Kaj naj naredim?!?!?!?

Gost · 13972

Ferry

  • Gost
: 30 Julij 2008, 08:53:23
Pozdravljeni,

imam en velik problem in sicer moj afghanček je očitno pošteno zbolel in niti zdravniki ne vedo kaj mu je.

Trenutno je star 2 leti in 2 meseca. Stvar pa se je začela tam nekje pri 14. oz. 15. mesecu (do takrat je bilo s kužkom vse ok, bil je med svojimi vrstniki celo eden najbolj razvitih), ko je kuža počasi prenehal jesti. Dlaka, ki naj bi jo menjal, pa je ponovno rastla enaka puppy, suha, tanka, puhasta in rast dlake je bila zelo zelo počasna, kuža je imel žalostni pogled, cele dneve je preležal in vsaka stvar ga je neizmerno utrudila. In glede na znake, ki so se kazali, so nam svetovali pregled ščitnice, kar smo pred 3 tedni tudi naredili in res se je pokazal znižani ščitnični hormon T4 (samo 5.4) in pa sum na klopno bolezen. Ker je bilo še vedno veliko dvomov, da je to ščitnica (baje naj bi pes pri pomanjkanju hormona žrl, ne pa da je neješč in pa leta so izredno nizka, da bi se že pokazala bolezen ščitnice), smo se odločili, da mu s tabletami za ščitnico zvišamo hormon, potem pa začnemo z drugimi testi oz. zdravljenjem klopne bolezni oz. bo krvni test potem pokazal še kakšno drugo nepravilnost. Zadeva pa je bila šokantna včeraj (po 3 tednih jemanja tablet, smo imeli ponovni krvni test), ker je krvni test pokazal, da ščitnični hormon T4 pada, kljub jemanju 8 tablet dnevno - 3 tedne. Hormon je padel na 5.2 in res se v teh treh tednih njegovo razpoloženje ni spremenilo, vendar sem še vedno upala, da pač telo počasneje reagira in da bo le treba mogoče malo povečati dozo. Vendar telo sploh ne reagira na tablete in to je tisto, kar je pošteno zaskrbljujoče. Veterinar je seveda razložil, da je očitno ščitnica posledica nečesa drugega in da ni vzrok njegovega nezdravja. Seveda pa se mu sanja ne kaj bi to lahko bilo. Pes dejansko ne presnavlja ničesar kar dobi v telo in kljub temu, da ga umetno hranimo, se ne zredi, dlaka in telo ne dobi vitaminov in očitno telo ne sprejema niti zdravil.

Kaj naj naredim??? Če ne bomo znali zaustaviti padanje ščitničnega hormona, bo pes še naprej umiral na obroke in tega ne smem dopustiti. Ima mogoče kdo kakšno podobno izkušnjo ali pa nasvet, kaj naj naredim???

Lp



rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #1 : 30 Julij 2008, 09:49:03
Sicer izkušnje nimam, samo a ste dali testirat na erlihijo in borelijo (klopne bolezni)? Tega je vedno več, znaki pa se od psa do psa lahko povsem razlikujejo.  :-\ (moj ni mogel odpreti gobca, njegova sestrica ni mogla vstat na zadnje noge, spet drugi se je popolnoma sesul imunski sistem, eni samo šepajo...)

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


Ferry

  • Gost
Odgovori #2 : 30 Julij 2008, 09:53:22
Ja, bil je sum na erlihijo, proti boreliji pa je cepljen in ni bilo tega suma. Možno tudi da bi bila erlihija, vendar tega veterinar včeraj ni več omenjal, očitno ga je tako pesenetila ta nereakcija na tablete. Bom mu danes še enkrat omenila za to testiranje.

Hvala



rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #3 : 30 Julij 2008, 09:56:42
Jaz bi na tvojem mestu dala testirat oboje, ne glede na to, kaj pravi veterinar. Čeprav je cepljen proti boreliji, ga to žal ne zaščiti 100 odstotno in je še vedno možnost, da ima borelijo.  :-\

Upam, da kmalu odkrijete vzrok in bo kuža ponovno zdrav in vesel  ;)

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


Ch

  • *
    • Prispevkov: 246
    • Točke: 2
Odgovori #4 : 30 Julij 2008, 10:14:16
Zdravo,

žal mi je, da morate to prestajati, ampak verjamem, da bo vse ok in držim pesti.

