mučenje do konca

Seerland · 41494

Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #30 : 06 Maj 2008, 23:21:38
Aja, pa brez zamere, seveda.


Seerland

  • *
    • Prispevkov: 506
    • Točke: 0
  • Noora je najbolj nora :-)
Odgovori #31 : 07 Maj 2008, 08:06:01
Ornk pretiravaš. Kupiš enega piščanca za cca 4 eure, kar je kar dovolj za 3 dni ali pa kupi zelenjave za cca 15 eur, pa ne boš sita npr.
Iz teh navedb vidim, da si hrane NE kupujete sami in NE veste, koliko kaj stane.
ne, ne vidiš. ti iz tega sklepaš. to pa ni dejstvo. ampak tvoj sklep.sej brez zamere, se samo pogovarjamo, ampak glede na to, da je pripomba na moj citat, ti povem da tokrat nimaš prav. če jem piščanca za 4 €, si VEDNO zraven kupim še kaj, kot sem napisala!ker suhega mesa nikol ne žvekam. O mojem življenju in potrošnji MOJEGA denarja se pa s teboj ne bom kregala, ker mi tvoje mnenje o tem kaj si jaz sama kupujem in kaj mi moji zlati starši kupujejo ne pomeni ravno veliko. Ne moreš se v vsako stvar tako zaletet, mogoče kdaj kaj preberi dvakrat ali trikrat, pa boš videla, da ni tako mišljeno, kot se ti je zdelo na prvi pogled. Pa tudi brez zamere, samo "branim" svoj citat.


Seerland

  • *
    • Prispevkov: 506
    • Točke: 0
  • Noora je najbolj nora :-)
Odgovori #32 : 07 Maj 2008, 08:07:31
Še moje mnenje. V glavnem se strinjam Seerland glede vsega. Sama še vedno stanujem doma (jem veliko doma, ker imam pač to srečo da je fax blizu doma), kuhajo vglavnem starši, nekaj tudi sama. Jem meso, čeprav niti podrazno ne konjskega (lastni predsodek), je pa res, da ga (meso) nekaj ne obožujem preveč (piščancu se nebi mogla odreči, prav tako hamburgerjem, suho mesnatim izdelkom). Se mi zdi pa kruto in brezvestno mučenje živali, kot na posnetku, ker nevem od kod človeku toliko brezvestnosti, da sploh lahko stori kaj takega. Podpiram pa tudi vegetarijance in vegije, vsak se odloči zase, kaj mu je najbolj paše.
Glede zelenjave pa imam to srečo, da živim na deželi in imamo posledično tudi precejšen vrt in svojo 'bio' zelenjavo. Kar pa kupiš v trgovini je pa itak vse 10x prešpricano, da doma pereš ko opleden.

Lp

Barbara

se popolnoma strinjam.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 07 Maj 2008, 08:39:58
Ja, ne vem, potem pač očitno poješ ogromne količine - česarkoli že  ::) :P


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #34 : 07 Maj 2008, 10:38:10
Aja, pa brez zamere, seveda.
Mislim , da ti tisti ki si hrano sami kupujejo( mo) ne bodo zamerili ;), dejstvo je da hrana je pri nas draga, pa kakor koli obrneš.
samo mesa in  krompirja ne moreš jest.... to ve vsak bedak. Če se  hočeš kakor koliko le malce zdravo prehranjevat pa sploh ne gre.
Tukaj bi izpostavila predvsem ribe.( ki naj bi jih jedli  po navedbah strokovnjakov za zdravo prehrano vsaj enkrat na teden).
Midva sva samo dva v gospodinjstvu... pa ne bom jadila, da imava slab proračun. Pa še  vedno prekleto pogledam na ceno kaj kupim- ne kupujem tistega naj-naj-naj -ceneje nekje srednjo varianto. trikrat na mesec greva v večji šoping v špar( pač živiva na vasi in pri nas ni druge izbire kot npr najboljši sosed ali pa lokalna kgz) V teh lokalnih trgovinah so stvari dražje kot v hipermarketih in jaz izpod 20 eur ne grem iz štacune- pa ne trackam.... kupim najnujnejše. Iz špara trikrat na mesec, pa tudi ne izpod 100 eur. Tako, da naju najina prehrana na mesec pride kar krepkih 300 eur( tukaj sem že odštela praške, osebno nego in ostale drobnarije) Ampak je še vedno 300 eur.... s tem ,da  mesa ne kupujem sproti- ga imam v skrinji svinsko, goveje, in divjačino. Perutnina in ribe so pa v tistih 300 eur.
Kar se tiče gojenja svoje zelenjave....
Imam vrt- manjši,  ne gojim vse zelenjave... kakšen paradižnik , par zeljnih glav, par cvetač, blitva, peteteršilj,bučke, korenje, in kakšna solata in jagode( tako kot večina).....
No in sedaj na temo tega vrta-" moje bio zelenjave". To je čisti hobi- in ne prišparam na račun tega vrta a ma nič. Ker ko vzameš ceno sadik,ali samega semena sešteješ še kakšno gnojilo( pa tudi pošpricat je kakšno stvar gdaj treba- če ne ti majcene živalce požrejo pridelek)- vse ure dela v vrtičku.... da ne omenim ,da iz vsakega semena in sadike tudi ni nujno, da kaj zraste......
Me tista moja bio domača zelenjava pride prekleto drago.
S tem ,da to je sezonska stvar- ko je na vrtu- je tudi v štacunah- in če sešteješ vse skupaj in potegneš kalkulacijo.... bi me ceneje prišlo ,da kupim v štacuni kot ,da sama gojim.  ;)
ja ja vsi obsojamo mučenje živali, in vsem nam se smilijo- nič ne rečemin ne podpiram take krutosti.
 Ampak  izjave kot so pa "sem vegetarjanec  ker se mi živali smilijo"... v drugem šusu se pa vsedeš za mizo na južno, ki ti jo nekdo drug kupi/ zasluži . Je pa  totalno mimo.
Nimam nič proti vegetarijancem na splošno. da smo si na jasnem.
 
