Slovaški Čuvač [Slovenský Cuvac,Slovakian Chuvach]

KamI · 13021

KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Zanima me če kdo pozna ta dva vzreditelja, ki sta bila pred kratkim omenjena v reviji Moj pes (zraven ni bilo nobene telefonske številke, e-maila...) : Janez Šunkar , Jana Žula

Ali je še kakšen vzreditelj (mislim PRAVI vzreditelj  ;) ) Slovaških čuvačev v Sloveniji ?

Zaželjeni nasveti in izkušnje s to pasmo (pasma še ni natančno določena, še izbiram in to bi bil moj prvi pes ), dobrodošla tudi vprašanja  ;D

Lp  :-*

Ps. Omenila sem, da pasmo še izbiram, druga možnost je 'azilaš'  ;D :-*

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


T.M.T

  • njufi rulz
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.690
    • Točke: 25
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #1 : 09 November 2005, 20:45:51
Hmm...še jaz imam eno vprašanje.

Gledala sem eno knjigo in našla 4 bele pse in fuuuul podobne.Pa se mi niti ne sanja kako jih ločiti...še posebej zato,ker so imeli pri bivši učiteljici nekega pastirskega psa,belega...pa ne vem katera pasma je bila :-[.

Vem samo,da je bila psička prekrasne,zeloo ubogljiva,navezana na ovce...vendar je po sterilizaciji poginila :'(.Vem,da je ne bom nikoli pozabila,ko smo enkrat na planini hoteli iti do koče in je vstala izmed tropa ovac.Res krasna psička...

Torej kako ločiti: marmemskiga pastirskega psa,podhlanskega pastirskega psa,slovaškega čuvača in kuvazsa (no ta je bolj krem barve) ???

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/


irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #2 : 11 November 2005, 13:39:02
Torej kako ločiti: marmemskiga pastirskega psa

a ti misliš...maremsko-abruški ovčar namesto marmemsko pastirski pes??...jaz te pasme nimam v knjigi ;)
podhlanskega pastirskega psa
a imaš še kakšno drugo ime napisano zraven...za tega pa res prvič slišim pa tudi ne najdem ga ne v eni ne v drugi knjigi!

sicer pa zdaleč od tega, da so vse pasme v knjgah ;)

če pa gledam pasme kuvasz, maremsko-abruškega ovčarja in slovaškega čuvača ja res so si zelo podobni! še posebej maremsko-abruški ovčar in slovaški ovčar! zdaj študiram razlike..........

lp


DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #3 : 11 November 2005, 13:44:47
T.M.T. A mogoče misliš še pirenejskega planinskega psa??

lp

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


T.M.T

  • njufi rulz
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.690
    • Točke: 25
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #4 : 11 November 2005, 13:51:35
Za marmenskega psa koa obstaja več imen in eden izmed njih je tudi maremsko-abruški ovčar p mislim,da je prav)

Za podhlandskega imam pa zraven še: OWCZAREK PODHLANSKI in pa OWCZAREK TATRENSKI.Čeprav je ta knjih amlce pomankljiva pa take...so pa vsi ful lepi ;D

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/


irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #5 : 11 November 2005, 14:02:23
ugotovila sem, da so vsi pastirski psi :P :P :P :P ;) ;) ;)

Za podhlandskega imam pa zraven še: OWCZAREK PODHLANSKI in pa OWCZAREK TATRENSKI.Čeprav je ta knjih amlce pomankljiva pa take...so pa vsi ful lepi ;D
aha a je možno, da je to drugo ime za slovaškega čuvača, ki mu rečemo tudi tetrski ovčar.

Vsi te psi, ki so bili zdaj našteti imajo podobne prednike.

od vsakega nekaj iz moj knijge PSI -Rino Falappi
MAREMSKO ABRUŠKI OVČAR
značaj: Miren, preudaren, po navadi tih, zelo zadržan do tujcev in izvrsten čuvaj. Dobro se zna obvladati, ne prenese prisile in stroge ter surove vzgoje, čeprav potrebuje odločnega gospodarja. Zelo prijazen do otrok-jih zelo čuva.
uporabačuvaj, pastirski pes
KUVAZS
značaj:zvest svojemu gospodarju, pogumen in  nezaupljivdo tujcev, izvrsten pastirski pes in čuvaj. lahko tudi kot pes za obrambo.
uporaba:pastirski pes, čuvaj, obrambni pes

SLOVAŠKI ČUVAL
značaj:ima vse najboljše zna. pastirskega psa, poleg tega da je izvrsten čuvaj. Zelo nezahteven in skromen glede hrane ter izredno dobro prenaša mraz. zelo navezan na gospodarja in na vse člane družine. ima rad otroke in jih nagonsko brani. dobro se razume z drugimi psi in napade le če je sam ogrožen.
uporaba:pastirski pes, čuvaj, obrambni pes

lp


ocenjeno

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Odgovori #6 : 11 November 2005, 16:45:21
Pa o slovaškem čuvaču še nekaj  ;)

Ime : Slovensky čuvač / slovaški čuvač   (tatrski čuvaj )

Čuvača dolgo niso priznali kot samostojno pasmo, saj so si z madžarskim kuvašem in podhalanskem ovčarju tako blizu, da so Madžari dolgo oporekali svojim severnim sosedom pravico do poimenovanja. Trdili so, da gre le za kuvaša, ki ga uporabljajo slovaški pastirji v Tatrah.
Bližnji sorodnik vseh treh pasem belih ovčarjev iz srednej evrope je italijanski maremsko-abruški ovčar (cane da pastore maremmano-abruzzese), ki je priznan kot italijanska avtohtona pasma.
Skupni prednik vseh štirih pasem je madžarski kuvas (kuvasz), pasma ki so jo naši SV sosedi pripeljali v Evropo. (beseda kavaš - oboroženi čuvaj)

Slovaški hribovci pravijo, da je bela barva pomembna zaradi volkov, ki so se prikradli med ovce in jih klali. Če bi bil pes enake barve kot volk, bi lahko pastir nehote ubil svojega prijatelja.
Če se na Tatrah ne bi začel pojavljati turizem in če pohodniki ob hlebcih ovčjega sira ne bi nosili s seboj v dolino in v daljne kraje tudi belih pasjih kepic  :-* , bi bržkone za belo pastirsko pasmo v Sr. Evropi še vedno veljal le kuvaš.
Vsi beli čuvaji čred v Tatrah so seveda stoletja dolgo veljali za tatrske pse, tatrske čuvaje... Šele kasneje, ko so se v zgodbo vmešali kinologi, se je začel spopad za lastništvo pasme in za ime.
Šele precej kasneje je tatrski ovčar z južne strani meje, z Visokih in tudi z Nizkih Tater, postal tatrski čuvaj (tatransky čuvač) in kasneej slovaški (slovensky) čuvač.
Tisti na severni strani meje, na severni strani meje, na severni strani Visokih Tater, pa je dobil ime polski owczarek podhalanski.