Ste dali preverit ščitnične hormone komplet? Kakšne so bile vrednosti T3? TSH? Če jih niste, jih dajte. Če so tudi te nizke, je precej verjetno, da ščitnica ni primaren vzrok. (Veterinar te je najbrž tudi opozoril, da imajo hrti  v osnovi nekoliko nižje vrednosti T4 in T3 kot druge pasme? Če te ni, mu ti omeni.) Če izključite ščitnico (primarno), bi jaz tipala v smeri jeter, mogoče ledvic ali slinavke...Težave z jetri npr. prav tako lahko prinašajo izgubo apetita, izgubo teže, nemirnost, slabo dlako, šibkost...(Kakšno ima pa blato?)

Držite se, lp.



sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #5 : 30 Julij 2008, 10:20:34
Mozno je tudi napacno delovanje nadledvicne zleze..



Ferry

  • Gost
Odgovori #6 : 30 Julij 2008, 10:28:45
Hvala za nasvete, bom omenila vse tole zdravniku.

Kar se pa tiče blaga, pa je normalno, nobenih problemov z drisko, včasih je na koncu mogoče malo bolj redko ampak ni driska.

Upam, da se bodo vse vaše dobre želje uresničile in da bo kamalu zdrav pesek in bo končno lahko začel uživati svoje življenje.

Lp



Ch

  • *
    • Prispevkov: 246
    • Točke: 2
Odgovori #7 : 30 Julij 2008, 10:32:00
Jaz bi dala kompletno krvno sliko naredit, biokemijo, pa še enkrat ščitnico (komplet). lp pa da bo čimprej zdrav pesek  8).



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #8 : 30 Julij 2008, 10:40:57
Jaz bi tudi vztrajala na dodatnih preiskavah... saj scitnica ja ni edina stvar v telesu, ki gre lahko narobe :-\

Cepljenje proti boreliji pa sciti samo proti eni vrsti borelije, pa se ta pri nas ni najpogostejsa... jaz bi tudi testirala oboje, pa to ne hitri test ampak navadnega.

battito animale


Ferry

  • Gost
Odgovori #9 : 30 Julij 2008, 10:49:37
Ja, se strinjam, definitivno je potrebno narediti podrobnejše preiskave, le malo me skrbi, da ne bo moj kuža postal kakšen objekt eksperimentiranja.

Bomo videla danes popoldne, če je veterinar uspel kaj odkriti, kaj bi to lahko bilo oz. v katero smer naj gremo, ker najhujše je tavanje v temi.

Sem že dobila nekaj linkov od strokovnjakov iz Avstrije (še enkrat hvala forumovci), tako, da jim bom danes opisala moj primer in upam, da bo kaj plodnega.

Lp



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #10 : 30 Julij 2008, 11:51:23
za vse naštete težave je lahko kriva erlihija sama ali pa v kombinaciji s ščitnico. Obe bolezni imata lahko zelo raznolike znake, ki so lahko pri dveh psih čisto različni. Je pa en od možnih simptomov pri erlihiji tudi nezmožnost presnove (moja psica je imela recimo pri erlihiji neprebavljeno hrano v iztrebku.
Če bo na erlihijio negativen iščite naprej, mogoče bi bilo vredno preveriti kako je z encimi (pankreas)


Ferry

  • Gost
Odgovori #11 : 30 Julij 2008, 14:45:30
Hvala Lanabela,

si že pišem listek, na kaj vse moram opozoriti veterinarja.

Lp



Ferry

  • Gost
Odgovori #12 : 31 Julij 2008, 08:24:14
Evo,

za vse, ki bi se mogoče znajdli v enaki situaciji kot jaz in moj kužek objavljam članek (je v angleščini, ker nisem dober prevajalec) in naj bo v vednost vsem, kako naj reagirajo oz. katere stvari lahko vzrokujejo pri takem primeru. Mislim da gre tudi pri mojem kužku za ESS sindrom:

Euthyroid Sick Syndrome
Euthyroid sick syndrome (ESS), also known as sick euthyroid syndrome, refers to the condition in dogs in which concurrent nonthyroidal illness (NTI) causes suppression of serum concentrations of circulating thyroid hormone without true pathology of the thyroid gland. Decreased concentrations of T4, and to a lesser degree fT4, with ESS can be misleading and result in an erroneous diagnosis of hypothyroidism. Although the exact mechanism of this syndrome is unknown, it is believed to be a protective mechanism of the body during NTI to decrease cellular demands by slowing metabolism.

Euthyroid sick syndrome can be associated with endocrine disorders such as hyperadrenocorticism, hypoadrenocorticism, and diabetes mellitus, as well as any significant organ disease, particularly renal failure and liver disease. Cardiac failure, hemolytic anemia and infectious disease are also etiologies of the ESS.

