SPREMENJEN RO PRAVILNIK

saxana · 20471

saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
: 14 Februar 2009, 00:58:38
V petek 13.2.2009 je bil na Delnem zboru sodnikov za ocenjevanje dela šolanih psov sprejet
POPRAVEK RO PRAVILNIKA.

Nov pravilnik si lahko ogledate in downloadate na (začasni)
STRANI KOMISIJE ZA RALLY-O
http://www.kd-krim.si/RO.htm

Za dodatne informacije o pravilniku sem vam na voljo.

Lp, Ana



saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #1 : 15 Februar 2009, 12:33:20
Spodaj navajam glavne spremembe v RO pravilniku ... manjših sprememb, ki se tičejo same organizacije ipd. ne bom omenjala.

1.) Pogoji za udeležbo na izpitu / tekmi
Na dan izpita doseči predpisano starost. Pri tem ni izjem. (Prej je bil poleg starostne omejitve pogoj tudi, da morajo imeti vsi psi, ki tekmujejo v razredih RO-II, RO-III in RO-IV in so poleženi po 01.01.2006 opravljen še izpit B-Bh.)
RO-I      12 mesecev
RO-II      14 mesecev
RO-III      15 mesecev (prej 16 mes)
RO-IV      16 mesecev (prej 18 mes)

RO izpite lahko pes opravlja v društvu (RO-I in RO-II) ali na tekmovanju (RO-III in RO-IV).

Tekmovanj v razredu RO-I se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit v razredu RO-I.

Tekmovanj v razredu RO-II se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit iz RO-II, uspešno opravil „Preizkus obnašanja v urbanem okolju” in „Strokovni izpit za vodnika psa spremljevalca in je vsaj 2x tekmoval v razredu RO-I. Psu, ki je pozitivno opravil vse tri dele izpita, se priznata izpit RO-II ter izpit Bbh.

Tekmovanj v razredu RO-III se lahko udeleži pes, ki je predhodno opravil izpit v razredu RO-III ali tisti tekmovalec, ki na tekmi opravlja izpit RO-III in je vsaj 2x tekomoval v razredu RO-II.

Tekmovanj v razredu RO-IV se lahko udeleži pes, ki je predhodno opravil izpit v razredu RO-IV ali tisti tekmovalec, ki na tekmi opravlja izpit RO-IV in je vsaj 2x tekomoval v razredu RO-III.


2.) Izvedba posameznih delov izpita/tekme
Pri vseh vajah, kjer se zahteva 180o obrat, se lahko le-ta, zaradi lažje postavitve naslednje vaje, izvede pod kotom 160 170 ali 190.
 
3.)Ocenjevanje
Sodnik po lastni presoji ocenjuje posamezne vaje glede na približek k idealni izvedbi. Izvedbo posameznih vaj sodnik ovrednoti z točkami od 0-10. Sodnik vaje ocenjuje subjektivno in pri tem upošteva izvedbo vaje kot celote.  Za negativno opravljen preizkus na tekmi šteje le, če sta bila vodnik in pes diskvalificirana, če sta dobila več kot 3 nezadovoljivo (0 točk) ocenjene vaje oz če sta prekoračila maksimalen čas

Pri izpitu se končna ocena podaja opisno „opravil“ ali „ni opravil“. Ocena „opravil” se poda, v kolikor sta vodnik in pes dosegla 50% uspešnost. Končna ocena na tekmovanjih se poda v obliki točk.

4.) Diskvalifikacija
Diskvalifikacijo brez možnosti dokončanja vaj na progi povzroči:
- vodnikova grobost do psa v kakršni koli obliki (zateg vrvice, cukanje psa, udarec psa, grozilna telesna govorica vodnika, vpitje na psa in ostale psihične in fizične grobosti), ki je strogo prepovedana. Vodnik, ki ga sodnik diskvalificira zaradi grobosti do psa, mora progo zapustiti takoj,
- izguba nadzora nad psom (če pes uide s proge in se po treh vodnikovih klicih ne vrne k vodniku),
- vaba s hrano ali predmetom,
- opravljanje potrebe na tekmovalnem prostoru.

