koliko napadov

ABBY LABRADOR · 22843

Dina

  • *
    • Prispevkov: 3.458
    • Točke: 0
Odgovori #30 : 08 April 2009, 11:51:30
Moja psica ni nikoli napadla in tudi ni odreagirala na napad nanjo.

Napadena je bila od Belgijske ovčarke (malinois) - ker je v nepredvideni igri z labradorcem nezavedno prestopila njen namišljen "osebni krog", psica jo je grizla čez pol poligona. Lastnik jo je moral fizično odstranit z moje. Posledice strah na poligonu, izmikanje lastniku psice (inštruktor), nelagodje v bližini obeh dveh (lastnika in psice). Z vidika lastnika pa je zdaj moja psica označena za plašno, čeprav ni problema z nobenim drugim vodnikom in psom v skupini. :-\

...sledi svojim sanjam


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #31 : 08 April 2009, 13:49:59
Če se pes na napad odzove z obrambo, je zbutanje edini način, da se ga tega odvadi? Sama sploh ne vem, če bi ga tega rada odvadila. Problem je v enem pasjem cepcu, ki mu je res ful užitek napadat sprehajajoče pse. prvo malo provocira in ker ne dobi odziva, mi ga šavsne za vrat. Po tem se mal rukneta, gre bolj za rangiranje, ker sta oba na zadnjih tacah, Buda renči in maha za odprtim gobcem (ne grize) nato stojita kot dva petelina in se gledata. Tu potem Buda odpokličem in greva naprej, sam se pa postopek ponovi, pes spet provocira in grize.. Isto je, če imam svojga na povodcu, le da jih v tem primeru še jaz lahko fašem, ker je cucku vseen al grize pse ali ljudi.

Razmišljam, da bi Buda pustila, da naredi kar mu paše, brez mojega vmešavanja, ker sem mogoče jaz tista, ki ne dopusti da se psa dokončno zmenita. A je dovolj, da zaupaš psu da ne bo naredil prevelikega sranja?



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #32 : 08 April 2009, 17:33:49
Ne delaj tega. Rajš ti brcni cucka, al pa nosi vedno s sabo par zadev, ki jih lahko cucku zabrišeš, kak mentolov sprej, fajn bi blo zlit "ajmer" vode na psa. Lastniku vsak dan zateži naj ma psa pod kontrolo in se sprehaja z njim na štriku. Pa mile volje kliči policijo, saj pes ogroža tudi tebe, če pišeš, da mu je vseeno kaj grize.

Jaz psu ne bi pustila, da po svoje poračuna s psom. Dopustila bi tisto nujno obrambo, kaj več pa ne.

V tvojem primeru se psa nimata kaj za "zmenit". Kvečjemu zagrabila se bota in ker je Budov gobec velik ni preveč pametno. Sklepam, da je ta drugi pes majhen.

Aja pa Budi daj komando poleg, naj ne gleda psa, pa če je možno, se mu v loku izognita.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #33 : 08 April 2009, 21:49:27
Psa bi rada nekako vključila v moj program šolanja..  Da bi znal Buda sam ukrepat pravilno, brez uporabe fizične sile in brez mojega posredovanja (ukazi, kamni,.., ajmri  :D). Do zdaj sem delala tako kot si napisala - psa na poleg in mimo psa. V loku ne gre, ker je cesta. Že večkrat je šavsal v njega, a dokler ga ni zares zagrabil, ga je Buda mirno ignoriral in se mu ni zdelo niti vredno,da bi rep dvignil v pozo. Res se mi zdi pa butasto, da bi svojega psa kaznovala v takih primerih - sploh pa s fizično silo. Imam v zadnjem času "primere" z raznimi potentnimi samci in me Buda vedno znova preseneča, ker reagira kot se meni zdi logično. Z intenziteto njihovega provociranja (rangiranja?) pa njegova ignoranca seveda plahni in se mi zdi, da če bi ga direktno izpostavila večim takim situacijam brez mojega posredovanja, bi si sam gor prišu, kako delat da se ne bosta stepla. Sploh ker je Buda tak pacifist in se sploh ne stepe, če ni izzvan. Niti rangira se ne, povoha psa in gre naprej. Boli njega  ::)

