Delovni psi, delovne pasme

Urška · 36819

Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
: 11 Junij 2008, 22:06:27
Vse pasme so bile ustvarjene z nekim namenom, velika večina za določeno različico dela. Tipičen primer so službene pasme in vse vrste lovskih psov. V današnjem času je vzreja vse bolj usmerjena samo v fizične značilnosti in zunanjost, značaj in delovna sposobnost pa postajata pri vzreji drugotnega pomena. Psi so spremenjeni do te mere, da za svoje prvotno delo sploh ne bi bili več sposobni. Nekateri zaradi značaja, ki je razvodenel ali pa imajo slabe živce, preslabe nagone..., drugi zaradi pokvarjene telesne zgradbe, neprimerne velikosti (pasme restejo iz "delovnih" proporcev), tretji zaradi odlakanosti (določene lovske in pastirske pasme).

Kakšno je torej vaše mnenje? Bi morali vzreditelji težiti k vzreji bolj pristnih psov, takih, kakršni so bili ustvarjeni? Bi morala kinološka organizacija poskrbeti za več delovnih preizkusov kot pogojev za vzrejo? Bi se moralo pri vseh, za delo namenjenih pasmah, za dosego šampionatov zahtevati delovni preizkus?

Kakšen je vaš pogled na to področje?


Nelly

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.066
    • Točke: 18
Odgovori #1 : 12 Junij 2008, 00:23:16
Sicer nisem vzreditelj sem pa lastnik pasme, ki se je prvotno uporabljala kot delovna pasma (resevanje iz vode, pomoc ribicem..). ampak marsikdaj se zgrozim, kaj je vzreja naredila (nasplosno), k cem je tezila in je pes vse kaj drugega kot to zaradi cesa je bil ustvarjen. Vsaka pasma ima svoje specifike in je bila ustvarjena z dolocenim namenom in sem mnenja, da bi se te karakteristike ter nagoni morali spostovati in ohranjati in dati vecji povdarek na njih.

Velikokrat sem razmisljala, da gre vzreja (vecine) pasem tako kot ves svet v komercialne namene, vse stremi k lepoti in nekim idealom, ki si jih je vbil v glavo clovek. Ce se omejim samo na "svojo" pasmo, zame njuf, ki se panicno boji vode ni njuf. In pika. Tudi iz razstavnega vidika, pes, sampion pred recimo 15 leti danes verjetno nebi blestel na razstavah. Ker je sla "moda" naprej.. moda, ki si jo je zamislil clovek.

Enkrat sem se pogovarjala z enim kinologom ter sva rahlo nacela ravno to temo. Naj bi se z nacrtnim spreminjem nagonov hotelo priblizati pasme vecji mnozici ljudi, koliko je resnice v tem ne vem.. kar se mi ne zdi prav, zakaj spreminjati psa, ce mu nisi dorasel se mu pac odpovej ter kupi drugo pasmo - saj jih je cel koktajl in vsak lahko najde kaj zase, ce se potrudi.

Z enim stavkom...zame mora pes v prvi vrsti imeti "duso", sele potem pride na vrsto "fasada" :)


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #2 : 12 Junij 2008, 08:57:26
Nelly, s tvojo zadnjo izjavo se ne bi mogla bolj strinjati. Včasih je prav grozno, ko pomisliš, kam je šla vzreja. Vse za videz in vse samo v funkciji izgleda.


Dina

  • *
    • Prispevkov: 3.458
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 12 Junij 2008, 09:43:44
Tudi sama imam pasmo, ki je bila ustvarjena kot delavna in pa hkrati pasmo, ki so jo totalno zafurali... Če me kdo vpraša mu ne znam povedati zakaj naj bi bil nemški ovčar lepši s čim bolj podrtim hrbtom?! In ta težnja je šla za moje pojme v skrajnost. Celo na razstavah lahko vidš marsikaterega nemca, ki se ti mora zasmiliti v dno duše, ker pes več ne hodi - ker skače po ringu kot zajec. In takšen pes na moje ogorčenje celo dobi odlično oceno - kljub temu, da naj bi šla vzreja spet v to smer, da bi popravili kar so zafurali. Mislim, da bo trajalo še zelo zelo dolgo, preden bo viden kak napredek.

Priznam, da so mi bolj pri srcu t.i. "razstavni" nemci - nekako sem se zaljubila v Rexa - že kot otrok. To pa še ne pomeni, da je mi je ok, če ima rit čisto na tleh in če hodi po celem zadnjem delu tac, namesto po šapah, če je totalno brez vskršne volje do dela, če ti cucek leži tam kjer si ga postavil dokler ga ne prestaviš...ne to ni to. In ja, sem proti temu, da so npr pri naši pasmi spremenili pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Prej si moral za vzrejnega narediti vsaj IPO1, zdaj le bbh. Le še dodatna priložnost za tiste, ki bi v psa radi vložili čim manj in iz njega potegnili čim več - še dodatna pot, ki pelje v pogubo pasme...