Imam pa zelo veliko proti folku, ki se s " polnimi presranimi  ritmi vsega "  bori proti živinoreji in vsklika za neke  osvoboditve živali.In pametuje in stresa moralo kako je meso umor- v vegetarjanstvu pa odrešitev celega planeta in podobne....

In vse take ku*ce bi jaz poslala delat nekam v eno fabriko za minimalno plačo in živet v najeto stanovanje..... me zanima kako dolgo bi  še imeli svoje vizije.




kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #35 : 07 Maj 2008, 11:16:12
Joj tisočkrat premlete teme. Jaz obožujem skoraj vse živali, ne bi jih mogla pobijati, pa kljub temu nisem vegetarijanec. Nisem ravno navdušena nad mesom, nad zelenjavo pa še manj. Da si pa sebe predstavljam, da bi za kosilo pojedla solato, pa lahko zdaj od smeha padem iz stola.

Tako kot so skoraj vse zadeve na svetu postale masovna produkcija, pehanje za denarjem, tako najbrž tudi mesna industrija. Kljub temu sem mnenja, da se še vedno da dobiti kvalitetno meso in da so z živaljo dostojno delali.

Glede cen je pa takole - za dvočlansko družino pride porcija mesa - beri dva zrezka nekje okoli 4€. na srečo mi ni treba gledati na to koliko zapravim v trgovini, je pa dejstvo, da so zadeve za vegetarijance občutno dražje. Za primer lahko navedem pašteto iz mesa in tiste super zelenjavne paštete (nekaj na T). razlika v ceni je mislim, da okoli 100%.

Zagovarjam tudi mnenje, da človek mora jesti vsega po malem in da se nekatere stvari težko nadomestijo.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Seerland

  • *
    • Prispevkov: 506
    • Točke: 0
  • Noora je najbolj nora :-)
Odgovori #36 : 07 Maj 2008, 12:12:37
Ja, ne vem, potem pač očitno poješ ogromne količine - česarkoli že  ::) :P
Ni vse v koločini Yo, ampak v kvaliteti in raznolikosti, kar je bistvena razlika. Pojem pa kolikor mi kdaj paše, nikoli ne kupujem za kosilo več ali manj..


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #37 : 07 Maj 2008, 12:29:08
Tudi jaz sem bila samohranilka, dokler ni mulc odrastel, toliko časa za vrt obdelat sem pa vedno imela. Nekaj časa smo imeli tudi kure in koze. Za cesto sicer res, a še vseeno bolje od kupljenega.
Moraš se malo znajti - škropiva iz zelišč pripravljena doma, gnojila pripravljena doma in pretežno doma pridelana semena - pa te ne stane prav veliko - je pa več dela. Če vzameš za sprostitev je prav fino, če ti je to garanje, ki ti ne paše, se pa ne splača nikakor.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #38 : 07 Maj 2008, 14:52:43
 Tole  glede vrta je pa sedajle tako izpadlo kot bi mojo mami poslušala :D.... sori če sem te postarala, ker te primerjam z njo ampak bom tebi tudi tako rekla kot bi njej. Včasih je bilo včasih- danes je pa danes.... in včasih se je marsikaj dalo- danes je pa drugače.

Jaz sicer nisem samohranilka, niti otrok še nimam , pa ne da jih ne bi želela( se trudiva že pet let)... no na podlagi tega mi je še vseeno lažje kot materam samohranilkam.... priznam.
Glede časa- dela- in vsega ostalega od časa mojih staršev pa do sedaj pa takole ( moja dva niti nista tako stara - mami 54,  oče 56)
Tako  midva z mojim , kot moji starši- vsi smo začeli hišo zidat približno pri istih letih- vsi smo imeli kredit- njima ga je inflacija požrla - midva sva ga odplačala in močno preplačala. Sicer sva odplačala predčasno, (posledično zaradi spleta okoliščin, ki so takrat tako nanesle)-  pa lahko  povem, da takrat, ko sva odplačevala kredit ni bilo časa tudi za vrt ne. Moj je šel vozit špedicijo( sicer jo še sedaj- ampak bistveno manj dela kot takrat) jaz sem pa poleg redne službe imela še popoldansko obrt - ni bilo prostih vikendov  tistih par ur viška, ki mi jih je pa na dan ostalo sem bila pa tako zbita- da sem šla raje tud lačna spat kot, pa da bi pomislila da bi si vzgojila zelenjavo.( jaz sama ..... če bi imela otroke, verjetno ne bi šli lačni spat/ tukej sem bila res v prednosti)In marsikaj sem si od ust trgala- da sva zlezla skozi mesec.
Moja starša- sta v tovarni odbrenkala 8 ur in šla delat na hišo. Nič ne rečem. Živeli smo sicer pri mojih starih starših/ mene in mojega brata so pazili stari starši in tudi futrali . Midva sva bila v podnajemniškem stanovanjuin sva vsak tolar preračunala kako in kam dat.
Nisem neka lenuharca in ni mi težko delat, tudi se nočem nič poveličevat ali kakor koli bogo delat- tako je bilo! in je hvala bogu najhujše za nami-  sedaj gre bolj na easy in imamo čas tudi za vrtiček in pse in ni več treba dveh turnusov- je pač tista popoldanska prešla v celodnevno... Samo še vedno ne delam samo 8 ur če le hočem kar koli naredit.
Pa se niti nočem pritoževat,lahko bi bilo boljše... apak še zmerej hvala bogu , da ni slabše....... veliko jih je v slabšem položaju kot jaz.

