Pozornost mladicka na vodnika(+moteci dejavniki)

BlackWolfGirl · 43910

Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #120 : 27 December 2009, 17:02:47
zoe, te smem prašat zakaj ne vohljanje? meni se recimo zdi bolj pomembno, da se psa nauči da dobiš zahtevano pozornost, ko jo hočeš (al pa raje rabiš - npr. odpoklic) ne glede na to kaj prej počne (vohlja, se igra...). Verjamem, da ima vsak svoja merila in cilje. Moj je bil ta, da dobim pozornost, ko jo hočem. Pomembno se mi tudi zdi, da glede na to, da je primarno pasje čutilo prav nos, da se mu ga omogoči uporabljat. Ima nekako pravico vedeti kaj se dogaja. Sploh pa je gotovo razlika med ovčarji, katerih geni so bolj naravnani k sodelovanju z človekom in nekaterimi drugimi pasmami, ki imajo lovsko preteklost in posledično bolj razvito nagnjenost k vohanju. Osebno se mi zdi nasilje takemu psu prepovedati to početje, ampak ga raje naučiti kdaj je čas za vohanje in kdaj za druge stvari. Prosim ne vzemi tega kot napad nate, samo mi res ni jasno ???



TYASHY

  • *
    • Prispevkov: 2.173
    • Točke: 2
Odgovori #121 : 27 December 2009, 17:16:50
Oj!
Zoe, hvala! No, naslednje tri dni mava delo, pa bomo videli kaj se bo najbolj obneslo ;D
Mene vohljanje niti ne moti, če je to v neki normalni meri, če pa jaz 15 minut stojim na enem mestu, ker gospod vohlja, to mi je pa preveč..  :)
Bom pa še za to klasično sled sprobala čimveč poiskat! =)
Lp, Tjaša



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #122 : 28 December 2009, 09:56:02
Meni se to, da pes malo vohlja, ne zdi sporno. Če pretirava, ga preprosto mirno odvlečem naprej od tam, kjer ga je nekaj še posebej zanimalo in potem se že preusmeri v kaj drugega, v najboljšem primeru name.

Kar se tiče tega, kdo pogojuje kdaj se bo delalo, sem v zadnjih mesecih tudi spremenila mnenje. Psici pustim da se navoha, opravi potrebe ipd. potem pa ponavadi sama začne iskat mojo pozornost (ker se sama itak ne zna zaposliti za dlje časa in ker se je skozi čas navadila da dobi ali delo s priboljški, ali pa imava navaden, dolgočasen sprehod - seveda je pogoj, da je privezana povsod, kjer bi jo druge motnje odvrnile in seveda ves čas, ko je bilo potrebno da sploh dobi ta refleks) in takrat delava. Tu pazim edino, da mi uspe prekinit delo (in igro) takrat, ko je njej najbolj zanimivo. Zelo pomembno, a premalokrat napisano in poudarjeno. Bolj kot sem moji psici težila, manj se je ona brigala zame in manj ko sem ji težila in jo ignorirala, bolj sem ji postajala zanimiva. Seveda psa ne moreš vsakokrat ignorirat (npr. če ti 15 minut voha eno travico ali hoče požret drek sosedove mačke) in takrat ga preprosto mirno primeš in odvlečeš.

Veliko delajta doma, kjer ni motenj, da pes dobi refleks, potem pa prenašajta to na sprehode. Saj vem, da na začetku ni lahko, ker sem tudi sama obupavala in mi nikakor ni bilo jasno kako naj vsem razložim, da pri nama pač ne deluje, ker psice ne zanima ne hrana, ne igra, ampak čez nekaj časa je pa začelo delovat in deluje in sedaj imam ravno obratne težave. Psica se namreč stalno mota okrog mene in čaka kdaj bova kaj počeli. Če srečava kakšnega psa, s katerim se je prej rada zapodila par krogov, sedaj stoji pol metra stran, da jaz prečoham kužka in se začne nemirno prestopat, če traja dlje, kot se njej zdi primerno in skratka komaj čaka, da se spet posvetim njej. Osnova vsega je vztrajnost!!! Te stvari se ne zgodijo čez noč, ampak je treba vztrajat na poti.

