displazija pri mački

natka · 6662

natka

  • *
    • Prispevkov: 239
    • Točke: 0
  • Bonga
: 13 Avgust 2008, 09:31:51
A je kdo imel primer, da je mačka imela displazijo kolka?

naša mačica je danes pri veterinraju in kot prvo pravijo, da bi naj šlo za displazijo kolka. več bomo vedeli popoldne, ker bo sterilizirana in še hkrati slikana.stara je pa komaj  5 mesecev  :'(



mika-nelly

  • Gost
Odgovori #1 : 13 Avgust 2008, 19:54:26
ja poznam enega mačka, zdej sicer že pokojnega, samo on ni imel glih displazije, njemu se enostavno niso do konca kolki razvili, kak je on rastel, so kolki ostali premajhni, pol je ful mel težave pri hoji...sam njegovi lastniki se tak niso za nč zanimali, pa sem jim jaz rekla da z mačkom nekaj ni prav, pol so hajd nekako z muko ga k vet. peljali, pol nevem kaj je blo, ga je "avto povozil", tak so mi rekli čez en čas, ko sem jih vprašala po njem...žalostno

držim pesti za tvojo mčico, da bo vse OK  ;)



Fitzgerald

  • *
    • Prispevkov: 331
    • Točke: 1
Odgovori #2 : 21 Avgust 2008, 12:37:00
NATKA, moja maček ima displazijo kolkov in to precej hudo!!! Ne vem, če lahko pišem ZS-je (lahko mi pa sama pišeš, pa ti dam moj mejl).

Mojemu Fickotu so s slikanjem pri 7 mesecih opazili hudo obrabo kolkov. Simptomi: veliko spanja, ne pride se podrgnit oz. te pozdravit, ko prideš domov, ne skače, ko se premika, šepa in v kolih mu škriplje, ko se usede, mu kolki škripajo oz., se nekaj notri premakne, se skoraj nič ne igra, noge ima na X ... Imela sem dve možnosti: operacija kolkov (2 različni vrsti: pri eni odbrusijo kolk in ga z žebljem pričvrstijo, pri drugemu pa nevem več kaj naredijo :-[ ) in pa nova hrana, ki je bila takrat še na testiranju --> Hill's j/d za mačke (briketi, zdaj obstajajo še konzervice, ampak jih moj ne mara, ker so preredke).

Moj maček je pri 8.mesecusecih (torej po 1 mesecu uporabe teh briketov - samo s temi briketi ga hraniš, nobenih priboljškov in tega) začel skakat (pazi, začel!). Zdaj mu na trenutke še poškripa not, nogice ima tudi na X, ampak zdaj skače na omare, s fotelja na svoje drevo - ko je prvič pred kakimi 3 meseci skočil na hladilnik (več kot meter višine), sem se skoraj razjokala od sreče (pri normalni mački bi se seveda jezila  :P ).

Ko smo začeli s terapijo, je tehtal 3,3 kile in je seveda še rastel. Zdaj pri 15 mesecih tehta 5,4 kile  :-[ :-[ Kake pol kile bi moral še shujšat, samo je problem, ker je tak požeruh. Briketi so precej mastni in mu jih daješ po tisti tabeli na vrečki.

Briketi j/d vsebujejo protibolečinsko sestavino, sestavino za krepitev kosti ... Po nekaj dnevih jemanja teh briketov, ko je začel dobesedno dirkat po celem stanovanju, smo spet šli strahoma k vetu (300 kosmatih, celo stvar je imel ves čas čez dr. Tomaž MIKLAVŽIN - kirurg, ortoped, nevrolog, rentgenolog), ker je Ficko samo še spal, pa je rekel, da ima muskelfiber.  :P :o ;D Pol je pa počasi spet začel noret. In seveda kdaj dobi tudi druge briketke ali vrečko Schessirja, pa kak sirček.  8)

In še nekaj: operacija ni 100% in ne popravi mačkinega stanja - najprej poskušajte s hrano. So pa te displazije dedne, Ficko je od zunanje mačke.

Ficko nima samo displazije kolkov, ampak posledično tudi artritična kolena.



drobiž

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
  • Naša Tonči
Odgovori #3 : 25 December 2009, 09:29:46
Pozdravljeni!