Diskvalifikacijske napake, kjer lahko vodnik do konca opravi naloge na progi, če to želi
- nepravilno zaporedje izvajanja vaj na progi
- nenehno zategnjena vrvica (pri RO-I)

5.) Točkovanje in Certifikat o odličnosti

Kategorija   Možne točke    Št. točk za pozitivno opravljen izpit   Točke odličnosti
RO-I          150                       75                                143
RO-II          170                       85                                162
RO-III          190                       95                                181
RO-IV          190                          95                                181

Na koncu tekmovalnega obdobja se podelijo tudi “Certifikati o odličnosti”, ki se podelijo vsem tekmovalcem, ki so vsaj 3x v tekmovalni sezoni dosegli točke, potrebne za “Certifikat o odličnosti”. Te so: v razredu RO-I 143 točk, v razredu RO-II 162 točk in v razredih RO-III in RO-IV 181 točk.

6.) NOVE VAJE:
RO-I
Namesto Gugalnice nova vaja in sicer:
Vaja “29. Vzvratno okoli vodnika”
Vodnik se ob znaku ustavi, pes na vodnikovo povelje vzvratno obkroži vodnika, pri tem ves čas ostaja v njegovi
neposredni bližini. Po zaključenem krogu se vrne v izhodniščni položaj, nato skupaj nadaljujeta do naslednje postaje.

RO-II
Iz RO-I je prenešena gugalnica ... namesto vaje „Stoj za pregled+odmik”.

Vaja 31 „Vijuganje v osmicah navzkrižno” ima sedaj samo en možen vhod in izhod ter samo eno pot pomikanja med ovirami.

Vaja 36 „SEDI - Zavoj na mestu v desno okrog za 180° – PROSTOR”
Pes hodi poleg ob vodniku. Vodnik se ustavi in pes sede. Vodnik poveljuje poleg in se na mestu obrne za ½ kroga (180°) v svojo desno. Pes se med zavojem pomika v položaju poleg ob vodniku in se ob vodniku uleže, ko se ta ustavi. Zavoj se izvede v takem obsegu, da lahko vodnik in pes nadaljujeta proti naslednji vaji.

Vaja 37 „SEDI - Zavoj na mestu levo za 180° –PROSTOR”
Pes hodi poleg ob vodniku. Vodnik se ustavi in pes sede. Vodnik poveljuje poleg in se na mestu obrne za ½ kroga (180°) v svojo levo. Pes se med zavojem pomika v položaju poleg ob vodniku in se ob vodniku uleže, ko se ta ustavi. Zavoj se izvede v takem obsegu, da lahko vodnik in pes nadaljujeta proti naslednji vaji.

44. SEDI V GIBANJU - MED TEKOM
Pes hodi poleg ob vodniku. Ko prideta do znaka, začneta vodnik in pes teči. Na vodnikovo povelje pes sede ne, da bi se vodnik ustavil. Vodnik  nadaljuje s tekom (vsaj 5 korakov), nato se obrne, vrne do psa, ga obkroži in se postavi ob psa.  Vodnik in pes nato z normalnim korakom nadaljujeta pot do naslednje vaje.

RO-III
Vaja „53. Prostor med odpoklicem”
Vodnik se pri znaku ustavi in pes se uleže. Vodnik se za 20  korakov oddalji od psa (ustavi se pri naslednjem znaku) in se obrne proti psu, nato psa pokliče proti sebi. Na sodnikov znak nato vodnik psu poveljuje prostor. Pes se na vodnikovo povelje takoj uleže, vodnik nato psa ponovno pokliče in od psa zahteva, da se pred njim vsede. Vaja se konča z enim od zaključkov.