Ko pa primerjam mojo teto, ki je bila samohranilka in sedaj mojo prijateljico, ki je samohranilka... je pa bistvena razlika.

Moja tetica je takrat malo pojamrala malo pojadila in pok- je dobila socialno stanovanje. V katerem ima še danes ne vem če več kot 70 eur najemnine.... s tem, da ga vlečejo iz roda v rod( ga je nasledila sestrična, ko je ona potem dobila drugega desca in se preselila k njemu v bajto) in ga bo čez par let nasledila hčerka od sestrične, ko se bo sestrična preselila v hišo od moje babice......
Moja prijateljica  se lahko pretegne pretrga pa ga ne dobi socijalnega stanovanja ... v najemniški garsonjeri se prebija s tisto bedno plačo, dokladi, in alimenti( če se njen bivši seveda blagovoli nakazat).
Glede na to ,da komaj shaja iz meseca v mesec... si ne more niti privoščit , da bi šla njivo najemat, si naredila še dodaten strošek za bencin, ko bi se vozila njivo obdelovat itd.
Ko si brez denarja  v tem času sedaj, si stisnjen v kot.  Žal ,tako je. Včasih mislim , da je bilo veliko več možnosti- so bile udarniške sobote tudi za take, ki so rabili pomoč .Podjetja so dajala stanovanja svojim delavcem, jim omogočala dopuste in otrokom kolonije ..... ampak časi so minil, danes jih je malo takih ,ki sploh imajo zaposlitev za nedoločen čas( tako ,da si tudi kredita ne morejo privoščit). Svet se je spremenil... in še se bo. In stalno težje bo. Vsaj za ene.

p.s. glede vrta ;D( i res ne morem mimo tega vrta :-[ ;D samo še tole potem bom pa utihnila s tem vrtom ;D)... mislim , da za vrt moreš imet tudi znanje in nek smisel. Jaz kakšnega znanja iz poljedelstva nimam- priznam in potem me pride moj vrt  drago... priznam tudi to. Pol mi crkne... sploh ne vem zakaj ???... vse delam po pravilih. Pol ne zraste... včasih kaj sploh ni tisto kar kupim- je kar nekej tatretjega( govorim za solato- ki je ne gojim več).....Še rože mi ne ratajo. Potaknem posrane vršičke...pol zime ful lepi- pol jih pa  napadejo uši- jih našpricam, se vse posuši in lahko stresem , na kompost.
Ko potegnem računico- me je vsa tista zemlja in vertilajzerji in ne vem kaj še dražje pride  kot, če bi kupila že nasajene rože.....
Ne, da se mi ne da. Men bi se dalo, če bi iz tega  kaj ratalo.... ampak mi ne rata... ne vem!?.... ne znam?... nekej narobej delam? pojma nimam kaj... ampak ne rata mi. Sej še vedno "vrtnarim"... in rože sadim. Samo toliko denarja ,kot sem ga pa na račun tega vrtnarstva proč vrgla....   raje ne začnem seštevati. Zame v domači pridelavi ni ekonomske računice. ;) :)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #39 : 07 Maj 2008, 15:19:37
Saj nisem mislila, da zdaj bi pa obvezno vsak moral imeti vrtiček pa delati gor. Je pa ena od možnosti. Kar se mene tiče dobra možnost, kako priti do vredu hrane ne da bi za to zapravil premoženje. Ja pa res hec, enim vse uspe, enim nič, jaz sem nekje v sredini. Pogosto se mi kaj povsem sfiži ali pa mi čez poletje ko se mi ne da cvreti na soncu preraste plevel. Ampak res si ne morem predstavljati, da bi šla v štacuno kupit vsak peteršilj ali korenje. Ali pa poleti kupovat solato, paradižnik in bučke pa stročji fižol.
In prav mika me, da bi si potem, ko bom naredila ograjo do konca po dolgem času spet omislila nekaj kur pa kakšno raco ali gosko. Bomo videli.