Antonin Hryza je bil predavatelj na veterinarski šoli v Brnu na Moravsekm. Pozanl je pastirske pse v Tatrah, ki so jih tedaj, po množičnih pobojih volkov, uporabljali za čuvaje. Psi so bili v začetku dvajsetega stoletja še precej razširjeni, v tridesetih letih pa jih je bilo vse manj, vendar so se že prej s prišleki preselili na Polsko in redvsem v Nemčijo. Hryza je zaslutil, da je morda napočil zadnji trenutek za ohranitev pasme, zato je v Tatrah izbral par belih čuvajev in jih odnesel na dom svojega zeta Jozefa Skoupila. Ta mladiča sta za vedno zapisana kot začetnika pasme Slovensky čuvač, pes Jerry pod 1. in psička Kora pod 2. rvo leglo je bilo 1929, do leta 1933 pa je Antonin zbral že toliko somišljenikov, da so ustanovili klub vzrediteljev tatrskih ovčarjev. Odprli so svojo rodovno knjigo. in se včlanili v Češkoslovaško in mednarodno KZ.
Nemška okupacija je tatrske pse skoraj zbrisala z zemeljske oble. Ljubitelji pasme, ki so preživeli vojno vihro in nekaj let pozneje še sovjetsko okupacijo, so se spet zbrali v petdesetih letih (profesor Hryza je medtem že umrl). Leta 1958 so jih spet enakopravno sprejeli v Češkoslovaško KZ. Ker od starih linij, ki jih je ustvaril profesor Hryza, ni ostalo veliko, so pravzaprav vse začeli znova.
Na novo se je začel tudi boj za priznanje pasem.Na zasedanju mednarodne KZ leta 1965 v Pragi je bila njihova pasma zapisana pod št. 142 med priznane pasme.
Ime pasem pa ni bilo tatrski čuvaj ampak slovaški čuvaj, saj se je v tistem času pojavila Poljska s skoraj identično pasmo, ki so ji tudi rekli tatrska. (kasneej poljski podhalanski ovčar)

Značaj : Je psihično stabilen, pogumen pes in se brez pomisleka spopade z volkom in celo medvedom (je bilo že omenjeno na tem forumu  ;))
Čuvač je velik ljubitelj otrok in ima do njih pokroviteljski odnos. Je zelo navezan na svoje ljudi, do tujcev pa je nezaupljiv. Silno dobro občuti razpoloženje ljudi, tudi tujih in slabim ljudem se ponavadi izogne.
Je pes, ki ga je treba skrbno vzgajati že od mladih nog, pozneje je treba z njim tudi v malo šolo in v tečaj osnovnega šolanja. Ne prenese prisile, tej se ponavadi upre. Je odličen čuvaj in z laježem nakaže vsakogar, ki pride k hiši.
Ima zelo razvit občutek za svoj teritorij, ki ga ponavadi ne zapusti. Na svojem teritoriju seveda hoče biti gospodar. Je učljiv in ga lahko naučimo vseh vaj poslušnosti, vaje obrambe pa niso priporočljive.

Primeren je za ljudi, ki se bodo z njim ukvarjali in ki bodo sicer dosledni, a hkrati znajo imeti radi pse. Zelo dobro se počuti v hiši z velikim ograjenim vrtom. Rad ima veliko gibanja. Treba ga je redno negovati, z glavnikom mu moramo odstranjevati mrtvo dlako. Pri hrani ni izbirčen in ponavadi nima dednih hib. Je zelo zdrava pasma in dočaka visoko starost, 14 let in več.

Vir : Revija Moj pes, letnik 14, številka 9

Linki (s slikami  ;D ) : http://www.slovensky-cuvac.com
                             http://www.slovensky-cuvac-zucht.de
                            http://www.cuvac.at
                             http://www.cuvac.ch

Popravljeni linki, ninci

+1

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #7 : 12 November 2005, 00:28:18
Za podhlandskega imam pa zraven še: OWCZAREK PODHLANSKI in pa OWCZAREK TATRENSKI.Čeprav je ta knjih amlce pomankljiva pa take...so pa vsi ful lepi ;D

Ti beli velikani so tudi mene dolgo fascinirali, glede na to, da me še vedno, pa ni rečeno, da si ne bom enega med njimi tudi kdaj omislila.

Owzarek Podhalanski je poljski podhalanski ovčar, zelo podoben slovaškemu čuvaču. Razlikujeta se po tem, da vsak prihaja iz enei strani Tater. Zelo podoben jima je kuvasz.


Luna

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 6
Odgovori #8 : 11 Februar 2006, 20:33:44
Lep, prvi pozdrav na tem forumu!

Rada bi odgovorila Butterfly. Torej: mi imamo psičko Luno, ki smo jo kupili pri vzreditelju Janezu Šunkarju.
Kaj natančno te pa zanima o njem?

