Za pesjanarje > Okostje in kremplji

natrgane/strgane kolenske vezi

(1/13) > >>

isla:
Zanima me če kdo ve kako veterinar postavi dijagnozo natrganih oz strganih kolenskih vezi? Se to vidi na rtg, ali z uz, kako drugače?

Teski:
Do rupture (običajno sprednje) križne kolenske vezi pride običajno zaradi prevelike obremenitve - traume (poškodbe) oz. zaradi šibkejših vezi kot posledica bolezenskih sprememb - degeneracije, imunsko povezanih obolenj ali same oblike telesa psa (konformacije) - npr. pri psih s strmo stojo. Posledica pretrganih vezi je nestabilnost sklepa, ki lahko vodi do poškodb meniskusa, nabiranja tekočine v sklepu, kasneje do kostnega brstenja - izrastkov in do zadebelitve sklepne ovojnice.

Glavni znak je šepanje, lahko oteklina...

Veterinar postavi diagnozo na osnovi splošnega - ortopedskega pregleda, kjer je pri manualnem pregledu (ki ga lastniki opazimo kot upogibanje in premikanje sklepa) opazna nestabilnost sklepa - predvsem v sprednjem delu in predvsem je en tak tipičen znak nepravilna pretirana gibljivost sklepa oz. ene kosti v sklepu v primerjavi z drugo, ki se jo opazi kot "znak predala" (ena kost gre bolj naprej kot je normalno)., poleg tega je tudi sam obseg rotacije (obračanja) golenice povečan, poleg tega obstajajo tudi drugi značilni znaki pri pregledu, ki so tipični glede na pretrgano vez (ali gre za spredno ali zadnjo križno vez) - znaki opazni v fleksiji (pokrčeni okončini), potem glas podoben klikanju ob iztegnitvi ali pokrčenju okončine, obstaja tudi t.i. test kompresije golenice (se ga izvede po določenih pravilih).

Poleg manualnega pregleda, se z rtg posnetki pregleda morebitne artritične spremembe oz. degenerativne spremembe.

Največ pa vsekakor pokaže artroskopija, to je pregled sklepa s katetrom v katerem je kamera. (vendar je že z manualnim pregledom diagnoza zelo zanesljiva in se artroskopijo velikokrat uporablja kot dodatno pomoč pri oceni poškodb oz. sprememb in za pomoč pri terapiji)

LP, T

+1

Teski:
Pa še luškan prikaz tega "drawer sign" (znak predala) na spodnji spletni strani, kjer shematsko prikazuje kako to izgleda.
http://www.marvistavet.com/html/body_ruptured_anterior_cruciate_lig.html

Pa še kar nekaj informacij je podanih zraven...

isla:
Hvala Teski, za tole si zaslužiš točko, ampak ne vem kako se točkuje...  :)
Naš pes šepa zdaj že 4 dni, kljub rimadilu... Na otip zadeva ni boleča, a vseeno šepa čim naredi kakšen hitrejši gib. Tudi pri normalni hoji se vidi da pes "špara" nogo. Rimadil naj bi jemal še do četrtka potem pa ponovni pregled. Če bo takrat še vedno šepal, ga naročim k ortopedu.

Kolibri:
isla - naš Shep je bil "strganec" (ne samo natrganec). Pri straganih vezeh pes noge sploh ne da na tla.

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo