Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]

ursa · 482254

čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1680 : 31 Avgust 2012, 08:42:21
Srednješolec vozi ven te psice in jih na nekem koncu celo spusti, to smo od zvedeli včeraj, ko je mama šla zabrusit, da tako ne gre več naprej, jim povedala, da je druga psica umrla in da brez nagobčnika psi ne smejo več ven in še to nikoli obeh skupaj peljat. Prav povedala jim je, da se ona boji za življenja ostalih ljudi in živali...
Mulc je bil tiho, ko se je polurna gonja končala je zažvižgal in poklical pse. Ni pomagal pasji žrtvi, doma ni povedal...Sem sigurna, če bi se začel dret na svoje pse, šel k prvi hiši po pomoč, da bi bil izzid drugačen!

Jaz sem poskušala pregovorit lastnike umrle psice, naj dajo prijavo za to, da psici prideta v register, da morata obvezno bit na nagobčniku...iz tega razloga. Pa jim ni do tega. Ne razumem. Res ne. Ker ravno to se vsi bojimo. Kdo bo naslednji? Pa še dve ženski, ki sta imele strgane bunde sem lepo prosila naj prijavijo napade...pa zopet ne. So hoteli s pogovori in opozorili uredit situacijo.

Včeraj tistih dveh psic ni bilo na spregled. Mogoče so ji sami od sebe dali usmrtit, kar bi bilo za vse še najbolje.

Zdaj je kar je. Psica je pokopana. Za druge dve pa....sedaj vsi na vasi vejo kaj se je zgodilo in so ljudje zgroženi!

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #1681 : 31 Avgust 2012, 11:42:47
 :'( Hja, kot praviš: sedaj je kar je.
Ampak čisto zares pa ne razumem, do kam seže človeška "potrpežljivost"!! Za blagor med sosedi se trpi oz. tolerira tudi napade psov. To je res strašljivo.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1682 : 31 Avgust 2012, 11:51:17
definitivno bi morali prijaviti. Vendar....Prijava in ukrepanje uradnih organov je samo ena od možnih poti. Druga, ponavadi še bolj učinkovita je reakcija okolice. Očitno je šlo v tem primeru predaleč, da bi soseska še tolerirala nevarno ravnanje.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48

Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0

Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1686 : 14 December 2012, 09:28:18
Pozdravljeni :)

Spet se po dolgem času najavljam s parimi fotkami, tokrat zimskimi :)
























Več fotografij pa tukaj:

http://www.flickr.com/photos/anja_nala35/sets/72157632244986264/


Lep pozdrav!  :-* :-*


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48

Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1690 : 21 Februar 2013, 11:43:48
Lepo pozdravljeni!

Prosila bi vas prosila za odgovore, saj sem že dalj časa v dilemi. In sicer pozitivna motivacija in kao " prisila".  Irena predvsem tebe bi vprašala za mnenje če boš morda utegnila.

Vsi " poznavalci" psov govorijo, da mora pes biti partner človeku in enakovreden? Žal... Se meni osebno in tudi mojemu fantu, ki ima zelo težko pasmo za vzgojit in hkrati zelo dominantno ( pes je seveda vseeno v nulo vzgojen), to ne zdi nekako realno in prav.

Prebrala sem članke Starihe Pipan na to temo, v reviji Moj pes brala članke. Kaj vam naj rečem? Njihovi argumenti se mi zdijo popolnoma neutemeljeni. Ne bom omenjala zakaj, ampak sem opazila, da tudi v enem od njih dajejo popolnoma "bedne" argumente npr. "prisilo" predstavljajo v popolnoma negativni luči! Npr. tiščanje gobčka v lužico. In tepenje s časopisom in same take "zaostale" Jaz imam Nalo popolnoma brez priboljškov, pa TEH STVARI NE(!!) POČNEM! Prav tako je nimam za podlagi + motivacije.

Nikdar, nikdar je NE tepem! Nikdar!

Nala priznam je bila  bolj ali manj celo življenje na priboljških. Imela sem OGROMNO težav. Nikdar me ni upoštevala zato, ker me spoštuje. Ona je samo gledala in čakala na to, da nekaj dobi. 1x mi je eden na forumu zastavil vprašanje  " In kaj boš storila če jih ne boš imela poleg?" Takrat tega res nisem jemala resno. Toda ko sem jih RES pozabila oz. mi jih je zmanjkalo in ko je nikakor nisem mogla priklicati, ker je dama ugotovila, da sem BREZ. Ko mi je vohala vsak štor, brez, da bi me sploh pogledala, brez, da bi prišla na klic... Takrat sm ugotovila, da moram nekaj spremeniti. Nikdar je nisem podkupovala z njimi, razen če sem jo kaj učila, ko bi naj to že znala npr. " poleg" ali " sem" itd.  Takrat sem ji dajala le občasno. Nisem pretiravala. Ampak ona je VEDNO ko sem jo poklicala prišla k meni in čakala, da ji nekaj dam >:(  ??? Kje je tukaj medsebojno spoštovanje in vzgoja?