jenny3

  • *
    • Prispevkov: 1.796
    • Točke: 3
Odgovori #40 : 07 Maj 2008, 15:27:12
Vidim pa ,da vse punce, ki se najbolj zgražajo tukaj nad mučenjem in so tudi iz tega razloga vegetarjanke ali veganke imajo v svojih avatarčkih slikico svojega psa. Verjetno mu privoščite brikete a ne?  Ali so psi tudi vegetarjanci?


jaz mesa ne jem, ker mi ne paše. to pomeni, da mi ne diši, da mi je ponavadi slabo in me poli želodec če ga jem. salam nikoli nisem marala, prav tako tudi mesa z žara  :) pač, sem od vedno nek čuden človek :P in tole mučenje je samo še kaplja čez rob :/

Moja psica normalno je meso, zaradi nje recimo tudi režem kako poli salamo, ob kateri mi je šlo ponavadi na bruhanje. psi potrebujejo meso, nimaš kaj. čeprav poznam primere, ko je bila ženska celo veganka in je v to 'prisilila' tudi psa. Je imel pes posebne veganske brikete ::) :-\ in to pa ni ok. :-X ampak to je spet druga tema :-\


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #41 : 07 Maj 2008, 15:56:51
Saj nisem mislila, da zdaj bi pa obvezno vsak moral imeti vrtiček pa delati gor. Je pa ena od možnosti. Kar se mene tiče dobra možnost, kako priti do vredu hrane ne da bi za to zapravil premoženje. Ja pa res hec, enim vse uspe, enim nič, jaz sem nekje v sredini. Pogosto se mi kaj povsem sfiži ali pa mi čez poletje ko se mi ne da cvreti na soncu preraste plevel. Ampak res si ne morem predstavljati, da bi šla v štacuno kupit vsak peteršilj ali korenje. Ali pa poleti kupovat solato, paradižnik in bučke pa stročji fižol.
In prav mika me, da bi si potem, ko bom naredila ograjo do konca po dolgem času spet omislila nekaj kur pa kakšno raco ali gosko. Bomo videli.

Iz tega stališča ti dam popolnoma prav. Vsaj tisti, ki smo v hišah... je vrt že ena taka" slovenska" tradicija  :) da ga že moreš imet pa če ti tud vse pocrka :D. Račke in kure pa pri nas ne vem kako bi šle ;D( predstavljaj si potem moja cucka - ki bi od jutra do večera stojo držala zraven ograje :D.) Pa še sosede imamo take " fejst" da je joj.  "leteči maček model" pa sploh .... enkrat sem imela dva sposojena fazana v kletki-živa- sta šla živa tudi nazaj.... in v tistih dveh dneh, ko sta bila na vrtu- se je vsaj desetkrat obregnu v tista dva ptiča... kaj vse je flancal boljš da ne povem ::) ..od tega, da jih hočem pobit s ptičjo gripo dalje -do tega da so vsi astmo dobili zaradi tistih dveh fazotov...itd.
Ampak če imaš veselje do tega .....  hvalabogu zakaj ne.  Mi gremo  sedaj, ko imamo spet možnost preveč radi na morje...in edine živali pri nas  bodo tiste, ki grejo v prtlažnik in z nama :)

jenny3;
Psa imaš. Pravi klinc če ti ne ješ mesa- tudi če bi ga vsak dan -  bi ga  še vedno manj kot tvoj pes- pa tudi -če je manjša pasma :) A ne?
 No pri naših dveh je poli salamca zgolj nagrada- kot bombonček .Moja dva psa imata kar svojo skrinjo z mesom :), ker sta le malo večja. Meso res da ni prva klasa, ampak je tisto domače( stare kure, govedina,divjačina, kakšna ovčetina itd.- )
Poleg briketov.
In v zgornjem postu ( ko me že vse po vrsti tako lepo citirate iz konteksta) sem hotela povedati.
Da,  mi lastniki psov- se  nekako sploh nimamo pravice zgražat na račun pobijanja živali za hrano.( totalna hinavščina)  Ker doma redimo zveri.In jih temu primerno tudi hranimo.
Moja dva psa npr. pojesta v enem mesecu toliko mesa, kot ga midva ( dva odrasla človeka) ne pojeva v 8-ih mesecih ali več.
Zaradi tega, ker sem si jaz omislila dva psa, in jih tudi hranim- marsikatera žival več spusti dušo kot bi sicer.
Vsako leto je več lastnikov psov, in recimo, da jih vsi nekako hranimo( eni jim več vtaknemo v rit- eni manj) ampak na koncu se še vedno zaključek potegne , da živali koljemo tudi zaradi naših psov. Tudi ribe so živali( za tiste ki jih imate na dijetah :P)  To sem hotela povedat.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #42 : 07 Maj 2008, 19:00:20
Pa dajte že nehat s tem vrtom. Ja, porkadio, kako vendar bi se pa npr. meni vrt splačal, glede na to, da sem podnajemnica v bloku, se pravi, da bi morala vrt najet, kupit sadike, delat ipd. Me prav zanima, ja, kje je tu računica. Evo, če mi to kdo razjasni, takoj najamem vrtiček, saj mi je tako delo v veliko veselje oz. se ga ne branim.