Gre za koroškega žig(c)a nadstandardne velikosti, kar konkreten pes. Cesta gre direkt mim njegove hiše in pes pač pazi na svoj teritorij. Mogoče bi mu na tak način tud kapnilo, da ga moj ne ogroža in da ga lahko "spusti" mimo.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #34 : 08 April 2009, 22:03:23
Pismo, jaz ne bi tvegala-pasji ugrizi so zoprnija. Jaz bi vmes poskrbla za veliko dobroh kontaktov različnih samcev. Če ni zraven vsaj še nekoga, ki bi tistega psa stran zvlekel, si niti slučajno ne bi upala kaj takega zganjat, ali pa avta v bližini-poškodba psa.  :-\ Naj še ostali povejo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #35 : 08 April 2009, 22:27:45
To zdaj že dve leti delam, kontakte s samci namreč. Zato pa imam psa, ki psic ne jebe, ob samcih pa cvili  :D Ne, resno, na splošno se bolje razume s samci, ker sem že od začetkka ogromno delala na tem, da se mi ne bi tepel. Ravno zaradi tega sem se izogibala agresivnim samcem, ker sem vedela, da če bi se v tistem obdobju Buda enkrat stepel, bi se potem vedno. Zdaj mi pa kaže, da ni krize tud ob tečnih psih. Zadnjič je mirno prenašal v svoji bližini psa, ki je renčeče lajajoč vlekel proti njemu. Buda je mahal z repom in čukasto gledal, kaj psu ni jasno, da se tako dere. Par minut prej sta se ruknila, ker je on skočil v Buda. Oba sta bila brez povodca in se že poznata od malih nog. Moj nima zdaj nobenih zamer do njega, on bi pa raztrgu Buda, če bi ga lahko.
Do zdaj se Buda sploh ni nikol stepel, ruknil, karkoli, ker ga nihče ni napadal. Zdaj se mi je pa že kar ene parkrat. In razumem, da se zruka, sam bi mu rada lepo razložila, da obstajajo drugi načini. En pes je priletel sred noči direkt v njega, sta se ruknila, nato pa je sledilo kao fiksiranje/rangiranje iz njegove smeri, medtem ko je Buda res prav prijazno mahal z repom in mu niti slučajno ni bilo do tega, da bi z onim zašel v kakršenkoli konflikt. Se mi zdi, da je to mahanje z repom že nek pomirjujoč signal in bi rada dopustila, da se Buda to nauči uporabljati. Kar ne gre, če ga jaz na začetku spravim v poleg, med renčanjem tečnega psa ponavljam Ne,ne,ne smeš, mirno, pol ga pa pokličem ko se med vohanjem začne kazati, da bi oni mogoče malo poskusil, če je moj dobrega okusa. Preveč posredujem, ko bi mogoče Buda bolje opravil



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #36 : 08 April 2009, 23:04:21
Datelj iz kod si? Tale "brnardinka" mi je znana, je nekaj podobne v Razborci, kamor hodim kdaj pa kdaj pesjana kakega sprehodit, moram obvezno čez travnik, ker je res zoprno, prav napadalno izgleda in verjamem da, če si preblizu s spom, je pretep tukaj, sploh če je tak, ki se ne podredi.


Očitno je to nek standardni kmečki pes... mi smo iz okolice Mb. Ja, če bi se lahko izognila, bi bilo kul - no, saj se lahko, samo potem to pomeni, da se moram 400m peljati z avtom mimo ali pa se pač odpovem nekaj zelo lepim sprehajalnim potem, ko avta nimam. Me res jezi, da sredi naselja ne morem iti po cesti normalno mimo hiš in dvorišč.
Zaenkrat me bolj skrbi, da bi mu dejansko kak pes kaj naredil, ker je šele 4 mesece star in se res še ne zmore braniti, če bi šlo zares (sicer je to zelo malo verjetno, ampak vseeno)...za kasneje pa me malo skrbi, da bo imel konflikte s psicami, ker s psmi se načeloma lepo razume in mu tudi ne težijo preveč.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Eva D.