Takrat sem se odločila vse skupaj upostiti.

Ko sem ukinila priboljške. Sva šli k Dravi, kjer ni veliko ljudi. Vsaj takrat jih ni bilo. Spustila sem jo s povodca, BREZ priboljškov. Bilo je resnično težko. Dama je seveda vedela, da jih nimam poleg.  In zato je ves čas lovila labode, skakala okrog, ni poslušala. Jap, dobedno DOVOLJ mi je bilo, sem si rekla. Začela sem kao proti vsem pravilom... Teči za njo. Tekla sem vstrajno in nisem se predala. Vedela je, da ni igra, saj je imela rep popuščen in ušesa nazaj. Tekla sem. Na kar se je predala.

In na mojo srečo podredila. Vaja " poleg" in naprej brez povodca. Nato je spet pobegnila čez nekaj časa, jaz pa opet vstrajno za njo. In ja, spet sem jo ulovila. Tisti dan več ni poskušala pobegniti, pa sva vso pot bile brez povodca.

Nato priznam. VSAK DAN, sem jebeno delala z njo. 1 teden oz. še manj. USPELO MI JE. Prvo mi je na vsakem sprehodu 3x pobegnila ( seveda ne daleč ampak tako, da je nisem mogla dobiti, se mi je norca delala v gozdu, naj povdarim, da ni NIKOLI imela možnosti iti na cesto). Nato 2x. Nato 1x. Kaj pa zdaj? NIKOLI!
V tem času, da sem vse to dosegla, da me zdaj upošteva predvsem brez priboljškov, da pride k meni na 1. klic skoraj v 99% ( razen kadar sva na travniku in zavoha miš. ali pa če se kje močno zavoha, to je vse).

Kako sem to dosegla? Vsak dan intenzivna vaja. Pohvale sicer ja, ampak nobenokrat Z priboljški. za nagrado. Sem ji pustila dalj časa kaj povohat, lahko se je poigrala s kakšnim psom, lahko sem ji metala palico itd. NIKOLI pa je nisem podkupovala s temi priboljški. Mnenja sem, da te pes mora upoštevati popolnoma brez njih!

Jaz priznam.. Glede pasje vzgoje sem perfekcionist. Zahtevam poslušnost vsaj zadnjo leto, ko sem videla, kaj vse je fant dosegel z izredno zahtevno pasmo Abružarjem. Da mu je psa uspelo res v nulo vzgojit. Popolnoma brez vsega tega sranja s priboljški. Brez podkupovanja. Priznam, psa sva si morala ( vsak svojega) mnogokrat podredit. Jaz mojo tako, da VEDNO ko mi je ušla, sem jo primila za dlako in jo dala na prostor. Jah, kaj mi je pa drugega ostalo? Če ti pes pobegne, je brez majhne kazni pač nebo odnesel. Saj bo potem to nonstop ponavljal.

Nalo sem kasneje naučila tako, da mi ni več ničesar pobirala s tal,NIČESAR. Vedno ko je želela pobrat je zadostoval oster " pusti!" ali " fuj to!" In je v sekundi pustila, s priboljški sem včasih sicer dosegla da je pustila.. Pa vendar je potem veselo odskakljala nazaj, pa požrla... Seveda ko sem ji ŽE dala priboljšek.


Zdaj mi je uspelo imeti psa, ki sem si ga vedno želela. S tem, ko sem začela s trdnejšo vzgojo se je izboljšal tudi najin medsebojni odnos. Ko sem jo imela na priboljških je noben priboljšek NI mogel zamotiti v mestu, ko se je VSEGA v nulo bala!
OGROMNOKRAT sem mislila obupat nad njenim strahom, VSEGA se je bala v mestu, množice, ceste, avtov, zvokov.... VSEGA.
Toda ko sem spremenila metodo ukinila flexy. Vzela v mesto 1m dolg povodec in zahtevala strikten "poleg" na začetku če bi šlo kaj narobe. Na moje veliko presenečenje JE BILO VSE SUPER. Seveda sem ji pred tem okazala in dokazala v gozdu, da me nima kaj zajebavat. Da sem jaz tista, ki vodi krdelo. Zdaj po ogromni vaji, lahko grem z Nalo v NAJVEČJO množico, celo na trg, kjer je res OGROMNO ljudi, pa je vse okej, celo vesela in živahna psička je.

V mestu vedno hodi lepo poleg mene. Če se oddalji samo ukaz " počasi!!" in že hodi počasneje. V gozdu, na travnikih pa jo imam spuščeno. Folk se ne more načuditi, da lahko samojed dejansko tako uboga. Ampak ja JE MOŽNO. Popolnoma brez podkupovanja in s vstrajnostjo mi je uspelo.

