Vassago. O tovrstni hrani vem veliko, zaradi veterinarske prakse in dela v trgovini z živalmi, pustimo zdaj vse seminarske naloge in leta prebiranja, poizkušanja hran na mojih živalih.
Hills, RC, Eukanuba ipd. Za tako ceno dobiš hrano veliko boljše kakovosti. Sama sem imela psa na Hill's C/D zaradi težav z urinarnim traktom. Poglej sestavo:
Sestava:mleta koruza, dehidrirane piščančje in puranje beljakovine, živalske maščobe, hidrolizat beljakovin, sojine tropine, rastlinsko olje, celo jajce v prahu, laneno seme, kalcijev sulfat, kalijev klorid, sol, tavrin,
Kaj je tukaj kvalitetnega? Če imaš zajca mogoče. Na prvem mestu koruza, ki ni nič drugega kot poceni polnilo, ena izmed najmanj prebavljivih žit za pse. Vsebnost beljakovin in mesa je hudo premajhna. Psi so pretežno karnivorji, zato morajo imeti večinsko sestavine iz mesa. V Hillsu je pretežno rastlinska poceni hrana. Niti ne sme biti kar neko meso. Niti ni naveden točen podatek za katero meso gre.... Takrat gre navadno za stranske proizvode in poceni dele mesa. Sploh ni not PRAVEGA mesa ampak beljakovine tega mesa?! Če bi bila hrana kvalitetna bi bil naveden recimo : svež piščanec brez kosti, posušen piščanec brez kosti.... (Primer)
Najbolj smešno pa je, da sem ob vsem prebiranju tujih strani zasledila, da sečne kamne ravno žita spodbujajp, rdeče meso pa jih uničuje. In da ni nobene podlage, da tovrstna dieta res pomaga. Veterinarji priporočajo hills ker jim je SPONZOR! Psico sem kmalu zatem dala na hrano z rdečim mesom,brez žit od takrat ni pomnila težav s sečnimi kamni. Ta Hills verzija se priporoča samo zaradi manjšega odmerka magnezija, fosforja.... In vsa umetnost je, da najdeš hrano, ki ga ima enako ali manj. Vse ostale sestavine so pa ravno povzročitelj sečnih kamnov.
Primer boljše in cenejše sestave:
Bom dala s piščancem, ker je v zgoraj omenjenem Hillsu:
Sestava:sveže piščančje meso brez kosti (11%), posušeno piščančje meso (10%), posušeno puranje meso (10 %), rdeča leča, cel zelen grah, bob, sveža piščančja drobovina (jetra, srce, ledvice) (6%), posušen atlantski slanik (5%), piščančje maščobe (5%), zelena leča, cel rumen grah, sveža cela jajca (4%), sveža cela iverka (4%), olje slanika (3%), na soncu dozorela alfalfa, vlaknine graha, svež piščančji hrustanec (2%), rjave morske alge, sveža buča, sveža vrtna buča, svež pastinak, svež ohrovt, sveža špinača, sveža rjava gorčica, sveži pesni listi, sveže korenje, sveža “Red Delicious” jabolka, sveža “Bartlett” hruška, zamrznjeno posušena piščančja jetra, zamrznjeno posušena puranja jetra, sveže cele brusnice, sveže cele maline, koren cikorije, kurkuma, mlečni osat, korenina navadnega repinca, cveti sivke, pravi slez, šipek.
Mesa v spodaj omenjeni sestavi: 60% mesa - od tega 1/3 svežega mesa
Dakota ima popolnoma prav in ni nič nepoučena.
Samo še tole. Kvalitete hrane se ne ocenjuje zgolj po " Ja, če pa jo veterinarji priporočajo" ampak se pogleda sestava hrane, število preklicov hrane, se raziskuje o podjetju, kdo ga je kupil in izveš marsikaj črnega

A v takšne podrobnosti ne bom hodila.