Ker sem prvič na tem forumu naj še na hitro malce predstavim našo navihanko  ;D. Zdaj  je stara 10 mesecev, no ja, skoraj 11 in ravno prestaja tiste ženske probleme. Malce je nesrečna, ker smo ji skoz za petami, saj rada sama gospodari na dvorišču  ;D. Veliko raje se tudi pocrklja kot prej. Drugače je pa zelo navezana na domače, do tujcev je nezaupljiva. Obožuje sneg in mraz. Najbolj srečna je, ko je kakih 10 stopinj pod ničlo. Vseh povelj se je zelo hitro naučila. Zna misliti s svojo glavo in zelo hitro presodi kaj bo njej v korist in kaj ne. ;) Hitro se naveliča ponavljanja kake vaje, ker ona to obvlada že ko ji vajo pokažeš drugič. Pri hrani postaja vedno bolj izbirčna, ker imamo veliko starejših sosed, ki jo veselo hranijo z mesom. Od začetka je jedla prav vse. Zdaj pa brikete poje samo takrat, ko res vidi, da nič drugega ne bo dobila. Je zelo vztrajna, včasih bi stradala tudi dva dni, samo, da bi se je usmilili in ji dali raje kaj boljšega kot so briketi  ;D
To bi bilo na hitro vse. Aja pa še to, je prava ljubljenka naše ulice (veliko penzionistov in vsi jo hodijo občudovat).



KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Odgovori #9 : 14 Februar 2006, 09:58:04
Pozdravljena na forumu  ;D
O obeh vzrediteljih me je zanimalo predvsem to, če sta res prava vzreditelja (tj. ne kakšna preprodajalca...sicer je pa res, da tedaj tudi verjetno ne bi bila omenjena v takšni reviji - vsaj na lep način ne...  :) ). Kakšen pa ima odnos do svojih psov..kje živijo (psi mislim  ;D )...v glavnem vaše vtise o njem... če se sploh lahko govori kar tako o nekom na forumih (po domače, če lahko šimfamo  :P ) ???  :-\

Luna je vidim prava razvajenka  :)  :-* Čudno pa, da se je sosedje ne bojijo...zaradi izgleda mislim...ker je bel volk  :) ...mogoče zato, ker je še volkec hehe  :-* Pametna...lepa pa tudi..sklepam, da je njena slika v avatarju  :)

Kako pa se razume z ostalimi živalmi ?

Lepo bi bilo videt še kakšno slikico (tudi, ko je bila še manjša...nas nič ne moti  :) )...navodila za vstavljanje slik pa so TU

Lp*

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


Luna

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 6
Odgovori #10 : 14 Februar 2006, 22:18:39
Hvala za pozdrave na forumu!

Lahko povem samo kako besedico o g. Janezu Šunkarju, ki je vzreditelj v pravem pomenu besede. Ima samca in samico (to se pravi Lunino mamico in atija) ;D. Pri njem sva bila trikrat. Prvič, ko sva jo šla pogledat, drugič, ko sva šla po njo in tretjič, ko smo šli z Luno spet na obisk k mamici in atiju  ;D. Na teh treh obiskih sva uspela ugotoviti, da so psi zelo lepo vzgojeni. So večino časa na dvorišču, drugače pa imajo tudi boks(lep in urejen).
G. Šunkar tudi dobro pozna pasmo, ker nama je res dobro opisal karakter. Po tem, ko smo Luno odpeljali od njega, nas je tudi večkrat poklical in povprašal o njej. Aja, preden sva jo odpeljala pa ga je tudi precej natančno zanimalo kje bo Lunca živela. V glavnem lahko o g. Šunkarju povem le same pohvale!

Sosedje pa se je ne bojijo, ker so jo začeli razvajati od kar so jo prvič videli, ko je bila še taki mali beli medo :P. Luni pa je to seveda ugajalo in ji še! Drugače pa je plašna in nenapadalna.

Hmmm....kakšna je do drugih živali? Nima dominantnega karakterja. Vsake nove stvari (tudi drugih živali)se od začetka boji, ko pa se nanjo navadi, pa je vse ok in se lepo igra...