Kar se tiče sledi (klasika);
Psa zapri (doma, v avto) ali priveži. Pojdi na travnik, kjer je do cca. 10cm dolga trava (in kjer te kmet ne bo preganjal) in kjer ni veliko motenj (drugi kužki, sprehajalci,..). Označi si izhodiščno točko s količkom (ipd.) in not vrzi nekaj priboljškov (npr. sir, vsekakor morajo biti taki, ki jih ima kuža rad - še najboljši so kuhani vampi, ker so večji iin bolj vidni). Potem delaj korake tako, da postavljaš eno nogo pred drugo in v vsako stopinjo spusti po en priboljšek. Tako naredi npd. 10 korakov, v zadnjega vrzi malo več priboljškov, potem stopi ven iz sledi z dolgim korakom v desno in v velikem loku pojdi nazaj po psa. S psom (na povodcu, pa ne ga imet na zatezni) pridi na izhodišče in ga daj na sedi. V začetno točko vrzi priboljšek in ko bo šel pes za njim, dodaj signal "išči". Potem pusti psu da gre za nosom (nagrajuje se sam prek priboljškov iz sledi) in ga na povodcu zadržuj samo toliko, da se ne premakne preveč iz sledi, vendar tudi pazi, da ga ne ustavljaš ko dela prav na sledi. V nobenem primeru ga ne smeš cukat, kregat,... Če bo kakšen priboljšek spustil, ampak ostal na sledi, ga kar pusti, nikakor ga ne vleci nazaj. Na koncu pusti da poje priboljške in mu potem ne pusti več da vleče, ampak ga odpelji dol s travnika in kam drugam na sprehod. To je grob začetek. Potem št. korakov v sledi povečuješ, kasneje začneš dajat priboljške v vsak drugi korak, delaš kljuke, dodajaš vmes predmete, ob katerih se mora pes uleči,....

Vsekakor ti pa priporočam, da si poiščeš koga, ki dela sled in ti to v živo pokaže, najbolje, da kakšnega inštruktorja!




zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #123 : 29 December 2009, 12:54:47
Vsak ima svoje mnenje. Meni se zdi, da če se pes z vohlanjem tako zaposli, da ni sliši ničesar več in to lahko počne cel dan, potem tega ni potrebno spodbujati, ampak je treba omejevati.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #124 : 30 December 2009, 07:55:31
Ja, saj sem napisala, da če pa pretirava, jo pa odvlečem dalje.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #125 : 30 December 2009, 10:24:59
Za Tjašo (sled) še: http://reisenadler-taconar.blogspot.com/ poglej pod temo Taconar  ;)



TYASHY

  • *
    • Prispevkov: 2.173
    • Točke: 2
Odgovori #126 : 30 December 2009, 11:22:33
Oj!
Hvala TibiQ!  :-*  V smislu čega si ti doma delala-pozornost, trikci, igra..?  Hvala tudi za link! =)
Lp, Tjaša



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #127 : 30 December 2009, 12:32:09
Pozornost doma sem delala na vse živo, največja motivatorja sta pa pri nama samo delo in hrana.

Imaš tudi na http://reisenadler.blogspot.com/ kar dobre osnove.. poglej tam nekje pri "učenje mladiča" http://reisenadler-ucenjemladicev.blogspot.com/

Sicer seveda kakšne stvari prilagodiš svojemu načinu življenja in se ni treba čisto dosledno držati vsega kar je napisano, je pa nekaj izredno dobrih osnov.

Jaz med trikci in igro niti ne ločujem, ker trikci so igra  ;) Kar se tiče samega učenja pozornosti, je pa vsaj zame osnova to, da me pes gleda v pričakovanju nečesa (ne nujno hrane, ampak navodil za delo npr.) in to vedno potrjujem in iz tega potem lahko izpelješ vse živo, če pa tega nimaš, pa ne moreš delati popolnoma nič.

Ampak kot vedno, poudarjam. Najpomembnejša je vztrajnost vodnika in ne prehitevat. Lahko bosta za neko stvar rabila par dni, ali pa par mesecev ali pa celo leto ali več. Pomembno je, da napredujeta z vajinim tempom in ne po načelu "sosedov je znal pa že pri 6. mesecih stojo na trepalnicah". Sicer si moram tole tudi še sama vbiti v glavo, ker prevečkrat pozabljam, ampak to je dejstvo!




aleks0055

  • Gost
Odgovori #128 : 26 April 2010, 13:32:36
Pozdravljeni!