Vedno sem si želela, da bi imela tako ubogljivo psičko, ki se ne valja po mrhovini, ki NE preganja ptičev, ki pride na skoraj vsak klic. In zdaj mi je uspelo.

Tudi fantu je uspelo. Njegov pes namreč vedno sili navrh in nikakor NE bi mogel biti enakopraven, videla na lastne oči! Namreč če bi takemu psu pustil enakopravnost bi kaj hitro kdo pokasiral ugriz. Pisalo že na internetu in knjigah ( bolj strokovnih).

Njegov pes pa itak ne mara priboljškov. Vsaj na sprehodih ne, jih noče vzeti. Tako, da ja...

Poznam tudi mnogo primerov... Se hvalijo, kako jih pes uboga. A ko pa nimajo priboljškov pa lhko vidim na lastne oči, kako se jim psi " smejijo" v obraz in ne pridejo k njim na noben ukaz.

Poznam tudi primer, ko ima punca totalno nevzgojeno kraško ovčarko seveda na priboljških, saj bi jo drugač KAO še manj ubogala. Če bi se psici postavile meje in omejitve in DOSLEDNOST in predvsem BREZ podkupovanja, bi se še menda lahko lepo izšlo. Ampak tako s takšnim podkupovanjem pa ni šans.

Vse primere kaj poznam, ki so "enakopravni" psi VSAJ 1x na sprehodu, nekaj ušpičijo lastniki pa PREZREJO? So celo nekateri PRIZNALI.

Mislim, zakaj bi pri psu prezrl ko ti požre odpadek na cesti? Ali ko ti ne pride na prvi klic in se gre raje zabavat drugam.. Ti pa želiš ravno nasprotno?

Nevem no...


Vem, da se boste mogoče zdaj spravili name, ampak kaj takšno je moje stališče in mnenje ter ugotovitve z vzgojo moje samojedke. In ne NE verjamem, da se samojedi lahko učijo samo s pozitivno motivacijo (priboljški) saj je moja dokaz, da se da tudi z drugimi metodami.

Jaz sem mojo morala par krat pošteno primiti za dlako in jo "vržti" za prostor, preden me je začela rednično upoštevati.

Če pogledaš pse v krdelu. Se spopadajo. Če pogledaš pse na cesti tudi dokazujejo svojo nadmoč.

Fantov pes je pri meni NONSTOP  markiral na sprehodu, scal za brezveze po cesti, pri fantu NIKOLI?  ZAKAJ? Ker nisem imela avtoritete, ker  takrat še nisem bila nad njijm... Fantu tega nebi storil nikoli.

To je bil samo eden od mnogih primerov...

In ne NI res da ne obstajajo dominantni psi. Psi se tudi v krdelu raporedijo po lestvici. In to je itak LOGIČNO. Torej zakaj jaz ne bi bila vodja moji psici, ki bi me drugače sam izkoriščala?


Upam, da se nebodo razvile agresivne debate, da boste spoštovali tudi moje mnenje... LP




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1691 : 21 Februar 2013, 12:21:13
Najprej: priboljške je treba uporabljati pravilno. Delo s pozitivno motivacijo ne pomeni popustljivosti in nedoslednosti. Potem: vsaka ti čast, če si lahko psico, ki ti je pobegnila ujela. Naše niso tako počasne, celo 16 let stare in kriplaste težko ujameš, če imajo kakšen meter prednosti in se res potrudijo. Tamlade letijo cca 40km/h, če noče da bi jo ujela, jo tudi s kolesom težko.
Me veseli, da ti je uspelo. Vendar ne priporočam te metode za posnemanje: Tekanje za psom ponavadi ne deluje, ker je prvič pes hitrejši, drugič, če ga ujameš in kaznuješ, se bo drugič še bolj potrudil, ko bo bežal + začel se bo izmikati rokam tudi ko bo v bližini.
Drugače pa: če v tvojem primeru deluje, potem je ok.


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #1692 : 21 Februar 2013, 13:54:06
Doslednost ni povezana s kaznijo, temvec s tem, da se vodnik in ostali dvonozniki vedno drzijo istih pravil ter vztrajajo pri svojem.

So psi, ki bodo vedno poskusali po lestvici zrasti, so psi, ko bodo to poskusili le, ko bodo videli, da trenutni vodja fizicno slabi in da imajo sanse, so psi, ki bodo to poskusili le 1x, da ugotovijo, kje so (tudi pri cloveku), so pa tudi psi, ki ne bodo poskusali nikoli zlesti po lestvici in jim je cisto v redu tudi na najnizjem polozaju. Najslabsi primer pa so vodniki/lastniki, ki ne znajo biti kapodibanda. Dober kapodibanda pa v pasjem krdelu ni zivcen, se ne zdira in ne ustrahuje brez veze, vedno je pravicen... zal ljudje velikokrat niso.

