpitu. Čestitke obema za tako lep razultat   :) :)



mišo-ćapac

  • *
    • Prispevkov: 5
    • Točke: 0
Odgovori #75 : 19 December 2008, 22:35:20
Tornjak je prelepa pasma, vendar mislim: ˝Da naš edini vzreditelj, na forumu poimenovan fotr, nima pojma o čem govori in kaj dela. Vsem deli nasvete in soli pamet,.... po nepotrebnem, ker večino krat nima prav. Moram pohvalit Žanko, ker je prelepa psica, vendar je to tudi vse, kar lahko na Malem Vrhku najdete ........˝

Lep Pozdrav

Popravi svoje napake, preden bo prepozno!


Niky*Nika*Pika

  • *
    • Prispevkov: 3.979
    • Točke: 0
  • *
Odgovori #76 : 19 December 2008, 23:00:47
Ooooooo so to lepiiiiiii psi!  :-* :-*

...:::life is not about waiting for the storm to pass, its about learning to dance in the rain:::...


Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #77 : 14 Januar 2009, 19:18:40
Nekaj fotk našega Thora z današnjega zasneženega dne...










Niky*Nika*Pika

  • *
    • Prispevkov: 3.979
    • Točke: 0
  • *
Odgovori #78 : 16 Januar 2009, 12:13:43
Kaj je lep!  :-* :-* :-*

...:::life is not about waiting for the storm to pass, its about learning to dance in the rain:::...


TITO

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #79 : 20 Avgust 2009, 09:54:48
Da se spet malo pokažemo  :)

Tito je sedaj že čisto odrasel pesjanar. Ni več navdušen ljubitelj mačk, če se le da jih preganja ;D Postal je izredno dominanten in zaščitniški do svojega teritorija. Je stalno na preži, če se slučajno kje kdo sprehaja brez njegovega dovoljenja ;D
V teh poletnih dneh se najraje zadržuje v mrzli kleti  ;D, kadar pa dežuje ga zjutraj niti na sprehod ne spravim, ker se mu preprosto ne ljubi.
Je sposoben cel dan prespat, seveda bi  pa zvečer rad vse nadoknadil.
 
V glavnem skrbi za kondicijo celotne družine  ;D ( vključno z mački ). Počasi mu bomo morali poiskati pasjo ljubico, da bo razumel, da mački ne pridejo v upoštev ;D

http://img411.imageshack.us/gal.php?g=dsc00289y.jpg



Fitzgerald

  • *
    • Prispevkov: 331
    • Točke: 1
Odgovori #80 : 27 Januar 2010, 22:13:40
Hejla!

Jaz sem pa pršla še malo cukra dodat ... namreč, odkar sem v lanski (mislim da decembrski) številki revije Moj pes zasledila opis tornjaka, sem se rahlo "zacopala" v pasmo in zdaj malo berem po internetu za več inforamcijami - po  prebrani tejle temi sem se pa do ušes zaljubila. Namreč, všeč mi je, da gre za nenapadalnega pastirskega psa (kolikor - laično - vem, so pastirski bolj ostrega značaja), da je hitro učljiv, se dobro razume z otroki - tkole na kratko. Seveda mi ni ušlo, da gre za dominantnega psa itd., ampak po karakterju mi je blizu  :P zato je zagotovo na moji top listi izbire, ko se bom čez par let selila v večje stanovanje (hišo) oz. bom imela vse pogoje za psa (pa kakršen že bo).

Na videz deluje čisto prijazen, mil, prava "mala" igračka (slikice hitro zavedejo površnega bralca/opazovalca). No, ne bom nakladala, samo svojo podporo in navdušenje sem prišla izrazit.  :o



fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #81 : 15 September 2010, 09:56:45
Pričakujemo novo Žankino , to bo zadnje, leglo.
Mamo in očeta Skya si lahko ogledate na specialni razstavi tornjakov, ki bo v sklopu Evropske razstave psov v Celju http://www.eurodogshow2010.si/en/. Razstava bo v četrtek 30 septembra ob 16:00.
Spoznali boste lahko tudi Viki, ki sem jo zadržal doma za nadaljevanje legel psarne Iz Malega vrhka
Že ob 12:00 pa do 14:00 pa bo predstavitev Ambasadorjev nasmeha http://www.ambasadorji.org/kjer boste lahko videli Skya, bodočega očeta.
Leglo pričakujemo okoli ¸12 novembra letos. Slike mame in bodočega očeta so tukaj http://www.mojalbum.com/fotr/zanka-in-sky
Upam, da se vidimo

To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si


Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #82 : 15 September 2010, 14:06:33
Fotr, čestitke za novo prihajajoče leglo  :)

Viki je pa prava lepotička. Mi smo pa promovirali pasmo po balkanu (Sarajevo, Višegrad, Ohrid, Črna gora), naš Thor je bil atrakcija kamorkoli smo prišli.



fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #83 : 15 September 2010, 14:57:13
Lepo lepo, na Eurodogshow pa ne morte?  Tam ga bi bilo treba pokazat. Pa tudi na Malem vrhku ste še vedno dobrodošli, pa čeprav se je Gros odselil

To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si


Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #84 : 15 September 2010, 15:04:05
Na Eurodogshow ne moremo, ker je ravno sredi tedna razstava tornjakov  :( :(, jaz pa nimam več dopusta.

Na Mali Vrhek bomo pa še prišli, se že toliko časa odpravljamo k vam, da je Viki že zrastla vmes.



fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #85 : 15 September 2010, 15:14:06
saj je razstava ob 16:00 pa 82 psov tudi ne bo v 10 minutah mimo, ergo??

To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si


Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #86 : 30 September 2010, 09:44:38
Mišo, dobro opravite danes.

Ali boš razstavljal Žanko ali Viki, ali obe?




fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #87 : 30 September 2010, 10:17:08
Obe, pa tudi brat Vili bo tam, pa tovj brat Tark, pa starejša sestra Biba, skratka kar nekaj psov iz Malega Vrhka.
Če imaš čas pridei tja, ali pa pojdi z menoj,  ker rabim pomoč. Janja je namreč zbolela, jaz pa tam sodelujem kot organizator

To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si


Thor

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #88 : 11 November 2010, 08:34:54
Mišo, čestitke za novo leglo  ;D

Bravo Žanka in bravo Sky  :) :)



fotr

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 24
    • Točke: 0
Odgovori #89 : 11 November 2010, 08:46:01
Hvala, imamo 9 novih tornjačkov, trije so črno beli (geni prednikov) ostali pa so po mami in očetu Skyuhttp://www.ambasadorji.org/index.php?q=node/284. Glede na to, da je mama zelo mirna, oče pa celo terapevtski pes, upam, da bo tudi kateri od mladičev nadaljeval terapevtsko pot. Psičko Viki, ki sem jo zadržal od tretjega legla, bom verjetno februarja peljal na tečaj za terapevtko, upam, da se bo obnesla!!
Začetne slike in filme lahko vidite na Facebook.com/fotr1950


To ni pes, to je Tornjak www.tornjak.si