Paličnjaki

rina · 138165

rina

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 1.564
  • Točke: 24
: 18 November 2005, 19:00:20
SPLOŠNO
Paličnjaki so žuželke. Obstaja veliko (ne vem točne številke) vrst, a po domačih terarijih imamo večinoma indijske, vietnamske, avstralske in včasih žive liste. No, živi listi v resnici ne spadajo med paličnjake, so si pa sorodni. Tudi v Sloveniji (na Primorskem) živi ena vrsta paličnjakov in sicer Rossijev paličnjak (Bacillus rossii). SLIKA
Je pa težaven za gojenje v insektariju, saj mu moramo urediti primerno prezimovanje.

TERARIJ - INSEKTARIJ
Terarij za paličnjake naj bi bil čim višji. Širina ni tako pomembna. Pri mojih paličnjakih opažam, da se večinoma zadržujejo bolj pri vrhu. Da je terarij visok, je dobro tudi zato, da damo lahko v vazo večje veje robidovja. Paličnjaki potrebujejo svetlobo, zato je dobro da je terarij na svetlem mestu. Ni pa fino da sonce sije direktno v posodo, ker se lahko preveč segreje. Za posodo lahko uporabimo kar prazen akvarij. Pokrov naj bo vsaj delno mrežast. Popolna zatesnitev pa tudi ni v redu, ker je potem v posodi preveč vlažno in se začne delati plesen.
Na tleh naj bo malo prsti, lahko zmešane z žagovino. V prst paličnjaki odlagajo jajca.

HRANA   
Najbolj osnovna hrana za paličnjake je robidovje:

In ostale zimzelene rastline. Lahko jim damo tudi jagode (liste), vrtnice, šipek, hrast, lesko, bukev, vrbo... (sobne rastline, če jih pozabiš zapreti ;D ;D ;D) Nekateri pravijo da je primeren tudi bršljan in da ga paličnjaki jedo brez posledic. Nekateri pa pravijo da jih bršljan stelirizira ali celo ubije. Prejšnjo zimo sem moje hranila z bršljanom in se mi zdi da so res manj časa živeli, kot te sedaj, ki ne dobijo bršljana. Tako da ne priporočam bršljana.
Zelenje naj imajo v nekem lončki z vodo, da ostane dalj časa zelena. Vendar pa moramo paziti, da ima ta lonček čim ožji vrat, da paličnjaki ne padejo v vodo. Kot sem že omenila jih voda pogubi (ne pa vlaga!). Lahko tudi prekrijete lonček z kakšno folijo in naredimo luknjice samo za stebla. Ali pa okoli stebel zabašete vato. Ali pa se kako drugače znajdete.

RAZMNOŽEVANJE
Večina paličnjakov je samic. Samcev je zelo zelo malo. Jaz še nisem videla samca paličnjaka. Tako so mladi paličnjaki, ki so plod spolnega razmnoževanja zelo redki. Zato pa so se paličnjakinje odločile, da ne mislijo čakat na moške in se kar nespolno razmnožujejo. Tako da je za mlade potrebna samo ena samica, ki izvali jajčka. Iz jajc se čez nekaj časa (odvisno od vrste, pri nekaterih lahko traja tudi tri leta) izvalijo mali paličnjakci, ki odrastejo po nekaj levitvah:

Če so jajčka »narejena ;D« s pomočjo samca, se izvalijo bistveno hitreje.

INDIJSKI PALIČNJAK, Carausius morosus
To so paličnjaki iz tropskih krajev, dosežejo velikost do nekje 10 -12 cm in oponašajo palice. Odasle paličnjakinje so na notranji strani prednjih nog rdeče obarvane:

Jajca so velika okoli 3 mm, da se izležejo pa ponavadi traja od 3 - 5 mesecev. Odvisno od temperature, vlažnosti in verjetno še kakšnih drugih dejavnikov.