  • *
    • Prispevkov: 22
    • Točke: 0
  • When I look in those bright brown eyes...
Odgovori #37 : 09 April 2009, 00:10:49
Tudi mi2 z Endyjem sva bila tarča napadov  :(:
- 1. ko je bil še mladič (star 5 mesecev), ga je napadel višavski terier
- od takrat pa do pred dvema mesecema pa je bil še 8 -krat napaden od "kvazi višavskih terierjev"
- in 1-krat pa od dveh podivjanih "foksterierjev", ki sta ga zamenjala za plen...

Naj omenim, da imam svojega vedno na povodcu, vsi ti psi, ki so naju oziroma ga uspeli napast, pa so bili spuščeni... Psa nikoli nisem dvigovala v naročje, ker sem nekje zasledila, da naj bi zaradi tega postal "boječ"... Ampak, sedaj pa vidim, da bi ga lahko večkrat na tak način "obranila" pred nesocializiranimi popadljivimi cucki! Na srečo je po 2 pretepih odnesel samo nekaj prask, sva pa zato psihično čisto "uničena". Pes je postal "popadljiv" do malih psov, kar za shih tzu-je ni značilno! Kadarkoli v igri kakšen pes skoči na njega, Endo dobesedno "popeni", med bežnim ovohavanjem ostalih kužkov, pa sploh ne miga z repkom, če kdo nanj renči ali laja iz 10m, pa mu vrne milo s svojimi "grožnjami"... Jaz pa tudi hodim oborožena na sprehodih s poprovim sprejem! Aja, pa še nekaj, če ga cucki ne napadejo, ga pa naskakujejo, kar je ravno tako zelo nadležno, in Endy tudi tu popeni, začne renčat in tako zaneti prepir  :-\...
Imava pa zato z večjimi pasmami (tudi terierji - bull terierji, airdale terierji, tibetanskimi terierji ipd.) samo pozitivne izkušnje ....
Folk si, v večini primerov, očitno več časa vzame za vzgojo večjih pasem, male pa samo cartljajo al kaj  :-\ ?! Groza...


"A dog is not almost-human, and I know of no greater insult to the canine race than to describe it as such." - John Holmes


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #38 : 09 April 2009, 14:01:27
Mahanje z repom ni pomirjujoč signal. Zeahanje, gledanje stran, sedenje, sproščena drža, umik v loku, mežikanje, "lupčkanje" umik naspošno-to so miritveni signali.

Mi je zdanjič en mali lajajoč vaški cuci pržgal, na 2m s ustavil, potem sta se psa napeto ovohavala-tamali rep pokonci, "moj" mahal z njim, ampak sem videla, da to ni bilo nič kaj prijazno spoznavanje, ampak sta hotela rangirat, sem prekinla in šla naprej.

Še bolj smotano je bila 1ženska in 4 psi, spuščeni 2 bevskajoča, dokaj blizu, ona zatrjuje, saj ne bo kaj,  jaz pa na štriku psa od 35kg, ki je vlekel tja, in lajal, renčal-res super občutek, nimaš kaj. Res ni bilo kaj, ker sem psa na ovratnici peljala mimo, ampak sem ga komaj zadržala. Baba smotana, če pse nimaš pod kontrolo, da jih ne zmore odpoklicat, jih naj ma pa na štriku in zvleče stran.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


baron

  • *
    • Prispevkov: 64
    • Točke: 0
  • Baron.Nekaj najlepšega kar se ti lahko zgodi.
Odgovori #39 : 09 April 2009, 14:09:27
nika
"botra" sabo pa sam ene dva v zrak pa maš mer za ceu layf

Boter=ljupkovalna beseda za strelno orožje.


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #40 : 11 April 2009, 13:21:12
Evo, danes je mojo psico naluknjala veliko večja in močnejša sosedova psica, mešanka, seveda.

Zakaj seveda? Ker so nas doslej vedno napadale mešanke.

