Vegetarijanska prehrana

Sammy · 34052

Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #60 : 05 Marec 2009, 09:18:25
U pa sem se še jaz enega spomnila - Ninci tele kumare so božankse! - bučke v omaki. In sicer prepražiš čebulo, nato notri naribaš bučko in prepražiš, potem pa dodaš malo sladke smetane in dušiš. Joj kolk je to dobr!

Sammy želiš recept za štruklje? Je izredno enostaven. Ajdovi krapki so pa zelo podobni, testo je iz ajdove moke, kot nadev je pa skuta.

No Mel saj zato, ker tu pri nas to ni še tako razvito. Poleti tudi jaz nosim 1001 japanko, ki niso iz usnja :).

Evo pa mi je še en recept prišel na misel - SATARŠ - spet prepražiš čebulo na olju, nato dodaš na kocke narežane olupljene paradižnike, narezano papriko, malancane, lahko tudi bučke in na koncu še 2 jajca. Vse posoliš in mešeš, dokler jajca ne postanejo taka umešana na pogled. Odlično za kosilo. Zraven pa kos kruha in to je to :).

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #61 : 05 Marec 2009, 10:25:22
Sammy želiš recept za štruklje? Je izredno enostaven. Ajdovi krapki so pa zelo podobni, testo je iz ajdove moke, kot nadev je pa skuta.
Jaaa, če je enostaven pa sploh. :)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #62 : 05 Marec 2009, 10:50:57
Ja meni je enostaven:

Testo - jaz naredim vlečeno testo. Uporabim:
- 200 g moke (jaz dam pirino)
- cca 200 ml vode - ne zliti takoj vse, postopoma dolivaj in naj bo mlačna
- pol čajne žličke soli dodam v testo.
Vse skupaj mesiš cca 10 minut, testo se ne sme več prijemati na roke in podlago. Mora pa izgledati brez gubic. V bistvu je popolnoma enako testo kot pri jabolčnem zavitku.

Nadev:
- 500 g skute, ki jo s kohovnico razdrobiš za manjše dele
- 1 kos belega kruha naribaš v skuto (da ni mokra)
- ščepec soli
- 1 jajce

Testo razvaljaš (najlažje je na pomokan prt) in razvlečeš - ni treba čisto na tenko, da vidiš skozi, pomažeš s skuto, po želji dodaš še rozine, ki so lahko namočene v rum (en dan prej jih namočiš), ter orehe. Nato zviješ na tesno skupaj.

To zaviješ v moker in z drobtinami posut servet (kuhinjsko krpo), zaviješ, ampak na rahlo, ker bodo narastli. Na koncu s cvernom zavežeš.
Vržeš v krop in kuhaš cca. 20 minut.

Nato narediš še drobtine za čez. In to je to.

mogoče zveni komplicirano, ampak res ni.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #63 : 05 Marec 2009, 11:15:48
Kul. Ful dobro, hvala! :) Upam, da mi kmalu uspe to sprobat.

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #64 : 05 Marec 2009, 11:24:29
Če pa rabiš še kak recept, pa sporoči :). Jaz zelooooooooo rada kuham.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Niky*Nika*Pika

  • *
    • Prispevkov: 3.979
    • Točke: 0
  • *
Odgovori #65 : 05 Marec 2009, 15:43:22
Evo , če koga zanima kaj imam jaz pred sabo.
Sicer recepta ne vem...

Pire krompir z špinačo.Na špinači je pa eno jajce.
Vem pa, da je v špinači tudi smetana.  ;D
Zraven je sicer tudi zrezek kar pa ni vegetarijansko.  ;D

 :-|~ :-|~ :-|~  :-* :-*

...:::life is not about waiting for the storm to pass, its about learning to dance in the rain:::...


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #66 : 05 Marec 2009, 15:47:54
Obožujem špinačo in jo na enak način jem, le brez jajca. Naredi se jo pa čisto enostavno - jo prekuhaš - tisto zamrznjeno, odcediš, dodaš malo soli, margarine, prevreš in to je to :).

Jaz bom danes jedla zelenjavno juhco - komaj čakam. Če koga zanima recept :P.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Niky*Nika*Pika

  • *
    • Prispevkov: 3.979
    • Točke: 0
  • *
Odgovori #67 : 05 Marec 2009, 16:00:15
Drugače tudi jaz ne jem z jajcem.  :P

Lahko recept za juho prosim?  ;D

...:::life is not about waiting for the storm to pass, its about learning to dance in the rain:::...