VIETNAMSKI PALIČNJAK, Baculum extradentatum
Včasih se uporablja tudi ime anamski paličnjak. Tudi ti prihajajo iz toplejši krajev in oponašajo palice. Zrastejo pa nekoliko več kot indijski, do 15 cm. Jajčka pa rabijo kakšen mesec več da se izvalijo. Lahko pa tudi manj, spet odvisno od vlage in temperature. Od indijskega se najbolj loži po dolžini tipalk. Indijski ima fuuul daljše. Pa tudi po tem, da je vietnamski bolj "hrapav".


AVSTRALSKI PALIČNJAK, Extatosoma tiaratum
Ima mnogo drugih imenov; Veliki trnasti paličnjak, rjavi škrpjonasti paličnjak, bodičasti paličnjak... Nekateri pravijo da zrastejo do 27 cm! :o Temu ravno ne verjamem, ampak lahko da je res. Tisti, ki sem jih videla jaz, so bili veliki za eno pest. Ko so majhni so temni in imajo čisto tanke noge, potem pa z levitvami pridobivajo na širini. Mislim da se do končne velikosti zlevijo štirikrat, ali petkrat. Nisem ziher. Njihova jajčka so malo večja, okrog 5 mm. Da se izvalijo pa traja od 6 mesecev do 2 let, včasih še celo več.

Meni osebno najbolj zanimiva vrsta. So tudi iz toplih krajev. Ne oponašajo palic, ampak odmrlo listje.

Še kakšno slikico pa dobite kasneje.
lp, rina

ocenjeno sporočilo, ninci

Los je car!


rina

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 1.564
  • Točke: 24
Odgovori #1 : 30 November 2005, 20:21:58
Kaj se je Rina pred kratkim naučila o paličnjakih?

Pred kakšnim tednom nisem prišla do normalnega robidovja, vse poznane "zaloge" so pomrznile. Zato sem odlomila eno vejico od vrtnice, ki se je ravno znašla v hiši.
Čez en dan je bila vrtnica obžrta. "Fino," sem si mislila, "tudi vrtnice jejo." Vrtnica se je obdržala nekaj dni, potem pa sem ugotovila da sta dva avstralska že cel čas na istem mestu. Sem mislila da so vrtnico jedli samo vietnamski in indijski (Sicer tega ne vem zagotovo, ampak mislim da sem pravilno sklepala. Avstralci mislim da res ne jedo vrtnice.), avstralski pa ne. In da so oslabeli zaradi pomanjkanja hrane.
Sem prišla pogledat čez nekaj časa, en je bil na tleh. Obrnjen na hrbet, z vsemi šestimi od sebe, samo je bil še malo živ. Tisti drugi, tudi bolj bogi se ni premikal, drugadva pa tudi.
Sem šla iskat robidovje in nekaj našla. Sem prec dala not. Tiste revčke sem namontirala na liste in hodila na vsake toliko časa gledat, če že jejo.
Čez en dan je tisti najbolj bogi že spet bil na tleh na hrbtu. Tisti drugi pa še vedno pri miru, na nedotaknjenem listu.
Naslednji dan še vedno isto, le da je bil tist na tleh, da drugem mestu na tleh. Zraven njega pa še tavelik indijski. Tudi z vsemi šestimi od sebe. In potem sem postala pozorna na to in sem ugotovila da je tist avstralc, ki je na tleh skoraj "mrtev", vedno na drugem mestu. ??? Sem bila ful zmedena, ampak sem si to razlagala tako, da je en drug paličnjak lezel čez njega in ga premaknil.
Potem pa enkrati pridem v sobo in vidim tega mojega "mrtveca" na šipi! :o Mi ni bilo nič jasno. Pa tudi tisti indijec je oživel.
In potem so začeli tudi jest tisto robidovje, ki se ga prej niso pritaknili.

Ob vsem tem, pa nisem gledala na temperaturo. Namreč pred kakšnim tednom se je zunaj zelo ohladilo in posledično je bilo tudi v moji sobi hladneje. Ne vem točne temperature, ampak mislim da je bila okoli 19, mogoče 20 ali 21°C, več pa zagotovo ne. In ko sem prižgala radijator, se je soba segrela na 23°C. Takrat pa so oživeli tudi paličnjaki. :)
Od sedaj naprej pazim, da imam vedno vsaj 23 ali več stopinj. Pa še lonček z vodo sem dala na radijator, za vlago. Ker je tudi pomembna.