Po mojih izkušnjah torej nima smisla razmišljati, katere pasme so najbolj napadalne.




kimmi

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #41 : 11 April 2009, 14:37:15
Ooo, s#anje no :'(. Upam, da ste OK.  Mi še nismo imeli bližnjega srečanja s kakšnim popadljivim psom - trkam. In upam, da ga tudi ne bomo imeli. Čeprav imamo pri sosedih dva norca, ki napadata pse. Enega sosedovega je psica pokončala, nekaj pa jih je napadla. Tako da še po svoji ulici niso varni sprehodi >:(.

Lepe praznike

Kimmi   



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #42 : 11 April 2009, 15:32:02
Smo jo kar poceni odnesli. Sicer je koža naluknjana, tako da bo treba preventivno dajat en teden antibiotike. Je pa bila moja napaka. Namreč, s to psico so se pred parimi dnevi prijazno pozdravile. Ko smo se danes srečali, so jo takoj prijeli, pa sem rekla, da je ni treba držat, ker se razumejo. Takoj, ko so jo spustili, je napadla. Faktor je bil verjetno otrok v vozičku, ki ga je čuvala, prejšnjič ga pa ni bilo zraven.

Naj poudarim, da je moji psici nista sprovocirali, nista lajali, šli sta v bistvu mimo, še do njih nista prišli. Fasala jih je pa tista, ki nikoli ne rine v druge pse in se jim pravzaprav umika. Tokrat je bila ona najbližje. Napadalka je do nje pretekla ene deset metrov. Skočila je nanjo, jo držala podse in ji ni pustila, da bi se umaknila. Vmes je pa z gobcem sekala. Sicer ni ornk prijela ali trgala, bila je pa vztrajna.

Upam, da ne bo hujših psihičnih posledic. Ta moja psica je že itak zadržana do drugih psov in nočem, da bi se jih bala.

Konec dober, vse dobro.

Lep vikend želim vsem!




winni

  • *
    • Prispevkov: 12
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 16 Februar 2010, 04:15:17
Pozdrav!

Mene pa zanima, če ve kdo za kakšno statistiko napada rodovniških psov (našel sem le za leto 2007), tako za tujino in Slovenijo?


lp



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #44 : 16 Februar 2010, 08:30:43
se bojim,da nobena država ne vodi ločeno ststistike za rodovniške pse. Vpišejo pasmo kar na uč po osebni presoji ali izjavi vodnika ( kar je seveda jako strokovno- očitno manjka študiju veterine en predmet )

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #45 : 16 Februar 2010, 08:33:44

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #46 : 16 Februar 2010, 08:39:49
2009:
http://www.dogsbite.org/blog/2010/01/2009-us-dog-bite-fatality-statistics.html

Wednesday, January 6, 2010 Click here to print 

2009 U.S. Dog Bite Fatality Statistics - DogsBite.org
Fatal Dog Attack Statistics
DogsBite.org recorded 32 fatal dog attacks in 2009.1 Citations of each victim's story are located on the Fatality Citations page. The last year the CDC recorded or studied dog bite fatalities by breed was 1998. Likely due to pressures from animal advocacy groups, dog fancying groups and pro-pit bull groups, the CDC stopped recording these deaths by breed. The only other known entity that tracks this vital information is Animal People News.2 DogsBite.org has joined in this effort.

