Akita Inu [Akita]

S1b · 148278

S1b

  • *
    • Prispevkov: 1.216
    • Točke: 2
: 11 December 2005, 23:31:38
Lp, že dolgo gojim ljubezen do teh čudovitih psov. Zanima me če ima kdo izkušnje z njimi ali če je celo kaki lastnik akite ine na tem forumu.

AKITA je pasma, ki je dobila ime po provinci AKITA na japonskem. Na začetku je bila znana kot veliki japonski pes vendar se je nato loćila linija psov, ki so bili nekoliko manjši, z svetlim gobcem in še vedno močno obliko ter neverjetno močnim značajem in močjo. Akita je bila nekoč čuvaj in  borilna pasma in še danes jo nekateri uporabljajo za pasje boje vendar se AKITA vedno bolj pojavlja kot spremljevalec ljudi...

Kratek standard akite inu:

FCI GRUPA: spada v V. FCI skupino med azijske špice in druge sorodne pasme   
DRAŽAVA IZVORA:  Japonska   
INFO:  Pes spremljevalec   
TEMPERAMENT: zadržan, zvest, dojemljiv, neagresiven do ljudi, večkrat pa agresiven do odraslih psov istega spola, lahko vodljiv.   
BARVA:  Rdeča, sezame (rdeča dlaka z črnimi konicami), brindle (tigrasta) in bela. Vse zgoraj navedene barve, razen bele, morajo imeti tako imenovani "urajiro". (Urajiro pomeni, da mora imeti pes obvezno belo barvo ob strani smrčka, na licih, na spodnjem delu gobca, pod vratom, po prsih, trebuhu, zunanji strani repa ter notranjost vseh štirih okončin).   
VELIKOST:  Plečna višina pri psih je 67 cm in pri psicah 61 cm. Tolerira se  ± 3 cm. Razmerje med plečno višino in dolžino psa mora biti 10:11; pri psicah pa je telo malo daljše kot pri psih.


Dejstva Akite :
 Akita je japonska pasma, ki je bila na Japonskem proglašena za nacionalni zaklad. Akita ali vsaj mali kipec akite   v hiši prinaša zdravje, rodnost in srečo.    

 Prvo Akito je leta 1937 v ZDA prinesla Helen Keller, ki je bila gluha in slepa.   

Akite lajajo le če je res dober razlog za to. Kadar Akita zalaja, to upoštevajte. To so naravni čuvaji hiše in ne potrebujejo učenja v tej smeri. Kadar bo družina potrebovala zaščito, se 100% lahko zanesete na vašega psa.    

Akite so neverjetno agresivne do drugih živali in zaradi tega ne smejo biti spuščeni, da bi sami brez vas hodili po naselju. Akito lahko trenirate na vrvici, ko ste v naselju, izven naselja pa jo brez skrbi lahko spustite.    

Samci Akite so agresivni do psov istega spola, prav tako pa tudi samice ne prenašajo ostalih psic. Vendar lahko Akite živijo mirno in prijateljsko življenje z psi nasprotnega spola, čeprav nekatere Akite raje živijo same.    

 Akita bo imela vse manjše živali za plen in jih lovila. To vključuje mačke, glodalce, miši, ptiče in tudi manjše pse. Akite se da naučiti, da »sprejmejo« druge, tudi manjše pse v hiši. Nekatere odrasle Akite se da celo naučiti da žive v domu kjer že žive ostale živali. Vendar je zopet zelo pomembno opazovati Akito, dokler niste povsem sigurni, da jih je akita sprejela za svoje.    

Akite so ZELO posesivne glede hrane. Če imate tudi druge živali poskrbite, da ne motijo ali še posebno, poskušajo krasti hrano Akiti.    

 Akite, ki niso odraščale z otroci niso vedno tolerantne do novih otrok, tako da ne smete otroka nikoli pustiti samega s psom, dokler niste povsem sigurni, da je vaš pes eden tistih, ki otroke obožuje. Velikokrat Akite, ki odraščajo z otroci, kasneje tolerirajo njihove otroke, vendar se lahko zgodi, da nikoli ne bodo sprejeli sosedovih otrok. Kot eno glavnih pravil si zapomnite, da ni pametno puščati otrok samih z katerimkoli velikim psom, če je otrok mlajši od 12 let.    