Vaja 59. „PRINAŠANJE PREDMETA „
Vodnik pred pričetkom izpita/tekmovanja asistentu sodnika izroči predmet v velikosti cca 10x10 cm (igračko, žogico, prinosilo, rokavico, ...). Ko se vodnik in pes približujeta znaku za to vajo, asistent približno 3 m stran od znaka (tedaj, ko sta vodnik in pes že mimo njega in mu kažeta hrbet) neopazno položi predmet na tla. Pes tako ne more videti, kaj je storil. Pri stožcu, ki označuje dolžino odmika (to je 10 m) vodnik in pes izvedeta 180 o obrat po lastni izbiri, nato pes sede ob  vodniku. Vodnik opozori psa na predmet in ga pošlje ponj. S predmetom v gobčku se pes vrne do vodnika in sede predenj. Vodnik mu predmet vzame, nato izvedeta 180 o obrat po lastni izbiri; pes sede ob vodniku. Vodnik nato predmet odloži na stojalo, ki se nahaja ob stožcu ter s psom nadaljuje proti naslednji postaji.

Lp, Ana



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #2 : 15 Februar 2009, 12:48:51
saxana najprej vprasanje, ki sem ti ga postavila ze na sosednjem forumu..  :-[ "Da lahko pes, prestopi v višji razred, mora v vsakem posameznem razredu tekmovati vsaj dvakrat (poleg izpita)." - se pravi, ce sva bila enkrat na izpitu+tekmi (oboje naenkrat) in potem se na eni tekmi, potrebujeva se eno tekmo za pogoj v dvojko?

Potem pa vprasanje glede vaj 36 in 37.. Ali je dovoljena komanda prostor? Predvidevam da je?  :P

Ostalo je kristalno jasno  ;) Samo tistle rikverc se bo treba naucit za enko  :-[

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #3 : 15 Februar 2009, 13:19:58
Uf, spremembe mi pa niso všeč  :-\ sploh ne un rikverc okoli vodnika.

Citiraj
Tekmovanj v razredu RO-I se lahko udeleži pes, ki je predhodno v okviru izpitnih rokov na društvu opravil izpit v razredu RO-I.
A to pomeni, da sedaj izpita RO I ne bo večmožno opravljati na tekmi?
Zakaj je to pravilo? Da bo več društev imelo izpite? Že sedaj jih ima komaj katero ::) in nekateri raje delamo (delajo) izpite kar na tekmi kot pa da čakajo nekaj mesecev in grejo v druga društva delat izpite. Se mi zdi, da bo sedaj še manj tekmovalcev...  :( In še problem bo za prestop med RO I in RO II. Ker sedaj si šel na dve tekmi, naredil pogoje ter lahko šel tekmovat v RO II. Po novem pravilniku boš moral pa čakati na ene društvene izpite?  :-\



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #4 : 15 Februar 2009, 14:14:43
Uf, spremembe mi pa niso všeč  :-\ sploh ne un rikverc okoli vodnika.
Še posebno tale sprememba mi ni prav nič všeč :-\

lp


sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #5 : 15 Februar 2009, 14:55:25
Še posebno tale sprememba mi ni prav nič všeč :-\

lp


Meni pa.Nov izziv, hihi. :o ;D



Teski

  • *
    • Prispevkov: 206
    • Točke: 1
Odgovori #6 : 15 Februar 2009, 14:57:53
Se pravi, da tisti, ki imajo RO I že opravljen, nimajo pa še RO II in nimajo BBH (rojeni pred 1.1.2006), bodo sedaj morali pred tekmami v RO II imeti tudi opravljeno obnašanje v urbanem okolju in test?