Doma ko pride kdo na obisk je kuža na balkonu in nestrpno laja ter premika do obiskovalca.
Na povodcu če koga zagleda se zateče in gleda kot zmešan. Kako ga odnavaditi da pridobi pozornost name ter ne napenja povodca ter vlečenja. Enkrat dnevno mu dajem hrano po sprehodu okrog hiše in mi sledi. Ko končamo pa se vede isto kot prej. Star je 1 leto in 10 mesecev.
prosim za čimveč koristnih nasvetov.
bila sva tudi v mali šoli je bilo lepo vendar ne morem dosežit njegove pozornosti do  mene.

Hvala in lep pozdrav.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #129 : 27 April 2010, 12:40:16
Glede na to, da se že dooolgo ubadaš s tem in nisi napredoval, očitno nekaj delaš narobe. In preko forumov je težko svetovat, ker je treba v živo videt kako je z vama s psom, kaka je komunikacija, odnos... Jaz ti svetujem, da se spraviš ponovno v šolo tokrat v tečaj za težavne pse ali kaj podobnega in dobro premisli v katero šolo. Kjer te bo inštruktor konstantno popravljal, opozarjal na tvoje napake v vodnju in ti pokazal kako pritegnit psa za sodelovanje s tabo in kako si pridobiti avtoriteto.

Jaz imam občutek, da te pes pač ne šmirgla in mu ti nisi kos. To ni več mladič že lep čas in pes odrašča in zdaj imaš že razvito neželeno vednje oz. kar vedenja. In boš porabil več časa, truda, znoja in doslednosti.

Tako, da poišči kvalitetnega inštruktorja z izkušnjami in referencami s psi....Nekaj jih je tudi na forumu.

V mali šoli je pa nekaj osnovnega, da se psu privzgoji veselje do sodelovanja s človekom, pozornost na vodnika in odpoklic iz igre, hrupa in trušča...., hoja na popuščenem povodcu. Če tega vidva nista usvojila sta pa dve možnosti-zanič tečaj ali pa ti nisi dosledno upošteval navodil.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #130 : 27 April 2010, 16:47:59
Enkrat dnevno mu dajem hrano po sprehodu okrog hiše in mi sledi. Ko končamo pa se vede isto kot prej. Star je 1 leto in 10 mesecev.
To je narobe.

Psa učiš ves čas ko je s tabo, kar pomeni da nosiš hrano in igrače s sabo  na sprehod, se na sprehodu ukvarjaš s psom in ne s kaj vem čem drugim,...

Kar se pa tiče lajanja na obiskovalce. Moja še vedno včasih laja na obiske. Ne napadalno, ampak pač opozori da je nekdo prišel in se hkrati veseli in to vokalno izraža. In jasno da ji to tudi pustim. Z leti se ji niti ne ljubi več to dosti počet in včasih niti ne laja, če pa že, se hitro umiri.

Če tvoj pes laja agresivno ali iz strahu, kljub temu, da si mu že povedal da je OK in naj se pomiri, verjetno delaš kaj narobe. Ali se jeziš nanj in ga postavljaš v zmeden položaj ali kaj vem kaj.

Najprej ugotovi kaj sploh počneš ko pes laja, potem pa ugotavljaj naprej kaj bi moral počet, da ne bi lajal.

Največ se naučimo iz opazovanja psa in svojih reakcij.  ;)



aleks0055

  • Gost
Odgovori #131 : 28 April 2010, 12:30:51
Ja ampak v mali šoli so mi rekli da naj dajam po obroku da nebo vleku.

Laja zato ker je vesel in z vso silo hoče čimprej do obiskovalca.
Delam ne nič, sedim in ko nekdo pride ga že od daleč gleda in hoče do njega.
Lahko ga kličem z motivacijo ali igračko ne pride, šele takrat ko je obiskvalec za vogalom priteče do mene in ku dam pribolšek, potem pa s5 gre gledat. Noče stat pri meni.
Najbol me moti to nesmotrno vlečenje. predlogi??

lp



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #132 : 28 April 2010, 20:40:29
Ne razumem dobro kaj so ti rekli v mali šoli in verjetno si jih sploh narobe razumel. Vprašaj ponovno, si dobro zapomni in potem povej tu, če želiš predebatirat. Nasploh pa velja kot sem ti napisala. Obroke jemlji s sabo na sprehod in mu dajaj brikete za nagrado.. vsakič ko te pogleda naj dobi briket.