Akite sovražijo izzivanje in na to odreagirajo z ugrizom. Nekaterim otrokom je dovoljeno, da se do živali obnašajo grdo, obnašanje ki lahko privede do zlorabe živali – takim otrokom ne sme biti dovoljeno druženje z Akito, kajti ti psi s svojo velikostjo in lovskim instinktom lahko otroku vrnejo.    

 Akite rade prevzamejo vodstvo, nagon še iz časa ko so bili volkovi, sčasoma bo Akita poskusila prevzeti vodstvo, vas izzvala v dominantnosti. Tega ji ne smete dovoliti in takrat ji morate konstantno kazati kdo je glavni. Akite z dobro osebnostjo z lahkoto sprejmejo disciplino, s tem ni mišljeno pretepanje temveč inteligentno učenje psa. Dobro lasanje po vratu je efekten način discipline, čeprav bo večinoma dovolj le če povzdignete glas.    

 Akite morajo biti šolane v poslušnosti, to mora obvezno storiti gospodar, saj te pasme ne smete pošiljati v šole kjer lastnik ne sodeluje, kot je to dovoljeno pri ostalih pasmah. Dobra šola poslušnosti že od majhnega vam bo zagarantirala dober odnos med vami in psom, ki bo lepo vzgojen. Vendar si zapomnite, Akite so neverjetno inteligentne in se zato zelo hitro zdolgočasijo. Učijo se zelo hitro, zato vam predlagamo kratko vendar pogosto učenje. To bo preprečilo, da psu postane dolgčas. Akite so tudi zelo trmaste in ko se bo psu zazdelo, da je izguba časa, da se on ponovno usede, se pač ne bo več usedel in bo odšel stran. Učenje poslušnosti zahteva vztrajnost.   

 Nekatere Akite se rade pogovarjajo! Opazili boste, da spuščajo glasove podobne renčanju, zavijanju, cviljenju ipd, vendar to ne bo renčanje in ga ne smete vzeti kot grožnjo. Sčasoma boste spoznali razliko med renčanjem in pogovarjanjem. Ko Akita govori je to nekaj čudovitega, naj vas ne bo strah.   

 Velika večina Akit uživa če v svojih ustih prenaša stvari sem ter tja, to vključuje tudi povodec. Zelo velikokrat se zgodi, da vas prime za rokav ter vas odvleče do škatle z piškotki ali pa do povodca, kar pomeni da je čas za sprehod. Zapomnite si, to ni znak agresivnosti, to je znak pozornosti. Dovolite svojemu psu, da za vas nekaj naredi, da recimo vsako jutro prinese v hišo časopis ali pošto. Ti psi obožujejo taka opravila.    

 Akite so zelo navezane na družino in trpijo če so odmaknjene od nje. Če nameravate imeti psa, ki ne bo živel z vami, se pravi v hiši ali vsaj na dvorišču, potem ne kupujte tega psa.    

 Akita potrebuje telovadbo, ne veliko, vendar jo potrebuje.   

 Če za psa lepo skrbimo lahko pričakujemo, da bo živel 10-14 let.

http://siberius.moj-album.com/
veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?


ursa

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.015
    • Točke: 18
Odgovori #1 : 12 December 2005, 07:32:19
super opis :D
če koga zanima koliko stane ta pes vam bom kar povedala= od 120.000 do 225.000 SIT
 v Slo nimamo vzrdeiteljev.
tukaj si lahko ogledate slikice teh prelepih psov http://images.google.com/images?q=Akita+Inu&hl=sl&hs=MwL&lr=lang_sl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:sl-SI:official_s&sa=N&tab=ii&oi=imagest

in še nekaj vzrediteljev in tujine: http://www.media-akita.or.jp/akita-inu/akita-inuE.html  http://kirena.inu.free.fr/

v slo pa mislim da ni nobenega predstavnika te pasme

A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself.  [~Josh Billing]


sarci

  • *
    • Prispevkov: 1.225
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 12 December 2005, 11:24:43
Od kje ti pa ta podatek?
Itak da so, ravno enega samca so imeli kjer smo prej živeli ..



