Rangiranje mačkov

Fitzgerald · 3954

Fitzgerald

  • *
    • Prispevkov: 331
    • Točke: 1
: 19 April 2008, 23:35:32
Pozdrav!

Mene pa zanima, kako veste pri vas doma, kateri maček je prvi, kateri drugi, seveda, če imate vsaj dva.  :lol:

Imam samčka in samičko, stara 11 mesecev. Na začetku se mi je zdela, da je dominantnejša samička, ker je vedno renčala, ko se je samček približal njeni posodici s hrano, ko je še jedla. On pa se ji je umaknil, ko je ona prišla do njegove. Vmes so seveda sledili "pretepi", igranje, enkrat je en podil drugega, potem sta se zamenjala ... nakar sem začela opažat, da samička ne renči več na samčka, ko se ji ta približa pri hranjenju (se mu lepo umakne).

Imata tudi plezalno drevo, kjer najvišje mesto zasedata različno, kadar ga zasede samička, jo on "napade" (v igri seveda). Je tudi precej grob pri igri in jo večkrat tako zagrabi, da zajoka. Ona je nežnejša in mu ne vrača tako divje.

Imata pa cel čas neke tihe "borbe" glede ranga, vsaj po mojih opažanjih. recimo, ju vidim, da sedita in se s tačkama "bezata" po glavi, smrčku, ušesa so včasih položena, včasih na stran, vmes renčita, se zaganjata drug v drugega ...

Drug primer: samička se je navadila opravljat potrebo v mačji pesek, medtem ko samček ne (ne vem, ali se je počutil ogroženega ali kaj, skratka, dobil je vnetje in od takrat praktično vedno gre na wc v tuš kabino, včasih se polula tudi v umivalnik  :roll: ), in zdaj občasno gre še ona v tuš kabino PO TEM, ko se on polula ali pa ga paca (=opazuje) z enega metra. Ali pa, kadar gre en lulat, gre tudi drug (vsak na svoje mesto).

Recimo pri hranjenju: dam vedno najprej samčku, pokličem njegovo ime in mu dam skledico na njegovo mesto, ona počaka; nato pokličem še samičko in ji dam v sobo, vmes zaprem vrata (drugače bi menjala posodice).

Ko se igrata: ona se rada podi z miškami, jih nosi v gobčki in takrat Vedno renči, ne glede na to, ali je Ficko (samček) kje v bližini ali ne. Potem gre on recimo do nje, jo mal s tačko pobeza, da ona začne pihat nanj in se kao mal lovita, nakar jo Ficko spet opazuje od daleč. On redko renči, ko ima svojo "miško" = bombažno elastiko za lase v gobčku. Je pa res, da ga ona takrat veliko manj lovi.

Ficko se zelo rad meče na hrbet pri igranju ali "ravsanju" ali dela prevale - in jo potem od tam grize in brca, rad jo tudi za goltanec zagrabi.

Občasno imam občutek da je ona "prva", čeprav mu kdaj popusti in ni tako divja kot on.

Če lahko kdo pove kako je pri njih oz. na kakšen način mačke hočejo izsilit prvi rang. Ima to veze tako kot pri psu? Kdo prvi dobi hrano? Koga prvega pobožaš? Kdo prvi stoji pri vratih, ki njih boš odprla, da bo ušel ven?



pinkpanter

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
  • Njegovo veličanstvo šema Miki
Odgovori #1 : 29 Julij 2008, 13:12:38
Hm - glede na moja opažanja...
Mislim, da mačke nimajo tako močnega nagona po rangiranju tako kot npr. psi. Ali pa se le-ta ne odraža v taki meri. Jaz sam najprej imela Maine Coon-ko, nato se je pridružil črn muc (ki pa ima izhod tudi ven), na koncu pa še majhna sivčica... Na začetku so bili nekakšni boji med črnuhom in starejšo maine coon-ko. Domnevam, da je gospa zmagala, saj pri meni jedo vsi iz iste skodelice in samček vedno počaka, da ostali dve pojesta. Na začetku, med tistimi začetnimi boji, se je vedno on prvi zagrebel za skodelico.
Med tamalčko in večjimi mucami nisem opazila nekega boja - razen mogoče v igri. Opažam pa, da so očitno rangirani tako, da je glavna Maine Coon-ka, nato je tamalčica (sta zaveznici, tudi več časa preživita ena z drugo), medtem ko je črnuh bolj podrejen. Iz tega sem prišla na razmišljanje, če nimajo pri mačkah mogoče samice malce večje veljave - tako kot krdelo levinj, ki jih levi le občasno obiskujejo...Hm, ne vem.... Mislim pa, da ni važno, kje katera spi. Ker pri meni spijo vse povsod in se tudi menjajo. Verjetno ima več veljave kako jedo in tudi koliko pozornosti lastnik posveča eni in drugi. Ker, če se jaz pretirano družim z črnuhom me pride Maine Coon-ka nadret in zahteva čohanje... :P :o :o
Ko se sivčica in črnuh igrata, gre ponavadi kam na visoko in opazuje in se redko vmeša. Kot, da si misli, da je ona prepomembna za igranje in da mora nadzirat mladino. Če je pa sama z enim izzmed tamalih, se pa tudi igra. ::) Hecne te mačke, a ne? ;D

Ko imaš setra, se prej ali slej vedno vrneš k tej pasmi.