Je vec vrst odpoklica: eni so ta resni, kjer mora pes priti takoj, eni so solski na poligonu, eni so pa tako bolj "u izi"... Uci se jih postopoma tj. najprej znotraj hise, potem na vrtu, potem na sprehodu brez motenj na krajsih razdaljah, potem se razdalje in motnje lahko povecujejo - to govorim o odpoklicu, ki je brezpogojen (npr. s piscalko ali karkoli ze imate). Pri mladicih v leglu se zacne s klicanjem k hrani. Vendar mora tudi ze vzreditelj upostevati: ko se gre jesti, je vedno klic; ko pa je klic, se ne gre vedno jesti, temvec je nagrada tudi bozanje, skakanje po vzreditelju oz. da se imajo psi fajn... Ce se s tem zacne ze dovolj zgodaj, se psu to vtisne v spomin. Je pa dobro, da novi lastnik nadaljuje vaje naprej vsaj se par mesecev, nato pa le se tu in tam, ker je skoda uporabljati brezpogojni odpoklic za brezveze in ga se slucajno pokvariti. Drug odpoklic (vsaj pri meni) pa je v stilu, ko psom povem, da ne gremo v tisto smer, ko so oni mislili tj. "ne tja, tuki gremo" - jim pokazem se z roko, in spremenijo smer (pa cetudi ne pridejo do mene). Potem imam pa se en kup bolj bogih odpoklicev, kateri niso resni ne z moje strani in se to dejansko slisi... Potem pa je se soldki odpoklic, ki ga lahko vadis tudi v naravi in ne skodi popolnoma nic za delo na poligonu, vendar ti tudi "nic" ne koristi pri odpoklicu iz igre ali cem drugem, saj takrat pes ni v prostoru in ne caka odpoklica (drug "program").
Da se brezpogojni odpoklic zaceti uciti tudi odrasle pse, tudi ze zafurane..., na isti nacin kot mladice.

Mora pa vsak pes poznati "ne", pa ce se dela z njim na kliker ali ne. Tudi ne se da nauciti na cisto lep nacin.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1693 : 21 Februar 2013, 14:54:15
Lanabela vrjemi, lovila sem jo okrog 15 min, prvič :D Potem pa vedno manj, ji je vse bolj jasno postajalo, da ji v vsakem primeru ne bo uspelo ::) Na koncu je pobegnila za 2 metra in sama nazaj nazaj prišla, ali pa pač ne, odvisno od situacije. Sem jo pa vedno dobila. Je pa res, da si je vedno manj upala. Zdaj sploh ne beži več.

Tudi jaz tole drugače odsvetujem, sem verjetno res imela zegn.

Jaz sem pozitivno motivacijo resda povezala z nedoslednostjo. kajti vsaj po mojih izkušnjah, se takšni  ljudje, ne držijo ravno pravil. Vsaj kolikor sem jih jaz spoznala, poslušala, prebrala itd. Zato mi tako mišlenje.


Lep pozdrav vsem :)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1694 : 21 Februar 2013, 16:05:06
Če psa okrog loviš 15min si pri normalnem psu zelo slabo opravila: že tistih 15 minut lova mu je v največji užitek in motivacija za naslednji pobeg.

Kakšni ljudje se ne držijo pravil in so nedosledni? Tisti ki delajo s pozitivno motivacijo? če hočeš uspešno delat po bilo kateri metodi, se moraš zgledovati po tistih, ki so s to metodo uspeli, ne pri tistih, ki jim ne gre.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1695 : 21 Februar 2013, 17:58:28
Možno ja ;) No, sem pa vesela, da se je pri moji splačalo.

Hvala za mnenja :)


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1696 : 21 Februar 2013, 19:52:33
Jaz sem bila včasih istega mnenja in sem na tak način tudi delala z psico, z "prisilo", najprej sem zraven uporabljala še pozitivno motivacijo, potem sem pa z priboljški nehala, ker sem včasih imela občutek da izsiljuje, da pride k meni samo če imam priboljšek in če ji je priboljšek bolj zanimiv, kot tisto kaj dela sedaj. No, sedaj sem pa čisto spremenila mnenje in sem mnenja, da ti pes mora bit enakovreden ampak te mora obenem tudi spoštovat. Tega pa ne dosežeš z prisilo, ampak na čist drugačen način.

Pa sem delala z t.i. "prisilo". Ker je vlekla na povodcu sem ukinila fleksi in kupila zatezno ovratnico in jo cukala ko je vlekla (napaka št. 1). Ukinila sem priboljške (napaka št. 2). Če ni prišla k meni sem se skrivala, če je bilo nujno in je bila blizu mene pa sem jo lovila (če je bila daleč je itak brezpredmetno, ker jo je nemogoče dobit, mama jo je enkrat, ko sem bila jaz odsotna lovila 45 minut pa je ni dobila) in ko sem jo dobila sem jo kregala (napaka št. 3). Velikokrat sem se zeloo drla na njo (napaka št. 4). Če kakega položaja ni hotela naredit (npr. poleg) sem jo fizično postavila v tisti položaj (napaka št. 5)... Pa še več napak bi se našlo. Tepla je nisem, razen udarila sem jo 1x, ko se je resnično delala norca z mene (lovila je race, potem pa v krogih laufala okoli mene) in me je res tako močno razjezila da si nikakor nisem mogla pomagat, potem mi je pa bilo tako žal, da to še sedaj obžalujem.