ursa

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.015
    • Točke: 18
Odgovori #3 : 12 December 2005, 14:39:29
aja... ::) :-[

nisem vedela...možno da so je...samo so zelo nepoznani v Slo...škoda

A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself.  [~Josh Billing]


*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #4 : 12 December 2005, 15:13:20
waaa ... dobr upis si napisu  :o ;) ;D

Koliko pa je teh psov v Sloveniji, če je sploh kakšen?  :D



Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #5 : 12 December 2005, 17:49:38
Luškan opis ampak ponavadi se navede vir  ::) http://www.geocities.com/gjd_khan/

Vsaj en pes je, torej Khan, ki je predstavljen na zgoraj omenjeni strani, pa mogoče še kakšen, za te podatke je najbolje da tisti, ki ga zadeva zanima pokliče na KZS in jih povpraša.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


S1b

  • *
    • Prispevkov: 1.216
    • Točke: 2
Odgovori #6 : 12 December 2005, 21:04:48
Luškan opis ampak ponavadi se navede vir  ::) http://www.geocities.com/gjd_khan/

Vsaj en pes je, torej Khan, ki je predstavljen na zgoraj omenjeni strani,
pa mogoče še kakšen, za te podatke je najbolje da tisti, ki ga zadeva zanima pokliče na KZS in jih povpraša.

Khan niti pod razno ni akita inu... je VJP...malo bolje si preberi

http://siberius.moj-album.com/
veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #7 : 12 December 2005, 22:03:47
Ja sem prebrala, pa tudi to, da so pasmi ločili šele pred kratkim in tudi meni so verjetno dovoljene napake ali se moram it nekoga popolnega, ki nikoli ne zakiksa? Ekskjuzmi. Pasmi še vedno druži isti standard, čeprav sta različni pasmi. Poglej na FCI stran. Tam jaz najdem samo akito po pravici povedano.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


S1b

  • *
    • Prispevkov: 1.216
    • Točke: 2
Odgovori #8 : 12 December 2005, 22:42:01
sta dve različni pasmi dveh različnih standardov... preberi si tukaj http://www.akita.nu/akitarasstandard.htm in http://www.akita.nu/gjdrasstandard.htm

http://siberius.moj-album.com/
veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #9 : 13 December 2005, 17:55:49
uuu Sib oprosti. Pa res mata različne standarde. Samo sem na FCI strani lahko gledala samo v 5. skupino in mi še zdaj ni jasno kaj VJP dela v II. skupini. Ampak že vedo tisti ki so razporejali...Hvala za popravke, sem vsaj obrnla okol še precejšn del FCI strani pa si mogoč še kej uporabnga zapomnla.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


S1b

  • *
    • Prispevkov: 1.216
    • Točke: 2
Odgovori #10 : 13 December 2005, 17:58:36
sj je kul  :) usak se zmoti...

http://siberius.moj-album.com/
veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #11 : 13 December 2005, 18:11:25
Kot zanimivost (pol neham tole temo s tem smetit): VJP imenujejo tudi ameriški akita

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


Lena

  • *
    • Prispevkov: 121
    • Točke: 3
Odgovori #12 : 01 Januar 2006, 14:53:40
Po ameriški okupaciji Japonske so vojaki poleg katan, umetnin in ostalih kulturnih dobrin s seboj domov vzeli tudi akite... Zaradi vsem poznanih težnjah po ekskluzivnosti, moči, velikosti, in ostalih manjvrednostnih kompleksih yenkeejevskih kratkokurčnikov so potem hoteli amerikanizirali tudi akito. To jim je tudi odlično uspevalo, akite so izgubile gracioznost, urajiro, pridobile na velikosti da bi zadovoljile ego njihovih novih gospodarjev. Da bi pasmo "oplemenitili" so uporabile še npr. nemške ovčarje. Medtem pa se je vzreja akit po klasičnih estetskih težnjah nadaljevala na japonskem. FCI pa je priznaval zgolj eno pasmo in nevarnost omadeževanja linij pravih akit je bila velika, kar so se na japonskem še kako zavedali in proti temu tudi nastopili. Uspeli so šele pred kakimi 4mi leti ko so pasmi tudi uradno ločili na Akita Inu in na Veliki japonski pes, ki v resnici sploh ni japonski ampak ameriški baštardje z daljnim japonskim plemstvom. Potemtakem je opis v prvi temi popolnoma neumesten in zelo amaterski.