...sledi svojim sanjam


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #4 : 12 Junij 2008, 09:54:11
Sama sem bila vedno mnenja da pasme morajo ostati take kot so bile prvotno zamišljene, torej z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi ki so zanjo značilno - za tisto kar so bile vedno namenjene ;) Brez olepšavanja ali omiljevanja določenih nagonov, če že hočejo napredek naj se poglobijo v to da pasme ostanejo zdrave in s čim manj dedno prenosljivimi napakami. Drugače pa se karakter in zunanjost pasme naj ne spreminja.

Jaz imam delovno pasmo - vleka sani in ni lepšega kot videti jih ko uživajo v tem ko počnejo za kar so bili tisočletja vzrejani in selekcionirani ;) Je pa res da veliko ljudi pada na zunanjost, s karakterjem pasme se ukvarjajo šele ko je pes doma :-\ Ne vem zakaj bi jih kakorkoli spreminjali si jih nismo izbrali prav zaradi teh določenih lastnosti specifičnih za njihovo pasmo, torej zakaj bi jih spreminjali  ;)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 12 Junij 2008, 09:58:19
Pasme, ki so bile ustvarjene z nekim namenom in imajo določene nagone, sposobnosti in temu primeren karakter-bi to morale obdržati do danes in še naprej. Zakaj niso je pa jasno-zaslužkarstva. Dalmatinci so včasih spremljali kočije-pa bi dandanes uvedli preiskus na podoben način ali bi spremljali kočijo ali jahača na 20km dolgi progi. Na koncu veterenarski pregled, pes ki je v dobrem stanju je zama dober predstavnik-seveda so še drugi dejavniki.





http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Ferry

  • Gost
Odgovori #6 : 12 Junij 2008, 10:00:09
Urška,

glede na to, da sem lastnica lovskega psa in pa nisem vzreditelj, sem pa že tako dolgo v svetu delovnih psov, da lahko povem naslednje. Definitivno se strinjam z Nelly. Moram pa priznati, ker se dosti gibam tudi po tujini, da je pri nas stanje veliko slabše od Evrope (tukaj imam predvsem izkušnje z Nemčijo, Švico, Madžarsko, Češko, Slovaško).

Npr. mi smo našega beagelčka kupili v Nemčiji, kjer v BCD-ju (nemški beagle klub) izredno skrbijo za ohranitev lovskih zasnov in vsi vzreditelji svoje kužke preizkušajo na PNZ-ju in pa na lovskih tekmah, tudi na internetnih straneh se redno pojavljajo dosežki na lovskih tekmah in ne samo na lepotnih razstavah. Poudariti pa moram, da seveda vsa vzreja in lovske tekme, ji jih prireja so podvrženi strogim pravilom, ki se jih vsi držijo - s tem mislim predvsem na to, da mora kužek te tekme tudi dejansko opraviti tako kot je v pravilnikih in tudi pri dovoljenju za vzrejo se preverja displazijo kolkov, DNK, itd....,. Človek ima občutek, da res pošteno skrbijo za genetiko in pravilen razvoj pasme tudi v delovnem pogledu :o.

