Avstralski Ovčar [Australian Shepherd]

zoe · 3472703

AWI

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #15930 : 24 Januar 2018, 09:53:20
Spoštovani, ker vem, da bom tu dobil najboljše informacije (s strabi lastnikov in ne prodajalcev)  se obračam na vas z vprašanji.
Sem lastnik malamutke, ki nas bo verjetno žal zaradi starosti in zdravstvenih problemov prej ali slej zapustil(upam, da se bo stanje izboljšalo) in se zato odločam med pasmami, katere bi prišle prav za naše želje. Prosim, da ne prepisujete iz opisa pasme, ker opise pasm pišejo vzreditelji in prodajalci in bi lahko lastniki marsi kaj popravili v opisih :P
No uglavnem kaj potrebujem od psa:
In sicer me zanima ali so psi nagnjeni k pobeganju in pohajanju, kako je z lovskim nagonom?
 Ali so strašni terjitorjalci, bevskači, da jih vsak šum zmoti in joh povede v bevskanje čez celo noč?
A je to primerna pasma za spremstvo v vinograde brez povodca?
Dominanca nad ostalimi psi?
Pes bo verjetno živel na ograjenem dvorišču, na tem imam ograjen boks in veliko uto noter ali bo to ugajalo pasmi? V hišo živali ne spuščamo!
Verjetno bi bolj priporočljiva bila samica glede na želje? Kaj priporočate, kdo je bolj svojeglav?
?? Avstralc ali Border?? Sory
Hvala v naprej za odgovore.




Friese

  • *
    • Prispevkov: 385
    • Točke: 0
Odgovori #15931 : 25 Januar 2018, 12:04:54
AWI, sicer imam avstralsko ovčarko šele leto in pol, če pa ti pomaga ti lahko odgovorim, kako bi v navedenih situacijah bila moja psica. Moja psička je še mlada, nima lovskega nagona ima pa pašni nagon. Z odpoklicem nisem imela veliko dela, ker je res navezana. Tudi če se odloči, da bi bilo zelo zabavno pasti mačka ali drugega psa se razmeroma hitro ustavi, ko jo pokličem. Se pa to dogaja z našimi živalmi, ker drugje kjer so ostali, je ne spuščam (osnovni bonton, ne maram da rine v tuje živali brez dovoljenja lastnika). Ni bevskač, so papilloni (ki jih mam že dlje časa) veliko bolj. Vendar da glas, ko jo nekaj res zmoti. Se pa hitro preplaši in začne umikat. Vem da sicer obstajajo ljudje, ki imajo avstralce v pesjaku, ampak mojo bi tam pobral od hudga. Ko sem doma želi bit v isti sobi kot sem jaz, če sem v kuhinj se mi po možnosti uleže kar na noge. 


nejck84

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #15932 : 04 Februar 2018, 10:31:52
Pozdravljen!
Smo sicer novopečeni lastniki dveh avstralcev, oba sta samčka, zato pretiranih izkušenj s pasmo še nimamo z nami sta 5 mesecev - stara sta 7 mesecev. Lahko pa ti povem kar sem spoznal do sedaj:
- naša dva sta si po karakterju kot dan in noč
- zaenkrat s pohajkovanjem nimamo problemov, tudi ko ju pokličemo se takoj vrneta. Ko smo pri starših na deželi in sta sama zunaj ne gresta nikamor.
- lovskega nagona nimata - doma imamo še mačka in zajca katera rada spravljata v red in skrbita da sta nekje na mestu.
- kar se lajanja tiče je eden zelo tih, le redko zalaja, drugi pa laja na vsakogar ki gre mimo ali če koga srečamo na sprehodu - je bolj nezaupljiv do drugih. Ko smo doma živita z nami v hiši, tako da ponoči nimamo težav.
- zaenkrat se brez povodca lahko sprehajamo kjer ni ceste in drugih psov - do njih sta prijazna in igriva
- neke pretirane dominance nad drugimi psi ne kažeta, jih lepo sprejmeta.
- ta pasma je v primerjavi z borderjem bolj navezana na lastnika - prebrano na internetu
- naša dva sta čez dan ko smo v službi v ograjenem dvorišču. S tem nimamo težav, rada pa grizeta in žvečita stvari - deske, sedeže koles, ročaje orodij, predpražnike, čevlje - dejansko vse razen igrač ki so namenjene za to
-mi prejšnjih psov tudi nismo spuščali v hišo, potem smo posvojili nemško dogo ki ni bila primerna za zunaj, ta dva pa nas bosta vsak čas zrinila s kavča ;) . Imajo zelo radi bližino lastnikov ter potrebujejo veliko gibanja ter pozornosti (čeprav je eden od naših dveh lenušček je drugi poln energije) - če jim tega ne boste mogli ali hoteli zagotoviti si raje umislite drugo pasmo ker boste meli manj težav, pes bo pa srečnejši.

lep pozdrav!