2009 Dog Bite Fatalities

32 U.S. fatal dog attacks occurred in 2009. Despite being regulated in Military Housing areas and over 500 U.S. cities, pit bulls led these attacks accounting for 44% (14). Pit bulls make up approximately 5% of the U.S. dog population.3
In 2009, the combination of pit bulls (14) and rottweilers (4) accounted for 56% of all fatal attacks. In the 5-year period from 2005 to 2009, this same combination accounted for 70% (103) of the total recorded deaths (148).
The combination breakdown between the two breeds is substantial. From 2005 to 2009, pit bulls killed 82 Americans, about one citizen every 22 days, versus rottweilers, which killed 21 Americans, about one citizen every 87 days.
2009 data shows that 63% (20) of the attacks occurred to children (11 years and under) and 38% occurred to adults. Of the children, 60% (12) occurred to ages 2 and younger. In all attacks, males were more often victims, 59%, than females.
2009 data also shows that 38% (12) of all fatal attacks involved multiple dogs, and 19% (6) involved chained dogs. 75% (24) of these deadly attacks occurred on the dog owner's property and 25% (8) occurred off the owner's property.
The state of Texas led fatalities in 2009 (5) followed by Georgia and Illinois (each with 4) and California and Virginia (each with 3). Of the Texas deaths, the combination of pit bulls and rottweilers (4) accounted for 80%.
1At least seven additional victims died due to incidents caused by dogs in 2009. These deaths involved non-dog bite injury, minor dog bite injury or lacked a "reasonably clear" determination of death due to dog bite injury and are not included in the DogsBite.org statistical fatality data at this time: Dolly Newell, 80-years old (Alameda, CA), Vida Isabel Silver, 32-years old (Hayward, CA), Israel Pope Jr., 96-years old (Pickensville, AL), Gregory Isaacson, 58-years old (Kelso, WA), Beverly Head, 62-years old (San Jose, CA), Theresa Foss 47-years old (Plainfield, CT) and Timothy Niemeyer 56-years old (Indianapolis, IN).
2Dog attack deaths and maimings, U.S. & Canada, by Merritt Clifton, Animal People.
3Decade of Adoption Focus Fails to Reduce Shelter Killing, by Merritt Clifton, Animal People, July/August 2009

Related articles:
04/22/09: Report: U.S. Dog Bite Fatalities January 2006 to December 2008
12/11/08: Who Authored the CDC Fatal Dog Attack Report (1979 to 1998)?

2008
http://www.dogsbite.org/blog/2009/01/2008-us-dog-bite-fatality-statistics.html

2008 U.S. Dog Bite Fatality Statistics - DogsBite.org
Fatal Dog Attack Statistics
DogsBite.org recorded 23 fatal dog attacks in 2008. Citations of each victim's story are located on the Fatality Citations page. The last year the CDC recorded or studied dog bite fatalities by breed was 1998. Likely due to pressures from animal advocacy groups, dog fancying groups and pro-pit bull groups, the CDC stopped recording these deaths by breed. The only other known entity that tracks this vital information is Animal People News. DogsBite.org has joined in this effort.

2008 Dog Bite Fatalities

23 U.S. fatal dog attacks occurred in 2008. Pit bull type dogs were responsible for 65% (15). Pit bulls make up approximately 5% of the U.S. dog population.
In 2008, only one U.S. citizen over the age of 3 was killed by a breed other than a pit bull. 74-year old Lorraine May was fatally mauled by her two dogs: an Australian shepherd-mix and a golden retriever-mix.
70% of the attacks occurred to children (11 years and under) and 30% occurred to adults (21 years and older). Of the children, half (8) occurred to ages 1 and younger.
39% of fatal attacks in 2008 involved multiple dogs; 9% involved chained dogs.
78% of the attacks occurred on owner property and 22% off owner property. All off property attacks (5) that resulted in death were attributed to pit bulls.
61% of the victims were male; 39% of the victims were female. Of the male victims, over half (8) were 3 years and younger.
In at least three fatal attacks, a grandmother was watching a child aged 2 and younger. Two of these attacks occurred in Las Vegas; both involved pet pit bulls.
In the second quarter of 2009, DogsBite.org will be releasing a formal report on the fatalities we have tracked in the 3-year period of 2006-2008.

Related articles:
04/22/09: Report: U.S. Dog Bite Fatalities January 2006 to December 2008
12/11/08: Who Authored the CDC Fatal Dog Attack Report (1979 to 1998)?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #47 : 16 Februar 2010, 09:10:27

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #48 : 16 Februar 2010, 09:25:31
Jao... dogsbite.org je ena najslabših in najbolj neresničnih spletnih strani o pasjih ugrizih. Njihovo sovraštvo do psov tipa bull je prav nagravžno, od take spletne strani ne moraš pričakovati strokovnosti.  ::) Uporabljati kakršnekoli podatke iz take spletne strani je neumnost. Poznam njihov način delovanja, njihove anti-pitbull akcije, podpore prepovedi pasem in fanatične izpade nad lastniki pasem tipa bull. ::)

Sicer je pa vprašanje o rodovniških psih, ne o mešancih, ki so podobni neki pasmi..