Moje izkušnje s Slovenijo pa so sledeče (glede na to, da ima moj kužek opravljen PNZ in delovni izpit). Glede na to, da nisem lovec in tudi ne izhajam iz lovske družine, sem imela ravno na tem delu PNZ in delovni izpit, največji strah, saj kot amater o tem nisem vedela ničesar in kot človek iz mesta, sem se morala dejansko spusiti tudi v lovski svet. Predvsem je bila moja želja, da vidim ali je moj kužek "iz pravega testa" ali zna glasno goniti ali je lovec ali ne. In ko sem enkrat vstopila v ta svet, so sledila samo še razočaranja. Da ne bo predolgo, bom napisala takole, moj kuža je pošteno (poudarek predvsem na pošteno) opravil PNZ s III. nagradnim razredom (v izredno slabih razmerah, saj smo bili na vrsti šele ob 13.30, ko je gozd že izgubil večino jutranjega vonja) in delovni izpit z II.nagradnim razrednom v izredno težkih razmerah v Srbiji (trnje, gosča, ....in pri izredno strogih zahtevah, da se kuža po 15 min gonjenja takoj vrne k lastniku). Vendar pa sem v tem krogu "delovnih psov" v Sloveniji opazila, da smo eni redkih, ki smo tako pošteno "potili krvavi pot", saj so mi potem lovci in lastniki ostalih lovskih kužkov govorili, kako se pa vse to "na lepe oči deli", vsak lahko naredi PNZ (tudi če je čivava), samo mal denarčka daš, pa ni problema oz. če pa koga poznaš pa še brez denarčka vse narediš, enako je na državnih lovskih tekmah, samo s lovskim sodnikom se zmeniš in vse imaš. In tako ima moj beagelček edini v Sloveniji vzrejno oceno I/III (prva je za odlično telesno oceno, druga je ocena iz PNZ), vsi ostali beagli v Slovniji imajo vzrejo oceno I/I, tudi če nikoli niso bili v gozdu. In res je žalostno, ko na razstavah in na vzrejnih papirjih vidiš same odlične ocene, ko pa lastnika vprašaš, ti kako pa je potekal PNZ oz. delovni izpit pa ne zna povedati nič oz. govori take neumnosti, da se samo zgražaš. Zakaj? Ker je vse samo na papirju, pes pa dejansko nisti ne ve kaj je gozd. Eden od zelo čaščenih beaglov v Sloveniji, ki je bil pripeljan iz Anglije ima na papirju same odlične ocene, ko pa smo ga vprašali o delovnem izpitu, pa je odgovoril, da ga je naredil brez problema, saj je njegov pes gonil medveda.
PROSIMMMMMM!!!!!

Res se dela poštena škoda pasmam, tudi če obstajajo pravilniki, da mora imeti pasma za vzrejo tudi delovne zasnove, pa se te pravilnike veselo krši in s tem se slaba genetika še toliko bolj širi po Sloveniji. Res žalostno in potem na razstavah vidiš v delovnem razredu beagla, ki niti tečti ne zna, pa se vprašaš, kako lahko naredi tak pes delovni izpit???????

LP



IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #7 : 12 Junij 2008, 10:19:45
Prej si moral za vzrejnega narediti vsaj IPO1, zdaj le bbh. Le še dodatna priložnost za tiste, ki bi v psa radi vložili čim manj in iz njega potegnili čim več - še dodatna pot, ki pelje v pogubo pasme...
In kako so nekateri delali IPO I ???
Pojdi na kakšen korung in vse ti bo jasno  ;D

S tem , ko so za slovenski vzrejni pregled ukinili IPO I niso naredili nič slabega, ker tisti ki dela v dobrobit pasme gleda na delovno sposobnost svojih psov, kdor pa ne, pa ga briga ... + za Korung moraš imeti tudi sedaj IPO I in C min. 80 pik.
Z Slo vzrejnim pa so npr. pridobili slovensko vojsko, ki psa NE šola po IPO I, ampak po svojih programih.

LP
Igor


Ferry

  • Gost
Odgovori #8 : 12 Junij 2008, 10:36:17
Igis,

se ne strinjam s tabo, ker tako kot je napisala Dina, se danes že skoraj pri večini vzrediteljev (najbrž bi morala napisati rejcev), gleda le na strošek in to pomeni, če se dovoli vzrejo psu, ki nima opravljenih izpitov, kjer se preverja pomembne značilnosti pasme, se s tem samo dovoljuje popačenje oz. slabšanje pasme same. Tako npr. se pojavljajo plašni beagli, ki nosa ne dajo niti približno na tla, tako se pojavljajo prinašalci, novofundlandci, ki se bojijo vode, itd. To je groza za psamo, katerokoli že.

Res pa je, tako kot si napisal, s tem so naredili biznis - pridobili so SLO vojsko, kar je spet gledano čez denar (to je lastnost slovenske kinologije, saj deluje kot podjetje in gleda le na dobiček). Vojaki bodo že šolali svoje pse in slabe izločili, vsi ostali ljudje, ki pa niso vojska pa bodo pač naredili le tisto kar je obvezno in v vzrejo bodo prihajali vedno slabši psi.

S tem , ko so za slovenski vzrejni pregled ukinili IPO I niso naredili nič slabega, ker tisti ki dela v dobrobit pasme gleda na delovno sposobnost svojih psov, kdor pa ne, pa ga briga ... + za Korung moraš imeti tudi sedaj IPO I in C min. 80 pik.

Igor mislim, da tisti, ki ga za delovno sposobnost svojega psa ne briga, nebi smel biti vzreditelj. Mi se pogovarjamo o vzreji in delovnih preizkušnjah. Kar kdo dela privatno s svojim psom, pa je čisto njegova lastna izbira, če pa si vzreditelj pa se ti ne sme je.... za pasmo. Žal smo še vedno ljudje po večini taki, da kar ni predpisano ne bomo naredili, ne glede na to, ali s tem komu škodimo ali ne. Malo jih je tistih, ki res sami po sebi, gledajo na dobrobit pasme, tudi v tujini je tako, zato pa je vzreja regulirana s strogimi predpisi in pravili, ki pa se tudi pošteno izvajajo in zato je npr. vsaj pri lovskih psih tam, veliko boljša kvaliteta.