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #15933 : 05 Februar 2018, 12:36:41
Izbrali ste si karakterno popolnoma drugačno pasmo kot ste je bili vajeni do sedaj. Malamuti so karakterno umirjeni, dominantni, svojeglavi, z lovskim nagonom in ne potrebujejo človeka toliko kot ovčarji. Ovčar pa želi biti venomer ob človeku, z njim delati, biti v središču pozornosti. Potrebuje vodstvo človeka in usmerjanje.

(Vem, ker sem imela prej samojeda, sedaj pa imam švicarsko ovčarko)

Izbrali ste si zelo zahtevni pasmi. Oba psa avstralc kot border, sta deloholika. Če bi lahko bi delala 24 ur na dan.  Obe pasmi sta bili vzrejeni za delo na ranču ter z ovcami. To so torej delovni psi, ki potrebujejo mentalno/fizično zaposlitev. Sami sprehodi jim nikakor ne zadostujejo. Sploh če so preostanek dneva zaprti v pesjaku.

Večina lastnikov psov teh pasem z njimi hodi v šoli, trenirajo pašo ovac, frizbi, agility, RO. To so hiperaktivni psi, ki jih jaz odsvetujem za v pesjak. Jaz sicer nasprotujem pesjaku kot takemu, razen kadar nas ni doma. Saj pes spada h krdelu, krdelo se ne ločuje, mi smo pa to krdelo! Psi so socialna in družbena bitja, pesjak je muha ljudi. Sama sem imela prej polarnega psa, zdaj ovčarja obvezno ob sebi. Sem pa vsak dan v hribih, gozdovih, tečem 8km/h, delamo trike, odlaganje, poslušnost, frizbi,prinašanje, plavanje, hodimo na izlete, potovanja, morje. Skratka psi so dobro zaposleni.
Zakaj sem imela samojeda v hiši? Ker so v preteklosti greli ljudi, spali z njimi v šotorih. Tudi ko sta psici imeli zunanji izpust sta zbrali mene.

Avstralski ovčar bi naj bil za razliko od borderja tudi čuvaj, zaščitniški do človeka-imam dve prijateljici z avstralcema, obe sta morali odpravljat agresijo do ljudi, vlečenje na povodcu, oba psa sta svojeglava.

Je pa vse odvisno od tega kako psa vzgojiš, kajti nekateri pravijo, da se border manj naveže, živi za delo, avstralc bo pa gledal nate.

Ne glede na vašo izbiro, vam svetujem dobrega vzreditelja, ki vam bo na voljo do konca psičkovega življenja. Proč od takih, ki parijo pse brez vzrejnega dovoljenja ter zdravstvenih testov nujno predpisanih za obe pasmi. Ti psi morajo za vzrejo imeti slikane kolke, komolce obvezna testiranja oči. Saj so nagnjeni k očesnim obolenjem. Glejte, da imajo starši PRA,CEA teste!


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #15934 : 06 Februar 2018, 08:34:09
Jaz tudi ne zagovarjam, da so psi v naši odsotnosti spuščeni na ograjenem območju. Na tak način se prehitro pridelajo vedenjske težave, kopanje lukenj, uničevanje stvari, ki niso temu namenjene, preskakovanje ograje, skopana luknja pod ograjo, posebno kadar je kaka gonečka v nosu.

Kako se odločiti za pasmo? Spoznajte različne predstavnike, linije, v živo, v različnih okoljih. Ustvarite si realno sliko, ne zgolj iz zapisov prek spleta in posnetkov.

Za v pesjak BC nikakor ne, pod nobenim pogojem, niti v naši odsotnosti ne. Pri avstralcu pa, sama sem mnenja, da sodi pes zraven človeka, ne stran od njega in ga v boksu nikoli ne bi imela. Bistveno več se ukvarjamo s psi, ki so zraven nas in mnogo hitrej opazimo kake težave, milimetrska odstopanja pri koraku, v očeh, drži.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