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #7 : 15 Februar 2009, 15:29:55
Tole z izpiti je tudi meni precej bedno (ce je res tako, kot si razlagamo). Pa sem sla malo brskat, in sem nasla tole:

Izpiti vkljucno s tekmami so:
17.05. - KD Ljubljana

Pa sami izpiti:
21.06. - KD Krim
06.12. - KD Krim

In to je to??? Sicer povsod drugod pise samo izpiti, tako da ne vem ce se kaksen pase zraven.. Ampak ce je to to, je brezveze. Sploh ker hocejo vec tekmovalcev dobiti v dvojko, trojko, stirko. Tako pa skoraj nimas sans, da v enem letu recimo prestopis dve kategoriji visje..  ::) ::)

Katastrofa. :-\

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #8 : 15 Februar 2009, 15:42:13
Meni pa.Nov izziv, hihi. :o ;D
He he, to je pa tudi res ;) :P

Sva se z Asko že malo prej na vrtu šli tale novi izziv in nekako ji je kar šlo - sicer s težavo (se je precej pritoževala, ker ji očitno ni kaj preveč jasno, da kaj čem spet od nje :D). Sicer sem uporabila besedo rikverc za to in ji kazala z roko kako mora it, a mi nekako ni všeč. Zato me zanima kako boste ostali poimenovali to vajo? Hvala vam za vse vaše predloge že v naprej.

lp


saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #9 : 15 Februar 2009, 17:52:38
Ovčka:
Kar se tiče prestopov v višji razred je tako, da moraš v razredu RO-I in II opraviti izpit na društvu + 2 tekmi (za tiste, ki so izpit navajeni delati izpit na tekmi je to en preizkus več ... kar se denarja tiče je pa isto).

Pri vseh vajah (ne samo pri 36 in 37) so dovoljene vse komande ... sam tolk moraš pazit, da povelj ne ponavljaš.

Glede vaje 29 pa ko jo začneš učit ugotoviš, da sploh ni tako težka ... boš vidla, samo pogumno pa bo  :)

Glede izpitov je pa takole ... Krim je pač edini, ki izpite prijavi za celo leto vnaprej ... pri Rally-ju je drugače dovoljeno, da se izpite napove cca 15 dni prej in se jih potem izpelje. Drugače pa ni panike, da se tisti, ki pač v svojem društvu nimajo RO izpitov, pridružijo Krimovim... do zdej ni bilo nobenih težav.

Dog4ever:
Izpit RO-I in RO-II ne bo več možno opravljati na tekmah ... III in IV pa še vedno.  Lahko bo pa vsako društvo, ki bo organiziralo RO tekme dan prej organiziralo izpite ali pa še bolje, da jih bo organiziralo skupaj z A in Bbh izpiti in tako ne bo dodatnih stroškov.

Teski:
Ja. Vsak, ki bo hotel tekmovati v RO-II ali v višjih razredih bo moral imeti opravljen del Bbh izpita (UO in SI).

Lp, Ana



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #10 : 15 Februar 2009, 18:33:09
Saxana, zakaj take spremembe pri izpitih / tekmah?
To pomeni, da začetniki sploh ne morejo na prvo tekmo (Kd Barje)-ker morajo prej v društvo na izpit.
Lani se ni dalo delat na isti dan A izpitov in RO izpitov  ::) (ker naj bi bili to dve disciplini).
Po pravici povedano je meni ta pogoj čisto mimo (da je potrebno izpit delat v društvu)... ja, ni problema, da se gre izpit delat drugam. Problem je v tem, da drugje sploh ni izpitov!! S tem se resnično skoraj ne da kaj bistveno napredovati v enem letu... (kot je Teski lani recimo)...
meni je tole resnično čisto mim  :-X
žal se mi zdi, da bo še manj tekmovalcev kot dosedaj  :(



rapgirl

  • *
    • Prispevkov: 2.898
    • Točke: 9
Odgovori #11 : 15 Februar 2009, 18:56:56
Tudi meni ni logično, da 1 in 2 se ne da delati izpitov na tekmi, 3 in 4 pa se lahko. Ne vem, pa glede na to, da res so 3 izpiti za RO v enem letu.