Smrček

  • *
    • Prispevkov: 2.016
    • Točke: 0
  • Little star :*
Odgovori #68 : 05 Marec 2009, 16:07:18
Jaz pa špinačo jem bolj zradi tega ker moram.... mi je blitva boljš :-|~ (večji kosi, ni zmiksano-čeprav moja mami dela tudi špinačo z večjimi kosi ker bolj ohrani okus) danes smo mi v šoli kuhali in je bilo fuuuul dobro!! (no ne če vprašaš Lucy-sem ji prinesla) Imeli smo listnato (nekaj v tem smislu) testo in potem smo zmešali:

-rdeč fižol
-koruzo
-zelje
-čebulo
-peteršilj

oblikovali smo žepke in spekli.... samo je reeeeeeeeeees nasitno (sem imela enega VEČ kot dovolj...) Pa še je bilo vegi stvari ;D Ker jaz vedno težim (ljudje sploh neznajo skuhat brez mesa!!) smo imeli vegi dan ;D Pa je vse zginilo! Presenetljivo!

I´m the sweetest trouble maker ;) :D


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #69 : 05 Marec 2009, 21:58:50
Res bi bilo super vedeti kateri siri so OK in primerni, ker jih obožujem, pa tudi skuto itd. Ampak ker pač ne vem pri katerih so umetna sirišča jih ne jem več. Pri jogurtih sem tudi tako tako...

Jajca-nebaterijske reje-obvezno! Želatina-ni šans. Potem se mi še zooža hrana, ker gledam da drugih dokazano rakotvornih ipd stvari ni noter (karagenan, aspartam). Tako odpade dosti namazaov, sladkarij-ne morem se pa odpovedat čigumijem.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #70 : 05 Marec 2009, 22:25:19
Na olju prepražiš čebulo, in ko zarumeni dodaš strok narezanega česnja. Ko ta zadiši, dodaš na na koščke narezano cvetačo, por, krompir, korenje in grah. To zelenjavo nato malo dušiš in zaliješ z vodo. Dodaš šetraj, sol in malo paradižnikove mezge. Nato na rahlo vreš, doker zelenjava ni malo mehkejša. Na koncu lahko vse spasiraš ali pustiš ta ko kot je :).

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #71 : 05 Marec 2009, 23:42:03
Res bi bilo super vedeti kateri siri so OK in primerni, ker jih obožujem, pa tudi skuto itd. Ampak ker pač ne vem pri katerih so umetna sirišča jih ne jem več. Pri jogurtih sem tudi tako tako...


Prekmurske mlekarne - njihvi siri so baje ok, vsaj tako so mi odgovorili.

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #72 : 06 Marec 2009, 13:25:15
Prekmurske mlekarne - njihvi siri so baje ok, vsaj tako so mi odgovorili.
Pomurske. ;)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #73 : 06 Marec 2009, 21:13:29
Ja sori, Pomurske  :-[ Se mi je zdelo nekaj čudno, ko sem napisala Prekmurkse  :D

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


teycha

  • *
    • Prispevkov: 446
    • Točke: 0
  • Dalton
Odgovori #74 : 07 Marec 2009, 10:35:27
No jaz sem včeraj dobila odgovor iz Ljubljanskih mlekarn. V celotni proizvodnji sirov uporabljajo samo mikrobiološka sirišča  ;D . So pa zraven napisali tudi, da se opravičujejo za pozni odgovor.

Tako da do sedaj imajo zeleno luč vsi siri Ljubljanskih mlekarn in Pomurskih mlekarn.

Sicer pa. Ali kdo ve: obstaja še kakšna stvar, ki se uporablja v proizvodnji, ki je direktno živalskega izvora kot sirišče, želatina (pozor - tudi kot E441 na deklaracijah)? Pa me ne zanima za mleko, jajce itd. ampak tisto za kar žival dejansko ubijejo oz. je stranski produkt mrtve živali.

Jaz recimo poznam še E120 iz žuželke Cochineal oz. kisline, ki jo proizvaja dobijo rdečo barvo (posušene skuhajo, zato da izločijo to barvilo). Lahko piše tudi Cochineal, Carminic acid, Carmines, Natural Red 4 - če zna kdo prevest. Baje se z njo barvajo m&m bonbončki.

Kaj pa svila? Je že kdo pomislil na to? Sploh veste kako se dela? Jaz je ne kupujem pa čeprav gre 'samo za žužije'.



teycha

  • *
    • Prispevkov: 446
    • Točke: 0
  • Dalton
Odgovori #75 : 07 Marec 2009, 10:58:26
Baje se z njo barvajo m&m bonbončki.

Sem šla še enkrat preverit in je res. V Evropi je barvilo E129 (Allura Red AC), ki ga drugače uporabljajo prepovedano zaradi, v posebnih kombinacijah, možne hiperaktivnosti otrok, kožnih izpuščajev itd. zato uporabljajo v EU E120.



Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #76 : 09 Marec 2009, 19:06:06
S ponosom predstavljam svoje prve štruklje, sicer brez drobtin, ker sem jih pozabila kupit. :-[ ;D Sem pa še živa, tako da so očitno bili ok tudi brez. Naslednji projekt bodo ajdovi krapki, se priporočam za kakšen enostaven recept. :)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #77 : 10 Marec 2009, 12:05:35
Sammy izgledajo superca! Čestitke!

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #78 : 10 Marec 2009, 12:10:04
Evo recept za krapke:

testo:
1/2 litra ajdove moke, 1/4 osoljenega kropa, 2-3 žlice bele moke, 1 žlica masti, bela moka za gnetenje.
nadev:
15 dag skute, 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 4 žlice drobtin, sol.

Ajdovo moko poparimo, premešamo in pustimo da se ohladi. Medtem pripravimo nadev. Ajdovo testo nato na deski gnetemo da ga lahko razvaljamo na debelino pol cm (jaz potresem še z malo pirine moke, po vrhu testa, ker ta dobro veže). Testo narežemo na pravokotnike. Na vsak pravokotnik damo žličko nadeva in jih zapremo, po robovih pritisnemo z vilico. Skuhamo jih v slanem kropu dokler ne priplavajo na površje.


Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #79 : 10 Marec 2009, 12:14:39
Evo recept za krapke:

testo:
1/2 litra ajdove moke, 1/4 osoljenega kropa, 2-3 žlice bele moke, 1 žlica masti, bela moka za gnetenje.
nadev:
15 dag skute, 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 4 žlice drobtin, sol.

Ajdovo moko poparimo, premešamo in pustimo da se ohladi. Medtem pripravimo nadev. Ajdovo testo nato na deski gnetemo da ga lahko razvaljamo na debelino pol cm (jaz potresem še z malo pirine moke, po vrhu testa, ker ta dobro veže). Testo narežemo na pravokotnike. Na vsak pravokotnik damo žličko nadeva in jih zapremo, po robovih pritisnemo z vilico. Skuhamo jih v slanem kropu dokler ne priplavajo na površje.



Mmmm tole se sliši dobro. Narediš pa kot prilogo najbrž? A si jih probala tudi že zmrznit? Ker meni se jih ne bi dalo delat vsakič sproti bi jih naredila več in dala v skrinjo.




Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #80 : 10 Marec 2009, 12:55:45
V bistvu jaz jih komot jem same, ampak mora biti kakšna omaka zraven (na primer smetanova z gobicami - njami ;)). V gostilnah jih ponujajo kot prilogo. So pa namreč zelo nasitni.

Komot jih zamrzneš, samo pazi enako kot pri njokih, knedlih, da se ne bodo držali skupaj. Jaz dam plastične vrečke vmes, da se mi ne primejo skupaj.

Saj jaz tudi zmeraj za večkrat naredim :).

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #81 : 10 Marec 2009, 13:36:05
Alba, hvala! :) Jaz sem pa mislila, da so sladki. Ok, bom poskusila naslednji teden. Drobtine torej zmešaš med skuto, jajca itd.?

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Smrček

  • *
    • Prispevkov: 2.016
    • Točke: 0
  • Little star :*
Odgovori #82 : 10 Marec 2009, 13:36:38
Aaaaa Sammy! Danes še skoraj nič nisem jedla (a se mleko z unim Bio al rjavim sladkorjem šteje??? -To je ful dobro pogreješ mleko in dodaš rjav sladkor ampak mora biti bio)   in se zdej tle pred ekranom slinim :( ;) zakon zgleda....


PS:Veste kaj bom jaz zdaj jedla? Joto brez mesa! Ahhh mnjaaammm!

I´m the sweetest trouble maker ;) :D


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #83 : 10 Marec 2009, 13:47:12
Ja drobtine zmešaš med skuto in sicer zato, da je manj mokro. Slani so ja, ampak izvrstni.


Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


naja and zemy

  • *
    • Prispevkov: 442
    • Točke: 0
  • Če psi niso v raju bi rada odšla tja kjer so oni
Odgovori #84 : 30 Junij 2009, 15:59:03
Jaz osebno ne potrebujem mesa bi zdržala brez njega včasih kar pozabim da je :-X
Vendar se kakemu kosu klobase 1x tedensko še vseeno ne morem upret. :-[
Moj cilj ni bit neki strogi vegi samo jem meso v res ZELOZELO majhnih količinah :)

Lp. Danaja&Zamaro
Razlog zakaj ima pes toliko prijateljev je v tem , da pes maha z repom, ne z jezikom.


Simona_Dina

  • *
    • Prispevkov: 281
    • Točke: 0
  • Mali Piškotek.
Odgovori #85 : 27 Avgust 2009, 22:00:59
Js si dostkrat naredim pico margerito al pa čokolino. Mlečne stvari jem non stop :)
Al pa špagete z baziliko, njam njam njam ;)