pes na splošno

Equus · 5874

Equus

  • čonča
  • *
    • Prispevkov: 217
    • Točke: 7
  • one animal to rule them all!
: 12 December 2005, 14:34:26
ker še nisem zasledila nobene teme o psih na splošno jo bom pač odprla :)
no pa k bistvu :
pes se je razvil iz volka in iz dingotov in ostalih prosto živečih gozdnih ali puščavskih psov tako imenovanih divjih psov. iz ameriškega volka so se razvile ameriške pasme psov (aljaški malamut, čivava, bostonski terier...), iz evropskega volka evropske pasme (neapeljski mastif / mastino...) in iz azijskega volka azijske pasme (borzoj, akita inu, japonski španjel...). iz prvotnih volkov so se pasme razvijale po več tisoč let. poznamo več vrst psov katere pa delimo v različne skupine: FCI 1. ( Ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih planšarskih psov)), FCI 2. (Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi), FCI 3. (Terierji), FCI 4. (Jazbečarji), FCI 5. (Špici in pratipski psi9, FCI 6. (Goniči in krvosledci (barvarji)), FCI 7. (Ptičarji), FCI 8. (Prinašalci, šarivci in vodni psi), FCI 9. (družni psi), FCI 10. (hrti).
pse delimo v FCI skupine glede na konstrukvijo telesa in glave ter značaja in njihove uporabe ;)
lahko me kdo še kaj dopolne če se mu zdi pomankljivo besedilo ;)
Lp, Špela :-*

ocenjeno sporočilo, ninci


*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #1 : 12 December 2005, 16:17:44
ooooo ... zelo dobro je to, samo na začetku sploh nisem mogla verjet kako se lahko iz volka razvije čivava?  ;D :D sicer pa vse je mogoče  :)



bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #2 : 12 December 2005, 16:48:26
No, da malo popravim glede evolucije psa.

Klasična teorija je, da je človek vzel mladiča volka in ga udomačil. Vendar nek znanstvenik(mislim da je Coppinger)trdi drugače. Za primer je dal pse na smetišču, ki iščejo užitne odpadke. Prav tako se je zgodilo pred deset tisoči let, ko so volkovi iskali hrano med človeškimi odpadki in samo tisti volkovi, ki se niso takoj ustrašili človeka, so se sami odločili za udomačitev(in ni bil človek tisti).

Vendar od kje toliko različnih pasem in izgledov psov? Nekateri pravijo, da je človek načrtno selekcioniral pse in jih med seboj paril, da je dobil zaželjen videz. Spet Coppinger trdi, da se človek takrat ni imel časa ukvarjati z vsem tem, zato je verjetna razlaga, da je do tega prišlo naravno, vandar kako? Za primer je dal ruskega znanstvenika v sibiriji, ki je vzrejal lisice. Dali so mu nalogo, da vzredi čim bolj krotko lisico in prav to je delal. Izbral je najbolj krotke lisice in jih med seboj paril. Kmalu je dobil rezultate in ne samo krotke lisice, temveč tudi različne barve kožuhov. Ugotovili so, da te lisice nimajo tako visoke ravni adrenalina, kar je tudi vplivalo na barvo kožuha in spuščena ušesa.

Kako pa so se razvil različne velikosti in oblike telesa? Pravi, da je človeka pri svojih dejavnostih spremljal pes, ki se je tudi sam udeležil te dejavnosti. Pred 10.000 leti naj bi bili vsi udomačeni psi, katerih kosti so našli ob človeških naselbinah, enake velikosti. Na primer saluki se je oblikoval v psa kot ga vidimo danes pred 6.ooo leti. Razlaga, da so psi spremljali človeka pri lovu in tisti pes, ki je bil najhitrejši in ulovil zajca, je dobil hrano od človeka. Ti psi so bili bolje hranjeni, zato so se tudi pogosteje parili. Tako so bili hitrejši psi z daljšimi nogami in narava je sama poskrbela, da se je oblika pasjega telesa prilagodila njegovi nalogi, ki jo je opravljal kot človekov spremljevalec.

Šele kasneje v viktorijanski angliji, je začel buržuazija razstavljati pse, kjer se je ocenjevalo njihovo zunanjost in ne kako dobro opravljajo nalogo za katero so bili izbrani. Takrat se je tudi začelo vzrejanje rodovniških psov in človekovo načrtno poseganje v njihov izgled.

O tem se je že razpravljalo na tej povezavi:
http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3645&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Lp

trigi: +1 točka


bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #3 : 12 December 2005, 16:52:27
Še nekaj o 400 pasmah psov:
http://www.thebreedsofdogs.com/AKITA.htm
Levo zgoraj klikni na breeds list, potem greš pa po črkah.

Samo nekaj pasem manjka, nekatere pa se podvojijo, tako da ni najbolj zanesljivo 400 pasem.
Lp


*yure*

  • VaLy & YuRe
  • *
    • Prispevkov: 1.545
    • Točke: 5
Odgovori #4 : 12 December 2005, 17:17:04
Odličen opis Equus oz. Bolha  :o super ste tole napisale  ;) !