Uglavnem delala sem ogrooomno napak, psica je nekaj časa bolj ubogala potem se pa je začelo. Najprej se je porušil odpoklic in nikakor ni hotela prit. Lovila in klala je živali. Vlekla je na povodcu kljub zatezni ovratnici. Ni hotela v pesjak. Pozabila je pol naučenih komand. Ni se hotela igrat z mano. Redkokdaj je iskala mojo družbo. Potem sem spet vključila priboljške za nagrado, pa ni bilo nič kaj boljše, komande je spet vse znala, tudi odvadila sem jo laufanja za srnami zgodilo pa se še je marsikaj hujšega. Na vrtu je nisi smel pustit niti 1 minuto, ker je že pulila rože, kopala luknje, pulila travo in ene 2 ali 3x je zbežala od doma (tega prej res nikoli ni naredila, bežala je pa ravno skos na tisto stran, kjer je zelo prometna cesta in nam je tam že povozilo enega psa, njo pa je skoraj povozil avto ). Potem kasneje pa se je začela bati vsega. Pesjaka, garaže, pokov, ploščic in kaj je najbolj grozno: mene. Tudi ponoči ni več nikoli lajala, čeprav se je to prej kar velikokrat zgodilo (z tem sem sicer bila zadovoljna, ampak mi je bilo ful nenavadno). Jedla je v svoji hiški, ne zunaj nje tako kot prej. Če si ji v pesjaku rekel "sedi" je šla v hiško in se tam vsedla. Večino trikec v pesjaku sploh ni hotela naredit, tisto kar pa je je pa naredila ful sramežljivo, z strahom. Uglavnem, bilo je veliko, veliko huje kot pa v pubarteti. Bila sem res obupana, ker nikakor nisem imela pojma kaj bi lahko bilo narobe, ker so mi povsod govorili, da moraš bit "šef", "alfa", "nad psom" pa še marsikaj drugega, sploh pri taki pasmi, ki jo imam jaz. Brala sem tudi o pozitivni motivaciji. Jaz sem delala nekako tako, da sem bila nad psom, zraven pa še pozitivno motivacijo, tako da sem res mislila da sem zadela. Ampak nisem. To sem ugotovila komaj takrat, ko se je psica vsega začela bat, pa nikoli ni bila nekaj plašna.

Zato sem res ful spremenila moj odnos do nje, uporabo "pripomočkov" in način šolanja.
1. Ukinila sem zatezno ovratnico, poleg učim z priboljški, mirno energijo in mirnimi besedami.
2. Odpoklic sem zečela znova učit doma. Je bila spuščena in sem jo klicala. Tako dolgo sem ji gnjavila, dokler ni prišla. Če je prišla takoj je dobila navdušeno božanje, hvaljenje in priboljšek. Če je potrebovala več časa pa samo božanje. Začela sem delat igro "food circuit". Tudi igram se z njo ko pride. Na sprehodu uporabljam sledni povodec.
3. Z njo sem se začela znova igrat. Ker se z cufo ni hotela več cufat, sem to začela znova učit, uporabljala sem pa plišastega fazana, ki se tudi oglaša in na njega je res nora. Z njim se je takoj cufala in tudi vedno sem ji prepustila igro (najprej cufanje, potem pa spustim, ona pa laufa okoli z njim in ga trga, čeprav vsi govorijo da tega ne smeš, ker bo pes mislo da je šef in bla bla bla). Včasih jo tudi lovim (imam žogo, ona mora naredit par trikcev, potem žogo vržem in potem jo lovim, ko ji vzamem žogo pa mora ona lovit mene da jo dobi). Včasih ji tudi skrivam hrano in jo mora iskat. Ena igra je npr. tudi, da se valjama po snegu (ni groba, kot se mogoče sliši).
4. Nikoli se ne derem na njo, ampak ji vse povem z mirnim, odločnim glasom.
5. Včasih ji tudi pustim da skoči na mene (mam poseben znak za to), čeprav naj bi bilo to kao prepovedano.
6. Nikoli je fizično ne postavljam v kak položaj, ampak jo probam zvabit z priboljški. To ponavadi deluje, če ne deluje se pa začne kar naenkrat bat in takrat to pustim na miru in grem na nekaj drugega.
7. Ne pustim toliko svobode kot prej, npr. da bi ji pustila nekaj vohat daleč od mene, sicer včasih ja, ampak načeloma veliko več sodelujema.
8. Več jo gibam.
9. Pesjak predstavljam kot nekaj lepega. Igram se z njo v njej, trikce delama tam, velikokrat jo tam božam....
10. Delava tudi samokontrolo.
11. Nikoli je ne kaznujem. Edina kazen, ki jo dobi je, da mora nekaj čas bit čisto mirna in sedet (enkrat mi je tekla k mrhovini in jo jedla in ni hotela prit. Šla sem mirno k njej, jo dala na povodec in jo peljala tja kjer smo bili prej. Preden je zbežala se je moj brat smučal, ona pa ga je lovila in to obožuje. Po tem bežanju je pa morala na povodcu mirno sedet in ga gledat kako se smuča in verjemite, to je bila za njo veliko večja kazen kot ne vem metanje na hrbet ali kričanje, ni pa prizadelo njene samozavesti in psihe).