Če laja, ker je vesel, to ni noben problem. Kuža naj bo ves čas, ko ga ne morete kontrolirat, pa bi ga radi, na dolgem povodcu, ki se vleče za njim. Sploh če pričakujete obiske, naj bo na takem povodcu in ko pridejo obiski (že vnaprej se poskusite z njimi dogovorit za sodelovanje - razložite da bi psa radi naučili samokontrole,..) primite povodec in psa zadržite. Obiski naj se mu ne približujejo doker nori.. ko se malo umiri, se lahko približajo. Vi medtem poskusite nagrajevati pozornost na vas. Se pravi ko pridejo obiski primete povodec, obiski se ustavijo, kuža bo verjetno prej kot slej pogledal vas (nekako z vprašanjem če ga spustiš do njih) in takrat takoj ko vas pogleda, ga nagradite s hrano. Če mu hrana takrat ne bo pomembna, ga nagradite tako, da naredite korak proti obiskom. Približujete se lahko ves ćas dokler je kuža miren. Če začne vlečt,... se ustavite.  Naj spozna, da mu nagrado (bližanje obiskovalcu) prinese samo mirno približevanje.

Druga varianta je ta, da je kuža spuščen in se z obiski, ki so pripravljeni sodelovat, dogovorite, da če kuža "nori", naj ga popolnoma ignorirajo in naj ga pobožajo takoj, ko se umiri,..

Na sploh malo pobrskajte po temah o samokontroli.

Bistvo vsega pa je, da neželjenega vedenja ne smete z ničemer nagrajevat (tudi kreganje, že celo sam pogled proti psu,.. je nagrada ker je pozornost in pozornost je nagrada) in da lepo vedenje vedno nagradite (tudi pozornost - ogovarjanje, pogled proti psu,.. je tu nagrada).

Je pa tudi druga varianta. Jaz sem mojo, k obiskom, ki nimajo nič proti skakajočim mrcinam, kar pustila.. predvsem se je spuščena, brez mojega vmešavanja, dosti hitreje umirila oziroma sploh ni skakala, medtem ko je privezana znala vzet zalet in se jasno potem tudi povzpet na zadnje tace, ko sem jo s povodcem zategnila nazaj. Z leti ji pa to "skakanje" po ljudeh ni bilo več tako zanimivo.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #133 : 28 April 2010, 20:52:02

Bistvo vsega pa je, da neželjenega vedenja ne smete z ničemer nagrajevat (tudi kreganje, že celo sam pogled proti psu,.. je nagrada ker je pozornost in pozornost je nagrada) in da lepo vedenje vedno nagradite (tudi pozornost - ogovarjanje, pogled proti psu,.. je tu nagrada).


To je pa čisto odvisno od pasjega cilja. In velikokrat sploh ne drži.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #134 : 28 April 2010, 21:24:19
Mogoče sem posplošila, ker sem imela v mislih konkretne situacije, ampak ne razumem pa po drugi strani v katerih primerih naj npr. to ne bi držalo. A lahko kakšen konkreten primer navedeš prosim.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #135 : 28 April 2010, 23:07:43
Če pes hoče kaj pojest, ali it nekaj povohat, to sigurno ne počne zaradi naše pozornosti. In če je je to kar hoče pojest kakšen drek in tisto kar hoče povohat recimo igračka, ki ga tuj otrok drži v bližini... Ali v zgornjem primeru skakanje po tujcih, bo naše ignoriranje samo voda na njegov mlin.
In ker opažam, da si veliko ljudi to ignoriranje razlaga kot, da pes lahko počne kar hoče in da je to verjetno samo faza, je dobro poudarit, da samo od sebe ne bo nič zginlo in da ignoriranje nezaželjenega v bistvu ne pripomore k ničemer, oz. stvar še poslabša, če pes vedno dobi to kar hoče sploh če je nezaželjeno z naše strani. Se samo nagrajuje... Psi nas večinoma sploh ne potrebujejo, če ravno nimajo kakih nestabilnostnih problemov. Sej majo svoje možgane. Sodelovanje pa je najboljše, če je "partnersko". (vsaj zame) 

Če si pa razlagajo kot "aktivno" ignoriranje - preprečevanje brez nekega pompa je pa druga zadeva ;)

Je pa itak največ odvisno od tega, kaj si kdo predstavlja pod določenimi besedami.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #136 : 29 April 2010, 08:46:53
Aha.. ja, seveda se strinjam, predvsem z razlago, da si ljudje lahko napisano napačno razlagajo.