Differentiating hypothyroid from euthyroid dogs can be challenging and requires evaluation of more than a single thyroid function test. Discordant results on a thyroid profile such as a normal TSH in combination with a low TT4 or fT4 may be attributable to the 15-25% of hypothyroid dogs that have a normal TSH values, or it may be a euthyroid dog either with concurrent illness (ESS) or without concurrent illness, particularly in sighthounds. In euthyroid dogs, the degree to which serum T4 and fT4 concentrations are decreased is directly correlated with the severity of nonthyroidal disease. Concomitant increases in TSH occur less commonly, even in severe NTI.

Frequently the differentiation of ESS from true hypothyroidism is based on a combination of factors including signalment, history, clinical signs and clinical pathology results. Hypothyroidism typically occurs in middle-aged and mid to large-breed dogs. History and physical exam changes that are not consistent with hypothyroidism may actually point to a nonthyroidal illness. In the absence of characteristic biochemistry and CBC changes associated with hypothyroidism such as nonregenerative anemia and hypercholesterolemia, the diagnostician prudently investigates other etiologies for the clinical pathology changes noted. A dog with normal TSH but severe suppression of TT4 and fT4 and signs of severe illness is more likely to have ESS than true hypothyroidism.

Recent studies evaluating thyroid ultrasonography have shown promise in measuring thyroid volume and relative echogenicity to distinguish euthyroid glands from hypothyroid glands, and may prove to be the diagnostic tool veterinarians have been looking for to confirm hypothyroidism in cases of discordant thyroid profile results.

 
Upam, da bo še komu v pomoč in da bo meni tudi.

LP



MarkoJ.

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
  • Seta
Odgovori #13 : 31 Julij 2008, 10:00:49
Ferry,zanima me, katero ambulanto obiskuješ?
Lahko mi odgovoriš tudi na ZS.
Vso srečo ti želim.
M.



Ferry

  • Gost
Odgovori #14 : 31 Julij 2008, 10:52:59
Marko J.

hodimo k Trstenjaku, vendar smo zaenkrat potrebovali le redna cepljenja in nič drugega. No, razen ko si je naš beagelček zlomil stegnjenico, smo ga odpeljali k dr.Matkotu, ker je najboljši specialist za take zadeve.

Zmotilo pa me je to, da je bila v štartu takoj diagnozirana ščitnica (imel je res znižan hormon na 1/2 vrednost od potrebne, tiste vrednosti, ki jih on govori (5.4 oz. 5.2, naj bi pa imel čez 10) nisem najdla nikjer v člankih, vendar je pes absolutno premlad, da bi se obolenje ščitnice že pokazalo in pa eden pomemben faktor - pes ne je, kar pa naj bi bilo pri zmanjšanem delovanju ščitnice ravno obratno). Ko pa se je pokazalo, da se psu, kljub 3 tednom jemanja tablet za ščitnico, ščitnični hormon ni povišal, pa mi ni znal več povedati, kaj bi to lahko bilo. Rekel je le, da se mu to še ni zgodilo.

Kaj mi je preostalo drugega, kot da začnem sama splošno raziskovati, kaj bi to lahko bilo in hvaležna sem vsem, ki so mi nudili vse vrste nasvetov in upanje imam, da bo eden od njih tapravi. Danes gremo k  drugemu specialistu, na popolno preiskavo, seveda bom ta članek odnesla s seboj. "Ziher je ziher", nimam več toliko zaupanja, ker nočem, da delajo neke eksperimente na mojem psu.

Lp



MarkoJ.

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
  • Seta
Odgovori #15 : 31 Julij 2008, 11:20:53
Ne vem s katerega konca Slovenije si, vendar ti toplo predlagam kliniko v Mestnem logu v Ljubljani v sklopu Veterinarske fakultete.
Tam imajo, ker so fakulteta, specialiste za čisto vsa področja in se ne ukvarjajo vsak z vsem, kot je to običaj v zasebnih ambulantah.
Jaz sem vedno imel zelo slabe izkušnje in dolgotrajna zdravljenja v zasebnih ambulantah in takojšno rešitev problema pri njih.
Če želiš,me pokliči na 031 313 547 in ti bom pomagal, kolikor je v moji moči.
LPM



Ferry

  • Gost
Odgovori #16 : 31 Julij 2008, 11:41:57
Ja, Marko te popolnoma razumem, tudi mene je zmotilo to, da nas je vedno obravnaval drug zdravnik in potem vedno ponavljati celo zgodbo, vsa opažanja itd., pa še nevem, koliko se potem med seboj posvetujejo. Res je tudi, da se hrtki eni posebneži tudi na zdravstvenem področju in malo zdravnikov ima opraviti z večjim št. hrtov, da bi znal včasih spoznati tudi kakšno posebnost hrta, tudi zgoraj v članku o ESS, se posebej omenja hrte, da je njihovo telo lahko reagira drugače in to mora zdravnik vedeti, čene takoj lahko pade napačna diagnoza.