Rezultati so se pokazali zelo hitro. Ne boji se me več, odpoklic se izboljšuje, načeloma več ne je več v svoji hiški, v pesjak je več ne rabim "vlečt", v njem tudi dela trikce, na povodcu več načeloma ne vleče, razen navadno na začetku sprehoda, išče mojo družbo, nehala je delati sranje na vrtu (jo lahko pustim za kako minutko samo, ampak za kaj več pa ne), ne beži od doma, spet se igra z cufo. Sicer je še vedno plašna, ampak že veliko "grozot" se je nehala bat, postala je bolj samozavestna. Sicer v pesjak še vedno noče, ampak je ne rabim "vlečt" gre že kar prostovoljno, čeprav na povodcu. Tudi včasih gre sama proti njemu, danes me je celo čakala pred njim. Tudi počaka me, včasih je navadno bežala stran.

Tako da napredek je velik in sem z njim zelo zadovoljna. Sedaj bom še delala naprej tako kot delam, čeprav uporabljam priboljške in pozitivno motivacijo, psica pa me verjetno več ne bo smatrala kot "alfo", mogoče nikoli ne bo ubogala. Ampak raje vem, da me pes ne uboga, pa da jo imam na povodcu, ko pa da se me boji in me uboga zaradi tega. Verjetno tudi najin odnos nikoli več ne bo tak, kot je bil pred delanjem z prisilo. Ampak vseeno, potrudila se bom.


Čeprav nimam samojeda sem to morala napisat. Imam psico mešanko med kraškim ovčarjem in zlatim prinašalcem in v samoyed_loverkinem postu sem omenjena kot "punca z kraško ovčarko". Če ne bi bila omenjena, se ne bi oglašala ;) . Prenesem marsikaj, ampak neresnic o meni pa ne.  Psica NI v nulo nevzgojena. IMA meje in jih JE VEDNO imela. NE dela kaj se ji sprdne. SEM dosledna in VEDNO sem bila. Psice NE podkopujem in je NIKOLI nisem. Je treba ločit med NAGRAJEVANJEM in PODKUPOVANJEM, to sta 2 še kako različna pojma. Z tvojo metodo bi Rina postala enaka groza in zafuran pes kot je bila do sedaj in je delno še sedaj. Delala sem podobno in rezultat je zapisan zgoraj  ;) . Fajn če tebi deluje, ampak meni je tak način dela uničil psa in moj odnos z njim. Zato je tak način dela iz moje strani za vedno pozabljen, pri Rini in tudi pri naslednjih psih ne bo več nikoli uporabljen.



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1697 : 22 Februar 2013, 10:32:02
Teja, hvala ti za obširen odgovor. Me res veseli, da si si vzela čas in to vse napisala. Bom še premislila glede vsega. Čeprav med  mojo in med mano je odnos vredu, sploh se me pa ne boji, zato nisem pomislila niti, da bi bilo karkoli narobe... In niti nisem pomislila za spreminjanje metode. Si bom pa tvoj post večkrat prebrala. Kajti se mi zdi edino prav, da vidim kako delujejo še druge metode. In me tudi zanima in to zelo. Ker sama pri Nali nisem videla druge rešitve... Sem začela uporabljati pač to metodo, ki nama ustreza... S katero me uboga.  Me pa po vsem prebranem RESNIČNO zanima, KAKO se uporablja PRAVILNO pozitivna motivacija, da ni s podkupovanjem in s tem... Da te pes vseeno spoštuje in uboga, ampak brez "sile" Do zdaj mi še noben članek ni nekaj koristil. Predvsem mi pa noben ni prav povedal. Zato bi rabila izkušnje s prve roke. Ker me res zanima.
Zanima me: Kako uporabljati priboljške brez podkupovanja potem?
Kako to početi pri psu, ki je dominanten in nonstop hoče biti nekaj več=
Kako s psom, ki ne mara priboljškov?

Ta tri vprašanja me trenutno najbolj begajo...


Teja... Tebi se pa iz srca opravičujem, da sem to napisala glede Rine. Po vsem kaj si mi rekla sem namreč resnično dobila tak vtis, da s psičko rabita pomoč. In da ni bog ve kak vzgojena. Res sem narobe razumela in prosim če mi lahko to OPROSTIŠ.  :( Sem res dobila napačen vtis in ja ( NAPAKA) dala pod primer... Upam, da ne zameriš več... Oprosti še 1x. 