Scarlett

  • *
    • Prispevkov: 979
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 29 Julij 2008, 18:12:13
Pri nas imamo 3 mačke, tako kot so prišle k hiši, tako so tudi po rangu. Najstarejša je šefica, ima približno 13 let. Druga po vrsti je še ena muca, tretji pa je maček. Ko je prišla zadnja k hiši psička, je najstarejša mačka ostala šefica. Sposobna je tudi psa v kot nagnat. Če se druge dve mačke kaj kregata, poseže ona vmes in umiri zadevo :D Tudi če se jaz kaj jezim na kakšno drugo mačko ali psa, pride še ona in ga potem "našeška" :D  Res je neverjetna mačka.
Še fotka naše šefice ;)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #3 : 29 Julij 2008, 19:30:05
ha ha
faca mačka!

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Tinchka

  • *
    • Prispevkov: 179
    • Točke: 0
  • naša Maci =)
Odgovori #4 : 30 Julij 2008, 00:05:59
O, kaka lepa šefica  ;D

Mene pa neki zanima, sicer ne vem, če ima kej veze z rangiranjem. Imam mačko staro 10 mesecev in malega mucka, starega 3,5 meseca. Ona je taka, da se skoraj nikoli ne pusti crkljat. Že od malega. Ko jo pobožaš, gre kar stran, v naročju ne zdrži 5 sekund. On je pa velik crkljivec. Pride kar sam k tebi, v rokah ga lahko imaš kolikor hočeš dolgo... In sem razmišljala, če bo slučajno ta velika muca kaj ljubosumna, ker se več crkljamo z njim, ali ji mogoče celo paše, da zdej njega crkljamo, njo pa pustimo pri miru? Drugače se ukvarjamo tudi z njo, v enako meri kot smo se, ko mucka še ni bilo, le da nismo romantični z njo.

Mačji žur! :)


pinkpanter

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
  • Njegovo veličanstvo šema Miki
Odgovori #5 : 31 Julij 2008, 11:56:41
Jah, moja matrona vem, da je lubosumna, če počoham samo tamalo, nje pa ne. Takoj glasno protestira in jo moram vzet v naročje in ji povedat, da je moja moja... ;D Medtem, ko obratno ni nobenih problemov... Navadila sem se pa, da spoštujem odločitev muce - na začetku jo pustim na miru in potem počasi počasi gradim čohanje in mečkanje v naročju. Črnuh ni v začetku niti približno hotel v naročje. Sedaj se pa raztegne in učiva na mojih ramah. Ampak samo pri meni in nobenem drugem. Mogoče zato, ker se nežno pogovarjam z njim, ali pa zato ker ga edina spustim k sebi pod kovter. Skušam se obnašat kot mačka - ena izzmed njih in včasih spuščam ravno tako čudne zvoke kot one in se pogovarjam z njimi... Ne vem - mogoče imam pa tudi jaz rang v njihovi druščini pa niti ne vem...  ??? :-[

Ko imaš setra, se prej ali slej vedno vrneš k tej pasmi.


Chanel.

  • *
    • Prispevkov: 687
    • Točke: 3
  • Hovawarti ex Horto Albo
Odgovori #6 : 31 Julij 2008, 12:33:52
Pri moji babici, ki ima pet mačk je glavna najstarejša mačka Mika, ki je stara 12 let. Je tudi daleč najstarejša mačka v celi vasi. Kadar druge mačke jedo in ko pride ona se odmaknejo in počakajo da ona poje in gre, šele nato nadaljujejo. Tudi če se srečajo na vratih se ji umaknejo da gre najprej ona nato šele mlajša. Pri nas so rangirane po starosti razen Will (2 leti) je nad Jackom (5let).
Pozimi smo iz ceste pobrali še eno mačko - samičko in je prva dva meseca probavala splezati po rangu višje (kot novo in neznano mačko so jo naše imele za totalno podrejeno, njej pa to očitno ni bilo všeč) ampak so ji kmalu pokazali kje je njeno mesto in sedaj je mir. So pa vse deležne enake "doze" čohanja, spijo vse v hiši vendar ima vsaka svoj prostor kjer leži, nikoli pa ne spijo skupaj. Jim očitno že ni všeč.

Drug primer: samička se je navadila opravljat potrebo v mačji pesek, medtem ko samček ne (ne vem, ali se je počutil ogroženega ali kaj, skratka, dobil je vnetje in od takrat praktično vedno gre na wc v tuš kabino, včasih se polula tudi v umivalnik  :roll: ), in zdaj občasno gre še ona v tuš kabino PO TEM, ko se on polula ali pa ga paca (=opazuje) z enega metra. Ali pa, kadar gre en lulat, gre tudi drug (vsak na svoje mesto).
Mogoče mu hoče pokazat oz. označit teritorij kot da je njeno in ne njegovo.