LP



IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #9 : 12 Junij 2008, 10:47:19
Problem nikoli niso vzreditelji ampak KUPCI, ki pokupijo vsako sranje, ki ga jim servirajo vzreditelji.

Za NO velja, da tisti ki nima narejenega Korunga pri vzreji nima kaj delati in za Korung so pogoji isti, kot so bili !!

Če pa kupec kupuje psa preko Bolhe ali Salamonca in se pred nakupom ne pozanima o pasmi mu naše pametovanje prav nič ne pomaga  >:(

LP
Igor


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #10 : 12 Junij 2008, 10:55:34
Vse pasme so bile ustvarjene z nekim namenom, velika večina za določeno različico dela. Tipičen primer so službene pasme in vse vrste lovskih psov. V današnjem času je vzreja vse bolj usmerjena samo v fizične značilnosti in zunanjost, značaj in delovna sposobnost pa postajata pri vzreji drugotnega pomena. Psi so spremenjeni do te mere, da za svoje prvotno delo sploh ne bi bili več sposobni. Nekateri zaradi značaja, ki je razvodenel ali pa imajo slabe živce, preslabe nagone..., drugi zaradi pokvarjene telesne zgradbe, neprimerne velikosti (pasme restejo iz "delovnih" proporcev), tretji zaradi odlakanosti (določene lovske in pastirske pasme).

Kakšno je torej vaše mnenje? Bi morali vzreditelji težiti k vzreji bolj pristnih psov, takih, kakršni so bili ustvarjeni? Bi morala kinološka organizacija poskrbeti za več delovnih preizkusov kot pogojev za vzrejo? Bi se moralo pri vseh, za delo namenjenih pasmah, za dosego šampionatov zahtevati delovni preizkus?

Kakšen je vaš pogled na to področje?

Kar se lovskih tiče- se zahteva delovni preizkus. Vendar pri določenih(  govorim za  gordon setre) pri nas premalo. V Nemčiji- kjer je apriorij delo-  se to lepo vidi ;) Vsaj pri določenih resnih vzrediteljih- ljubiteljih Pasme. Tisti ki pa vzrejajo lepe kužke je pa isti šmorn kot pri nas


Res se dela poštena škoda pasmam, tudi če obstajajo pravilniki, da mora imeti pasma za vzrejo tudi delovne zasnove, pa se te pravilnike veselo krši in s tem se slaba genetika še toliko bolj širi po Sloveniji. Res žalostno in potem na razstavah vidiš v delovnem razredu beagla, ki niti tečti ne zna, pa se vprašaš, kako lahko naredi tak pes delovni izpit???????
LP

Se podpišem pod tole.

Moj pes( damč), za moj kriterij premalo zna.
sem pa imela priložnost opazovati PPA enega drugega setra, ki je preizkus opravil.  Tisto kar je delal na preizkusu je bila za moje pojme ena velika šlevarija/ kr neki ::)/. Bi ga moj gladko nascal ( pa še vedno za moje kriterije bi šleval). In neglede kolikim se zdi lep- še vedno nima pravih delavnih zasnov ( takih kot jih gordon mora imeti) zato pač se ne bo razplojeval. Ker jaz definitivno ne bom delala škodo pasmi.

mislim, da tisti, ki ga za delovno sposobnost svojega psa ne briga, nebi smel biti vzreditelj. Mi se pogovarjamo o vzreji in delovnih preizkušnjah. Kar kdo dela privatno s svojim psom, pa je čisto njegova lastna izbira, če pa si vzreditelj pa se ti ne sme je.... za pasmo. Žal smo še vedno ljudje po večini taki, da kar ni predpisano ne bomo naredili, ne glede na to, ali s tem komu škodimo ali ne. Malo jih je tistih, ki res sami po sebi, gledajo na dobrobit pasme, tudi v tujini je tako, zato pa je vzreja regulirana s strogimi predpisi in pravili, ki pa se tudi pošteno izvajajo in zato je npr. vsaj pri lovskih psih tam, veliko boljša kvaliteta.


Amen!!!
  Z dodatkom..... nihče ki ima namen vzrejati- se mu ne  bi smelo  je*ati za pasmo. Ker ponavadi ravno tisti ljubiteljski vzreditelji naredijo največ škode pasmi. ( vendar žal le pobožna želja)
To se lepo  vidi pri določenig " popularnih " pasmah

Problem nikoli niso vzreditelji ampak KUPCI, ki pokupijo vsako sranje, ki ga jim servirajo vzreditelji.