Ja, njena slika je v avatarju. Bom pa se kdaj drugič poigrala s tem, da vam pokažem še druge slike, zdaj je namreč že pozno in jaz sem zaspana (lahko se zgodi, da se na sliki znajde kdo drug, kot naša razvajenka  :P)

Lp!!!




~Lunca~

  • Gost
Odgovori #11 : 18 Februar 2006, 16:30:09
no tukaj bi priložila slikco slovaškega čuvača,ki živi blizu mene. Je zelo prijazen,ubogljiv in do sedaj kar uspešen na razstavah ;D.



KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Odgovori #12 : 20 Februar 2006, 15:33:14
~Lunca~ kako mu je pa ime ?  :)

Luna (same neke Lune ste  :o  ;D), a vi boste kaj razstavljali Luno ?  :)
A hodite z njo v šolo, ali jo sami učite ?

Kako je pa kaj z nego ? Koliko jo češete, kopate,...  :)

Lp*

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


Luna

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 6
Odgovori #13 : 20 Februar 2006, 21:16:16
Hej!

Z našo Luno smo hodili v pasjo malo šolo, za šolo pa se še nismo odločili, če bomo šli.
Tudi glede razstav še nismo odločeni (bolj ne kot ja, ker se mi zdi, da je to prej mučenje živali kot pa kaj drugega).
Je pa pred kratkim bil Lunin bratec nekje na razstavi in je zmagal.

Češemo jo približno enkrat na teden, kopali smo jo do zdaj samo enkrat in še to zato, ker se je gospodična povaljala po kravjem dreku, drugače pa jo je treba kdaj pa kdaj malce postričt okoli spolovil zaradi higiene....to je pa tudi vse....nič zahtevnega, vsaj meni se zdi.



~Lunca~

  • Gost
Odgovori #14 : 20 Februar 2006, 21:18:40
Kličejo ga Ben.  Trenutno pa ne vem njegovega rodovniškega imena ter iz katere psarne prihaja ???



SKY

  • *
    • Prispevkov: 2.404
    • Točke: 4
Odgovori #15 : 21 Februar 2006, 05:02:08
Citiraj
kuvazsa (no ta je bolj krem barve)

Niti ni nujno-mi smo nekeko 18 let nazaj imeli psičko te pasme,pa je bila čisto lepo bela.   ;)


Lp

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!


~Lunca~

  • Gost
Odgovori #16 : 05 April 2006, 20:13:27
No nekaj podatkov o Benu:
rodovniško ime: Ben
SLR SŠ 000103
v Vrtojbi 2005(na razstavi): ocena zelo perspektivno
v CACIB Ljubljana pa je dobil CAC, CACIB in BOB v razredu Vmesni



Nincy29

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 03 Junij 2008, 15:09:25
Če koga zanima se v gorici(italiji) prodaja samička tega velikanskega psa :D :D



slovenskycuvacusa

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Zanima me če kdo pozna ta dva vzreditelja, ki sta bila pred kratkim omenjena v reviji Moj pes (zraven ni bilo nobene telefonske številke, e-maila...) : Janez Šunkar , Jana Žula
Slovensky Tchouvatch Dog Club Of America 1982; President: Elisabeth Pisula, Richmond, Texas
Kennel vom Boehmerwald!

Ali je še kakšen vzreditelj (mislim PRAVI vzreditelj  ;) ) Slovaških čuvačev v Sloveniji ?

Zaželjeni nasveti in izkušnje s to pasmo (pasma še ni natančno določena, še izbiram in to bi bil moj prvi pes ), dobrodošla tudi vprašanja  ;D

Lp  :-*

Ps. Omenila sem, da pasmo še izbiram, druga možnost je 'azilaš'  ;D :-*



čuvač

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 19 December 2010, 10:33:00
pozdravljeni,
že nekaj časa iščem slovaškega čuvača v Sloveniji, a mogoče kdo pozna oziroma ve za kakšne vzreditelje tu v naših krajih...
bom zelo hvaležen za odgovor.
lp