Ostale živali > Konji

nakup konja

<< < (2/8) > >>

manca5:
Načeloma ni toliko odvisno od višine in teže kot pa od konjeve konstrukcije. Recimo šetlandski poniji nesejo ogromno za svojo velikost, arabci pa v primerjavi z njimi veliko manj.

60kg se mi sploh ne zdi veliko in po mojem mnenju ti ni treba skrbeti zaradi višine konja. Od 130 naprej, seveda pa odvisno od konja - čokati (po kostni konstrukciji in ne po maščobi :P) nesejo več kot ozki, atletski konji.

Bolj pomembna stvar je konjeva družba. Tvoj post zveni kot da bo konj še vsaj nekaj časa sam v hlevu. Konj nujno potrebuje sebi enako družbo! Premisli kako bi mu lahko to omogočila preden se spustiš v nakup. Če te ovira prostor bi mogoče bil mini poni za družbo. V skrajni sili je dobra tudi koza...

Bolj pomemben kot hlev je izpust in najboljša možnost je lauf štalca. Konji so veliko bolj zadovoljni zunaj in tudi usposobljeni za bivanje zunaj v vseh vremenskih razmerah. Morajo pa imeti zavetje - torej 3 stene in streho, da se skrijejo pred vetrom in soncem. Dež in sneg jih običajno ne moti preveč :P

No malo sem se razgovorila in 'kiksnila' temo, ampak ne bi rada da delaš napake kot sem jih jaz... Moja kobila je par mesecev trpela sama zaradi moje nevednosti in ni bilo lepo. Konj potrebuje družbo veliko bolj kot hlev. Največjo uslugo boš konjičem naredila če postaviš ograjo okrog tvojega hleva in jim dovoliš da sami izbirajo kdaj bodo zunaj in kdaj not.

kitekat:
Kobilico bi postavila za silo v hlev, kjer imamo trenutno nastanjenih 5 koz v pričakovanju in cca 30 kuncev, pač dokler ni paše zunaj, pa tudi neka stalna zmerna temperatura je tam. Iz hlevskega okna lahko gledajo na dvorišče, pa vse do hiše. Do naslednje zime imam namen urediti listnico v hlev z izpustom na enega izmed pašnikov, pa bo tam prostora dovolj za njej enako družbo. Kar se teh kriterijev tiče, se mi zdi, da so kar izpolnjeni. Ob trenutni zasedenosti ne bomo nikoli porabili vse krme, smo pa sveže priseljeni (ponovni) kmetovalci in imam možnost izpolniti svojo otroško željo, pa smo ženske stopile skupaj in rekle zakaj pa ne =) ... Imam nagledano eno poni-mix babuško v tretjem letu starosti iz skrbnih rok, ki mi sicer ne deluje prav nič krhko (kaj pa vem, kot en mini posavc, ampak s ponijevsko glavo), ampak je odrasla oseba jasno še ni zajahala, je pa noro luštna, pridna, ravno prav razvajena in vajena vseh kozjih vragolij (ena 'njenih' kozic je sedaj pri nas). Pa še culo opreme zase in za jahača je pripravljena spakirat...

makko:

--- Citat: kitekat na 19 Januar 2012, 00:14:07 ---Kobilico bi postavila za silo v hlev, kjer imamo trenutno nastanjenih 5 koz v pričakovanju in cca 30 kuncev, pač dokler ni paše zunaj, pa tudi neka stalna zmerna temperatura je tam. Iz hlevskega okna lahko gledajo na dvorišče, pa vse do hiše. Do naslednje zime imam namen urediti listnico v hlev z izpustom na enega izmed pašnikov, pa bo tam prostora dovolj za njej enako družbo. Kar se teh kriterijev tiče, se mi zdi, da so kar izpolnjeni. Ob trenutni zasedenosti ne bomo nikoli porabili vse krme, smo pa sveže priseljeni (ponovni) kmetovalci in imam možnost izpolniti svojo otroško željo, pa smo ženske stopile skupaj in rekle zakaj pa ne =) ... Imam nagledano eno poni-mix babuško v tretjem letu starosti iz skrbnih rok, ki mi sicer ne deluje prav nič krhko (kaj pa vem, kot en mini posavc, ampak s ponijevsko glavo), ampak je odrasla oseba jasno še ni zajahala, je pa noro luštna, pridna, ravno prav razvajena in vajena vseh kozjih vragolij (ena 'njenih' kozic je sedaj pri nas). Pa še culo opreme zase in za jahača je pripravljena spakirat...