Za NO velja, da tisti ki nima narejenega Korunga pri vzreji nima kaj delati in za Korung so pogoji isti, kot so bili !!

Če pa kupec kupuje psa preko Bolhe ali Salamonca in se pred nakupom ne pozanima o pasmi mu naše pametovanje prav nič ne pomaga  >:(



Isto velja za kontinetalne ptičarje( pa tudi za goniče) . kdor nima določenih  predpisanih preizkušenj nima kaj delati pri vzreji .
.....sej potem jih nekateri naredijo( samo kako- in kaj pes dela tam je pa druga štorja). Točno to kar je Ferry že napisala.



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Dina

  • *
    • Prispevkov: 3.458
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 12 Junij 2008, 11:01:30
Veste kaj mene najbolj motivira - to, da vsi šinfajo razstavno linijo NO :P In se mi zdi krasno, da je moja takšna kot je in mi to šinfanje predstavlja samo vspodbudo, da jo bom šolala vse dokler bo imela takšno voljo kot do sedaj :P

Če nebi bila edina z NO, bi jo šla verjetno tudi spustit med ovce >:D

...sledi svojim sanjam


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #12 : 12 Junij 2008, 11:07:43
Tako npr. se pojavljajo plašni beagli, ki nosa ne dajo niti približno na tla, tako se pojavljajo prinašalci, novofundlandci, ki se bojijo vode, itd. To je groza za psamo, katerokoli že.

Naj dodam nekaj na tole, kar je tudi mene kot lastnico lovske (precej popularne) pasme zmotilo.. Prejsnji mesec sem bila z mojim na vzrejnem pregledu. Tam je bila tudi ena krasna, ampak res krasna zlata prinasalka - seveda samo na zunaj. Namrec, ko je prisel cas za vzrejni preizkus damica ni hotela tack zmocit, oz. ni hotela v vodo sploh.  ??? ??? Medtem ko nama sicer ni bilo treba delati tega preizkusa (imava ze predhodno narejen PNZ) ampak me je ves cas, ko sva bila tam ob vodi in cakala vzrejno oceno fehtal, jokal, tulil, cvilil za v vodo  8) No, sicer na koncu ta "dama" ni naredila vzrejnega pregleda, ampak so ji dali opcijo "naj pride v jeseni ponovno poiskusit, do takrat jo pa naj navadijo na vodo"  ??? Ja halo???  ??? >:( Psa ne mores navadit na vodo, ali ima v genih zeljo po plavanju, ali pa nima, in ona jo ocitno nima, in za moje pojme tak pes ni primeren za vzrejo!

In tudi jaz se strinjam, da morajo biti psi zainteresirani in pokazati voljo do dela, za katerega so bili vzrejeni. Ce le te ne pokazejo, to zame potem ni vec zlati prinasalec, pticar, ovcar, etc. ::)

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #13 : 12 Junij 2008, 11:24:58
Ovčka, enako se dela tudi pri streloplahosti. Če je danes streloplah, se vrneš domov z napotki kako psa navaditi na pok in ga potem doma pripravljaš do naslednjega vzrejnega pregleda ::)




damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #14 : 12 Junij 2008, 11:27:27
In tudi jaz se strinjam, da morajo biti psi zainteresirani in pokazati voljo do dela, za katerega so bili vzrejeni. Ce le te ne pokazejo, to zame potem ni vec zlati prinasalec, pticar, ovcar, etc. ::)

točno tako.
zanimivo je pa to da ponavadi najbolj v luft skačejo  in se pritožujejo čez sodnike in ocenjevanje ter čez kriterije, ravno tisti lastniki psov ki imajo eno izmed takih hib.

 Za moje pojme  delaven pes mora biti najprej delaven... potem pa lep. Če ima kombinacijo obojega je  primeren za vzrejo- drugače ni. In pika.

Kar se streloplahosti  tiče ....( sploh pri lovskih pasmah) ta je tudi ena boljših ja ::).

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #15 : 12 Junij 2008, 11:29:41
Mene pa nekaj zanima..moja ob strelu trzne, ker je ful firbcna in je takoj za akcijo (ne zato ker bi se bala)..a je to dovoljeno ali ne?



Ferry

  • Gost
Odgovori #16 : 12 Junij 2008, 11:37:10
Ninci, Ovčka,

čudovito, da se to dogaja, kot sem povedala, vem preveč primerov, ko z lovskimi psi - predvsem beagli, sploh ne vejo kaj je to preizkus streloplahosti, pa imajo PNZ opravljen z I. nagradnim razredom. In npr. pri beaglih se že pojavlja plašnost, kar je ravno obratna lastnost beagla, vendar pri nas tak pes ni izključen iz vzreje, eden od takih trenutno veselo naskakuje celo beaglovsko Slovenijo in bo veselo prenesel svojo gensko napako naprej.