_ZOYA_

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
  • ♥Maltese Maly♥Schapendoes Gavin♥Mix Ajda♥
Odgovori #15935 : 07 Februar 2018, 02:19:10
Sprehod samo do vinograda in pes na povodcu je recept za katastrofo, sploh ker sta obe pasmi aktivni.
Psa se nauci odpoklic ( čeprav jaz mojega spuščam tam ko sem 100%,da je varno), te dve pasmi v boks, ne, kot je Samojedlover napisala, ovčarji si želijo biti z lastnikom in tudi z njimi delati. Vem imam tudi ovčarja (ni aussie ali boc) on bi celo noč tulil, da bi bil v boksu .
Tako da če imaste namen imeti tako pasmo v boksu si je raje ne umislite . Sosedi od moje babice imajo BOC v boksu vzunaj, ali pa ga izpustijo, sej majo igrajo, ampak pes se večkrat sam šeta po ulici, ko se kaka psica goni. Nevem kako je z tem psom, ampak včasih se je zaganjal v vse in laufal za avti, lastniki so pa rekli, če ti kaj ne paše ga pa brcni.. :( pasmo so pa izbrali ker pes na YT deluje pametni.

Shiny Angels Blue Star-Maly
Gavin Fibby Jingle Slomar Tuft-Gavin
Ajda-Ajda


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #15936 : 07 Februar 2018, 09:42:04
Se moram strinjat.
To kar bom spodaj zapisala velja za večino pasem ( tako, da paše v kontekst teme avtralski ovčar) in ne zgolj samojede s katerimi imam izkušnje.

Marsikdo zaradi količine dlake in pasme sklepa, ker so recimo samojedi iz Sibirije, da morajo obvezno biti zunaj. Če pa greš brati opis zgodovine pasme samojed lahko prebereš, da so spali z ljudmi v šotorih,  greli ženske in otroke, in da ta pes ne prenese samote. Če je prepuščen samemu sebi zunaj razvije neželjena vedenja kot so: lajanje, uhajanje, kopanje lukenj, klanje sosedovih kokoši ipd. Polarni psi so sploh krdelni psi in potrebujejo svoje krdelo. To smo pa mi. Jaz sem z mojimi psi zunaj najnanj 5 ur na dan. Ostalo so z mano.  Večkrat na teden tudi ves dan hodim po Pohorju, ali grem peš na res oddaljene kraje. Včasih prehodim 30km na dan. Ogromno sem v naravi. Pretečem s psi ogromno. Kaj pa sosed? Ima 12 letnega samojeda. Zunaj. Pes se že 12 let cele dneve in noči dere pred vrati na stopnišču in želi v hišo. Pa je zunanji od malega. Ni rad sam. Da o tem, da je hudo bolan in zanemarjen ne govorim.

Notranji psi imajo pogosto ukvarjanja čez celi dan. Ker ti pes preprosto sledi v vsak prostor. Mu nameniš pozornost, malo povadiš. Če bi bila moja Sky v pesjaku bi mi umrla tisto noč ko se je zastrupila. Ker enostavno ne bi pravočasno opazila znakov. Se mi pa smilijo vsi polarci, ki so zaprti zunaj in tulijo cele dneve. Z maksimalno 2 uri ukvarjanja na dan. Dan ima 24 ur. In pes je 3/4 zaprt. Pesjak so si zmislili ljudje.

Pes spada k krdelu. Ne vidim pointa v psu, da ga postavim ven kadar mi ga ni za gledat.


Ko pa bodo moji psi raje izbrali pesjak kot pa mene...No potem bom razmišljala ;) predvsem o tem kako popravit odnos z njimi. :) Partner ima hišo na vasi. Ogromno sem tudi pri njem. Je imela samojedka vstop in izhod ven kadarkoli je želela. To se mi zdi se najboljša opcija.


nejck84

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #15937 : 14 Februar 2018, 08:32:52
Če bo kdo letos kupoval avstralskega ovčarja priporočam tole vzrediteljico:
http://www.sunnyhillside.com/?page_id=11
Letos pričakujejo dva legla. Mi smo od nje kupili enega od naših dveh, je zelo v redu ženska, psi so zelo lepi. Se je pa treba malo naprej od Prage zapeljat...



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #15938 : 14 Februar 2018, 15:13:50
AWI, niti avstralec, niti bc nista primerna za vaše potrebe  :-\.
Poiščite raje kaj drugega.



nejck84

  • *
    • Prispevkov: 11
    • Točke: 0
Odgovori #15939 : 06 Februar 2019, 18:54:29
Pri vzrediteljih kjer smo enega mi kupili imajo spet leglo, še nekaj jih je na voljo...

www.sunnyhillside.com



DM

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #15940 : 31 Maj 2020, 14:34:27
Pozdravljeni,  zanimajo me vzreditelji v sosednjih EU državah, če kdo koga priporoča oz. katerih se izogibati pri nakupu mladiča?
Vsaka info dobrodošla😉🙏
Lp👋