--- Konec Navedka ---

ah ja ::)

Kot ti je odgovorila že predhodnica, ti tudi jaz odsvetujem nakup kobilce, dokler ne uredite primernih bivalnih pogojev in ji zagotovite družbe drugega konja (kozice so sicer fajn družba, niso pa tisto kar rabi konj za nek normalen psihološki in socialni rzavoj)

Konj vsekakor rabi, poleg ustrezne prehrane, družbo drugega konja in možnost dnevnega gibanja na svežem zraku!


Izpust je pogoj (must!!!), konja ne moreš imeti celo zimo zaprtega v hlevu, ki je po možnosti še pretopel!. Če drugega ne, to na dolgi rok slej ko prej privede tudi do raznih obolenj dihal (amonijak!) in vedenjskih težav. Žal.

Poleg tega nakup 3-letne neujahane kobilce ni najboljša izbira za začetnike v konjereji - pa če je 'žverca' še tako simpatična in prisrčna, ker se ti hitro zna povzpeti vrh glave (načeloma so konji precej bolj brihtni, kot jim ljudje priznavamo in nas kaj hitro prečitajo) - običajno se zadeva, ko lastnik konja ni več sposoben obvladovati, konča precej klavrno za konja.

Tako da jaz predlagam, da si doma morda še kaj preberete (recimo na spletni strani konji.com, kakšna knjiga s  področja oskrbe konj tudi ne škodi), se pozanimate pri kom, ki ima konje (pa ne pri prvem sosedu, ki ima doma v štali med kravami zaprto hladnkrvno kobilo namenjeno  štepanju žrebet za meso) in potem uredite primeren prostor (lauf štale so npr. super opcija za rekreativne oz. družinske konje) in se šele potem spustite v iskanje primernega družinskega konja (za začetek kakega starejšega in bolj izkušenega).

Z izpolnitvijo svojih otroških želja načeloma ni nič narobe ;D , vendar ne na škodo konja. Če drugega ne, je razvoj  na področju reje in razumevanja konj v zadnjih letih  precej napredoval in če je še kakih 15 let nazaj veljalo, da je dovolj štalca in pa mrva ter občasno obisk lokalnega kovača, se danes za konju prijazno oskrbo zahteva precej več.

lp

manca5:
Kitekat, kobilico ne bo nič motil mraz veš. Konjem je veliko bolje zunaj kot pa v hlevu. In po mojem mnenju pa še mnenju veliko drugih je 6 ur na dan minimum, da je konj zunaj, v izpustu. Čim več tem boljše.

Ne znam si ravno predstavljati kako situacijo imaš, če bi se spustila v podrobnosti bi ti znali svetovat. Recimo kako velik je hlev - površina, kaj je okrog hleva (torej te omejuje dvorišče, cesta ali kaj drugega). Če imaš možnost okrog hleva postaviš ograjo (pa če je še tako majhen izpust, recimo 10x10 (spet večje kot je boljše je)), lahko imaš 2 ponija zunaj. V hlevu je voda, seno na suhem, zaradi temperatur ti res ni treba skrbet, veter je edina skrb in če je hlev vsaj 6x6 metrov je to dovolj za 2 ponija.

Makko je dobro povedal, najprej razmisli o stroških:
seno praviš da imaš. Super :) To je osnovna hrana konju in večina hobi konjičkov ne potrebuje nič več, morda vitaminsko/mineralno mešanico čez zimo,  to pa te ne pride več kot 20eurov na zimo.
Kovač: vsaka 2 meseca. Cene variirajo od kovača do kovača, ponavadi od 20-50 eurov + prevoz. Jaz imam pozimi kobilo boso, poni pa je tako in tako ves čas bos in me pride okoli 60 eurov na trim za oba. Poleti je podkovana in plačam od 80-100 eurov za oba.
Veterinar: nobenega konja ne kupuj brez veterinarskega pregleda. Ti obljubljam da te tistih nekaj eurov lahko reši pred veliko veliko stroški, trpljenja in skrbi.
Konje boš morala redno razglistevati, vsakič je treba dati drugo pasto - torej cca 30eurov na pol leta za enega konja. Če konj, ki ga kupuješ nekaj časa ni bil razgliščen boš morala na začetku dati 2x v razmiku 2 tedna.
Brušenje zob: cca 150 eurov, večina konj mora meti brušene 1x na leto, nekateri manj, drugi večkrat.
Cepljenje: 1x na leto se cepi za tetanus (za isto ceno lahko dobiš v paketu še za influenco) - cca 50 eurov na konja. Če ni bil redno cepljen, se cepljenje ponovi v enem mescu - torej 100 eurov na konja prvo leto.
Stelja načeloma ni problem, sploh če je konj veliko zunaj in ni draga.