Pa da ne pišem vsega še enkrat,se bom kar citirala iz neke druge teme:

Koliko psov iz statistik, ki jih navajaš dejansko pripada omenjenim pasmam? Res me zanima. Koliko "pitbullov", ki napadajo v Evropi in Ameriki dejansko je pasme Ameriški Pit Bull Terrier oz. kateri izmed drugih terrierjev tipa bull? Imaš te podatke? Spremljam namreč sceno tako v Ameriki, kot v Evropi in ne boš verjela, ampak pri veliki večini resnih napadov napadajo druge pasme in mešanci, ki jih splošna javnost in mediji označijo, kot pasmo "pitbull". Za njih je "pitbull" vsak pes močnejše postave, s kratko dlako, širšo glavo, ne glede na velikost psa. Vse od raznih mastiffov, dog, boxerjev, labradorcev, bulldogov, itd. Plus seveda še vseh mešancev med pasmami, kjer ven pride nekaj podobnega bullu (npr. kolegica ima mešanca labradorecXangleški bulldog, ki ga vsi zamenjujejo za pitbulla, moj začasnik je bil mešanec med francoskim bulldogom in in pudlju podobnim mešancem pa ga tudi vsi zamenjujejo za pitbulla) pa čeprav ta pes nima v sebi APBTja. Kako resnične so torej navedene statistike? V mojih očeh niso. Če se lahko zbunimo ob izjavi Špeličke, da pri nas najpogosteje napadejo zlati prinašalci, češ da to nikakor ni res, ker se v registru vodi pod zlate prinašalce vse pse ne glede na to ali imajo rodovnik, ga nimajo ali pa so samo malo podobni prinašalcu. Ne vem kako se potem pa kar vsem zdi sprejemljivo, ko se omenja statistiko po kateri naj bi največ hudih poškodb zakrivili "pitbulli"  ::)

http://www.pbrc.net/poppysplace/games/AdultFindabull/findpitbull_v4.html

Statistik se ne vodi za rodovniške in za mešance posebaj. Torej je uporabljati statistike, ki že obstajajo neumnost, saj velika večina psov dejansko ne pripada pasmi pod katero so napisani.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #49 : 16 Februar 2010, 09:54:32
Šapa ne poskakuj  ::), ker glede verodostojnosti statistik imamo enako mnenje  :P:
se bojim,da nobena država ne vodi ločeno ststistike za rodovniške pse. Vpišejo pasmo kar na uč po osebni presoji ali izjavi vodnika ( kar je seveda jako strokovno- očitno manjka študiju veterine en predmet )

Poleg tega niso v navedenih linkih samo statistike o "pitbulih" ampak so nevedene tudi druge "pasme".

Glede navarnosti oz nenevarnosti posameznih pasem, pa se mi zdijo najbolj ljubke izjave našega kinološkega veleuma in medijseke zvezde dr. J. Vidica  :o:
izjava 1: "Nevarnih pasem ni".
izjava 2: "Še celo mene, ki imam 40 let izkušenj s psi bi bilo strah živeti s tremi psi kot so bulmastifi".

 :D :D :D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #50 : 16 Februar 2010, 09:57:05
Pozdrav!

Mene pa zanima, če ve kdo za kakšno statistiko napada rodovniških psov (našel sem le za leto 2007), tako za tujino in Slovenijo?


lp

pa "by the way", ko si tako poučena o verodojnosti virov, lahko daš kakšen dober link Winni !

