Razlike so vizuelne in značajske. Značajsko največja je v občutljivosti v odnosu do vodnika, so še bolj občutljivi od zelo občutljivih malinoisev. Nisem videla niti enega, ki bi res dobro funkcioniral v odnosu z moškim vodnikom in se ob psihično močnejšem vodniku ne bi zapiral. Nagonsko so se mi zdeli v povprečju slabši. Največja razlika pa je ta, da je veliko lažje dobiti za delo (gledam z vidika IPO športa, da ne bo pomote) dobrega malinoisa kot pa nizozemca. In to ne samo v smislu, da moraš dobro vedeti kje kupiti mladiča, ampak tudi v tem, da je pri malinoisih, če izbereš dobro leglo, veliko večja verjetnost, da tudi, če ne boš izbral najboljšega mladiča, ampak povprečnega, le ta zelo dober.
Meni je pri odločitvi pomagalo predvsem slednje, bila sem v kontaktu z vzrediteljem, ki vzreja in šola obe pasmi, tako, da izhajam predvsem iz te komunikacije. Verjetno pa, če naletiš na dobrega nizozemca, večjih razlik ni. Najbolje pa je iti nekam, kjer jih lahko vidiš delati in to veliko, pa se potem odločiš. Križajo pa jih z marsičem, zato X-herderji niso neko merilo za pasmo. Ponavadi so Herderjem podobni samo še po barvi, tam nekje pa se vse skupaj konča.