- nekaj tidi nisem vedel pa sem sedaj izvedel  ;D tku , da res ste supeeeeer napisale  :-* !




lp Jure


Lanyca

  • Gost
Odgovori #5 : 18 December 2005, 00:09:32
No od equus smo že slišali, da so se psi razvili iz volkov in iz dingov.
Kaj več o dingih pa bom napisala(malo sem včeraj pregledovala enciklopedijo in kot nalašč tale luškan opis)

Dingo
RED-zveri
DRUŽINA-psi
ROD IN VRSTA- Canis lupus familiaris dingo

Prvotno kot hišni pes Aboriginov v Avstralijo uvožen Dingo, je neutrodljiv lovec, ki na poti za plenom prehodi velike predele puščave in odprtega grmičastega področja

Barva mišičastega, močno grajenega dinga niha od svetlo zlate do temno rjave barve, najpogostejši pa se pojavijo v krepki rdeče-zlati barvi. S svojo postavo spominjajo na hišnega psa, vendar se od njega ločijo po beli konici na koncu repa.

Način življenja:
Dingi živijo v rodbinah v tako imenovanih "jedrnih revirjih", s čimer se varujejo pred vsiljivci. vendar je njihovo opazovalno območje širše.
Mladi samci dinga lovijo sami na velikih področjih. Če je ponudba hrane obilna, se pridružijo tudi drugim krdelom, kadar pa hrane ni dovolj jih preženejo.
Starim in bolnim živalim je dostop do vira hrane onemogočen in tako v kratkem času sestradajo in poginejo. :-\ :'(

Razmnoževanje:
V jeseni ali zgodaj pozimi se samica začne goniti. Takrat jo oblega približno čreda dvanajstih samcev, ki ostanejo v njeni bližini, dokler si enega ne izbere. Vendar si samica ponavadi izbere samca, ki je že oče njenih prejšnjih legel.
Devet tednov kasneje se skotijo mladiči. Samica vsako leto skoti na istem mestu, če le tega ni uničil človek.
Po nekaj dneh potuje samica  s svojim samcem nekaj sto metrov v smeri vetra, tako, da lahko zazna motnje ne da bi se morala koncentrirati na svoje leglo. Če preti nevarnost, posamezno prenese mladiče v novo, varno skrivališče. k mladičem se vrne samo za dojenje in hranjenje z izbljuvano hrano.
Mladiči rastejo in kar kmalu morata oba starša skrbeti za prehrano. Pogosto se oddaljita kar daleč od egla, da pustita plen, ki je v bližini nedotaknjen, saj je ta namenjem lovu mladičev.
dingo ima veliko mladičev, ki jih mora preživeti, dokler jih ne nauči samostojno loviti.
Za to potrabuje moč in hitrost.

Prehrana in lov:
Ker je večina plena dingov aktivna ponoči, so tudi dingi pretežno nočni lovci. Od velikosti plena je odviso, ali lovijo v krdelu ali posmično. Lahek plen za dinge so kunci ali kuščarji, če je dingov več in lovijo skupaj, pa lahko ubijejo tudi velikega kenguruja.
Če krdelo upleni več, kot je zmožno zaužiti, ostanek zakoplje in jih kasneje spet izkoplje in požre. Dingi žrejo tudi ptičja jajca, ličinke in vodne ptice, če je ponudba hrane slaba.
Pri lovu na veliko žival(kenguru)dingi le to najprej zasledujejo, potem napadejo in nato rastrgajo. Potem se umaknejo, da nedobijo kakšne brce, saj bi jih ta lahko ubila. Odkar v Avstraliji gojijo ovce, so te postale za dinge lahko dostopen vir prehrane.
Dingo lovi v sili, ko zmanjkuje hrane, tudi domače živali, saj mora preživeti sam, brez človekove pomoči, ki se ga bojijo in ga preganjajo.

Telesne mere:
Dolžina:telo 1,5 metrov, rep 35 cm
Teža: 20 kg

Razmnoževanje
Spolna zrelost: pri 2 letih
čas parjenja: od junija do avgusta
Čas brejosti: 63 dni
Število mladičev: do 8 psičkov

Življenska doba: do 14 let
Sorodne vrsta:
Dingo je pravi hišni pes, Canis lupus familiaris. Tesno v sorodstvu mu je novogvinejski dingo ali Canis lupus familiaris hallstromi.
Nahajališče: Žive po celi avstraliji, rezen v Tasmaniji.


Še slikce iz različnih strani:



To bo vse


Lp :D ;)




S1b

  • *
    • Prispevkov: 1.216
    • Točke: 2
Odgovori #6 : 18 December 2005, 00:24:04
dober opis lanyca...samo zanima me zakaj si napisala nahajališče: povsod v avstraliji , razen v tanzaniji  ::) ...lol  :)



lp

http://siberius.moj-album.com/
veter piha skozi tunel z hitrostjo 100 km/h, polž plazi skozi isti tunel z hitrostjo v=1,00002km/h. koliko palačink lahko natlačimo slonu v rit če vemo da čungalunga stane 10 tolarjev ?


*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #7 : 18 December 2005, 08:04:44
Tanzanija je v Afriki če se ne motim (popravte če se motim) .. če si pa misnla Tasmanijo ... to je pa v Avstraliji!!!  ;D :D



Lanyca

  • Gost
Odgovori #8 : 18 December 2005, 11:45:22
dober opis lanyca...samo zanima me zakaj si napisala nahajališče: povsod v avstraliji , razen v tanzaniji  ::) ...lol  :)



lp
Eh v Tasmaniji sem mislila. Je bila že dosti ura pa sem zraven spala. lol :) ;)
Se opravičujem na hitro sem pogledala pa nisem niti razmišljala, da je Tanzanija v Afriki in Tasmanija v Avstraliji.
Hvala za popravek.



Lp