Če npr. hoče kaj pojest, normalno, da ne bomo gledali skozi prste in pustili da počne kar hoče. Je pa razlika ali je pes spuščen in se mi zaženemo proti njemu in kričimo (vsaj moja je to potem začela izkoriščat za pridobivanje pozornosti in je zanalašč začela pobirati še tiste stvari, ki jih sicer ne bi) .. ali pa ga imamo npr. na dolgem slednem, ki se vleče za njim in ko vidimo, da namerava pobrat kaj, kar ne sme, mirno primemo sledni, ga ustavimo in mirno potegnemo stran.. po možnosti mu zraven povemo da ne dovolimo pobiranja z mirnim in odločnim "ne".

Enako kar se tiče skakanja po ljudeh. Jaz bi najprej poskusila s popolnim ignoriranjem (seveda ne samo s strani vodnika, ampak s strani sodelujočih obiskovalcev, ker seveda nič ne pomaga, če lastnik ignorira, obiskovalci pa psa pri skakanju potrjujejo.. in seveda če obiskovalci niso pripravljeni sodelovat, se psa preprosto fizično omeji ali "odstrani"), saj se pes pač potrjuje s tem, ko skače in se potem vsi ukvarjajo z njim. Jasno da, če ignoriranje ne pomaga, psa mirno primemo in zadržimo ali celo zapremo.

Ta tri pravila so meni kar smiselna in iz njih izhaja napisano;
http://www.learningaboutdogs.com/html/one_for_the_pups.html
Citiraj
The protocol is:
- avoid practice if it will lead to a lifelong problem, this is usually the practice of inherited skills – such as traffic chasing, or bird chasing, or guarding.
- ignore it if it is only a temporary phase driven by juvenile discovery
- if there is a choice, only give a cue when you can ensure compliance, by preventing access to the unwanted option. Always reinforce compliance, keep the pattern going.
Kar se mene tiče, je v veliko primerih (seveda ne vseh in zato je treba vsakega psa obravnavat individualno) skakanje na obiske,.. samo začasna faza (se pravi druga alineja), pobiranje vsega mogočega s tal prav tako.. drugače je z raznimi iztrebki, ki spadajo lahko tudi pod prvo alinejo,...

Se pa strinjam da je razlika med pasivnim in aktivnim ignoriranjem.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #137 : 29 April 2010, 09:36:24
Ja ampak v mali šoli so mi rekli da naj dajam po obroku da nebo vleku.

Laja zato ker je vesel in z vso silo hoče čimprej do obiskovalca.
Delam ne nič, sedim in ko nekdo pride ga že od daleč gleda in hoče do njega.
Lahko ga kličem z motivacijo ali igračko ne pride, šele takrat ko je obiskvalec za vogalom priteče do mene in ku dam pribolšek, potem pa s5 gre gledat. Noče stat pri meni.
Najbol me moti to nesmotrno vlečenje. predlogi??

lp

prvega stavka , ne razumem ???...rekli so ti da dajaj priboljške po obroku, da ne bo vlekel ???
tole mi ni čisto jasno... hrana obrok je obrok...priboljšek je pa priboljšek.
To mora pes ločit... hrana/obrok...in priboljšek/ nekaj kar ima izredno rad in si mora zaslužit/ potem pa dobi- nagrado ;)

Kar se nasplošno vlečenja tiče , je problem v tebi... ker mu pustiš da vleče.
Če sta hodila v šolo ste jemali vajo polek. In pravilno vodenje psa
 Polek pomeni, da je pes ob tvoji nogi...in da povodec ni napet.... ;)

Če te pa nonstop vleče...to pa ni nič... ne pelješ ti psa na sprehod ampak on tebe.