Pri mojem začasniku so veterinarji ugotovili, da ima obrabo kolkov. Predpisali so mu dietno hrano J/D, da bi se mu stanje izboljšalo. Muc je v začetku samo, ležal in pihal, vendar se stanje postopoma izboljšuje. Sestava hrane j/d mi ne vzbuja nekega zaupanja, saj so na prvem mestu žitarice, meso in mesni proizvodi (sploh ne navaja kakšno meso), ekstrakt rastlinskih beljakovin, rastlinski proizvodi... Seveda je dodan še glukozamin in hondroitin, a to sem prebrala na njihovi spletni strani, zato tudi verjamem, da se po tej hrani stanje izboljša. Ima kdo izkušnje z obrabo kolkov pri mladem mucu in kako dejansko se stvar pozdravijo, izboljšajo? Potrebujejo vse življenje dodatke v obliki glikozamina ali lahko ojačajo mišice do te stopnje, da živijo normalno aktivno življenje? Je imel že kdo izkušnje z omenjenim? Koliko glukozamina muc potrebuje na dan, da se stanje izboljša, ker sem razmišljala, da bi mu dajala še naprej kitten brikete RC in glukozamin dodajala?



Fitzgerald

  • *
    • Prispevkov: 331
    • Točke: 1
Odgovori #4 : 28 Januar 2010, 03:06:24
Včasih me res pogrejete s to aniti-hills propagando! Hrana ni zanič, nekatere stvari so čist ok.

Za1x je Hills j/d edina hrana, ki pomaga mačkam pri obrabi oz. displaziji kolkov. Mojemu mačku je 100% pomagala in ko je imel akutno vnetje požiralnika (smo ugotovili, da so po hodniku v bloku posipavali strup za podgane, pa nikjer nobenega obvestila prilepili  >:(), je šel na drugo hrano in stanje s kolki/hojo se mu je občutno poslabšalo. Spet je samo ležal, nezainteresiran. Prej je norel, skakal, zdaj niti na posteljo ni skočil brez pomoči (pručka oz. če si ga dvignil).

Ko smo ga končno pozdravili, je zopet prešel na hills j/d in stanje se mu postopoma izboljšuje. Občasno seveda dobi posladek v obliki kake druge hrane, skutke ipd.

Aja, jaz mačku nisem ničesar dodajala k tej hrani, ker mu je - kot že rečeno - 100% pomagala. Jo je pa dobil pri 7-ih mesecih, zdaj bo kmalu že 3 leta star.

Mičken že pretiravate s temi sestavinami - kot da pa ljudje jemo samo eko in bio cel čas.

Dokler bo hills j/d edini na tržiču s takšno sestavo, bomo pač na tem. Namreč, hrana vsebuje "painkillerje", mačku tako zmanjša bolečino pri hoji/skakanju in men se zdi, da tud nekaj za obnovo hrustanca ali kaj že, sem pozabila.

Kadar se pojavijo težave s kolki (moj ima poleg tega še zjebane pogačice) pri tako mladi mački, gre žal za prirojeno napako in bo hrano moral jemati doživljenjsko. Hrana je prvotno bila namenjena starejšim mačkam, ampak j$%#ga, moj je pač zadel na loteriji (pa tvoj očitno tudi). Jaz se ne bi hecala z alternativnimi zadevami.

Pa srečno!



Fitzgerald

  • *
    • Prispevkov: 331
    • Točke: 1
Odgovori #5 : 28 Januar 2010, 03:08:08
Še to: treba je pazit, da se maček pretirano ne zredi. Ker teža seveda pritiska na kolke in pri takšnem požeruhu, kot je tale maček, je to kar sitna zadeva.



drobiž

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
  • Naša Tonči
Odgovori #6 : 21 Februar 2010, 18:11:51
Fitzgerald, na žalost nisem pristaš Hillsa. Je pa ta hrana mojemu začasniku zelo pomagala. Počel je stvari, ki jih prej nikoli ne bi. Plezal na praskalnike, skakal s pulta, norel za žogicami itd. Stanje se mu je celo tako popravilo, da je našel nov dom, z vednostjo, da bo to hrano potreboval vse življenje. Upam, da ti bom tudi sama lahko kdaj priskočila na pomoč s kakšnim nasvetom  :).

Hvala za odgovor in lp,

Drobižka



Fitzgerald

  • *
    • Prispevkov: 331
    • Točke: 1
Odgovori #7 : 07 Marec 2010, 03:19:14
Tudi sama nisem ravno ljubiteljica Hillsa, ampak če je to edino na trgu za ta problem, je edino važno, da pomaga.  :) Sem vesela, da je pobalin kljub temu našel nov dom.  :o