Trenutno so me napotili k enemu specialistu tudi na eni od Klinik v Lj., upam, da bo tukaj drugače, definitvno pa ne bom dopustila, da se mu kar daje neke tablete, antibiotike brez kakšne tehtne diagnoze, bom šla pa še na 3 kliniko, definitivno pa ne bom dovolila, da bodo probavali, kaj bo prijelo.

Hvala za tvojo pomoč, če bo potrebno te pokličem!

LP



MarkoJ.

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
  • Seta
Odgovori #17 : 31 Julij 2008, 13:22:56
Ferry, upam, da ne greš na kliniko, ki je v biližini mojega doma. Tam imam jaz skozi 15 let zelo slabe izkušnje.
Enako se je zgodilo, ko smo imeli težave s Palomo in so bili prav tam dežurni.
Vedno se zgodi, da so dežurni oni, ko jih potrebujem.
Veliko sreče.
LPM



Ferry

  • Gost
Odgovori #18 : 31 Julij 2008, 13:25:55
Na kateri ulici pa je ta klinika, ki jo omenjaš?

LP



Leiah

  • *
    • Prispevkov: 59
    • Točke: 2
Odgovori #19 : 31 Julij 2008, 19:44:55
mislim da marko omenja kliniko na gorkičevi - nisem pa sigurna

Lp, sonja


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #20 : 31 Julij 2008, 20:33:27
Pa res mislite, da so veti tako butasti, da ne vejo, da T4 lahko pade še zaradi česa drugega kot zaradi hipotiroidizma? Padel bo že, če bo pes malo dlje stradal. in ne glede na to, za kaj je padel, bi se moralo razpoloženje psa (če že ne drugi simptomi ) ob dodajanju hormona popraviti. Tudi ni res, da se pojavlja šele pri starejših psih.  Pri Alici so se prvi znaki hipotiroidizma začeli pojavljati že kmalu po dopolnjenem enem letu (čeprav smo uspeli diagnozo postaviti šele dve leti kasneje, ko so bili znaki dovolj razpoznavni) Ni res, da vsi psi z bolno ščitnco preveč žrejo, nekateri premalo. Večina se zredi, vendar nekateri shujšajo. Večina jih ne prenaša mraza, moja ni prenašala vročine. Nekateri ostanejo brez dlake, moja je imela sicer redko dlako, ampak nenormalno dolgo. nekateri postanejo plašni, drugi agresivni, tretji žrejo neužitne stvari.
Skratka, zadeva ni tako zelo preprosta in do diagnoze se ponavadi ne pride kar samo z enim pregledom. še sploh če se kombinira še s kakšno drugo boleznijo.


gaelic

  • *
    • Prispevkov: 39
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 31 Julij 2008, 21:39:30
Levkemija ali kakšna druga oblika krvnega raka? 



Ferry

  • Gost
Odgovori #22 : 01 Avgust 2008, 08:09:24
Evo,

mi smo bili včeraj na 2,5 urnem podrobnem pregledu psa (še nisem doživela), vzeli urin, kri, dlako, izmerilo vročino, ultrazvok, ...) in ko so bili testi narejeni je padla diagnoza ESS (Euthyroid Sick Syndrome - Sindrom zdrave ščitnice). Zdravnik je brez problema, po urinu in tipanju psa ugotovil, da ima hudo vnetje ledvic in sečevodov, ki se širi naprej, pes ima vročino, .... Skratka ne morem verjeti, da so mi pri Trstenjaku že v štartu diagnozirali ščitnico brez ostalih pregledov, jaz pa naivnež, sam pa mislila, saj bi itak na krvi videli, če bi bilo kaj narobe. Res sem jezna nase, ker nisem takoj odšla po druge mnenje drugam, namesto da sem ga začela filati s tableti za ščitnico. Revež sploh ne smem pomisliti, koliko časa že trpi in to ga je pomojem še pošteno bolelo. GROZAAA!!! Seveda je nekaj možnosti tudi za tumor na ledvicah, vendar se na ultrazvoku ni nič videlo, ker ima tako povečana ledvica. Sedaj smo na antibiotikih 14 dni, potem pa sledi ponovni pregled ledvic, če je kaj na njih. UPAM, DA NE, in da je to to in bo pes po tem zdravljenju zdrav.