SKLEP
Avstralski paličnjaki so malo bolj občutljivi kot indijski in vietnamski, ter zahtevajo malo višje temperature.

Tudi pri hrani so bolj izbirčni. Novo hrano (se pravi neko drugo rastlino) je treba postopno uvest. Paličnjakom postrežemo z nekaj vejicami običajne hrane in nekaj nove. Potem počakamo nekaj dni (mogoče jim en dan pustimo samo novo hrano), in če vidimo da je tudi nova rastlina obžrta, vemo da jo jedo. To bi bilo najbolj učinkovito če imamo v eni posodi samo eno vrsto paličnjakov. Ker lahko da nekatere vrste jedo neko rastlino, nekatere pa ne.

lp, rina

p.s. Ko bo več možnosti (beri spomladi) bom naredila tak test. Kaj katere vrste jedo. Pa vam povem izsledke.

Los je car!


Neyka

 • Novofundlanci so zakon!!
 • Pesjanar
 • ***
  • Prispevkov: 4.034
  • Točke: 26
 • Neon say: BU
Odgovori #2 : 30 November 2005, 22:39:50
No ko sem začela tole brati, sem že mislila protestirati, da bo zaradi vrtnice bolj težko kaj narobe, ker jo je moj prvi palček jedel vse svoje življenje. No to smo ugotovili da ni.

Temperatura pa zanimivo. Pri meni je vseh 5 (eden mikro je poginil) dobro prenaša nizke temperature. Namreč v moji sobi ni nikoli prav preveč toplo, ker je čisto na koncu vseh cevi in se voda očitno ohladi  :-X :-X >:(. Niso nevem kaj živahni, vendar se premikajo, jedo... živijo. Rina, mogoče so tvoji bolj scrkljani kot moji  ;D ;D

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


Neyka

 • Novofundlanci so zakon!!
 • Pesjanar
 • ***
  • Prispevkov: 4.034
  • Točke: 26
 • Neon say: BU
Odgovori #3 : 30 November 2005, 22:41:42
No ravno ugotavljam da so samo še 4je. Še drugega mikra je zmanjkalo. Da ni res kaj na temperaturi  :-\

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


rina

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 1.564
  • Točke: 24
Odgovori #4 : 30 November 2005, 22:50:21
Neyka, koliko pa imaš stopinj?
Ti imaš indijske, ane? Kolikor sem jaz ugotovila so indijci malo bolj odporni od avstralcev, a vseeno manj od vietnamskih. Namreč, tavelik indijanec je bil enkrat na tleh, pa tisti tamali, ki so se začeli izvaljevat, so bili tudi bolj pri miru. Eneparkrat sem kakega našla tudi na tleh, ampak ga naslednjič ko sem pogeldala ni bilo več tam. Možno, ja da jim je premrzlo. Daj probaj si vsaj na 22 stopinj segret. Saj jaz imam tudi raje bolj hladno, pa se žrtvujem za paličnjake. ;D

lp, rina

Los je car!


katya

 • *
  • Prispevkov: 164
  • Točke: 4
Odgovori #5 : 01 December 2005, 18:16:16
Moj brat je mel te rjave paličnjake,ki moram priznati mi niso bili nikoli všeč....Še posebej,ko sva z bratom neko noč prišla domov in je bila cela otroška soba polna malih, črnih, grdih zverinic- blek kot pajkeci so zgledali- ja moj pametni bratec je čuval in vlažil jajčeca in seveda so se izvalili vsi naenkrat!!!!  :'(  :'(  :'(  :'(  :'(  :'( si predstavljate kak jok in stok je bil to. Mene je skor kap pa sem mela takrat še zlo mlado srce.JOJ ko se sam spomnem na to me kr strese.