In komu mar za vse to, vzrejni komisiji za goniče je vseeno (glavno pravilo je štepanje), večini sodnikov je vseeno (ne znajo več ocenjevati karakterja psa, ampak samo izgled), večini kupcev je tudi vseeno kakšen je, samo, da je v rodovniku napisano beagle, pa da je poceni. TOREJ, KAM DRVIMO???

Obstajamo določeni ljudje, ki nam ni vseeno, tulimo, lajamo, ...., a brez uspeha, ljubiteljev, ki hočemo dobro pasmi, nas je res malo in potem smo večinoma tretirani, kot nestrpneži, nevoščljivci, zafrostriranci itd.

Mene pa nekaj zanima..moja ob strelu trzne, ker je ful firbcna in je takoj za akcijo (ne zato ker bi se bala)..a je to dovoljeno ali ne?

Sasha, to je dovoljeno, dokler ob poku leži je vse OK, to da trzne je celo normalno, samo ne sme pa zapustiti svojega položaja ob poku.

Lp



alenkab

  • *
    • Prispevkov: 885
    • Točke: 0
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #17 : 12 Junij 2008, 12:07:13
Veste kaj mene najbolj motivira - to, da vsi šinfajo razstavno linijo NO :P In se mi zdi krasno, da je moja takšna kot je in mi to šinfanje predstavlja samo vspodbudo, da jo bom šolala vse dokler bo imela takšno voljo kot do sedaj :P

Če nebi bila edina z NO, bi jo šla verjetno tudi spustit med ovce >:D

Ewo še malo vzpodbude za nadaljnje šolanje in delo:
http://www.sheepdogisontino.it/ - poglej pod Foto in GARA AMICHEVOLE  :o



Dina

  • *
    • Prispevkov: 3.458
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 12 Junij 2008, 12:12:28
 :o carica :) Saj pravim, če nebi bila "črna ovčka" med črno-belimi bi jo direkt peljala da vidim kaj bo :)

...sledi svojim sanjam


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #19 : 12 Junij 2008, 12:13:55
:o carica :) Saj pravim, če nebi bila "črna ovčka" med črno-belimi bi jo direkt peljala da vidim kaj bo :)

Saj je od minči Šušu, tudi "črna ovca" med črno belimi tako da... zakaj pa ne ;)



Dina

  • *
    • Prispevkov: 3.458
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 12 Junij 2008, 12:17:46
No, najprej morava zaključit poslušnost, potem se moram pa ornk pozanimat kako pa kaj...mogoče pa res kdaj :) Da zapremo "goflje" ;)

...sledi svojim sanjam


alenkab

  • *
    • Prispevkov: 885
    • Točke: 0
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #21 : 12 Junij 2008, 12:18:47
Ampak tisti nemški ovčar je bil na tej tekmi tretji in to v izklučno črno-beli konkurenci  :o! Itak, da moraš probat  :o :D.



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #22 : 12 Junij 2008, 12:24:27
Ovčka, enako se dela tudi pri streloplahosti. Če je danes streloplah, se vrneš domov z napotki kako psa navaditi na pok in ga potem doma pripravljaš do naslednjega vzrejnega pregleda ::)



Pri streloplahosti je treba upoštevati, da so različne "stopnje". Pes je lahko streloplah že od vsega začetka (prirojeno) in tega se ne da popravit; lahko pa se streloplahost (oziroma občutljivost na poke) razvije kasneje, v tem primeru je pridobljena, lahko pa je celo priučena... To streloplahost se da "popravit".

Sem pa tudi jaz pristaš tega, da bi morali vzreditelji, ki vzrejajo neko pasmo poskrbeti, da se pasma ohranja taka, kot je bila včasih.

Tisti, ki ste predhodno že pisali v to temo, imate za vzrejo v mislih preizkus nagonov ali to, da mora vzreditelj dejansko s psi delati?

lp

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #23 : 12 Junij 2008, 12:27:34
Jaz imam delovno pasmo - vleka sani in ni lepšega kot videti jih ko uživajo v tem ko počnejo za kar so bili tisočletja vzrejani in selekcionirani ;) Je pa res da veliko ljudi pada na zunanjost, s karakterjem pasme se ukvarjajo šele ko je pes doma :-\

Huskyji so res primer, kjer se mi zdi da večinoma njihova delavnost v Sloveniji izginja.  :-X  Koliko je ljudi, ki si nabavijo psa samo zaradi izgleda, pri vsem tem pa pozabljajo koliko gibanja pravzaprav ta pasma rabi in kaj je tisto za kar husky pravzaprav živi. Res je da so tu pogoji npr. drugačni kot tam od koder izvira pasma, ampak kjub temu psi lahko ogromno delajo (ali vleka na kolesu, na rolerjih, tek, ali pa pozimi vleka sami ali smuči)...