LP

Matej

P.S.: zaradi ločitve od moje predrage Lene se zanimam za nakup mladiča Akite, če ima kdo kake podatke o vzrediteljih naj mi prosim sporoči. Hwala!


S1b

  • *
    • Prispevkov: 1.216
    • Točke: 2
Odgovori #13 : 01 Januar 2006, 17:46:32
obistvu ni opis ampak dejstva akite... je pa res da je veliki japonski pes nastal iz akite in da ni njegova matična država japonska ampak amerika... križan je bil z nemškimi ovčarji in drugimi psi tako da bi pridobil na poslušnosti ...

http://siberius.moj-album.com/
veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 26 Avgust 2009, 10:39:30
Super opisek obožujem to pasmo! Če koga zanima vznemirljiva zgodba o psu Hachiku berite dalje. Zgodba je resnična in film bo čez eno leto v Sloveniji! Govori o enem psu Hachiku, ki je vsak dan potrpežljivo čakal na postaji, da se vrne njegov gospodar, ki je poučeval v drugi državi. Hachiko ga je vsak dan čakal, nato pa sta šla skupaj domov. Toda nekega dne se gospodar ni več vrnil. Zadela ga je kap. Tako je pes 10 let ali celo več čakal na gospodarja. Doi smrti. Če koga zanima video naj klikne tukaj:

http://www.youtube.com/watch?v=P3s11acb7Z8


Zgodba govori o lojalnosti in zvestobi, ki jo v sebi nosijo ti krasni psi, zato so po nekaj letih Hachikotu postavili spomenik:


http://isshlabs.org/leyna/hachiko.jpg


Remi

  • *
    • Prispevkov: 386
    • Točke: 0
  • Rembrandt "of Sedna"- Remi
Odgovori #15 : 26 Avgust 2009, 11:34:02
Kok žalostna zgodba..

Razlog zakaj ima pes toliko prijateljev je v tem, da pes maha z repom ne z jezikom!


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 26 Avgust 2009, 11:38:39
Kok žalostna zgodba..

Se strinjam. No če pa kdo dobro Angeško razume je celotna zgodba tukaj le:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hachikō


Drugače je Hachiko umenjen tudi v nekaterih knjigah o psih.


saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #17 : 05 Oktober 2010, 09:38:17
Glede na veliko zanimanje te pasme (trenutno) v Sloveniji (seveda zopet zaradi filma o tej pasmi) sem se odločila, da napišem par besed o tej pasmi (čisto po domače in čisto po resnici).

Skratka, začnimo z lepim ... Akite so zeloooooooooo lepa pasma, zelo inteligentni psi, samozavestni, graciozni, zaljubljeni v svojega lastnika, srčkani so ko "pojejo" itd itd.

Nažalost pa ima Akita veliko več minusov kot plusov. Akita ni pes za vsakogar oz naj to napišem drugače Akita je pes le za peščico ljudi, ki ima čas, znanje in voljo imeti takega psa. Ne pretiravam ko rečem, da so ti psi kljub vsej svoji lepoti zelo zahtevna pasma. Ko v knjigah preberete opise, da je akita "lahko" agresivna do drugih psov, če ni dobro socializirana v mladosti ... bla bla bla ... do sedaj sem spoznala le 1 akito (sterilizirano samico), ki ni bila agresivna do ostalih psov (je bila pač izven standrada) ...pa da me ne boste narobe razumeli ... pod agresivnost ne pišem o tem, da bo akita klala vse po vrsti ... dejstvo pa je, da če boste šli na kakšen pasji piknik, kjer bodo vsi lastniki pse spustili, da se psi poigrajo, boste morali vi na piknik priti brez Akite ali pa jo boste ta čas dali v avto (kljub super duper socializaciji v mladosti) ... tako pač je in tudi nič ni narobe s tem ... pač taka pasma je in če se človek, ki si kupi takega psa tega zaveda in živi temu primerno je to pač ok in je pasma oh in sploh in ni nobenih težav.

