Psarna iz Malega vrhka - Tornjaki

ninci · 6280

ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
: 24 Januar 2008, 10:43:12
Ime na forumu: Fotr
Ime psarne:Psarna IZ MALEGA VRHKA
Naslov: Mišo Šapec, Škrilje 133, 1292 Ig
GSM 041 610 505
Email: [email protected]
Web; www.tornjak.si


Sem vzreditelj pasme Tornjak, ki ima sicer uraden naziv Bosansko Hercegovsko Hrvaški Pastirski Pes Tornjak
Do sedaj sem vzredil 2 legli, vsakokrat po 10 mladičev. Prvo 2005 in drugo 2007. Prav sedaj imam še 4 mladičke, dve psički in dva psička.
Gre za sorazmerno malo znano pasmo pri nas, res so bili sprejeti v FCI šele leta 2006, čeprav obstajajo zapisi o teh psih že iz leta 1076 v zapisih shranjenih v nekem samostanu. Ti psi so rojeni za varovanje drobnice in ostalega premoženja lastnika in tudi lastnika samega. Vendar pa niso napadalni in praviloma ( če so prav vzgojeni) zalajajo le enkrat, toliko, da opozorijo gospodarja na motnjo, ki se je pojavila.
Primerni so za ljudi, ki so že imeli kakšnega psa pred tem, ker je pri vzgoji potrebna doslednost, da pes postane lepo vodljiv. Čeprav od njega ne pričakujte vodljivosti kot recimo pri nemškem ovčarju. Pri Tornjaku gre bolj kot za vodljivost, za njegovo privrženost gospodarju.
Sicer pa vabim vse, ki želijo kaj več izvedeti o tej pasmi, da si ogledajo mojo web stran www.tornjak.si
Mladički, ki so še na voljo, so že dvakrat cepljeni, razglistani, imajo potne liste in rodovnike. Rodovnike si lahko ogledate tudi na internetni strani o kateri je že pisala Urša (www.tornjak.si ). Čisto mimogrede, v Sloveniji je trenutno registrirano le 26 tornjakov, jih je še nekaj več, jih tudi poznam, samo lastniki še niso uredili papirologije. Med njimi je tudi Urša s tega foruma.

Skratka, če želite imeti dokaj redko pasmo, ki pa je izredno privržena gospodarju in njegovi družini me le pokličite.