Splošno o mačkah

bolha · 2455

bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
: 13 December 2005, 15:41:04
Egičani so mačko udomačili že 4000 p.n.št., predvsem zaradi nadzora nad glodalci, lova in družbe. Za njih je bila mačka sveta in kdor je mačko ubil, ga je stalo življena. Prevladuje teorija, da so se vse udomačene mačke razvile iz Afriške divje mačke, vendar so znanstveniki z DNA analizo prepoznali še Azijsko divjo mačko in Evropsko divjo mačko. Najprej so egipčani prepovedovali izvoz mačk, kar je povzročilo tihotapljenje mačk v druge dežele. Ker so se mačke zelo hitro razmnoževale, so jih začeli egipčani prodajati tudi tujcem.

 Na svetu je okoli 100 pasem mačk, a Fife priznava le 37. Prva uradna mačja razstava je bila v Angliji leta 1871. Najmanjša mačja pasma je Singapurka, ki je kar 4x manjša od Main coon mačke, ki edina izvira iz Amerike.

Še nekaj značilnosti:

Mačke imajo 5 prstov na sprednjih tačkah, a le 4 na zadnjih in hodijo po prstih. Jezik imajo pokrit z majhnjimi ukrivljenemi izrastki, ki omogočajo lizanje mesa s skosi. Nimajo trepalnic, imajo pa notranjo veko, ki ščiti oko pred tujki in izsušitvijo. Zaradi udomačitve in drugačne prehrane imajo mačke daljše črevesje od divjih mačk in za 30% manjše možgane, ker jim ni potrebno več skrbeti za preživetje. Tečejo lahko 48 km/h in imajo 14x močnejši voh kot človek. Vonjajo tudi z Jacobsovim organom, ki je lociran na zgornji površini v ustih. Mačke se potijo v podplate ;D. So edine v družini mačk, ki lahko nosijo rep vertikalno med hojo, ostale lahko le horizontalno ali med nogami. Razločijo barve, vendar le razlike med rdečo in zeleno, rdečo in modro, rdečo in sivo, zeleno in modro, zeleno in sivo, modro in sivo, rumeno in modro, ter rumeno in sivo. Skočijo lahko 5x višje od svoje velikosti.

Najstarejša dokumentirana starost mačke je bila 34 let.

+1


bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #1 : 17 December 2005, 00:42:15
Mačka vs. pes

Velikokrat sem zasledila pregovor: "Psi imajo gospodarje, mačke pa sužnje.". Vsak za svojega ljubljenčka pravi, kako je pameten, pa vendar, ali je kaj resnice v tem pregovoru. Pasjeljubci imajo pse za pametnejše, ker jih lahko veliko naučimo, tako poslušnosti kot raznih trikov. Mačjeljubci pa pravijo, da so mačke prepametne za delanje trikov na ukaz.

V resnici se psov in mačk v tem pogledu na da primerjati. Psi so krdelne živali, ki živijo v hierarhiji in si močno želijo zadovoljiti vsako zahtevo alfa psa/psice (gospodarja), saj jim drugače grozi izgon iz krdela. Temu primerno tudi podrejeno obnašanje. Mačke na drugi strani so raje same, čeprav v določenih pogojih(recimo tam kjer je hrana) tvorijo skupine, vendar nimajo hierarhične strukture kot psi. Mačke nerade sodelujejo tako med seboj kot s človekom razen, če imajo nek skupen interes, ki je mački zanimiv.

Psa motivira hrana predvsem pa sprejetje oz. pohvala s strani alfa psa. Mačko prav tako motivira hrana, a ne v takem razmerju kot psa, saj če je napor za dosego hrane večji kot nagrada sama, bo enostavno odnehala. Znanstveniki so ugotavljali, da medtem ko je zelo poznan Pavlov eksperiment klasičnega pogojevanja deloval na psih, na mačkah ne pride do uspeha. To ne pomeni, da je mačka neumna, ker ne zna povezati dražljaj s hrano, ampak pri njej pride na dan instinkt, kjer poveže dražljaj(recimo klikanje čez zvočnik) z lokacijo plena, ki ga mora ujeti in napade zvočnik. Pravijo, da za mačke velja instrumentalno učenje t.j. učenje na napakah. Tako se mačka že po enem poskusu nauči kakšnega okusa je določena hrana in se je v prihodnosti izogiba, če ji okus ni všeč. S poskusom v zaprti škatli so ugotovili, da je mačka po prvem poskusu, ko je naključno s praskanjem po škatli povlekla za vrvico in odprla vratca, v naslednjih poskusih to delala vse bolj zavestno.

Kaj menite kdo je pametnejši, mačka ali pes?
Lp


KamI

  • *
    • Prispevkov: 739
    • Točke: 7
  • ..it's nice to come home to a warm cat.
Odgovori #2 : 17 December 2005, 12:38:45
Oba  ;D ;D Res, jaz se ne bi mogla odločit samo za mačko ali samo za psa..najboljše je, če sta skupaj  :-* :-*

Je pa tudi res to, da bo mačka naredila le tisto, kar se ji bo zljubilo, pa če bo nagrada vredna tega, da se pretegne  :D Recimo, če pokličem Toma, me ponavadi samo pogleda, pa rukne z glavo (pozdrav  :D), včasih pa pride tud, čudež  :P
Pa muce tud delajo trike, tak da očitno niso prepametne, le samosvoje  :)

"In order to keep a true perspective of one's importance, everyone should have a dog that will worship him and a cat that will ignore him."  - Dereke Bruce

Val in Pasha


bolha

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 25
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
Odgovori #3 : 17 December 2005, 22:04:11
Pri meni so skoraj mačke pametnejše ;D, ena se je naučila vrata odpirat, druga umaknit mrežo z okna, da lahko ven pobegne, mačkon pa je iz pomivalnega korita z zobmi prijel skodelico in jo vrgel na tla, da se je razbila. Pa za mačkona niso nobeni briketi dovolj dobro zapakirani, da jih on ne bi mogel odpreti s kremplji. No, psica pa samo čaka, da mački kaj dobrega na tla z mize vržejo, da lahko ona pokasira.
Lp