Vsi tisti, ki radi hodite na sprehode in radi psa kdaj odpnete in ste prebrali, da se Akito da izšolati in da so zelo poslušni itd itd... spet bla bla bla, tudi moj je bil zelo dobro izšolan, v šolski poslušnosti je blestel ... spet dejstvo pa je, da je to pratipska pasma z močnim plenskim nagonom in če bo na sprehodu spuščen in bo mimo pritekla srna, zajec, mačka ali tudi manjši pes, bo Akita odreagirala. In spet, tudi s tem ni nič narobe, taka pasma pač je ... samo lastnik, ki si omisli takega psa se mora tega zavedati in temu prilagoditi življenje.

Vsi z veseljem preberejo opis, kako je Akita lojana in kako brani svojega lastnika in oh in sploh... odlično, če to rabite. Samo je pa zopet dejstvo, da če boste imeli obisk in vam bo nekdo malo preveč na grobo in vsiljivo čestital rojstni dan in bo to storil v prisotnosti Akite, je ne bo dobro odnesel. Hvala bogu je večina tolk "zdravih", da v prvem napadu vsaj opozorijo (beri: skok v faco človeka z odprtim gobcem ... sicer se bo človek pri tem le ustrašil, ampak lahko pa sledi tudi pravi ugriz ...značilno za Akite je, da če ugriznejo, ugriznejo direktno v obraz).

O dlaki akite je napisano, da se goli 2x letno ... seveda to drži, če pes živi na Japonskem, kjer so vremenske razmere drugačne kot pri nas... v SLO se Akite golijo skozi celo leto (le da enkrat malo bolj, drugič malo manj).

Skratka še bi lahko naštevala, pa je vsega preveč ...upam, da sem uspela razložiti kako dejansko je (je pa res, da niso vse Akite enake, vsake toliko se pa res najde kakšna, ki odstopa od standarda).

Naj zaključim s tem, da so mi Akite kljub vsemu napisanemu še vedno najlepša pasma na svetu, še vedno me najbolj impresionirajo in še vedno si jo vsakič ko jo kje vidim zaželim imeti ... vseeno pa to ne pomeni, da bom Akito tudi kupila, ker Akita pač ni pes za imet, sploh če živiš v urbanem okolju.

Namen tega pisanja ni bil očrniti pasmo, povedala sem zgolj dejstva, ki se v filmih in podatkih od vzrediteljev rada izgubijo.

Lp



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #18 : 05 Oktober 2010, 10:20:29
No jaz sem pa Akiju iz sosednje vasi vedno pripisovala premalo vzgoje in pa preblagega lastnika.

 sem se zmotila Big time.

ta pes je res  po neki meri strah in trepet vseh ki ga srečajo.
Iz Šole so ga itak napodili ( z njegovim lastnikom vret)
Posvaljkal je že kar nekaj psov... sigurno vmes tudi kakšen poškodovanec.
Tisto o obrazu....
 obraz je falil...uhlja pa ne... :-X
Tudi sedaj ,ko imajo majhne otroke... jim ni preveč naklonjen....
 to je sicer en in edini ki ga poznam....

res pa  da je zelo lep , ... na zunaj, seveda ;)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #19 : 05 Oktober 2010, 11:30:35
Jah, ljudje imajo premalo problemov v življenju, pa si kupijo enega dodatnega z nekimi "čudnimi" pasmami.
In večinoma, manj ko imajo pojma, bolj jih zanimajo take pasme.
Kot je rekel Einstein:
"Samo dve stvari sta neskončni. Vesolje in človeška neumnost. Ampak prvo je treba šele dokazat."