:)Tvoj ljubljenček je odsev tvoje osebnosti!!!


trigi

 • Administrator
 • *****
  • Prispevkov: 2.357
  • Točke: 5
 • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
Odgovori #6 : 27 December 2005, 20:36:14
Rina... gledal sem nove slike tvoje Krave :) Avstralske paličnjakinje da ne bo pomote :)

In sem šele sedaj opazil da ima rožiček na glavi... slučajno veš čemu služi?

LP, Črtrina

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 1.564
  • Točke: 24
Odgovori #7 : 28 December 2005, 13:11:38
Rožiček? ??? Mogoče misliš tipalke? Tipalke majo pa za zaznavanje okolice. :) Če pa misliš tist manjši izrastek, tisto je pa del ust. ;D

Še nekaj mojih opažanj:
Različne vrste paličnjakov imajo različn vonj. ;D ;D Resno.
Krave imajo en tak čuden vonj, ne smrdijo, dišijo pa tudi ne. Samo tak poseben vonj imajo, tak žameten.. Ma ne vem kako naj ga opišem. Meni ne diši, pa tudi ne smrdi, moji mami tudi ne (tako da tak usekanec pa tudi nisem da bi mi smrdeče stvari dišale ;D ;D), tamali pa smrdi.
Indijski pa smrdijo. Čisto organski vonj imajo. Zdaj so se mi začele palčke valit, jih je že okoli 10 in terarij ima čisto drugačen vonj (smrdeč), kot takrat, ko je bila samo ena palca.
Za vietnamske pa nisem nič posebnega opazila.

Pa še to - ko se paličnjaki levijo, pojedo svoj lev. S tem dobijo potrebne snovi da so okerpijo po levitvi. :) Zato če slučajno vidite da se kakšen paličnjak levi, ga kar pustite da sam opravi vse in na koncu poje svojo staro kožo.

lp, rina

Los je car!


trigi

 • Administrator
 • *****
  • Prispevkov: 2.357
  • Točke: 5
 • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
Odgovori #8 : 28 December 2005, 13:36:17
Rina... v mislih sem imel tisto stvar med očmi :) Verjetno je tipalka :)

Sem pa malo razmišljal o vonju.. kaj pa če tudi vonj oponašajo? Potemtakem bi avstralski dišali po jeseni :)

Lp, Črtrina

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 1.564
  • Točke: 24
Odgovori #9 : 28 December 2005, 14:37:59
Uf, Črt, zelo možno da imaš prav, ja. Na to sploh nisem pomislila. Sem šla še enkrat povohat ;D Kravo in je tamala rekla da ima vonj po leseni čokoladi. ;D In imajo res tak nek lesen vonj, tako da je zelo možno, da oponašajo svoje okolje... Se bom malo pozanimala in če bom izvedela kaj pametnega, vam povem. ;)

lp

Los je car!


paličnjak

 • *
  • Prispevkov: 1
  • Točke: 0
Odgovori #10 : 03 Januar 2006, 16:56:35
koliko časa pa živijo paličnjakiTiger

 • *
  • Prispevkov: 30
  • Točke: 0
Odgovori #11 : 03 Januar 2006, 20:51:10
Oj!

Ponavad živijo 1 sezono, se prav od spomladi ko se izvalijo pa do zime.

Lp

Veličina ni v tem, da nikoli ne padeš, temveč v tem, da se po padcu vedno pobereš!

Želim ti lep dan,

Klemen2


njufka4

 • *
  • Prispevkov: 19
  • Točke: 0
 • Freya
Odgovori #12 : 22 Februar 2006, 20:07:24
Rina to si pa res dobro napisala! ;D Jaz sem mojim vietnamcem dala za jest bršljan, ker sem nekje prebrala, da jim lahko dam za jest bršljan pozimi. No moji palkoti so stari  okoli 6 mesecev pa nisem opazila niti enega jajčka!!  :'(  nevem, kaj bo ko bojo vsi umrli... :(