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #51 : 16 Februar 2010, 10:04:32
Šapa ne poskakuj  ::), ker glede verodostojnosti statistik imamo enako mnenje  :P:
Ma mi gre na bruhanje kjerkoli vidim dogsbite.org. Skupina fanatikov, ki nimajo boljšega dela, kot to da širijo sovraštvo do psov tipa bull naokoli.. Pa v kakšne podle skrajnosti se to spravijo... Fuj  :-X



Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #52 : 16 Februar 2010, 10:06:12
Jao... dogsbite.org je ena najslabših in najbolj neresničnih spletnih strani o pasjih ugrizih. Njihovo sovraštvo do psov tipa bull je prav nagravžno, od take spletne strani ne moraš pričakovati strokovnosti.  ::)

Se popolnoma strinjam. Sem odkrila njihovo stran prejšnji teden ker sem tam preko googla našla poročilo o napadu bulmastifov. Pustila sem komentar in navedla vzrok za napadalnost psov, to se pravi, dolgoletna zloraba, neodgovornost, in nesposobnost od strani lastnikov, a so ga cenzurali, ker resnica ni bila v skladu z njihovimi cilji.  ::)

V bistvu za to stran stoji ena ženska, ki je bila napadena od psa "pitbull type" in od takrat je prav obsedena s to kampanjo. Je skrajno neobjektivna.



kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Odgovori #53 : 16 Februar 2010, 10:09:08
Glede navarnosti oz nenevarnosti posameznih pasem, pa se mi zdijo najbolj ljubke izjave našega kinološkega veleuma in medijseke zvezde dr. J. Vidica  :o:
izjava 1: "Nevarnih pasem ni".
izjava 2: "Še celo mene, ki imam 40 let izkušenj s psi bi bilo strah živeti s tremi psi kot so bulmastifi".
Pa saj ni rekel da so bulmastifi nevarni. Lahko je mišljeno kot pse, ki so pač veliki in močni in jih je zato veliko težje zadržati, kot pa tri male pse ki jih zadržiš z eno roko.
Samo ugibam, lahko pa je mišljeno tudi drugače.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #54 : 16 Februar 2010, 10:11:54
Kar smo imeli mi neprijetnih dogodkov lahko zagotovo trdim , da niti enkrat nismo bili napadeni iz strani psa, ki je imel rodovnik.

1. RESNO  je bila psica Nemški ovčar- podobna...in sicer napadla mi je mladiča... Damča ..od zadaj..potuhnjeno( ga je stresla poorenk).
2. RESNO  ista psica- damča
4. RESNO  NO...nerodovniški ketnar( vlekel za seboj)... direkten napad...ga je posmukal na tla in držal za vrat....( rešili smo se ga tako da sem ga jaz nalomila ko pr**ca in to kar s flexijem po buči ( edina stvar ki je bila  pri roki)

4. en mešanec kaj vem kaj  majhen( tega ubistvu sploh ne štejem... ni niti uspel poškodbe narediti,  se je bolj v dlako zaganjal in na koncu malo odpulil)
5.  nerodovniški NLT- psica ( za 100% vem da nima rodovnika ) In sicer Dino...pokasirala ugriz v taco... NLT-jka pokasirala brco( mojo)

6. RESNO  Nek  mešanec kaj točno ne vem...  gobec je imel kot bull terier... ampak postava in vse ostalo pa čisto nekaj XY... pa pol dolgo dlako ???...
    Napadel Dino.
7. Muki :D... en mix med kdo ve kaj.. in sicer ugriznil  Dino od zadaj v taco...

Ubistvu največ slabih izkušenj imam z mešanci NO...ali po domače Voukovci :D... vse ostalo... niti ni omembe vredno.
Priznam pa, da kadar vidim koga odvezanega, ki se nam približuje dobim slab občutek.



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #55 : 16 Februar 2010, 10:19:50
http://24ur.com/novice/slovenija/najvec-grizejo-mesanci-in-nemski-ovcarji.html

Med 274 psi na seznamu Veterinarske uprave RS (Vurs), ki so ugriznili človeka ali žival v letu 2008 in do 10. junija letos, je največ mešancev, in sicer 131. Sledi 50 nemških ovčarjev, po sedem rotvajlerjev in zlatih prinašalcev, po šest bernskih planšarskih psov, kraških ovčarjev in šarplanincev, po trije ameriški staffordski terierji, kokeršpanjeli in nemški lovski terierji, ostalo pa predstavljajo druge pasme.



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #56 : 16 Februar 2010, 10:47:20
Na spletni strani hov-hov.net je bila nekoč objavljena statistika ugrizov po pasmah za leto 2007, vendar je ni več.