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


LACKY1

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 03 Marec 2011, 14:26:10
Ta tema je stara že kar nekaj mesecev, ampak kar ne morem mimo dejstva, da sem trikrat vse prebrala in kar ne morem verjeti, kaj pišete.
Ne vem, če imate sami takšne izkušnje s temi psi, oziroma koliko se ukvarjate s svojimi, ampak kaj takega!

Do lani sem bila lastnica dvanajstletne japonske akite. V mlajših letih je bila ena izmed šestih registriranih akit v Sloveniji, sedaj jih je že več, mislim da sem nekje zasledila podatek, da je registriranih 12 akit.
Torej, sama sem hodila s svojo psičko v šolo poslušnosti. Ker sem zgoraj prebrala, da mora lastnik obvezno zraven psa v šolo, kar pa pri drugih pasmah ni potrebno, sem se mogla kar nasmejati. Še na kraj pameti mi ne pade, da svojega psa dam v šolo, brez da ga spremljam. Zakaj

preprosto zato, ker je lastnik tisti, ki se mora v glavni meri naučiti, kako se ravna z psom, kako je potrebno psa vzgajat, kako se psa trenira, kako se ga neguje, kako se ga hrani itd, ampak ne samo lastnik akite, temveč lastnik bilo ktere pasme psa. Najsi bo velik ali mali, pes tako imenovane 3"agresivne pasme" ali ljubljenček.
Svojega psa na sprehodu nikdar nisem spuščala s povodca, da bi se igral z drugimi psi, pa ne zato, da bi se bala, da ne bi koga raztrgal ali mu skočil v obraz, pač pa zato, ker se to ne počne in tudi zaradi tega, ker nikdar ne veš, kako se odzove tudi drugi pes, ker ga ne poznaš.
ugotovitevl, ki jo preberem par postov nad mojim, da se akita ne sme dolgočasit in da moraš imeti zanjo ogromno časa, pa še ne pomeni, da tega ni potrebno tudi za druge pse. A ostali, ki nimate akit ne rabite ogromno časa preživet s svojim psom A lahko svoje pse zaprete v pesjake oziroma jih imate v stanovanju in se ne zmenite zanj? A za njih ni potreben čas za sprehod, pa čas za vzgojo? A se za ostale pse spodobi da skačejo po človeku ki ga srečajo na sprehodu? predvidevam da ne. Trditev, da je akita zelo pametna in se hitro uči pa sploh ne drži. Akite so pametne in imajo čut za ljudi, ki se z njo ukvarjajo, kar se pa učenja tiče, pa je potrebno vložiti ogromno časa in truda, da se akita nauči osnovnih ukazov.

Torej, ne mi zamerit, ker sem bila malo zajedljiva, vendar me takšno pisanje  razjezi. pes je pes, naj bo takšen ali drugačen, vsak je potreben vzgoje in pozornosti, lastniki pa smo tisti,ki moramo biti odgovorni in potem ne bo prihajalo do kakšnih napadov.

 :) ::)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #21 : 03 Marec 2011, 15:08:05
Meni grejo pa že pošteno na živce lajne o tem, da ne veš kako se drugi pes obnaša itd...Ja modanco menda pa ja vsaj toliko poznaš pasjo telesno govorico, da veš kdaj se umaknit s psom, ga odpoklicat in premoreš toliko spretnosti, da ob morebitnem kratkem stiku spraviš narazen psa in preprečiš nadaljne. Že po pasjem gibanju, drži VEŠ kako bo drug pes najverjetneje reagiral.  ::)

A se tebi ne zdi, da je aktita poseben pes, za posebne ljudi, ki vedo kaj imajo v rokah doma? Defenitivno jesamostojen in odločen in prvinski.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


LACKY1

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 03 Marec 2011, 18:52:20
Čara, nisi razumela kaj sem hotela s tem povedati, pa tudi morda nisem tako napisala, da bi razumela. pse imam že od malega, pa nisem več rosno mlada. Torej verjemi, da nekaj izkušenj kar imam. Seveda razumem  govorico pasjega telesa, sploh takrat če ta nakazuje, da nekaj ni vredu. Ampak, ko pride tako daleč, je ponavadi že prepozno.
Sicer pa, kolikor vem se v urbanem okolju ne sme spuščati psa s povodca.
pa brez zamere.