Razmisli še o dodatnih stroških, ki vedno pridejo: veterinar. 200 eurov ko konj 2 tedna kašlja. 300 eurov minimum ko dlje časa šepa. Koliko so šele kolike in morebitne operacije zaradi njih, in pa vse sorte poškodb. Konji so pravi talenti v samopoškodovanju.

Najbolj pomembno: koliko ur jahanja imaš za sabo? Koliko treninga? Pa ne tistega od soseda ampak iz jahalne šole. Izpit jahač 1 je po mojem mnenju pogoj, da lahko uspešno jahaš dobro ujahanega konja.
Veliko jahačev ima radih svoje konje, ampak se zaradi neznanja sploh ne zaveda koliko bolečin jim povzroča. Neko osnovno znanje jahanja je pogoj za konjevo in tvoje zdravje.

Kam boš dala to ponico ujahat? Upam da veš, da konja nikoli ne bi smel ujahat neizkušen jahač. Za sabo imam več kot 10 let jahanja v jahalni šoli in doma na svojih konjih in to je ravno dovolj, da vem da nisem pripravljena ujahovati konj in da vem kaj vse bi konju lahko povzročila, če se ga ne lotim pravilno.
Torej par mesecev ki jih bi konj moral preživeti v trenerjevi štalci bi te stalo od 500 do 1000 eurov nekje (naj me kdo popravi prosim, nisem čisto 100%, ampak mislim da se cene vrtijo nekje tu).

Moje priporočilo je, da kupiš konja starega nad 10 let (ti so običajno že iz pubertete in jim neumnosti ne hodijo več po glavi), dobro ujahanega in primernega začetnikom, kastrata ali kobilo (izogibaj se žrebcem), brez kakršnih koli grdih navad (torej ne grize (niti poskuša ne!), ne brca, se ne vzpenja na zadnje, ne tolče s sprednjimi nogami in tako prosi za hrano, stoji popolnoma pri miru, ko je  to od njega pričakovano, ne vleče ljudi okrog, itd, itd).
V primeru da nimaš jahalnih izkušenj (sklepam po tvojih postih), se vpiši v jahalno šolo in dokler ne končaš urejanja hleva ne kupuj konja, ampak si pridobi znanje. Če se vseeno odločiš za svojega konja, lahko poiščeš licenciranega inštruktorja, ki pride na dom in ti pomaga.

amonra:
No tudi jaz ti kot vsi ostali priporocam nakup starejsega in dobro ujahanega konja. Mlad konj in zacetnik sta vsekakor slaba kombinacija. Saj v kolikor nimas dovolj znanja in izkusenj bos si sama težko ujahala konja. Vsaka strokovna pomoč pa stane in lahko znese kar veliko denarja glede na ceno konja. Odprt hlev pa je vsekakor zakon sploh za konja, ki bi bil sam.  Na facebook-u lahko pogledaš kako to izgleda -pod Happy Farm v Pesniškem dvoru. Vse naše konjičke imamo non-stop na prostem, s tem da lahko hodijo v hlev katerega smo na vhodu zaščitili s posebnimi lamelami, ki delujejo kot vrata. Ampak kot smo ugotovili jih tudi dež in mraz ne odvrneta od tega, da ne stojijo zunaj in opazujejo okolico. V kolikor bo konj večino časa v hlevu bo verjetno razvil kakšne razvade in dolgočasja kot kopanje z nogo, grizenje, hodenje v krogu in vsekakor bo višek energije opazen ko boš želela z njim delat in ga učit, ko bo skušal se vzpenjat, bežat iz kao strahu in poskakovat. Vse to pa samo zaradi preveč energije in premalo gibanja ter dela. Tako da če si boš omislila konja potem naj bo hlev vsekakor z izpustom in ne boks, saj le tako bo konj imel možnost kvalitetnega življenja, plus tega bo navajen različnih zvokov, ljudi ,dogajanja in vsega kar se pri vas dogaja. Kako velik nadstrešek in izpust pa je odvisno od vaših zmožnosti. Nadstrešek mora bit seveda dovolj velik da lahko konj pod njim stoji v celoti izpust pa kolikor imate pač možnosti. Lahko je manjši ob nadstrešku in potem tudi večji s pašo na drugem koncu posestva.

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

[*] Prejšnja stran

Pojdi na polno verzijo