Pomoje ne bi bilo slabo, da gresta še enkrat v šolo, ker očitno sta nekje hudo falila...
In to pojdita v tako šolo, kjer vzgajajo vodnika ;)...šele nato psa :)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #138 : 29 April 2010, 10:49:48
glede ignoriranja:
Uspeh "ignoriranja" temelji na neuspehu-se pravi pes NIKOLI ne pride do potrditve. V prvi vrsti je torej potrebno preprečiti, da pes pride do željenega cilja. Najbolje tako, da ga sploh ne izpostavljamo situacijam, kjer bi do potrditve lahko prišlo ( npr to v primeriu preganjanja divjadi pomeni,da nikoli ne pride do izkušnje,da bi tekel za plenom, mlad pes bolje,da spoh nikoli ne vidi bežeče živali dokler nima plena preusmerjenaga na druge objekte; proti kraji hrane najbolj pomaga, da ko imamo mladiča sploh ne puščamo nikjer hrane do katere bi lahko prišel).

Ko pes enkrat uspe prit do željena cilja, ne moremo več govorit o ignoriranju. Potem je treba fizično preprečit nadaljnje potrjevanje neželjenega vednja - potrjevanje ni samo s strani vodnika, ampak iz okolice. To je povsem preprosto za razumet,samo ne vem zakaj večina vodnikov tega ne pomisili.

Večina neželjenih vedenj se razvije zaradi potrjevnaj iz okolice, mali delček pa iz nezavednega potrjevanja s strani vodnika.
Ko je neželjeno vedenje že oblikovano (oz ko je bilo že nekejkrat potrjeno) zelo dolgo ne izzveni samo s preprečevanjem ponovnega uspeha. Občasen uspeh pa vodi o ojačitve tega vedenja - ključ: najbolj se ojačajo vednja, ki so najmanjkrat nagrajena.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


aleks0055

  • Gost
Odgovori #139 : 29 April 2010, 13:19:39
Se opravičujem obrok po hrani, pač brikete. Da ko me pogleda dam pribolšek ampak prej ali slej se naveliča razn č je zelo zelo lačen. Sej ne zdej da me stano vleče ampak k kaj zavoha ali koga vidi. Se ustavim in grem v drugo stran.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #140 : 29 April 2010, 14:16:14
Pri nas je obrok  dvakrat do trikrat na dan( velikokrat pa razpoložljivo cel dan... ker od zjutraj ostanejo briketi / nista ravno neka požeruha)..priboljšek oz nagrada pa choko dropsi ;)... te imata najraje( beri- dušo prodata za čokote :D)in so resnično priboljšek-nagrada

če ti pa tvoj pes ne reagira na priboljške...potem moraš najti nekaj drugega ;)
Pri nas je to npr. navadna tenis žogica.
Tenis žogca je izključno zabava.
Ko je bila Dina mlajša, sem ji jo metala, in ko je bila v največji evforiji za igro sem jo vzela in spravila. Vedno tako.( temu se reče po domače- da psa " napališ " na eno stvar)
.... ko pokažem tenis žogico.. je v okolici lahko miljon motečih dejavnikov...ona vidi samo žogico ;)

Na povodcu, smo se pa naučili, da takrat je pa sprehod in se je treba lepo obnašat/poleg hodit ...in nič vlečt ;D v nobenega se vtikat, če se drugi vtikajo pa ignorirat. Mi gremo na sprehod/samo mi/- drugi nas ne brigajo. ;)
....to je vse kar se je treba naučit...in "mirna Bosna".... vsi problemi rešeni. :)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


aleks0055

  • Gost
Odgovori #141 : 29 April 2010, 16:16:49
Moj je pripaljen na vozu, ampak ga držim pred njim da mi sledi se vstavim, pohvalim in se poigrava ali kako si mislila?
Aja, bil je enkrat napaden k ga je pes ugriznu v nogo (14 dni počitka je imel) in se nekaterih psov boji.prav dobesedno kopa na mestu da bi šel čimprej domov ali pa stran. Kako se to odvadi?
Lp



aleks0055

  • Gost
Odgovori #142 : 29 April 2010, 18:19:31
Sem vadil po hiši on okoli nje z pribolškom(sir) in je delal zdelo lepo. Problem pa se tudi pojavi ko vidi koga ali pa ko gremo na sprehod kjer začne vohljat ko neumen.



