Zanimiva tema

Sama imam določeno stališče o kupovanju in plačevanju psa-zato se ne bom spuščala v to.
Rada pa bi povedala nekaj o stroških in o podarjenih psih oz. ''psih zastonj''.
Sama mojih dveh psov nisem kupila,ampak sem ju dobila.
Za Paxxa sem edino plačala prispevek za cepljenje,ko sem ga vzela iz zavetišča.
Menim,da se veliko ljudi ne zaveda kak strošek je imeti psa,kaj šele dva ali celo več.
Ampak ob predpostavki,da za psa skrbiš tako kot moraš,se v večji meri da izognit raznim nepotrebnim stroškom za veterinarja.
Jaz sem študentka,lahko si privoščim dva psa s čisto malo denarja.
Kako?
Tako,da se odrekam stvarem,ki jih sama nujno ne potrebujem. Plačam najemnino,stroške(elektriko,vodo,...),bencin,bone,telefon,internet,cigarete,pijačo,hrano-kar ostane je za moja psa. To pa znese:
-hrana okoli 40 €
-žvečke okoli 20 €
-priboljški okoli 10 €
je mesečno 70 €.
Če temu dodamo še stroške cepljenja in razne dodatke,ovratnice,povodce,igračke...hitro pridemo na znesek 1200€ ali več letno.
Sliši se veliko,ampak v bistvu ni. Ker se te stvari sproti kupujejo in sproti porabljajo.
Mislim,da če se človek znajde,si lahko brez problema privošči psa ali celo dva.
Ker čeprav je pes strošek,to v bistvu ni. Če ti ni problem malo prišparat pri bencinu ali podobnih zadevah,ki jih v bistvu ne rabimo,se da čisto lepo shajat.
Moje mnenje pa je tudi,da se večina psov oddaja ne zaradi stroškov,ampak zaradi naveličanosti lastnikov.
Ko jim pes zraste čez glavo ali ni več dovolj lušten,ali ''ne uboga in je neumen'' in podobno

Dvomim,da kdo psa oddaja,ker je pes bolan ipd...Taki že najdejo veta,ki jim bo psa evtanaziral.
Tudi šanse,da bi kdo posvojil resnično bolanega psa,so majhne.
Meni se zdi tole oddajanje čistokrvnih in rodovniških psov sicer super priložnost za nekoga,ki ne zmore enkratnega stroška nakupa,si pa vseeno želi to pasmo in je pripravljen za tega psa skrbet.
Je pa dvorezen meč.
Kot je že Deteljica opozorila,je problem modnih pasem,ko si ljudje zmislijo,da pa morajo imet pekinčana,mopsa,škota,ipd...Grejo na horuk v nakup,ugotovijo,da pes ni tak kot iz filma in seveda niso krivi oni,ki so psa zafurali(kar ni naredil že ''vzreditelj'') in gremo psa oddat.
Ljudje,ki pa potem tega psa vzamejo-popolnoma nevzgojenega,še kje živčnega in plašnega,...pa po mojem mnenju tudi ne vejo čisto točno v kaj se spuščajo. Pes jim je všeč,pasma tudi,poceni je,papirji so,prestar ni(

),lulat že zna zunaj-juhu,vzemimo ga!
Izvzeti so tisti,ki se na pasmo spoznajo,ipd...(se pravi manjšina).
Redki so tisti,ki se pozanimajo zakaj se pes oddaja in še redkejši tisti,ki povejo po resnici zakaj psa oddajajo.