Meni osebno ni lepšega kot videti psa v delovnem elementu, v tistem za kar je bil pravzaprav rojen. Pa ali je to husky, ki uživa v teku, v vleki in misli samo na tek in ga nič ne ustavi, ali pa je to border, ki v velikem krogu zbira ovce in jih ima pod nadzorom samo z močjo njegovega pogleda...

Vsekakor se meni zdi nagon izjemno pomemben pri psu in ga ne bi smeli zanemarjati oz.nadomeščati z izgledom. ::)

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


Dina

  • *
    • Prispevkov: 3.458
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 12 Junij 2008, 12:28:28
Ampak tisti nemški ovčar je bil na tej tekmi tretji in to v izklučno črno-beli konkurenci  :o! Itak, da moraš probat  :o :D.

Je za pretuhtat malo, ja :) Sploh glede na to, da naša pase "svojo namišljeno čredo" - naj si bom to jaz ali pa kakšen moj prijatelj, ki je v tistem trenutku zraven, ali pa našo družino :P

...sledi svojim sanjam


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #25 : 12 Junij 2008, 12:32:47
Preizkus nagonov pogosto ni dovolj. Pri rottweilerjih recimo to pomeni, da mora pes ugrizniti v igralno klobaso, da pokaže nagon plena. Mene pa od vsega najbolj zanima, kako prenese obremenitev markerja v vseh fazah obrambe, kako stabilen je, do kakšne mere izrazi v delu vse svoje nagone...

Predvidevam, da mnogi podobno razmišljajo.

IgiS, tisti, ki jih omenjaš ti, se tega, da za vzrejo potrebuješ delovni izpit, še vedno zavedajo in bodo izpite na enak način kot do sedaj, ustvarjali še naprej. Pa čeprav samo vsako drugo leto.  ;)


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #26 : 12 Junij 2008, 12:43:58
Kaj pa potem, če imaš recimo odličnega samca s katerim delaš reševanje. Za reševanje posebej ni bila narejena nobena pasma, se pravi da izbereš tisto, ki ti po karakterju, konstrukciji in videzu najbolj ustreza. Pes dela odlično, je zdrav in lepo izgleda, ampak ti to delo časovno ne dopušča, da bi delal še tisto, za kar je bila pasma vzrejena.

Potem pač s takim psom naj ne bi vzrejal?

lp

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #27 : 12 Junij 2008, 13:04:54
Če ne bi imel opravljenega preizkusa ne, v bistvu se gre za to da se pasme kot pasme ohranjajo take kot so, veliko vzreditelj gre v lepotno fazo vzreje in pri tem zanemarja karakteristike ki so značilne za samo pasmo, v bistvu nekateri gredo še tako daleč da delajo na tem da bi določene lastnosti omilili ali pa sploh izrinili iz karakterja. Če bo šlo tako naprej si bodo več ali manj vse pasme karakterno enake samo po zunanjosti se bodo ločille, ok upam da se to ne bo nikdar uresničilo - da le res ne bomo naredili kaj tako plehkega.

Bom samo na primeru svoje pasme rekla, se že najdejo primerki ki so krasni razstavni psi a v njih ni več tiste prvinskosti značilne za njih, kako bi rekla so brez svoje polarne duše. To zame ni več SH ampak samo prazna lepa školjka, če se nekdo odloči da bo vzrejal naj to dela v dobrobit pasme in ne za svoj žep.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #28 : 12 Junij 2008, 13:18:07
Pri streloplahosti je treba upoštevati, da so različne "stopnje". Pes je lahko streloplah že od vsega začetka (prirojeno) in tega se ne da popravit; lahko pa se streloplahost (oziroma občutljivost na poke) razvije kasneje, v tem primeru je pridobljena, lahko pa je celo priučena... To streloplahost se da "popravit".


lp

 Občutljivost na strel se da popraviti ;) ......potem jo pa stopnjujejo;  rahlo občutljivost itd.

Če pa pes prekine delo za več kot 5 minut se  ali  - išče zaščito pri vodniku ali celo zbeži iz prizorišča, se ga pa označi za streloplahega.
Tisti ki zbežijo in jih je potem potrebno iskati po oklici- takih nimaš kaj še enkrat vozit.