Žiga

 • *
  • Prispevkov: 3
  • Točke: 1
 • Glodavci so zakon !
Odgovori #13 : 18 Julij 2006, 13:13:52
Pozdravljeni !
Sem nov na forumu in me zelo zanimajo paličnjaki in živi listi  ;D Sam sem lastnik trenutno ene mlade samičke avstralskega paličnjaka in ene samičke živega lista vrste Ph. siccifolium  :P Ta samička je izlegla že okrog 40 jajčec, oktobra pričakujem naraščaj. Imam še inkubator v katerem so jajčeca te vrste živega lista, jajčeca avstralskega paličnjaka ter vietnamskega.
Dodam še en opis živega lista:

Živi list (Phyllium siccifolium)
Ta vrsta živega lista prihaja iz toplejših in vlažnejših krajev kot so Kitajska, Filipini, Borneo... Razmnožujejo se spolno in partenogenetsko. Pri tej vrsti so samci kar pogosti (sam sem imel dva). Samičke zrastejo 8-10cm, samčki 5-7cm. Samčki živijo precej manj časa kot samičke  ???
Slike si lahko ogledate na naslovu http://slovenec.moj-album.com  8)

Oglejte si še moj forum http://palicnjakizivilisti.mojforum.si

+1first

 • *
  • Prispevkov: 2
  • Točke: 0
Odgovori #14 : 20 Avgust 2006, 23:07:00
Oila!!
Ej jst sem tud nov.
Am..mam pa:
-Vietnamskega paličnjaka (Baculum extradentatum)
-Indijskega paličnjaka (Bacillus rossius)
-Madagaskarskega paličnjaka (Sipyloidea sipylus)
Dobim pa še
-Živi list (Ph.ce.)
-Avstralskega paličnjaka (Extatosoma tiaraum)


Lp.First


Lenny

 • *
  • Prispevkov: 971
  • Točke: 2
Odgovori #15 : 21 Avgust 2006, 11:34:15
Oj!

Ponavad živijo 1 sezono, se prav od spomladi ko se izvalijo pa do zime.

Lp

Aia...tako kratko? Jaz sem pa mislila, da ne skrbim dobro zanje, ker men so vsi hitro pomrli...mela sem najprej 1-ga avstralskega....pa je umrl do zime..potem pa kako leto kasneje še 5 navadnih palčk in so tudi kmalu umrle. Nikoli ni bilo nobenega jajčka  :(Žiga

 • *
  • Prispevkov: 3
  • Točke: 1
 • Glodavci so zakon !
Odgovori #16 : 21 Avgust 2006, 23:32:54
First, da te nekaj popravim  ;)
Latinsko ime za indijskega paličnjaka je "Carausius morosus"  ;)first

 • *
  • Prispevkov: 2
  • Točke: 0
Odgovori #17 : 30 Avgust 2006, 23:47:16
Aia sej res.
Mal sm se zmotu :-[

Lp.first


Samoyedka

 • *
  • Prispevkov: 6
  • Točke: 0
 • Vsi se rodimo neumni, eni taki ostanejo...
Odgovori #18 : 27 December 2006, 16:01:47
Rina, imaš prav, avstralci izločajo kemično snov, kadar se počutijo ogrožene, naj bi pa to "uradno" dišalo kao po karameli ali arašidovem maslu :) Meni se zdi, da imajo vonj po Tofee-feju  ;D Izloček ni škodljiv ali dražeč kot pri nekaterih drugih vrstah, ki celo "streljajo" s kislinami, podobnimi mravljični (npr. ameriški dvočrtasti paličnjak - Anisomorpha buprestoides).dog_lover

 • *
  • Prispevkov: 15
  • Točke: 0
 • mali čopko-NELI
Odgovori #19 : 10 Januar 2007, 14:24:48
hvala ti rina!!!!!!!!!!!!! v dar sem dobila paličnjaka, v bistvuo njih nisem vedela nič :-[ ??? s svojim opisom si mi zelo pomagala :) HVALA res.............. sedaj vsaj vem s čim se hranijo itd..... ;)

I love dogs!
Shih tzuji imajo telo psa, mačji karakter in levje srce.


rina

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 1.564
  • Točke: 24
Odgovori #20 : 26 Januar 2007, 22:37:45
O, Samoyedka, hvala za tole pojasnilo. Me je to dolgo mučilo, pa mi nihče ni znal odgovorit.

dog_lover, ni za kaj! ;) Sem vesela, da komu pomaga.