Desobediencia

  • *
    • Prispevkov: 1.107
    • Točke: 2
Odgovori #43 : 07 Maj 2008, 19:25:58
Da si pa sebe predstavljam, da bi za kosilo pojedla solato, pa lahko zdaj od smeha padem iz stola.
No, tole je pa cisti stereotip :) Saj je ne obstajata samo meso in solata.
Pa se nekaj sem zasledila v tej temi, na kar moram replicirati-ribe SO meso. Vegetarijanstvo je NE uzivanje mesa (sirsa ideologija), kljub temu da obstajajo izrazi za t.i. "vegije" ki jedo samo ribe itd.

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #44 : 07 Maj 2008, 19:34:44
To je bedarija, ja.
Je pa dejstvo, da dokler bo povprečna družina imela na voljo določen denar, bodo kupovali hrano, ki si jo pač lahko privoščijo. Vse te bio in nevemkajže zadeve so čisto ničvredne, če z njimi oz. s cenami, ki so postavljene, ne prideš čez mesec.
Če jaz osebno gledam, pa nisem med najrevnejšimi, še vedno izbiram tako med sadjem kot zelenjavo, sezonsko, ker je ceneje, med mesom pa... ja, kupujem na akcijah. Isto pri hrani za pse in mačke - izbrane in že preverjene znamke, ki nam ustrezajo, večjo količino kupim, ko je popust.
Utopično je pričakovati neko velerazumevanje takih idej pri tistih, ki komaj shajajo čez mesec. Tudi sama sem že žrla samo krompir (ki ga sicer sploh ne bi smela, pač), otroku sem pa pač kupila tudi meso. In v tisti krizi mi je, pa naj bo še tako grozno za slišat, dol viselo, kako in na kakšen način je do trgovine prispelo.

p.s. Se pa močno strinjam z Desobediencio - ribe SO meso!


T.M.T

  • njufi rulz
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.690
    • Točke: 25
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #45 : 07 Maj 2008, 20:15:09
Spet jaz,da me poteptate.

Prvo vprašanje.Koliko vegetarjancev je pršut? ;D

Vrt,kure in kravce niso noben plus,da je manj za plačat.Denarja zmečeš ravno toliko (veterinarji,krmila,ograde ipd.)+ a garaš po cele dneve ampak veš kaj ješ.Obstajajo mali in veliki kmeti.Veliki kmeti delajo,da živijo,mali kmeti delamo zato,da imamo svojo hrano,da točno veš kdaj in kaj je tvoja krava požrla,kako je živela in kako je umrla.The end
Tako da Yo ne splača se ti-izjava kmeta z vrtom ;)

Drugo kar me izredno moti pri večini mesojedcev je naslednje.Vse je vredu,ko se bašemo s piščanci,govedino,ribami in podobno,ko pa pridemo do konjskega mesa pa stop.Trenutno "živim" s tremi konji,katerim posvečam prosti čas,se trudimo,ujahavamo,igramo,lovimo in mi pomenijo veliko.Ampak pred tremi let smo zaklali žrebca,kar je na tem forumu sprožilo ogromen gnev.Konja sem imela rada,veliko časa sem preživela z njim,velikokrat sme ga preklela in hladila njegove ugrize in brce.Ampak še vedno so mi konjske salame nekaj najboljšega od suhih mesnin.In ne razumem  obsojanje s strani mesojedcev "kako lahko,to je bil konj"...ja kaj je pa drugačen od krave,koze in kure?To da konje ljudje vidijo drugače-eleganca,moč in iteligenca ,jaz pa dodam še super okus

Skratka namen mojega pisanja.Niti slučajno ne podpiram nikakršnega mučenja živali,meso pridelamo sami,veliko večino zelenjave tudi.Jem skoraj vse vrste mese ampak z dokaj čisto vestjo...vsak dan gledam naše krave in pujse,pa kakšnega konja tudi pojem.Aja piščanca ne maram,obožujem pa purana.Tiste 4x na leto ko crkne zaradi mene pa upam,da mi višje sile odpustije.


Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/


Terrierka

  • *
    • Prispevkov: 1.555
    • Točke: 4
  • to the ∞ & beyond
Odgovori #46 : 07 Maj 2008, 20:38:30
Jaz obožujem skoraj vse živali, ne bi jih mogla pobijati, pa kljub temu nisem vegetarijanec.
Zagovarjam tudi mnenje, da človek mora jesti vsega po malem in da se nekatere stvari težko nadomestijo.

Se popolnoma strinjam s tabo!  ;)
Lp


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #47 : 07 Maj 2008, 20:49:34
T.M.T veš, vem (oziroma nevem) da naj bi bilo konjsko meso zelo dobro in tudi zdravo ampak nevem, pač ga niti poskusit nočem  :-[ Mogoče zato ker konje obožujem (ampak nimam te sreče da bi ga imela doma), 99% je pa moja trma in predsodki. Tako da...  :-[ Drugače se čisto strinjam s tabo. Tudi naša stara mama je včasih imela krave in prašiče, pa smo tudi jedli njihovo meso. Smo pa zagotovo vedeli kakšno je.