Kar se dela tiče. PNZ( preizkus naravnih zasnov) je za mlade pse- tam se itak vidi zgolj zasnova. Potem nadaljni JZP, ŠPP, VUP ( sedaj govorim za ptičarje ;) ) se pa pokaže ali je ali ni pes za delo. ( oz kaj ga je vodnik naučil ;) in kako pes dela )

Glede samega dela- lovski psi-  če nisi  lovec enostavno ne moreš vsak dan delati z njim... opravljati dela/ lov/ ker te omejuje zakon. Ne moreš streljati/ potem lovne dobe-  itd.    Se pa  moraš infiltrirat med lovce ;D- torej enemu se "prištuliš".
zame največji problem( strah) ponavadi predstavlja strel. ( ker tukaj sem  čisto odvisna od lovca ,ki strelja- pogojno temu- mu moram zaupat- oziroma oči na pecljih imet zanj kdaj bo sprožil-  da bom piskala down psici)

Lahko pa delaš vse ostalo- aportiranje iz vode, preizkavo terena, šarjenje, stojo(  na perjad v kletki) itd. delo po sledu ( z vlečko) skratka " trening ".

Posledica tega ,da moja psica ni tolikokrat udeležena pri lovu je pa "  lovski fibr" ;D  tako kot pri sashi.  Pretirana zainteresiranost za strel. Sicer drži prostor... ampak se trese u iber- ko ji pa ukažem aport pa tudi poštarta kot formula.( pospešek+zvok :D )

Sedaj to malo odpravljamo( ker na preizkušnji zna biti moteče za druge).... streli v prazno s stašilno.... samo je že skapirala... da to ni isto :-9
( me pa še vedno zamnja.... ko srečamo kakšnega jagra v gozdu z puško na rami- naša Dina veselo zamenja vodnika ... se mu pridruži in veselo poleg caplja( in ne odtrga pogleda od tiste puške)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


maja72

  • Gost
Odgovori #29 : 12 Junij 2008, 13:19:04
tisti ki dela v dobrobit pasme gleda na delovno sposobnost svojih psov, kdor pa ne, pa ga briga ...
Tudi jaz menim, da bo dober vzreditelj delal v dobrobit pasme ne glede na predpise, predvsem pa ne išče bližnjic, ampak raje daljšnice, tj. od psa zahteva več od vzrejnega minimuma. To pomeni, da s psom dejansko dela in se za paritev oz. paritveno kombinacijo odloča glede na lastnosti, ki jih je pri psu spoznal skozi delo. Kdor s psom ne dela, ga ne pozna v tiste detajle, ki so za pasemsko vzrejo ključni - kako se bo pes obnašal v x in v y situacijah, v vseh letnih časih idr. ciklusih.

Meni je vzor dobrega vzreditelja moja vzrediteljica PRT psičke. Ko se je odločila za vzrejo, je kupila psičko, ki je imela odlične predispozicije po liniji prednikov. Z razvojem psičke pa se je pokazalo, da za vzrejo ni primerna (višina na zgornji meji standarda, premajhna zavzetost za delo v rovu); četudi je pridobila vsa potrebna dovoljenja, je ni nikdar parila, ampak sterilizirala. Mama moje psičke ni bila vzrejana po FCI (ampak po nemškem standardu za PRT), v Franciji pa obstaja možnost, da se FCI rodovnik pridobi po liniji delovnih preskusov. Psičko je vzela, ker sta jo facinirala njena starša; z njo je naredila vse potrebne delovne preskuse in pridobila FCI rodovnik, ki ga ima tudi moja psička. Vse svoje mladičke redno spremlja, novi lastniki izpolnjujemo vprašalnike, da vodi statistike in se odloča za razvoj vnaprej. Novim lastnikom tudi svetuje glede primernosti psa za nadaljnjo vzrejo.

Problem nikoli niso vzreditelji ampak KUPCI, ki pokupijo vsako sranje, ki ga jim servirajo vzreditelji.
Strinjam se s citirano trditvijo, da je velik delež odgovornosti na strani kupcev. Povpraševanje pač diktira ponudbo tudi tu. To, da je ljudem pes določene pasme statusni simbol, pa najbrž ni stvar pesjanarske debate. In tega tudi ne bomo spremenili; če bi se pasemski pravilniki pooostrili, bi se po moje štepanje nerodovniških samo še povečalo, ker večina ljudi nikoli ne bo razumela, da rodovnik ni samo papir za na razstave in imajo psa povečini za kaj drugega kot za delo. V tem kontekstu se mi že obstoječa delitev na delovno in razstavno vzrejo niti ne zdi napačna, tisti, ki želijo statusni simbol, bodo pač vzeli razstavno linijo; navsezadnje najbrž vseeno boljše kot nerodovniško.