Ker je bilo rečeno da gre za slovensko statistiko, sem se "poigrala" s preračunavanjem števila psov s številom ugrizov. Lestvica je je spodaj...

(Vendar je bila to očitno statistika na evropskem ali svetovnem merilu, ker se število predstavnikov pasme nikakor ni ujemalo s številom psvo v Sloveniji)

Naziv pasme Ugrizi Vseh psov Odstotek ugrizov na pasmo
ČEŠKOSLOVAŠKI VOLČJI PES 11 33 33,33%
HOVAWART 14 147 9,52%
PITBULL TERIER 30 496 6,05%
ANGLEŠKI BULTERIER 15 289 5,19%
OVČAR 26 503 5,17%
KAVKAŠKI OVČAR 10 224 4,46%
STAFFORDSHIRSKI BULTERIER 15 341 4,40%
KRAŠKI OVČAR 65 1760 3,69%
CHOW-CHOW 14 393 3,56%
AMERIŠKI STAFFORDSHIRSKI TERIER 51 1484 3,44%
DALMATINEC 45 1322 3,40%
BRIARD 9 279 3,23%
ALJAŠKI MALAMUT 28 924 3,03%
DOBERMAN 37 1237 2,99%
SREDNJI ŠNAVCER 8 297 2,69%
NEMŠKI OVČAR 1117 41637 2,68%
ROTVAJLER 99 3981 2,49%
ŠAR PEJ 11 452 2,43%
ŠARPLANINEC 38 1572 2,42%
MEJNI ŠKOTSKI OVČAR 8 375 2,13%
VELIKI ŠANVCER 9 437 2,06%
PRITLIKAVI PINČ 22 1072 2,05%
DOLGODLAKI ŠKOTSKI OVČAR 52 2590 2,01%
KRATKODLAKI JAZBEČAR 10 513 1,95%
DOLGODLAKI BERNARDINEC 23 1265 1,82%
BULDOG 22 1210 1,82%
NOVOFUNDLANEC 27 1503 1,80%
IRSKI SETER 10 595 1,68%
MEŠANEC 2467 152029 1,62%
ANGLEŠKI KOKER ŠPANJEL 82 5110 1,60%
ZLATI PRINAŠALEC 98 7823 1,25%
NEMŠKI LOVSKI TERIER 16 1279 1,25%
NEMŠKI BOKSER 25 2483 1,01%
BERNSKI PLANŠARSKI PES 38 3800 1,00%
PEKINČAN 15 1517 0,99%
LABRADOREC 52 5860 0,89%
SIBIRSKI VLEČNI PES 13 1511 0,86%
ZAHODNO VIŠAVSKI BELI TERIER 12 1603 0,75%
BRAK JAZBEČAR 9 1331 0,68%
SAMOJED 12 1859 0,65%
NI PODATKA 8 1254 0,64%
YORKSHIRSKI TERIER11 2075 0,53%
SREDNJI KODER 9 1835 0,49%
PRITLIKAVI KODER 7 1460 0,48%
MALTEŽAN 14 3259 0,43%



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #57 : 16 Februar 2010, 11:14:22
Ampak tudi ta statiskika ne temelji na pravih podatkih  >:(. Kot pasemski psi so zavedeni nerodovniški mešanci podobni neki pasmi (ali pa tudi ne podobni  :-\)
Kot prvo bi morali dosečt, da se bi pasmo vpisalo le psu, kjer se da izpolnit tudi rubriko "številka rodovnika".
In to ne bo enostavno, saj je osveščenost dr. vet. med. v tej točki taka, kot da niti OŠ nimajo končane  :D .

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #58 : 16 Februar 2010, 11:19:49
Ja se strinjam, ker huskyjev je 90 % nerodovniških pri nas. Jaz v bistvu poleg moje nisem imela možnosti spoznati rodovniškega.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #59 : 16 Februar 2010, 11:29:32
Kako se pa kraški ovčar lahko znajde tako visoko ?  :o
Glede na to, da populacija rodovniških psov obsega okrog 600 primerkov  ???


KRAŠKI OVČAR 65 1760 3,69%