Aja pa ribe so meso ja, samo me zanima, ker poznam dosti ljudi, ki ne jedo nobenega mesa, jedo pa ribe, pa so to potem vegetarijanci? Se pa človek tudi vpraša, na kakšen način pa ribe umrejo. Vsaj kolikor sem videla razne ribiče, dobijo krepko po glavi ali pa ostanejo brez. Ah sem zabluzila  :-[

Lp

Barbara

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #48 : 07 Maj 2008, 21:11:05
Tako da Yo ne splača se ti-izjava kmeta z vrtom ;)

Ne razumem (povprečen kmet ima lahko fin vrt in prideluje, kakor se mu pač zdi). Vprašanje pa je bilo; povprečna slovenska družina, s povprečnim dohodkom, seveda brez vrta in tudi seveda brez hleva.
Kaj misliš, da kupi oz. s čim prehranjuje svoje otroke?


Seerland

  • *
    • Prispevkov: 506
    • Točke: 0
  • Noora je najbolj nora :-)
Odgovori #49 : 08 Maj 2008, 08:26:56
Spet jaz,da me poteptate.

Prvo vprašanje.Koliko vegetarjancev je pršut? ;D

Vrt,kure in kravce niso noben plus,da je manj za plačat.Denarja zmečeš ravno toliko (veterinarji,krmila,ograde ipd.)+ a garaš po cele dneve ampak veš kaj ješ.Obstajajo mali in veliki kmeti.Veliki kmeti delajo,da živijo,mali kmeti delamo zato,da imamo svojo hrano,da točno veš kdaj in kaj je tvoja krava požrla,kako je živela in kako je umrla.The end
Tako da Yo ne splača se ti-izjava kmeta z vrtom ;)

Drugo kar me izredno moti pri večini mesojedcev je naslednje.Vse je vredu,ko se bašemo s piščanci,govedino,ribami in podobno,ko pa pridemo do konjskega mesa pa stop.Trenutno "živim" s tremi konji,katerim posvečam prosti čas,se trudimo,ujahavamo,igramo,lovimo in mi pomenijo veliko.Ampak pred tremi let smo zaklali žrebca,kar je na tem forumu sprožilo ogromen gnev.Konja sem imela rada,veliko časa sem preživela z njim,velikokrat sme ga preklela in hladila njegove ugrize in brce.Ampak še vedno so mi konjske salame nekaj najboljšega od suhih mesnin.In ne razumem  obsojanje s strani mesojedcev "kako lahko,to je bil konj"...ja kaj je pa drugačen od krave,koze in kure?To da konje ljudje vidijo drugače-eleganca,moč in iteligenca ,jaz pa dodam še super okus

Skratka namen mojega pisanja.Niti slučajno ne podpiram nikakršnega mučenja živali,meso pridelamo sami,veliko večino zelenjave tudi.Jem skoraj vse vrste mese ampak z dokaj čisto vestjo...vsak dan gledam naše krave in pujse,pa kakšnega konja tudi pojem.Aja piščanca ne maram,obožujem pa purana.Tiste 4x na leto ko crkne zaradi mene pa upam,da mi višje sile odpustije.



1. Če je ta pršut slučajno letel na mene(ker sem ga omenila v prejšnjih postih), jaz nisem vegeterijanka. Tega nisem NIKOLI napisala, ali rekla, ker pač ni res. Samo ne maram okusa vseh vrst mesa.  :)

2. Ko ste že bili pri kreditih in gradnjah..tudi midva gradiva, živiva sicer v najinem stanovanju, tako da ni stroškov najemnine, ampak hiše vse požre, tako da ni bojazni da bi ostalo na mesec kakšnih 200€, ker pač ne ostane. Če bi želela jest drage/dražje vegeterijanske stvari, bi si jih lahko privoščila, samo bi se mi poznalo na budžetu, ker se mi vsakih 10€ pozna. Pač mam navado kupit kvalitetno, neke stvari. Za sladkor npr., mi je vseeno al je iz spara al iz hoferja, ne opažam bistvenih razlik v kvaliteti. Prihraniš res malo, ni to 100€ na mesec, ampak nekaj pa je. Vrtiček sem imela, ko sva še živela pri meni. Prišli so polži in uši in odnesli vrtiček. Meni bi tudi blo super, če bi lahko odprla vrata se sklonila in nabrala svež, čist paradižnik, trenutno pač odprem vrata in sem pred vrati drugih ki živijo v bloku. Na parceli si vrtička ne morem naredit, ker ne vidim haska, glede na to, da je vse v prahu, polno vsega in vseh...Če bi ga imela, bi ga imela zgolj za hobi, nisem kmetovalec, žal ne znam pravilno niti saditi, niti potem obdelovati, niti nič...Me mati niso naučili. Zato pač kupujem.

No, tole je pa cisti stereotip :) Saj je ne obstajata samo meso in solata.
Pa se nekaj sem zasledila v tej temi, na kar moram replicirati-ribe SO meso. Vegetarijanstvo je NE uzivanje mesa (sirsa ideologija), kljub temu da obstajajo izrazi za t.i. "vegije" ki jedo samo ribe itd.
S tem se popolnoma strinjam, ribe so meso in ubit ribo je isto kot ubit ovco.
Če pa je kdo mojster domačega sajenja, se rade volje priporočam za učne ure.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #50 : 08 Maj 2008, 09:21:50