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #143 : 29 April 2010, 18:36:37
A to je velika mrcina? :) Mogoče bi si lahko pomagal s haltijem?



aleks0055

  • Gost
Odgovori #144 : 29 April 2010, 19:26:23
mam halti ampak si ga z tačkami daje dol. ni marcina ampak zverinko od nemškega bokserja :)



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #145 : 30 April 2010, 08:27:41
mam halti ampak si ga z tačkami daje dol. ni marcina ampak zverinko od nemškega bokserja :)

No sedaj si pa vse povedal :D
Torej hiperaktivc+ ignorant ko je na 100%. ( ala nekaj takega kot je bil naš Damč v svojih "najboljših letih")
Fora pri hiperaktivcih je ta, da predno ga začneš učiti, mu moraš njegovo energijo spraviti tam na 50 do 45%

Torej najprej aktiva...tek, kolesarjenje kar koli, da ga zmatraš...potem ko je na 50%...torej že napol zmatran in že malo lačen...potem pa motivacija + učenje in nagrada s hrano.

tako je bilo pri nas.... na polni energiji se ni dalo iz njega nič izvlečti ...., je mislil, na vse druge stvari in vse ga je bolj zanimalo kot pa učenje ;)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #146 : 30 April 2010, 09:07:29
Ma moja Jazz je bila tudi hiperaktivc, potem se je pa z leti in mojo vztrajnostjo toliko umirila, da danes prav pogrešam tisto nagajivost in vihravost in se mi včasih zdi, da imam najbolj lenega psa na svetu  ::)

Aleks, daj si malo preberi razne povezave o metodah pozitivne motivacije, o samokontroli,... Npr.
http://www.kliker.si/
http://reisenadler.blogspot.com/
http://www.learningaboutdogs.com/index.html
http://www.clickersolutions.com/articles/2001/ocguide.htm
http://www.clickerlessons.com/
http://www.clickerdogs.com/
Boš moral kar nekaj časa brat, ampak počasi in skozi prakso ti postanejo določene stvari jasne. Sami "enovrstični" odgovori in navodila, pa naj bodo še tako dobra, ti ne bodo dosti pomagala.

Če je kuža utrgan na vozu (Kaj je to? Vozel? Kakšen vozel? Igralna klobasa? Kupi eno dobro.. za začetek po možnosti tako, ki ima not pisko, da pritegneš pozornost psa tudi s piskanjem!) potem ga zamoti s tem. Pomembno je, da se nehaš igrat ko kuža najbolj uživa, pomembno je, da se na začetku veliko igraš doma, kjer okolje ni tako moteče, pomembno je, da se igraš ko za to določiš čas, ne ko kuža to izsili od tebe. Ko določiš čas za igranje in se pes noče igrat, je pomembno da ga ne siliš v igro.

To, da se pes umika pred določenimi drugimi psi, ni slabo. Preberi si o mirilnih signalih http://www.canis.no/rugaas/ Psu moraš vedno dovolit, da izvede svoje "mirilne signale".  ;)

Kar se vohljanja tiče. Pes vohlja, ker mu je dolgčas. Ves čas sprehoda se moraš aktivno ukvarjat z njim. Če se ne, bo pač vohljal. Tu nimaš kaj.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #147 : 30 April 2010, 10:56:49
Čakaj malo. Ti mu slučajno pred nosom mahaš s sirom? Z vabo delaš. To raje opusti in začni s shapingom.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


aleks0055

  • Gost
Odgovori #148 : 30 April 2010, 13:30:28
Kako misliš s shapingom.??



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #149 : 30 April 2010, 13:50:33
Če razumeš, res razumeš in redno delaš shaping, je kar v redu, sicer pa niti malo in se vodnikov in psov manj zadev prime...

Meni se zdi bolje, da dela tako, kot ga učijo v šoli, če ga bo pa zanimalo še kaj več pa naj si prebere vse linke, dobro preštudira in se "igra" dalje. Saj še sam ne ve kako bi kaj povedal ali pa ga samo jaz ne razumem najbolje.  :-[

aleks0055, ti samo delaj in predvsem poskušaj razumet sistem oz. postopek kako kaj naučiš. ČE ga boš razumel bo super, če ne pa bo treba poiskat kaj drugega. Načinov in pristopov je toliko, kot je ljudi, ki delajo s psmi. Najboljši je pa vedno tisti, ki ga razumeš ;)
Osnova je pa predstava, kako si predstavljaš ti življenje s tvojim psom. Ko to veš, je vse lažje  :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P