 :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #23 : 07 Marec 2011, 17:56:10
Travniki, polja so privatno zemljišče in ne javno-tam so lahko spuščeni, tudi po gozdovih, če le ne podijo živali. V urbanem okolju so lahko spuščeni, če ni pričakovati večjega števila ljudi. Zakon je tako napisan, da si ga lahko vsakdo drugače razlaga, ampak načeloma velja tako.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 07 Marec 2011, 21:13:14
Saxana sem prekopirala ta tvoj komentar o akitah na en drug forum (upam da ne zameriš, ampak me je zares zanimalo če je res ali ne, seveda sem navedla vir in aktorja) in dobila zelo pozitivne komentarje, da to nikakor ni res, dobila sem izkušenje tudi lastnice ene od predstavnic te pasme.

Tako, da jaz sem skeptična, da je vse tako črno. Z pravilno, dosledno, pozitivno, vstrajno vzgojo se da marsikaj doseči.


saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #25 : 08 Marec 2011, 10:45:18
Saxana sem prekopirala ta tvoj komentar o akitah na en drug forum (upam da ne zameriš, ampak me je zares zanimalo če je res ali ne, seveda sem navedla vir in aktorja)
Seveda nisem jezna ... več glav več ve :)

in dobila zelo pozitivne komentarje, da to nikakor ni res, dobila sem izkušenje tudi lastnice ene od predstavnic te pasme.
Od mene, tudi nekdanje lastnice te pasme si dobila komentarje, pač negativne ... mnenje kaj je res in kaj ne pa si izoblikuj sama

Tako, da jaz sem skeptična, da je vse tako črno. Z pravilno, dosledno, pozitivno, vstrajno vzgojo se da marsikaj doseči.
Res je, marsikaj ... ne pa čudežev



saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #26 : 08 Marec 2011, 10:53:55
Predlagam, da še enkrat prebereš 1. post v tej temi ... sploh dejstva o akitah.



saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #27 : 09 Marec 2011, 15:22:48
Samoyed lover ... linkov spodaj ne kopiram zato, da bi ti nasprotovala ali ti še kaj dokazovala ... sama se boš odločila katero pasmo si nabavit in s svojo odločitvijo potem tudi živet ... razlog za linka je le ta, da si lahko vsi, ki se bodo kadarkoli zanimali za tole pasmo prebrali, kaj konkretno je napisala lastnica akite, ki jo omenjaš in se lažje odločili.

http://svet-zivali.forumsl.net/t1703p15-akita-inu

http://samojedforum.mojforum.si/samojedforum-about58.html

Lp, Ana


PS: še zadnjič pa napišem ... niso vse akite take ... in če se zavedaš česa je ta pasma sposobna (v dobrem in slabem) je lahko to super življenski sopotnik (le lastnik se mora zavedati omejitev, to je vse)



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 09 Marec 2011, 17:58:06
Sem prebrala vse :)

Brez skrbi, jaz bom celo življenje imela samojede, ker sem zaljubljena v njih :)
Hvala za info :o


Choha

  • *
    • Prispevkov: 392
    • Točke: 0
  • Zaupaj mi...od tega živim.
Odgovori #29 : 09 Marec 2011, 20:21:32
ufff kolk negative je pri tih postih. :D  iz prve roke lahko povem kako je brat forum in si preko forumov ustvarit menenje o pasmi. tudi meni so o polarcih govorli vse in se vec slabih stvari. zdaj pa ko imam psicko sama doma pa ni boljse pasme... boljse v vseh pogledih. ;) vsak pasmo sprejme po svoje... pac tisti, ko mu akita ni ugajala si je verjetno ne bo vec vzel. Izpostavite se kaksne dobre strani Akite in kaksne pozitivne izkusnje.... ljudje najlazje govorijo slabo.
no eno vprasanje: Ali se Akita lahko "naveze" na psa, ce je z njem od malih nog?  :)