Sicer sem pa z Ajko malo poskusila okoli vodnika nazaj in je kaj hitro razumela. :P

Sicer pa bi si lahko Slovenci izmislili svoj kinološki šport. Glede na to, da sprejemamo druge in jih potem očitno tudi spreminjamo. No, predlog pač. Kdor ima dovolj časa in veliko volje pa naj se loti. :)

"A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours."


Teski

  • *
    • Prispevkov: 206
    • Točke: 1
Odgovori #12 : 15 Februar 2009, 19:08:18

Ja. Vsak, ki bo hotel tekmovati v RO-II ali v višjih razredih bo moral imeti opravljen del Bbh izpita (UO in SI).

Lp, Ana


Kaj pa tisti, ki so že v RO IV in nimajo npr. BBH narejen?
No, z Ajkom imava opravljene reševalske izpite, tako, da pričakujem, da ne bo komplikacij oz. dodatne zahteve po BBH.
S Kayo bova pa očitno morali še delat... To mi sicer ni panika, ker rada delam z njo - karkoli že. Ima pa tudi šele 4 leta, tako, da imava čas... Je pa res, da so malo zakomplicirali... Po drugi strani imaš pa dva izpita v enem - kar tudi ni tako slabo za tiste, ki še nimajo narejenega BBH. Za tiste, ki bodo šele začeli delat RO, je to pozitivno. Malo se bodo društva edino morala prilagoditi z izpitnimi roki.



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #13 : 15 Februar 2009, 19:53:15
Če prav razumem za začeti RO I ne rabim izpita BBH, ampak ne morem pa kar tako na tekmo, temveč moram prej opravit izpit na društvu?

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #14 : 15 Februar 2009, 20:07:09
Tudi meni del pravilnika, ki govori o tem, da je potrebno opravljati izpite RO1 in RO 2 izključno na društvenih izpitih ni všeč :-[ in me je kar malo presenetil. Lahko bi se izpiti delali kot do sedaj na tekmah, kdor bi na tekmi opravil RO 2 izpit bi naredil v društvu še urbano okolje in pisni del in bi se mu priznal še BBh zraven (če je v tem problem). Saj po eni strani je za mlade pse fajn, ker lahko z RO direktno pridobijo tudi naziv BBh, po drugi strani pa zaradi premalo izpitih rokov to močno zavleče napredovanje določenega psa v višje razrede in pa prepreči novim tekmovalcem, da bi v tej tekmovalni sezoni sploh lahko tekmovali... :-X
Lahko bi pustili tudi klavzulo, če pes ima opravljen Bbh, lahko dela izpite (RO1, RO 2) tudi na tekmi :-\.
Škoda, res škoda za to spremembo. Tud jaz mislim, da ne bo prinesla nič pozitivnega :-[.

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #15 : 15 Februar 2009, 20:16:40
zoe ce prav razumem je tako, ja..

Sploh so teli pogoji z drustvenimi izpiti problem pri taksnih drustvih, kjer uradno ne trenirajo ROja.. Recimo pri nas.. Z rapgirl smo do sedaj same brez kakrsnegakoli instruktorja trenirale (uradno pod KD Trbovlje), in tako ni sans, da bi nase drustvo potem naredilo RO izpite samo zato, da midve dobiva pogoj za dvojko. Torej moramo it drugam na izpit. Ki je samo trikrat letno. Cel zur.  ::) ::)

Sicer se meni izide po tej logiki, ce grem na prvo tekmo, dobim pogoj za opravljanje izpita, potem je na drugi tekmi v Lj pa na izpit za dvojko. Seveda pod pogojem da kaj ne zabluziva. Ce pa, sva pa fsckd.  :-[

saxana in koliko je pricakovanih potem teh neprijavljenih izpitov v letosnjem letu? Ker tri je res ena smesna stevilka. ::)

p.s.
Tudi midva sva prejle malo vadila rikverc okoli vodnika in smo ze na pol poti!  :D :D

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 15 Februar 2009, 20:54:12
Mene pa zanima, kako je to urejeno za tuje tekmovalce? Ali morajo tudi Hrvati in Italijani, ki se zanimajo za naše tekme, delati v Sloveniji teorijo in urbani del izpita B-Bh? Sklepam, da mora biti za njih to urejeno nekako drugače.