Lep pozdrav



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1698 : 22 Februar 2013, 10:43:37
Če ti bo kaj v pomoč.

Ena taka osnovna knjiga na to temo je TO! Priden! od Karmen Zahariaš, Teaching with reinforcement Karen Pryor, REACHING THE ANIMAL MIND Karen Pryor, On talking termw with dogs Turid Rugaas...Za tole pa sicer ne vem, ampak naslov je obetaven The Complete Idiot's Guide to Positive Dog Training od Pamela Dennison.
 :)


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #1699 : 22 Februar 2013, 10:45:18
Glede vzgoje ti ne bom nič govorila, ker nimam samojeda in sem ti na sosednjem forum že marsikaj povedala. :-[Samo en nasvet: pojdi k Silvii v pasjo šolo, zanjo mislim da ni dvoma da ne zna uporabljati pozitivne motivacije. Tudi ona je imela samojeda, zelo uspešnega agilitaša, ki je bil najprej narejen po staro, na prisilo, potem pa je začela s klikerjem.  :) Lahko tudi v kako drugo šolo, ampak jaz če bi imela izbiro bi šla vsekakor k njej (magari long distance - samo ne vem kake programe ima, če je kaj takega  splošnega).



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1700 : 22 Februar 2013, 10:52:44
Čara najlepša hvala za pomoč :o Si bom 1x zrihtala za začetek knjigo to! priden. Hvala lepa!

Airedale Silvijo bom pa zdaj takoj  kontaktirala, tudi tebi najlepša hvala! :)


lp


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1701 : 22 Februar 2013, 11:12:39
PODKUPOVANJE - psu kažeš priboljšek in ga kličeš, češ "lej kaj mam, boš dobil če me ubogaš" in ga potem nagradiš. Pes se fokusira na priboljšek in ne na tebe - pride k nagradi oz. priboljšku, ne k tebi.
NAGRAJEVANJE - psa kličeš, zahtevaš nekaj od njega in mu NE kažeš priboljška, imaš ga skritega nekje kjer ga pes ne vidi in ni skoncentriran nanj, ampak na tebe. Ko naredi zaželeno vedenje nagradiš z pohvalno besedo ali klikom, če uporabljaš kliker, potem pa vzameš priboljšek in ga daš. Priboljška ne daš na čisto vsaki prihod k tebi, ampak včasih uporabiš samo pohvalo z besedo, božanjem. Pes se torej fokusira na tebe in ne na priboljšek - pride k tebi, ne pa k priboljšku, priboljšek je potem samo neka nagrada, dodana vrednost.

Glede dominantnega psa ne vem, moja ni dominantna. Sicer ne uboga vsakega, npr. uboga samo mene in brata, ostalih pa sploh ne. Ni fora v tem, da sem jaz delala z prisilo, ker brat ni. Fora je v tem, da se midva največ ukvarjava z njo.

Za psa, ki ne mara priboljškov uporabljaš tisto kar ima rad. Torej kako igračko, božanje, metanje žoge, hvaljenje z besedo - vsak pes je na nekaj zmotiviran. Saj svojega poznaš pa to pri njem uporabiš. Moja je na vse zgoraj našteto, ampak najbolj na hrano in tudi najlažje se obnese na sprehodu.


Opravičilo sprejeto  :) . Z Rino imama težave in tudi ni nekaj ful vzgojena, ni pa totalno nevzgojena, poznam še ogromno psov, ki so hujši, ne ubogajo čisto nič, pa se potem zaganjajo v njo, vlečejo že skoraj po luftu svoje lastnike, so agresivni... To je zame nevzgojen pes, ne pa Rina ;) . Sicer sedaj kak teden, dva, ko se je začela pojavljati ta grozna plašnost je res bilo grozno, ampak sedaj sem jo pogruntala in se je v parih dneh že izboljšalo  ;)



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1702 : 22 Februar 2013, 11:29:03
Hvala ti, da si sprejela opravičilo :-* In še 1x oprosti.

Sem napisala zeelo dolg mail Silviji in čakam na odgovor, saj me po sem prebranem moj stil vzgoje, že kar malo bega, pa čeprav vse funkcionira, Rada bi izboljšala znanje, ki ga že imam, pripravljena sem tudi spremeniti metodo.


LP


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #1703 : 22 Februar 2013, 11:33:06
Pes je vzgojen ravno toliko, kot lastniku odgovarja (kot ga je vzgojil). Ce mu ne bi odgovarjalo, bi ze kaj naredil... Jaz nimam nobene pravice posegati v odnos drug clovek-njegov pes (ce se ne gre za mucenje zivali),  od njiju pricakovati, da pes ne bo smel na kavc... ce pri njih pes to lahko pocne, naj pac pocne... saj skace njim po glavi... Moji psi so za marsikoga nevzgojeni, zame so pa pravi "biseri" (pa ceprav so tu in tam "pokore").