Los je car!


Samoyedka

 • *
  • Prispevkov: 6
  • Točke: 0
 • Vsi se rodimo neumni, eni taki ostanejo...
Odgovori #21 : 05 Marec 2007, 12:15:43
Če koga morda zanima- naprodaj imam nimfice in jajčka avstralčkov, nimfice in jajčka malih trnastih paličnjakov in pa jajčka živih listkov :) Več na mail [email protected]


humus

 • *
  • Prispevkov: 10
  • Točke: 0
Odgovori #22 : 10 Marec 2007, 10:56:20
Zdravo... sm nou na forumu... zanima me kako naj hranim moje paličnjake glede na to da nimam v bližini nobene navedene rastline... proval sem jim dati že kupljeno vrtnico pa jim ni rauno prijala... imajo tudi gozdne jagode (liste) a jim negre rauno v slast...čara

 • *
  • Prispevkov: 8.251
  • Točke: 7
 • Obožujem pse!
Odgovori #23 : 10 Marec 2007, 22:10:11
če imaš možnost zasadi maline, podaj se na sprehod v gozd in naberi bršljan ter robidovje. Mislim pa do so nekatere vrste zahtevnjše in ne jedo tega oz. zanje ni dovolj hranljivo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


humus

 • *
  • Prispevkov: 10
  • Točke: 0
Odgovori #24 : 11 Marec 2007, 11:34:40
hwala... emm.... šeneki me zanima... kaj je kej narobe če mam paličnjake v kozarcu za ulagat?... pač trenutno niam nobenega terarija...
pa zanima me če ima gdo kakega australca za oddajo  ;D ;Dčara

 • *
  • Prispevkov: 8.251
  • Točke: 7
 • Obožujem pse!
Odgovori #25 : 12 Marec 2007, 19:30:33
Ja kupi mu nov akvarij, terarij in ga primerno uredi. Pa dokler nimaš ustreznih pogojev, res ne razmišlaj še o kakšnem paličnjaku. V šoli smo meli približno 100L akvarij pa noter te zverinice. V kozarcu za vlaganja pa so bile rastline. Na "tleh" zemlja-kupljena, da ni blo živali noter. V eni reviji Mojpes je opisano kako naj bo domovanje za paličnjake.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


humus

 • *
  • Prispevkov: 10
  • Točke: 0
Odgovori #26 : 13 Marec 2007, 22:26:12
hehe... ewo dobl nou terarij... in majo za jest ;)...
zj placa za 5 australcu ne sam enga  :Pprjatu

 • *
  • Prispevkov: 3
  • Točke: 0
Odgovori #27 : 02 April 2007, 22:32:25
serbus sm nov na forumu

zanima me če bo za paličnjake uredu kovinski regal (95cmx75cmx30cm),
ki sm ga oblimu z mrežo proti insektom. Pa kire paličnjake naj kupim ko mam
u sobi skos okol 17 stopinj?rina

 • Mali Pesjanar
 • **
  • Prispevkov: 1.564
  • Točke: 24
Odgovori #28 : 03 April 2007, 20:47:48
Uf, 17 stopinj za nobeno meni znano vrsto ni vredu. ??? (Razen "domačih" ampak ti rabijo res specifične pogoje, pa še iz narave se jih ne sme jemat.)
A drugje v stanovanju, kjer je bolj toplo jih ne bi mogel imet? Drugače pa ne vem kateri najbolj prenašajo tako nizke temperature.. vsi bi bili počasni in umirjeni.. :-\

Los je car!


prjatu

 • *
  • Prispevkov: 3
  • Točke: 0
Odgovori #29 : 03 April 2007, 21:19:04
pol jih bom mogu met u kuhni ko je ponavad okol 20 stopinj.
To bo dost?