Puma

  • *
    • Prispevkov: 59
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 15 Februar 2009, 22:38:57
Glede izpitnih rokov vam ni treba skrbeti, ker jih bo sigurno več ;) Med drugim jih bomo najverjetneje organizirali tudi na KD Ljubljana, tako da bo sigurno kak več, kot je zabeležen. Predvsem sedaj, ko bo posledično več izpitnikov, glede na nova pravila.

Lp, Kaja

A dog has one aim in life... to give you his heart. (J. Cairns)


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #18 : 15 Februar 2009, 22:56:50
Fajn bi bilo, da bi se te izpiti organiziral pred prvo tekmo, 19. 4., da imamo možnost tekmovanja, če želimo.

lp

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #19 : 16 Februar 2009, 08:45:50
Prepričana sem,da bo zaradi novega pravilnika organiziranih več izpitov.Morada celo na isti dan, samo ne v okviru tekme. Nikjer ne vidim v pravilniku postavke, da je to prepovedano ;).
Je pa prišlo do teh sprememb zaradi želja po ukinitvi BBH-ja. In ker ni BBH obvezen pred prvim izpitom RO, je obvezno, da ta ni na tekmi.
Poleg tega se je tako- če niste opazili spustila starostna meja za RO 1 ( na nivo izpta A se mi zdi). Pa tudi RO 2 izpit je v bistvu BBH izpit in ga tudi prej nisi mogel delati na RO tekmi.
Prej smo bili časovno realno na slabšem, saj si moral imet BBH pred prvim RO 1 izpitom,- kar pomeni nad 14 mesecev za prvi štart,- če si imel srečo. Ker BBH izpitov je navidezno veliko- a so vsi nabasani v iste roke.
Moja psica je npr imela 14 mesecev v sušnem obdobju,  zamudila je junijske roke in potem do novembra ni rokov BBH, ko pa je končno jesensko-zimski  BBH rok, pa ni nobenega RO roka več.
Tako,da sem pri zagovornikih te rešitve.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 16 Februar 2009, 08:52:52
V primeru, da bo izpitnih rokov res več, so tudi meni spremembe všeč (samo definitivno bi bilo super, da bi kdo organiziral izpite vsaj pred 1. tekmo v sezoni). Kot sem že rekla me pa res zanima, kako bodo pogoje opravljali hrvaški tekmovalci, ki kolikor vem nimajo svojih tekem, da bi tam prestopali, izpita v slovenščini jim pa tudi ne moremo dat za pisat. Glede na to, da so kar pridni na naših tekmah, to ni nek ZF scenarij.

Aja - če komu pomaga sem jaz učila krog rikverc okoli vodnika iz flipa (pa blizu zida, tako da kuža mora zavit) in je tamala takoj poštekala. Edini problemček je, da to tako rada počne, da jo je ful težko ustavit, ko začne in se kar vrti in vrti ::)



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #21 : 16 Februar 2009, 10:19:24
no ja, na prvo tekmo začetniki pač ne bodo mogli it (ker prej ne bo izpitov RO). B-BH izpiti pa so (vsaj nekaj rokov). Iz tega vidika je sedaj slabše.

In pri razporedu tekem bi se vsaj lahko pazilo, da se termini ne pokrivajo... prva tekma je isti dan kot državna razstava v Mb...