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1704 : 22 Februar 2013, 12:19:35
Sama najprej ločim vzgojo od šolanja (se sicer občasno prepleta, a se da ločiti). Pri šolanju se pri samojedih še bolj kot pri ostalih psih najlepše obnese kliker sistem in nagrajevanje s hrano ali kombinacija hrane in igrače.
Pri vzgoji sama hrano uporabljam zelo malo, nagrade so drugačne. Nagrada za upoštevanje pravil je svoboda, kazen je privez in hoja ob nogi, ali pa privez in konec sprehoda. Pa še druge nagrade, ki jih ponudi samo okolje. Recimo si z lepim vedenjem zasluži igro z drugimi psi, nespoštovanje pravil pomeni konec igre, nagrada je, da gre lahko v vodo ali spodi vrano....

Spoštovanje psa dosežeš z medsebojnim sodelovanjem - ko recimo skupaj premagat kakšne ovire, pri čemer tvoja navodila psu pomagajo da je uspešen, ko s skupnimi močmi najdeta nekaj skritega, pri čemer spet tvoja navodila pripeljejo psa do uspeha, ko mu pokažeš, da brez težav razrešiš situacijo z zoprnim psom, tečnim otrokom ali žleht mačkom....ko skratka pes ve, da se lahko v vsaki situaciji zanese nate in da bo, če bo upošteval tvoja navodila prišel do uspeha. Da se torej vedeš kot pametnejši del tandema. Nesigurnega vodnika samozavesten pes ne bo spoštoval. Zraven seveda sodi tudi doslednost: kar je prepovedano, je prepovedano.

 Pri nas imamo par stvari, ki so absolutno prepovedane in neupoštevanje teh parih absolutno veljavnih pravil lahko pomeni tudi fizično kazen. Ja prav si prebrala. Namreč delo s pozitivno motivacijo ne pomeni, da v nobenem primeru ne smeš uporabiti sile oziroma tako imenovane pozitivne kazni. Absolutno prepovedane so pri nas tiste stvari, ki so nevarne: medsebojno grizenje, lasanje, pretep z tujimi psi (ne glede na to kdo začne), agresija do ljudi, preganjanje drugih živali (z občasno izjemo vran). Druge stvari so dovoljene, če jih izrecno ne prepovem (recimo pitje iz luž, lovljenje miši, žretje ne prehude svinjarije) Tako nekako. Pravila si pač postavi vsak sam taka kot njemu odgovarjajo. samo držat se jih je treba. Odpoklic je pri nas nekaj samo po sebi umevnega, je pogoj, da je pes lahko spuščen. In to mu mora biti jasno. Za na sprehod pri nas zadošča, da se psica na klic odzove  - pogleda, kaj hočem od nje. Potem pa odvisno od navodil pride bližje, počaka ali samo zmanjša hitrost. Je tudi "nujni" odpoklic, ki pomeni, da je treba priti takoj, brez ovinkov in čisto do mene. večina pozna še eno nujno povelje - prostor na daljavo, ki pomeni, da se mora takoj uleči tam kjer je in počakati da pridem zraven. Za lepo upoštevanje teh povelij so vedno lepo nagrajene, nagrada pa je lahko igra, hrana, delanje trikcev....neupoštevanje pa takojšen privez in konec sprehoda. Obe povelji (torej nujni sem in prostor na daljavo sta naučena posebej, s pomočjo klikerja in hrane) v okolju brez motenj  že pri mladičku.



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1705 : 22 Februar 2013, 12:28:51
Ok, Silviji sem napisala zelo dolg mail. Pa mi je napisala, da nima časa zaradi tečajnikov, da pa ona skoraj da ne uporablja pribooljškov pri psih. Ok, še bolj zmedena sem zdaj...


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1706 : 22 Februar 2013, 12:43:56
Da pribooljški njene pse sploh ne brigajo, kaj veliko, da jim je bolj pomembno delo z njo...


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1707 : 22 Februar 2013, 13:19:49
Ja točno tako. Priboljški na koncu sploh niso pomembni, pomembno je delo. Čeprav pri učenju pofutra za nagrade celoten dnevni obrok.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1708 : 22 Februar 2013, 13:39:41
Jaz, v bistvu se še neznam lotiti takšne motode, zato bom zaenkrat ostala na tej kaj sva zdaj. Bom pa poskusila zrihtati kakšno knjigo na to temo. "To! priden" ziher :) Kajti zdaj ko mi je toliko uspelo, ko sem res zadovoljna, je ne bi rada "pokvarila" in da bi bile spet na začetku. Saj sem se skoraj 4 leta matrala  z njeno vzgojo in  pravo metodo. In zdaj ko delam tako, kot dela je vse super in res nebi rada bila spet na začetku, sem pa pripravljena prebrati knjige in poslušati kak nasvet.


lp