Predčasom je bila razprava na nekem forumu, sedaj tudi približno ne vem  več na katerem, (vem, da je bilo takrat ob podražitvah testenin in kruha). Diskusija je bila pa okrog povprečne porabe 4 članske družine z dvema šoloobveznima otrokoma. Javna raziskava( ne vem katere hiše) je pokazala ,da naj bi povprečna družina na dan za prehrano porabila povprečno 9 eur. Torej na mesec cca 270  eur.
No potem je pa folk preračunaval( ker jih je bila večina  nekako istega mnenja, da občutno več zmečejo za trgovino)

In je bilo nekako takole če se prav spomnim:
družina, ki je kupovala v določenih trgovinah ( ta-pocenskih/ akcije - je bilo pa komplet hrana zelenjava + meso-)
Nih je prišlo 12 eur na dan.( 360 eur)
( je pa zavzemalo  na dan tri obroke+ intermezzo malica za otroke)
družina ,ki naj bi kupovala v povprečnih marketih - kvalitetnejšo hrano itd.( vse ostalo) pa naj bi jo prišel znesek hrane 16 eur na dan (480 eur ) ravno tako računano 3 obroke+ malica intermezzo za otroke.

Meni ( osebno) se je ta računica zdela dokaj realna.

Potem vem da so npr nekateri še doračunavali- za šolsko prehrano.... tisto se pa žal ne spomnim več koliko je naneslo še dodatno zraven.

naprej je  bila še dolga razprava  kaj se kupuje in so še nekako procentualno razčlenili tisto... koliko % za kakšno vrsto živil.  Vem samo, da je meso zasedlo  manj % kot zelenjava in ostalo-> to ostalo je zmagalo v %( testenine, kruh, jajca, mleko, moka , sladkor,marmeladke nutele itd.  )

 Zanimivo mi je bilo npr to, da je zelenjava v končnem izračunu prišla dražje kot meso. ;)
  pa so pojasnili tudi to.... cena mesa  je v grobem povprečju približno ista-  niha le v tistih akcijah
Cena zelenjave je pa pogojena na sezono- in močno niha. Tako ,da takrat ko ni neka zelenjava sezonska in jo kupiš jo vržeš že kar na " delux listo"

Te razprave se ful spomnim... a ma je ne najdem nikjer več( sem že googlala vse možno :-\   )



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #51 : 08 Maj 2008, 11:02:21
mislm tole s kolk E na dan za hrano preživi kako povprečn adružina  ::) me vedno spravi v bes  >:(.
Mi npr imamo otroka v šoli in vrtcu- cena njune delne prehrane ( samo dopoldne ) je skoraj 200 EUR za mesec- pardon samo delovnike na mesec  :-X. Pol pa jesta še doma najmanj 3x na dan pa med vikendi tud jesta - ne boste verjeli, prekleta mularija , kr žre in žre  :P.
Potem odrasli smo cel dan v službi - kjer - ti riti razvajene greva jest- cena najmanj 5 EUR na  dan samo kosilce (al svetujejo,da začnemo menaške sabo nosit ?). Žal nimamo šporhautou u pisarni, da bi si iz Lecreca pocen makarone tu kuhala.  Se pravi dodatnih 10 eur na dan za kosilo dveh odraslih oseb x 20 dni je spet 200 eur. a si mislš, da si drzmeno u službo hodit, pa še malco jest  >:(
Smo že na 400 pa je šele dopoldne med delovniki  ::)i.
Ja pol pa še ene 200 al pa več za ostalo prehrano - in ne da bi se preseravali smo na najmanj 600  :-\. Če ne gremo kdaj na izletu še v gostilno med vikendom seveda , kar se vsakemu normalnemi kdaj zgodi  ;) .

To je realnost. Pa ne me basat z nekimi lažnimi podatki, kako lahko kdorkoli živi tako, da cela družina 3 x na dan doma je doma kuhano hrano, ki jo skrbno nakupuje vse popolneve po raznih akcijah. Razen , če so vsi kmetje al pa brezposleni.


Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #52 : 08 Maj 2008, 11:18:44
Jp, to je realnost. Kuhat 3x dnevno doma si lahko privoščiš res samo, če si brezposeln. Hrana v šolah je draga, povrhu vsega pa obupna po mojem okusu. Restavracije pa... Hm, ko gremo mi 3-je skupaj ven, jaz s kakšnimi vegi meniji in zadevami, ki ne vsebujejo glutena, pa bele moke, pa krompirja, pa riža itd. povsod na račun nabijem več kot tamala in moj skupaj. Pa sta na koncu onadva sita, jaz pa ne. Tako da - zdravo živeti, pa etično, pa prijazno do živalc je pogojeno tudi s tem, koliko imaš denarja. Zato še vedno trdim, da dokler bodo razmerja v cenah taka, se bo pojedlo vsaj veliko hrenavk, pa salam, pa kakšnih piščancev. Ker nekaj je preprosto treba jesti.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #53 : 08 Maj 2008, 11:51:50
No točno v takem stilu je bla tista razprava  :D :o ;D. Kot si ti napisala post deteljica ;)
In vsi so se zgražali od kje javni raziskavi znesek 9 eur na dan. In potem se je začela tista računica... da brez dodatkov( malica v šoli- malica v službi- nedeljska kosila zunaj- pikniki itd) v povprečju za tri obroke( eni več eni manj... ) na dan še vedno pride drastično več kot 9 eur. In od tiste hrane kar jo samo  doma jejo so prišli na zneske  360-480 eur za štacuno.