Teski

  • *
    • Prispevkov: 206
    • Točke: 1
Odgovori #22 : 16 Februar 2009, 10:22:55
Vaja okoli vodnika nazaj res ni tako huda, ko t morda zveni... Sicer jo morava izpiliti in preseliti iz stanovanja na poligon, vendar mislim, da ne bi smelo biti težav.




deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #23 : 16 Februar 2009, 12:19:03
Brez panike za posamezno vajo! Pač vsako je (bilo) treba naučit, a ne ? Noben pes ne zna od rojstva nobene, niti najenostavnejše.
Poleg tega, če je v pravilniku, kdo ve kdaj bo prvič na progi (predvidevam, da ne že prvo tekmo) in tudi, če še ne bo perfektna, ko pač prvič bo ta znak uporabljen, bo samo ena od mnogih vaj tistega dne.
Glede roka za izpit, ki zdaj manjka, pa bi rekla, da najbolje, da se vsi, ki bi želeli na izpit pred prvo tekmo, javijo (mo) Ani na ZS al pa na mail, in če bo videti, da je takih kandidatov več, bo zagotovo razpisan kakšen (izreden) rok na bilo katerem od društev.

Med jamranjem sem in tja se raje osredotočite na pozitivne strani spremembe:
- ne rabite več klasičnega BBH-ja,ki je sprožal vrsto protestov in pripomb,
-v RO 1 lahko štartate skoraj 3 mesece prej.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #24 : 16 Februar 2009, 13:17:42
Med jamranjem sem in tja se raje osredotočite na pozitivne strani spremembe:
- ne rabite več klasičnega BBH-ja,ki je sprožal vrsto protestov in pripomb,
-v RO 1 lahko štartate skoraj 3 mesece prej.

Mene B-BH ni motil.
Na zadnji tekmi je bil cca. 18 mesece star pes drugi najmlajsi... Kar pomeni, da tekmujejo praviloma starejši psi.



saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #25 : 16 Februar 2009, 13:20:29
Kaj pa tisti, ki so že v RO IV in nimajo npr. BBH narejen?

Tisti ,ki so po prejšnjem pravilniku dosegli pogoje so "varni", nova pravila veljajo za nove tekmovalce oz. za tiste, ki še nimajo pogojev.




saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #26 : 16 Februar 2009, 13:21:35
Če prav razumem za začeti RO I ne rabim izpita BBH, ampak ne morem pa kar tako na tekmo, temveč moram prej opravit izpit na društvu?

Tako je ... prav razumeš



saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #27 : 16 Februar 2009, 13:25:20
saxana in koliko je pricakovanih potem teh neprijavljenih izpitov v letosnjem letu? Ker tri je res ena smesna stevilka. ::)

Trenutno je pri nas 12 društev kjer delajo RO ... teoretično bi lahko imeli 24 izpitnih rokov ... kako se bodo društva odločila pa res ne vem ... optimistično upam, da jih bo čim več.



saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #28 : 16 Februar 2009, 13:35:38
Glede roka za izpit, ki zdaj manjka, pa bi rekla, da najbolje, da se vsi, ki bi želeli na izpit pred prvo tekmo, javijo (mo) Ani na ZS al pa na mail, in če bo videti, da je takih kandidatov več, bo zagotovo razpisan kakšen (izreden) rok na bilo katerem od društev.

Apsolutno se bomo potrudili, da spremembe ne bodo imele negativnega učinka na tekmovalce ... če bo interesentov dovolj, se bom poskusila dogovoriti za izredni izpitni rok.



saxana

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 2
Odgovori #29 : 16 Februar 2009, 14:23:57
Mene pa zanima, kako je to urejeno za tuje tekmovalce? Ali morajo tudi Hrvati in Italijani, ki se zanimajo za naše tekme, delati v Sloveniji teorijo in urbani del izpita B-Bh? Sklepam, da mora biti za njih to urejeno nekako drugače.

Za tujce ostanejo pogoji taki kot so bili... se pravi, da lahko izpite delajo na tekmah (njihovih nacionalnih "urbanih" izpitov se ne čekira).