Zdravnik nam je tudi pojasnil, da bomo čez 6 tednov, vseeno na Dunaj poslali kri, za pregled ščitnice, da smo 100% ali je vredu ali ne.

Danes sem res srečna, da smo se premaknili iz mrtve točke in da so se res zavzeli za mojega kužka in ga tako podrobno pregledali in da se končno zdravi. Revež bogve koliko časa je že trpel.

Sporočam kako napredujemo!

Še enkrat hvala vsem, ki ste pomagali z nasveti!!!

LP



Ferry

  • Gost
Odgovori #23 : 01 Avgust 2008, 08:11:07
Aja, čez 6 tednov šele lahko preverimo ščitnico, ker ima sedaj v svojem telesu še učinke tablet za ščitnico in se mora sedaj spucati.

LP



italijancek

  • *
    • Prispevkov: 442
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 01 Avgust 2008, 09:01:10
ferry, krasna novica! me veseli, da končno veste kaj je narobe z vašim kužkom in mu lahko pomagate.
upam, da ne bo nič hujšega z ledvicami in se bo vnetje hitro pozdravilo. naj hitro dobi apetit!
sem vprašati pri komu ste bli? se mi zdi fajn, da se ve do katerega veta je treba za določeno stvar, saj je vsak specialist za posamezno področje.
sproščeno poletje vam želim!
lpj



Ferry

  • Gost
Odgovori #25 : 01 Avgust 2008, 09:19:09
Ja, res se mi zdi krasno in res sem vesela, eden od znakov infekcije ledvic je tudi neješčost in zato sumim, da je revež že res dolgo trpel.

Ja šli smo na Gorkičevo k Dr. Pavu Zeninoviću in vem, da imajo mogoče nekateri slabe izkušnje, no moja je res dobra in cel team se je posvetil mojemu psu in porabili so 2,5 ure samo za njega in pregledali stvari za katere še vedela nisem, da obstajajo. Predvsem pa sem bila pozitivno presenečena, da je z vsemi testi prišel do mene, mi vse kratice, vse vrednosti razložil in me v bistvu sproti informiral kaj dela, kaj je narobe in kaj lahko sledi. Res enkratno, niti pri lastnih preiskavah nisem dobila toliko informacij o sebi, kot sem jih sedaj o svojem psu.

Hvala za lepe želje,

LP



italijancek

  • *
    • Prispevkov: 442
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 01 Avgust 2008, 09:25:27
me veseli, da ste tako zadovoljni. mislim, da takšen profesionalen odnos pri veterinarjih nasplošno prevečkrat manjka.
verjetno se je dr. pavo zaninović še posebaj potrudil, ker ima med pacienti velikokrat prav afgančke  ;) 8)
očitno bo kar držalo mnenje, da je k ortopedu treba k matkotu, k internistu pa zaninoviću (starejšemu, seveda!) :)
hitro okrevanje vam želim!



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #27 : 01 Avgust 2008, 11:13:52
Ferry,me veseli,da ste končno prišli do diagnoze za Nahida.Sedaj samo upajte,da bo šlo njegovo zdravljenje hitro na boljše in bo kmalu spet pri močeh.Kar se pa dr.Pava ZAninoviča tiče,še vedno pravim kapo dol.Bo velika žalost v Sloveniji,pa še kje drugje,ko se bo odločil,da bo resnično nehal delati in šel v pokoj.
LP tjaša



tjas

  • *
    • Prispevkov: 1.042
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 01 Avgust 2008, 11:51:52
Ferry,me veseli,da ste končno prišli do diagnoze za Nahida.Sedaj samo upajte,da bo šlo njegovo zdravljenje hitro na boljše in bo kmalu spet pri močeh.Kar se pa dr.Pava ZAninoviča tiče,še vedno pravim kapo dol.Bo velika žalost v Sloveniji,pa še kje drugje,ko se bo odločil,da bo resnično nehal delati in šel v pokoj.
LP tjaša

Tudi jaz tako pravim Pavo Zaninović je res fenomenalen veterinar. Ne bo žalost le za slovenske paciente, temveč tudi za hrvaške, italijanske,...



Ferry

  • Gost
Odgovori #29 : 01 Avgust 2008, 12:46:15
Ja, se strinjam, saj pravim, še v življenju nisem doživela takega pregleda niti pri človeku, kaj šele pri psu, pa toliko sodelovanja celega tima tam zaposlenih, da ne govorimo koliko časa smo gledali ultrazvok in je vse razlagal kaj se vidi, kaj ne, res fenomenalen človek.

Mislim, da je najdel kaj muči mojega peskota in komaj čakam, da mu bo šlo na boljše.

LP