Jaz vem ,da na mesec midva- pa sva samo dva-( jaz delam doma in tudi jem doma med tednom, moj si pa hrano kupuje in nosi s seboj če ima  le možnost si kaj skuha/ pogreje... ali pa mu jaz dam za seboj v taperverju- redko je zunaj ker v Nemčiji/ Belgiji/ Holandiji  je malica 10 eur po tamalem- posrana- oprana kava na avtohofu je 2 eur ) samo še vedno ...štacuna na mesec je pri naši bajti sigurno več kot 400 eur na mesec( razen če res tolk po nepotrebnem zapravljam- samo se mi ne zdi :-\). Če imaš pa otroke pa sigurno, da je še več.( razen če jim folk v tistih raziskavah pez bonbone daje za malico..... ne vem no?)
Futr je drag...  dejstvo ;).
Sploh si ne morem predstavljati kako živijo tiste familije, ki imajo mesečni proračun tam okrog 1000 eur vse skup, ali še celo manj.
(hrana... mesečni stroški..obleka,obutev + še kaj.....) In, da  potem še nekdo zafilozofira o zdravi prehrani...jao jao

taprav naslov teme. Mučenje do konca.




kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #54 : 08 Maj 2008, 12:22:44
taprav naslov teme. Mučenje do konca.





 ;D ;D
točno zato se jaz s svojim prispevkom sploh nisem počutla , kot da smetim temo.  :D :D
Sem hotla tudi jaz to pripisat  :D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 08 Maj 2008, 12:31:23
No, pa imam tudi jaz eno vprašanje. Kaj menite o tem, da šolski jedilnik vsak dan vključuje tudi meso, 3x v enem tednu celo svinjsko meso? Rib ni niti enkrat! Kakšno je torej mnenje ostalih o tem? Aja, gre le za kosilo, potem so tu še malice, ki pa so spet poglavje zase. Gre pa konkretno za eno od ljubljanskih šol, ki je celo vključena v projekt Zdrave šole...


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #56 : 08 Maj 2008, 12:37:30
ja a ne veš,da so v ribah težke kovine - to pa zdrava šola res ne more servirat  ::)

poleg tega se ve - ješ kar si  (oz kar boš ) in država ne želi izmuzljivih državljanov  ;)- prasci so pa v kapitalizmu bistvo za ustvarjanje profita   :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #57 : 08 Maj 2008, 12:39:35
Glede na to, da bi se ribe naj jedle enkrat tedensko in da svinjina niti ni tako zdrava, bi se lahko zamislili. Še posebej če so vključeni v projekt Zdrave šole. In verjetno imajo za malice še kakšne juhice z meskom, pa hrenovke pa paštetke.
Za šolo v našem kraju lahko rečem, da ima kar pestro prehrano, vem da, ko sem še jaz hodila tja (davno davno) smo enkrat na teden imeli vsaj zelenjavno juho brez mesa (ali pa kaj drugega zelenjavnega), drugače pa so bile ribe (fileji) pogosto za malico (ampak nikoli več kot enkrat na teden).

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #58 : 08 Maj 2008, 12:44:31
Meni bi bila taka hrana prav všeč. Koliko je zdrava pa  - odvisno kako mastno svinino pripravijo, koliko jo je v obroku in kaj dobi še zraven.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #59 : 08 Maj 2008, 12:50:54
No, bom dala primer jedilnika. Popoldanska malica je samo za učence od 1. do 3. razreda.

Ponedeljek
MALICA: POLBEL KRUH, MASLO, MARMELADA, MLEKO, SUHE MARELICE
KOSILO: JUHA S PROSENO KAŠO, MAKARONOVO MESO, ZELENA SOLATA
S KORUZO, SADJE
MALICA POP.: MELONA, SIROVKA

Torek
MALICA: KROF Z VANILIJEVO KREMO, ČAJ Z LIMONO, JABOLKO
KOSILO: PLESKAVICA, STROČJI FIŽOL V OMAKI, PIRE KROMPIR, SLADOLED
MALICA POP.: JAGODE, ŽEMLJA

Sreda
MALICA: SEZAMOVA ŠTRUČKA, SADNI JOGURT
KOSILO: PASULJ Z JUNEČIM MESOM, PALAČINKE S ČOKOLADO, SADNI SOK(100%)
MALICA POP.: BIO KEKSI, JABOLKO

Četrtek
MALICA: ZELENJAVNO MESNI NAMAZ, RŽEN KRUH, JABOLČNI SOK, FREDI REZINA
KOSILO: PEČENKA, OMAKA, SVALJKI, ZELENA SOLATA S FIŽOLOM, LEDENI ČAJ
MALICA POP.: JOGURT, KAJZERICA

Petek
MALICA: POLNOZRNATA ŠTRUČKA, SUHA SALAMA, SIR, PAPRIKA, MARELIČNI SOK
KOSILO: ZELENJAVNA JUHA S ČIČERIKO, PIŠČANČJI FILE PO DUNAJSKO,
KROMPIRJEVA SOLATA S KUMARAMI, ŽITNA REZINA
MALICA POP.: ROGLJIČ, SADJE

Meni so že kombinacije take, da ne vem, no.